Keskiviikko 22.5.2019

Touko Aalto väistyy vihreiden johdosta – ”Sairastuin masennukseen vuosi sitten”

Luotu: 
24.10.2018 13:03
Päivitetty: 
24.10.2018 13:10
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Touko Aalto ei kykene palaamaan vihreiden johtoon terveydentilansa vuoksi.
|

Touko Aalto väistyy vihreiden johdosta. Asiasta kertoi vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Aalto jäi äskettäin sairauslomalle uupumuksen vuoksi, kuten julkisuuteen kerrottiin. Miettinen luki infossa Aallon viestin, jossa tämä kertoo sairastuneensa masennukseen vuosi sitten, mikä on vienyt hänen työkykynsä. Hän väistyy vihreiden johdosta, koska "vihreät puolestaan tarvitsee puheenjohtajan, joka voi johtaa puolueen kohti vaaleja tässä ja nyt".

”Päätös ei ole helppo, mutta se on ainoa oikea. En pysty terveystilanteeni vuoksi palvelemaan joukkuettani. Sairastuin masennukseen vuosi sitten. Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni. Lääkärin määräämä sairausloma kestää vuoden loppuun”, Aalto kertoo samaan aikaan julkaisemassaan some-kirjoituksessa.

Aalto palaa infon mukaan eduskuntatyöhön sairauslomansa jälkeen. Hänen asemansa kävi mahdottomaksi etenkin lähestyvän vaalikevään vuoksi.

Miettisen mukaan Aallon tiistai-iltana antama ilmoitus oli pysäyttävä koko puoluejohdolle. Vihreät järjestää pikapuoliin marraskuun alussa ylimääräisen puoluevaltuuskunnan kokouksen, jossa valitaan uusi puheenjohtaja toimimaan tehtävässä seuraavaan puoluekokoukseen eli kesään 2019 asti.

”Haluan itse kiittää Toukoa hänen periksiantamattomasta työstään puolueen puheenjohtajana kuluneiden lähes puolentoista vuoden aikana. Touko ei ole väistänyt vastuuta, vaan heittäytynyt täydellä sydämellä ja kaikella tarmollaan työhön yhteisten tavoitteidemme puolesta. Hän on johtanut kuten lupasi: keskustellen, kuunnellen ja kohdaten toiset. Hän on valanut me-henkeä ja osallisuuden kokemusta kaikkialle ympärilleen. Toukon kanssa on ollut etuoikeus työskennellä”, puoluesihteeri Miettinen kiitteli infossa.

Aallon Facebook-päivitys luettavissa alla.

Lue lisää:

Vihreät järjestää tiedotustilaisuuden ”ajankohtaisesta tilanteesta” – mitään ei kerrota ennen tilaisuutta

Touko Aallon sairausloma jatkuu

Näkökulma: Maria Ohisalosta tuli kova nimi

Touko Aalto jää lääkärin määräämälle sairauslomalle: ”Jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Kiema

Voi mikä vahinko. Touko Aalto olisi ollut erittäin tarpeellinen sote-asioiden asiantuntija hallitusneuvotteluihin ja mahd. hallitukseen. Vihreitä joskus äänestäneenä täytyy kyllä kysyä, että miksi nyky-Vihreillä on niin huonot fiilikset ja niin ahdistavaa, että normivihreydestä vähän poikkeavat heti masentuu ja sairastuu. Luen tässä ohessa Jani Toivolan kirjaa Kirja tytölleni (2018), ja aina voidaan sanoa että työ ja kuormitus johtuu uupumiseen, mutta ihmiset eivät tällä tavalla uupuisi jos se Vihreiden yhteisöllisyys olisi voimaannuttavaa ja hauskaa. Kannattaisi palata vaihtoehtoliikkeiden taolaisille alkujuurille, joiden mukaan liiallinen sosiaalinen vuorovaikutus heikentää qitä eli elämänvoimaa, joka on Daon aineellinen ilmenemismuoto (prof. Livia Kohn, teoksessa Johdatus taolaisuuteen).

Raili Sergejeff

Asiassa on toinenkin puoli, sitäkin kannattaisi miettiä.

Eli, jospa monelta muulta puuttuukin rohkeutta kertoa vaivansa syitä?

Nämä kaksi mainitsemaasi, eli Toivola ja Aalto, ovat rohkeita, kun kertoivat sairaudestaan.

Ei se välttämättä ole ainoastaan vihreiden ongelma, sitä voidaan piilotella muissa puolueissa. Kyllähän se tiedetään, että nimenomaan mielen sairauksia hävetään ja piilotellaan viimeiseen asti varsinkin vähän vanhoillisemmissa piireissä.

Toisaalta vihreät tietysti ehkä ovat enemmän huolissaan ja välittävät enemmän siitä, miten maailman resursseja tuhlataan ja tuhotaan luontoa, ja siksi miettivät sitä huomaamattaan aivan liikaa ja sairastuvat.

Kyllä vihreiden yhteisöllisyys on edelleenkin voimaannuttavaa. Toisaalta meitä vihreitä pilkataan "kaiken maailman viherpiipertäjiksi" ja "fillarikommunisteiksi" ja ties miksi.

Meitä ehkä vähätellään enemmän kuin muita, eikä oteta todesta, vaikka olemme vakavalla ja tärkeällä asialla.

Minäkin, joka en ole ollut näkyvästi esillä, enkä ole lainkaan tunnettu vihreänä, olen saanut vihapostia, uhkauksia ja härskejä haukkumisia sekä sähköpostissa että Messengerissä - ja vain sen takia, että olen humoristisesti ilmoittanut olevani vihreä kukkahattutäti.

Kuinka paljon nämä tunnetut vihreät saavatkaan vieläkin pahempaa postia eri kanavien kautta? Sitä voi vain arvella. Ei sekään ole helppoa.

Tässä on vain minun ajatuksiani asiasta. :)

Risto Salonen

Voisi myös kysyä, miksi yrittää tehdä niin montaa asiaa yhtäaikaa; uusi kansanedustajuus, puheenjohtajuus, avioero, uusi suhde ja Janilla lisäksi lapsi ja yksinhuoltajuus.
Normaalikansalaisella pelkkä avioero tai lapsi ja yksinhuoltajuus saattaa olla liikaa.
Vaikka on valittu Eduskuntaan, ei ole (välttämättä) yli-ihminen.