Tiistai 18.6.2019

Li Andersson ihmettelee uutta irtisanomislakia KL:ssä: Työllisyyden keskeisin ongelma on pula osaavasta työvoimasta

Luotu: 
29.10.2018 07:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Li Andersson (keskellä) eduskunnassa lokakuussa vierellään vasemmistoliiton Anna Kontula ja Aino-Kaisa Pekonen.
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo Kauppalehdessä, että työllisyyden keskeinen ongelma on pula osaavasta työvoimasta – ei esimerkiksi irtisanomisen vaikeus.

Andersson kommentoi hallituksen irtisanomislakikiistaan sorvaamaa ratkaisuehdotusta.

”Viikkojen kiistan ­tuloksena on nyt lakiesitys, joka ei useiden oikeusoppineiden mukaan muuta juuri mitään. Koko maata johtavan hallituksen yhdelle etujärjestölle antama lupaus ei saisi aiheuttaa näin syvää, työmarkkinoita horjuttavaa kriisiä”, Andersson toteaa Suomen Yrittäjiin viitaten.

Hallitus esitti viime viikolla ratkaisuehdotuksen kiistassa lakiesitystä, jolla hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Perjantaina palkansaajakeskusjärjestöt suhtautuivat myönteisesti ehdotukseen, kunhan lakiesityksen perustelut tehdään kolmikantaisesti.

Anderssonin mielestä työvoimapulan ratkaisemiseen ei ole tartuttu riittävällä panoksella. Vasemmistoliitto haluaa tuoda kevyempiä koulutusvaihtoehtoja osaamisen päivittämiselle.

”Ideana on se, että tutkintoon johtavan koulutuksen rinnalle syntyy kevyempiä mahdollisuuksia päivittää osaamista, jolloin sellaiset henkilöt, jotka eivät tosiasiassa ole suorittamassa tutkintoa, eivät veisi paikkoja tutkintoa tarvitsevilta”, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto julkaisee tiistaina oman jatkuvan oppimisen mallinsa, joka sisältää esityksiä seuraavalle vaalikaudelle.

LUE MYÖS:

”Joustoturvalla” uusia työpaikkoja Suomeen? - Ex-työministeriltä vinkki Jari Lindströmille

Miksi 6 €/h-kokeilu meni pieleen? – Ay-pomo: ”Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa”

Suomen työttömyys laski jo alle ”luonnollisen” rajan – Saiko hallitus aikaan pysyvän muutoksen?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Monica Almenoksa

Työvoimapula on hyvin paikallinen ongelma, ja sen korjaamisessa nopein ja paras keino on alkaa maksaa palkkoja jotka vastaavat nykyistä kustannustasoa. Palkat laahaavat auttamatta jäljessä, irtisanomislaki tuo entistä enemmän epävarmuutta ja kiky on myös tekijä joka eriarvoistaa työnantajia työnhakijoiden silmissä. Moni yritys on luopumassa kikystä koska siitä ei ole juurikaan hyötyä mutta paljon haittaa - jos hakijan valittavissa on kaksi muuten identtistä työpaikkaa joista toinen hyödyntää kikyä ja toinen ei, voittaja on varmasti se työnantaja joka EI teetä työntekijöillään korvauksetonta työtä!

Mauno Strandén

Onkohan se työnantajan vika, eikös se ole tekijän vika jos työntekijä ei hallitse töitä ja siihen kuluu toisen opastajan aikaa ja pitäisi maksaa osaavan palkkaa. Muistan kun itse menin uudelle alalle oli paljon pienempi palkka alussa ja sitä halusi nopesti päästä samaan tahtiin muiden kanssa, että sai saman tai jos oli erityisen hyvä, voi pyytää ylimääräistä sekin onnistui

Hans Hulvanto

Ongelma on, ettei ammattiin ponnistelu kiinnosta ja ollaan röyhkeästi vailla ammattimiehen palkkaa osaamatta. Kyse siis laiskuudesta ja luonnehäiriöstä, joka juontuu siitä, ettei kouluissa vaadita ja amiksiin pääsee liian heikkoa ainesta.

Mauno Strandén

Mitä sitä pitäisi tukea, Anderssonia, ay liikettä, yleä, vai voisko järjestää vaan, että yrittäjät voi määrätä omassa yrityksessään ja mahdollisuus valita työntekijät sinne, jolloin tulee tulosta ja voi maksaa keskimääräistä paremmin! Yksi mätä omena voi pilata paljon omenia, ellei sitä poista, sain havaita tänä syksynä!

Martti Immonen

Näitä työttömiä "koulutetaan" parin viikon työttömyyskoulutuksella, josta nettoaa vain konsultit. Pitää järjestää ihan oikeaa muuntokoulutusta ja suunnitella alan vaihtoa siihen ammattiin, joissa on kysyntää ! Kaikkien ei tarvitse olla maistereita, inssejä, tohtoreita ym. korkeakoulutettuja, niitä on myöskin työttömänä !
Muuntokoulutusta tarvitaan oikeasti työtä ,hakeville !

Pentti Westerholm

Parasta sitä aina haetaan niin työelämässä kuin politiikassakin.Sitten kun huomataan parhaan oleva alisuorittaja mietitään miten päästään irti hänestä.Politiikassa ja isossa firmassa se onnistuu usein tehtävän vaihdolla.Pienyrittäjälle tämä sama tapa aiheuttaa isoja pulmia.Joskus jopa lapun luukulle..

Ari Ohvo

Työttömyyden täydellinen poistaminen ei taida olla mahdollista millään keinolla. Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ovat työpaikkojen välissä. Ei yhteiskunta siihen kaadu jos ollaan työvuosien välissä muutamia kuukausia työttömänä. Eri asia on tietysti pitkäaikaistyöttömät, joita on käsittääkseni työttömistä alle puolet.