Torstai 23.5.2019

SAK: Lakot voidaan keskeyttää – liitot tekevät itse päätökset

Luotu: 
26.10.2018 15:33
Päivitetty: 
26.10.2018 16:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jarkko Eloranta tänään SAK:n hallituksen kokouksessa.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että SAK:n hallitus suhtautuu positiivisesti Sipilän hallituksen eiliseen ratkaisuehdotukseen irtisanomislakikiistassa. SAK ei kuitenkaan hyväksynyt tai hylännyt hallituksen ehdotusta, koska kyseessä ei ollut mikään neuvottelutulos, Eloranta sanoi.

SAK:lla on kuitenkin sama ehto kuin STTK:lla ja Akavalla: SAK:n hallitus edellyttää, että työsopimuslain muutoksen perustelut tehdään kolmikantaisesti.

”Kokonaisuus saattaa olla sellainen joka mahdollistaa työtaistelutoimien keskeyttämiseen”, Eloranta sanoi SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.

”On mahdollista, että tähän tulee tietty tauko”, Eloranta sanoi.

Hän totesi STTK:n Antti Palolan tavoin, että nyt voidaan työtaistelut keskeyttää, ei lopettaa.

Elorannan mukaan eri jäsenliitot käsittelevät työtaisteluasiansa omissa hallinnoissaan.

Aiemmin tänään Akava ilmoitti hyväksyvänsä hallituksen ehdotuksen.

Hallituksen henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava lakihanke on nostanut ay-liikkeen takajaloilleen. Hanketta on vastustettu työtaisteluilla.

Hallituksen eilen julkistamassa ratkaisuehdotuksessa on neljä kohtaa. Niistä tärkein on muutos työsopimuslain muotoiluun. Aiempi kymmenen työntekijän raja on poistettu kokonaan ja linjattu, että yrityksen työntekijämäärä otetaan huomioon kokonaisarviossa.

Ratkaisuehdotukseen kuuluu myös työttömyysturvan karenssin lyhentäminen 90 päivästä 60 päivään. Lisäksi hallitus on valmis käynnistämään kolmikantavalmistelun aktiivimallin toteuttamistavoista sekä jatkamaan kolmikannassa omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua.

Aiemmin keskusjärjestöt ovat aiemmin vaatineet koko niin sanotun irtisanomislain pois vetämistä ehtona työtaisteluiden lopettamiselle.

LUE MYÖS: 

Professori: Nyt poistui paha ongelma irtisanomislaista – ”100 kertaa selkeämpi tilanne”

Tässä on Sipilän hallituksen ratkaisuehdotus

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Peltola

sun kaltasilla ajatusmalleilla tulis varmaan yleislakko, hyvä vaan että molemmat osapuolet pyrkii sopuun ja työ rasuha palaa. meni sipilän valehteleminen sen verran pitkälle kikyssä että tuo oli väistämätöntä, mutta hyvä että alettiin tosissaan sopimaan ja toivottavasti opittiin että työehtodopimuksia sorvatessa ei mjätetä toista osapuolta pois, muuten se ei ole sopimus vaan sanelu

Erkki Martikainen

Voihan räkä.

"”Kokonaisuus saattaa olla sellainen joka mahdollistaa työtaistelutoimien keskeyttämiseen”, Eloranta sanoi SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.
”On mahdollista, että tähän tulee tietty tauko”, Eloranta sanoi."
Miksi tuollainen mies on laitettu neuvotelemaan joka ei uskalla tehdä minkäälaista päätöstä. Todellista vedätystä mutta sehän tiedettiin kyllä, sitähän se on ollut alusta alkaen.

Topi Rantakivi

@5. Hallitushan se itse tekee ja nyt laittaa aktiivimallin aktiivisuuden selkeyttämiseen tähtäävän kolmikantaiseen valmisteluun maakuntamallin mukaisesti, jossa maakuntamallia ei ole vieläkään olemassa pykäleitä ja toteutuuko se ylipäänsä missään vaiheessa.

Toisin sanoen aktiivimalliin ei ole tehty minkäänlaisia korjauksia ja taas jätetään työttömät ja viranomaiset epätietoisuuden tilaan pitkiksi ajoiksi.

Tämä on se syy, että miksi on "tauko". Valiokunnassa on kymmeniä esityksiä jonossa odottamassa eikä tämä hallituksen esitys ehdi mennä edelle, kun käsitellään järjestyksessä.

Tuossa luettavaa: https://www.iltalehti.fi/politiikka/80b36ef2-15b0-469a-abf8-fac3b4bcbe1e...

Hallitus sai sen, minkä tilasi, epäonnistuneita esityksiä.

Ilkka Paananen

Mjaa...saatiin tässä muutamalle puuteollisuusyritykselle kusiset oltavat. Nyt revittiin hyvin epäreilulla tavalla harvojen yritysten selkänahasta lopputulos. Kiitos puuteollisuusliitto ja PRO, jonka entinen puheenjohtaja oli Antti Rinne.

Raimo Hakala

Kun SAK: puheenjohtaja sanoo, että jokainen liitto tekee oman ratkaisun lakosta niin mitä ihmeen virkaa on SAK:lla? Sen voi poistaa neuvottelijana. Sehän on työnantajan bulvaani. Ja sata varmaa on, että kun jokainen työntekijä neuvottelee työnantajansa kanssa ilman AY-liikkeen tukea hän saa vain sen mitä työnantaja suvaitsee maksaa. Historia kertoo, että se ei ole paljon elämisen kustannustason vuoksi. Ottaahan se vuokranantajakin asumistuen vuokralaiselta. Mutta oma kokemus vasta avaa ymmärryksen miltä se tuntuu, kun ei palkkaa makseta työstä vaan sosiaalituella pitää työt tehdä. Sehän ei eroa siitä sosialismista millään lailla. Miksi oikeisto hallitus ja eduskunta haluaa panna kansan orjan osaan?