Torstai 23.5.2019

Odotettu nimi ilmoittautui vihreiden puheenjohtajakisaan: ”Olen ollut mukana melkein kaikissa tilanteissa”

Luotu: 
28.10.2018 18:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Outi Alanko-Kahiluoto ilmoittaa olevansa käytettävissä vihreiden puheenjohtajaksi.
|

Vihreiden pitkäaikainen kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ilmoittaa olevansa käytettävissä vihreiden puheenjohtajaksi. 

 ”Olen päättänyt olla käytettävissä vihreiden puheenjohtajaksi. Minulla on puheenjohtajana tarvittavaa kokemusta ja osaamista juuri sen verran kuin on mahdollista hankkia olematta vielä puheenjohtaja”, hän sanoo tiedotteessaan.

Alanko-Kahiluoto korostaa, että vihreät tarvitsevat puheenjohtajakseen kokoneen poliitikon, koska ensi keväänä edessä ovat sekä EU- että eduskuntavaalit ja tärkeät hallitusneuvottelut. 

”Puheenjohtaja pitää voida heittää turvallisin mielin neuvotteluihin ja vaalipaneeleihin. Hänen on tunnettava meidän ja muiden politiikka läpikotaisin”, Alanko-Kahiluoto toteaa.

”Olen ollut mukana melkein kaikissa tilanteissa, joihin oletan puheenjohtajan joutuvan. Kolmannen kauden kansanedustajana ja vihreän eduskuntaryhmän 2013-16 puheenjohtajana tunnen vihreän politiikan läpikotaisin. Olen ollut neuvottelemassa hallitustunnustelijan kanssa, olen neuvotellut muiden puolueiden johdon kanssa, olen neuvotellut vihreiden linjan mukaan Säätytalolla ja eduskunnassa”, hän jatkaa.

Alanko-Kahiluoto on ollut mukana hallitusneuvotteluissa kolme kertaa: Matti Vanhasen II-hallituksen sekä Jyrki Kataisen hallitusneuvotteluissa eduskuntaryhmän jäsenenä sekä Alexander Stubbin ”minihallitusneuvotteluissa” vihreiden silloisen puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa. 

”Tässä ajassa vihreitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Maailmanlaajuisesti meillä on käsissämme ilmastonmuutos kaikkine seurauksineen. Haastamme tulevissa eduskuntavaaleissa muut puolueet politiikasta, jota ne ovat tehneet kuluneen nelivuotiskauden. Vaaleihin mennään kuitenkin sillä linjalla, jota olemme puolueena ja eduskunnassa yhdessä kuluneen kauden ajaneet. Tämä puheenjohtajavaali ei ole linjavaali”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Vihreiden puheenjohtajaksi vuonna 2017 valittu Touko Aalto on kertonut sairastavansa masennusta ja jättävänsä tehtävän. Aalto on tällä hetkellä sairauslomalla. 

Alanko-Kahiluoto kertoi jo aikaisemmin, että häntä on pyydetty harkitsemaan asettumista ehdolla hänen kokemuksensa vuoksi.

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsee uuden puheenjohtajan ensi lauantaina. Valinta on ainakin aluksi lyhytaikainen, sillä uuden puheenjohtajan kausi kestäisi lähtökohtaisesti vain seuraavaan puoluekokoukseen eli kesäkuuhun 2019 asti.

Lue myös: 

Kenestä Touko Aallon seuraaja? Demokraatti: Outi Alanko-Kahiluoto harkitsee nyt vakavasti

Tutkija: ”Tämä on tapauksena täysin uusi” – Nostaa esiin 2 nimeä Touko Aallon seuraajaksi

Näkökulma: Nyt alkoi valtapeli vihreissä – kaksi naista vahvoilla

Vihreillä nyt kiire: Touko Aallon tilalle valitaan pätkäpuheenjohtaja

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Outi upottaisi Vihreät entistä syvemmälle. Outi on suurelle yleisölle tuntematon ja on vaara, että sanavalmis Li upottaisi Outin yhä syvemmälle unohdettujen joukkoon. Vasemmistolaisuuteen yhdistäminen on Vihreiden suuri ongelma, Alanko-Kahiluoto on nimenomaan vasemmistolaissiipeä.

Ville Niinistö olisi hyvä puheenjohtaja, olihan Vihreiden suosion kasvu nimenomaan Villen populistisen innon tulosta. Vihreillä on kuitenkin huima villi kortti käsissään: Pekka Haavisto. Haaviston kansansuosio on sellainen, että Vihreät olisivat hänen johdollaan kiilaamassa jopa kakkospaikkaa tavoittelemaan.