Keskiviikko 19.6.2019

Uusi irtisanomislaki: Sipilän hallitus poisti kokonaan henkilörajan – ”Tästä puuttuu nyt se 10”

Luotu: 
25.10.2018 18:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Tästä puuttuu nyt se 10”, Sipilä sanoi tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa. ”Tämä on sama laki ilman sitä kymppiä”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi. Arkistokuva.
|

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ratkaisuehdotuksessa irtisanomislakikiistaan on luovuttu kokonaan yrityksen henkilörajasta.

Aluksi esitysluonnoksessa vedettiin raja 20 hengen yrityksiin, sen jälkeen 10 hengen yrityksiin. Nyt mitään tarkkaa lukua ei mainita lainkaan.

”Tästä puuttuu nyt se 10”, Sipilä sanoi tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Sipilän mukaan liitoilta on tullut hallitukselle ohjausta ja vinkkejä siitä, että raja kannattaisi poistaa.

”Tämä on liukuvampi tapa ratkaista tämä kysymys”, Sipilä sanoi.

”Tämä on sama laki ilman sitä kymppiä”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

”Se, mikä muuttuu on se, ettei ole suoraan eri asemassa olevia [yrityksiä], ei tule suoraan rajaa”, Orpo sanoi.

Rajan poistaminen koskee hallituksen neljän kohdan listan ensimmäistä kohtaa, työsopimuslain muuttamista. Hallitus on muokannut työsopimuslain 7 luvun 2 §:ää niin, ettei työntekijämäärää enää mainita, mutta viitataan yrityksen kokoon:

”Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.”

Sipilän mukaan selkeä muutos on se, että yrityksen koko otettaisiin ylipäänsä huomioon irtisanomisasiassa.

Katso hallituksen koko neljän kohdan ratkaisuehdotus tästä!

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Tossavainen

Täydellinen kolmikantamallin mukainen neuvottelukierros aivan Kikystä alkaen. Tässä loppuvaiheessa hallitus muisti korostaa eduskunnan valtaa, mutta ei jyrännyt esitystä eduskuntaan, vaan pyysi eduskunnan tukea neuvottelulle. Työntekijäjärjestöt painostivat hallitusta muistamaan mitä Kikyssä sovittiin ja tämäkin kuuluu kolmikantamalliin. Lopuksi hallitus ja työmarkkinajärjestöt taipuivat neuvottelemaan esityksestä ennen kuin se viedään eduskuntaan.

Nyt on sivuseikka antavatko työmarkkinajärjestöt hyväksynnän tälle esitykselle. Ne saavuttivat tavoitteensa eli hallituksen oli tultava ja se tuli neuvottelemaan työsopimuslain muutoksesta ennen kuin se esitetään eduskunnalle. Nyt kaikki vaiheet on käyty läpi huolellisesti ja kaikki osapuolet ovat saaneet sanoa sanansa ja osoittaa mieltään. Valtakunnassa kolmikantamalli jatkaa ja valtakunnassa kaikki hyvin...