Lauantai 15.6.2019

Alexander Stubb sai erävoiton – Manfred Weber joutuu tulilinjalle

Luotu: 
31.10.2018 11:16
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Stubb pääsee haastamaan ennakkosuosikki Weberiä väittelyssä.
|

EPP:n kärkiehdokkuudesta kisaava Alexander Stubb (kok) on onnistunut tavoitteessaan päästä haastamaan ennakkosuosikki Manfred Weberiä Helsingissä pidettävässä EPP:n valintatilaisuudessa.

Stubb iloitsee Twitterissä avoimesti siitä, että EPP on päättänyt järjestää keskustelutilaisuuden keskiviikkona 7. marraskuuta.

EPP:n kampanjapäällikkö Dara Murphy vahvistaa, että Stubbin ja Weberin välinen väittely järjestetään viikon päästä keskiviikkona. Murphyn mukaan sekä Stubb että Weber ovat tätä pyytäneet.

 

 

Stubb on puhunut pitkään avoimuuden ja keskustelun puolesta. Weber puolestaan sanoi hiljattain julkaisevansa vaaliohjelmansa vasta sen jälkeen, jos hän tulee valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi ja väittelevänsä asioista vasta sitten. Tämä herätti kysymyksiä siitä, onko Weber jo täysin varma voitostaan vai näkeekö hän riskiksi joutua väittelyyn Stubbin kanssa.

Nyt Weber siis joutuu Stubbin haastamaksi samalle lavalle. Stubbin kampanjatiimistä kerrotaan, että kyse on noin 30–40 minuutin tilaisuudesta, jonka aikana Stubb ja Weber olisivat keskustelemassa. Tilaisuuden yksityiskohdista ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Weber edustaa Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta, joka on arvokonservatiivinen puolue. Stubb on tunnetusti liberaali ja hän edustaa keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä arvomaailmaltaan vasenta laitaa.

Weber on kisan ennakkosuosikki, sillä monet, etunenässä Saksan liittokansleri Angela Merkel, ovat jo ilmoittaneet häntä kannattavansa. Stubbilla sen sijaan on takanaan vain Ruotsin ja Viron tuki, eikä se riitä. Uusi Suomi kertoi myös hiljattain, että Suomen kristillisdemokraatit tukevat Weberiä Stubbin sijaan. LUE LISÄÄ: Stubbilta matto alta – Essayah: ”Tuemme Weberiä”

EPP:n kärkiehdokas valitaan puolueen konferenssissa, joka järjestetään 7.–8. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa. Kärkiehdokkaaksi äänestetty voi päätyä seuraavaksi komission puheenjohtajaksi. Näin tapahtui Jean-Claude Junckerille, koska EPP säilytti isoimman puolueen asemansa Euroopan parlamentissa viime eurovaaleissa.

LUE MYÖS:

Stubb kiertää nyt ankarasti Eurooppaa: ”Bukarest, Lissabon, Ateena, Pariisi, Varsova, Madrid...”

Näkökulma: Kylmä suihku kokoomuslaisille

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Gardin

On päivän selvää, että Stubbin kyvyt eivät riitä noin tärkeään paikkaan. Eikä myöskään komissaarin pestiin. Eikö suomalainen media osaa analysoida avoimesti Stubbin kykyjä hänen näyttöjensä perusteella. On on kyseessä myös Suomen etu. EU kaipaa jokaiselle avautuvalle paikalle huippupätevän johtajan.Sillä ei ole varaa yhteenkään epäonnistumiseen, jos EU halutaan pitää kasassa.

Leena Pölönen

No, jos jollain sitä kokemusta on, niin sitähän Stubbilla on, nimittäin EU:n tasolla.
Vastaavaa kokemusta saa hakea; tuntee hyvin EU: tavat ja kulttuurin, mun ymmärtääkseni on myös opiskellut ulkomailla. Kielitaito on tosi hyvä.
Stubb ei ehkä ollut täällä omimmillaan.

Pasi Käyhkö

Jatkoa edelliseen: Stubb puhuu viittä kieltä. Hänen äidinkieli on suomi. Lisäksi ruotsi, englanti, ranska ja saksa ovat hyvällä tasolla.
Hän on koulutus- ja tässä kieliasiassa ylivoimainen Weberiin nähden. Samoin työkokemus ja asioiden tuntemus menee Weberin edelle..
Nyt puuttuvat enää tarvittavat äänet.

Timo-Pekka Mustakallio
Vastaus kommenttiin #12

Mitä painoarvoa kielitaidoilla tai tutkimuksilla, jos henkilö on luonnevikainen oma edun tavoittelija, tapavalehtelija - tässä tapauksessa "keksii asioita omasta päästään" sujuvasti viidellä kielellä? Hurmaava, aivan varmasti, mutta "damaged goods". Ei jatkoon.

Weber valitaan tietenkin.

Mutta entäpä jos hän luopuukin kärkiehdokkuudestaan CDU-sisarpuolueen Angela "tuhon enkeli" Merkelin hyväksi? Samalla tavoinhan väistyvä luxemburgilainen veronkiertokonsultti Juncker pelattiin 2014 yllättäen komission puheenjohtajaksi ohi reformeja ajavan David Cameronin: eräs monista virheratkaisuista, joiden vuoksi EU on nyt kompastelemassa kohti sortumistaan.

Pitäisin hyvinkin mahdollisena, kun EU:n "end game" on jo vauhdissa, että kriisikevään 2019 tullen epävakaaksi muuttunut unioni valitsee pelokkaana ja epävarmana jälleen linjauskollisen luottofederalistin - virattomaksi pian jäävän, laajaa epäluottamusta omienkin parissa nauttivan Merkelin - mikä sinetöi unionin kaputin.

Hannu Saarenmaa

Stubb saisi loppupelissä Weberiä vastaan ALDEn ja siitä vasemmalle olevien äänet ja EPP:n liberaalin laidan äänet myös. Tämä olisi jo enemmistö EU parlamentissa. Kysymys on, pääseekö Stubb äänestyksissä näin pitkälle.

Silti EU:n pääministereillä on viimeinen sana. Paljon vielä tapahtuu maailmalla ennen lopullista valintaa. Tsemppiä Alex!