Tiistai 18.6.2019

Varoitus suomen kielen asemasta – Kotus: ”Vakava uhka – kahden vuosisadan työ uhkaa mitätöityä”

Luotu: 
26.10.2018 10:13
  • Kuva: Sami Halinen / Alma Talent arkisto
    Kuva

Valtiovallan on ryhdyttävä pikaisesti toimiin kokonaisvaltaisen kansallisen kielipoliittisen ohjelman laatimiseksi, vaatii Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) suomen kielen lautakunta. Sen mukaan Suomen kansalliskielten suomen ja ruotsin asemaan kohdistuu vakava uhka.

Kotus katsoo, että toisin kuin aiemmin arvioitu, vieraat kielet ja niiden lainavaikutus alkavat nyt heikentää suomen kielen asemaa.

”Suomen kielen käyttöalan yhä nopeampi kaventuminen uhkaa mitätöidä kahden vuosisadan mittaisen määrätietoisen työn, jolla on luotu suomen kielelle asema yhteiskunnan kaikilla aloilla käytettynä ja toimivana kielenä”, Kotus esittää julkisuuteen lähettämässään kannanotossa.

Suomen kieli itsessään ole uhanalainen, Kotuksen suomen kielen lautakunta huomauttaa, ”mutta sen asemaa yhteiskunnassa uhkaa nopea heikkeneminen”. Suuri merkitys on myös internetillä ja sen palveluilla, sillä merkittävä osa suomalaisista elää tekstimaailmassa, jossa englannin kielen asema kasvaa suomen ja ruotsin aseman kustannuksella.

”Olemme lähellä tilannetta, jossa on konkreettisesti tehtävä päätös siitä, haluammeko edelleen pitää kiinni äidinkielestämme vai olemmeko valmiit luopumaan siitä toisen kielen hyväksi – ensin vain joillakin elämän osa-alueilla mutta vähitellen yhä kattavammin. Tällainen suuntaus on jo meneillään, ja siihen on syytä reagoida huolellisesti kerätyn tiedon ja laajan käytettävissä olevan ymmärryksen pohjalta”, Kotuksen suomen kielen lautakunta toteaa.

Kotimaisten kielten keskus on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen kielen asiantuntija- ja palvelulaitos. Kotus laatii sanakirjoja ja toimii kielenhuollon asiantuntijana sekä ylläpitää ja kehittää kieliaineistoja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Lehtimäki

Mikäs helvetin desantti sinä olet - vai pitäisikö sanoa "u fucking moron"?

Suomenkieli on jo nyt sysätty syrjään tieteen kielenä. Edes ylempää amk-insinöörin tutkintoa ei pääkaupunkiseudulla monestikaan pysty suorittamaan armaalla äidinkielellämme, koska opetusohjelmat on laadittu ulkomaisia opiskelijoita silmälläpitäen.

Risto Salonen

"Sen asemaa uhkaa yhteiskunnassa nopea heikentyminen".
Lopettakaa pääkaupunkiseudulla järjettömän monen (47?) kielen opetukset peruskoulussa.
Ruotsi, suomi, saame pohjoisessa ja englanti muutamalle eliittikoululle. Se on siinä.
Jos ei osaa näitä peruskieliä koulussa, voi miettiä, miksi elää Suomessa.

Juha Nevalainen

Kotus on oikealla asialla. Jos "myydään" kieli markkina-alttarilla, niin suomalaisuus on mennyttä kalua! Sulaudumme siihen vähäpätöiseen roskajoukkoon, joka tekee lopun kansallisuudestamme. Vaatii toki aikaa, mutta suunta on selvä. Ketä täällä sitten on vallan kahvassa jne...jne...?

Eero Nevalainen

Sinänsä ihan samaa mieltä että suomi säilyy vain käyttämällä sitä, ja sitä ei toisaalta puhuta missään muualla kuin täällä. Äidinkielestä on syytä pitää huolta.

Mutta vähän hassua tämä ideologinen "suomi ja ruotsi"-kombon viljely tekstissä. Itselleni ruotsi ei rinnastu suomeen siten että englanti uhkaisi ruotsia samoin kuin suomea. "Englannin ylivalta" on itselleni suurelta osalta positiivinen asia koska se kieli nyt vaan on aina ollut oikeasti hyödyllinen. Englannin taidostani onkin yleensä ollut huolissaan joku pohjoismaiseen yhteistyöhön pahasti hurahtanut... PN:ssä muotoiltiin jotain julkilausumiakin "pohjoismaisten kielten" käytöstä, ja suomi ei tietenkään kuulunut joukkoon.

Toki ruotsinkielinen voi kokea asian eri tavoin jos hänen mielestään englantia käytetään liikaa ruotsin asemesta, tai jos ruotsinkieliset itse sortuvat liikaa anglismeihin. En tiedä mikä tilanne on.

Edellinen kielipoliittinen ohjelma jonka työryhmää veti Ahtisaari oli de facto ruotsin kielen pönkitysohjelma. Sinne päätyi kaikki se memetiikka mitä RKP ja kumppanit viljelevät.

Jarkko Mynttinen

Jos kotimaiset kielemme ovat uhattuina "luonnonvalinnan" kautta, niin silloin joutaa varmaan mennä, mutta jos kielten asema kapanee jonkin tahon tietoisen toiminnan ja valinnan kautta, niin silloin on perusteltua pitää kiinni kansalliskielistämme.

Marko Kukkonen

Uhka kielemme asemasta liittynee keskeisesti "monikulttuuriin". On vaikeaa opettaa suomenkielellä sellaisia ihmisiä, jotka eivät osaa sanaakaan suomea ja kulttuurinsakin kieltää valtaosan opetuksemme sisällöstä.
Tässä ei myöskään yhtään auta se, että mitä tahansa ongelmia tuontisuomalaiset peruskouluopiskelijat kohtaisivatkaan, siloittelemme heti ne kaikki tieltään, etsimällä heille mm. arabiankielisiä opettajia ja antamalla korkeampia arvosanoja ilman mitään järkeviä perusteita.