Maanantai 27.5.2019

Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Luotu: 
1.11.2018 15:55
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joel Maisalmi
    Kuva
|

Työn verotusta pitää keventää kaikissa tuloluokissa, vaatii kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Hän korostaa, että työn korkea verotus on haitallista.

”Pienillä tuloilla se vähentää kannustimia ottaa työtä vastaan ylipäätään. Keskituloisilla työnteosta rankaiseminen korkealla ja nopeasti kiristyvällä verotuksella vähentää ostovoimaa ja kannustimia kehittää omaa osaamistaan tai tavoitella vastuullisempia työtehtäviä”, Jokinen sanoo.

Jälkimmäisellä Jokinen viittaa niin sanottuun marginaaliveroasteeseen. Sillä tarkoitetaan sitä osuutta, joka maksetaan veroa uudesta lisätulosta. Jokinen huomauttaa, että jo noin 24 000 euron vuosiansioilla marginaaliveroaste on 39 prosenttia. 24 000 euron vuosituloihin yltää noin 1920 euron kuukausipalkalla, jonka päälle maksetaan lomarahat. 39 prosentin marginaaliveroaste tarkoittaa, että 100 euron palkankorotuksesta käteen jäisi 61 euroa.

Jokinen nostaa tiedotteessaan esiin, että Akavan jäsenkyselyssä puolet vastaajista koki, etteivät he ole osittain tai ollenkaan kiinnostuneita nykyistä vastuullisemmista työtehtävistä, koska ansiot eivät kiristyvän verotuksen vuoksi kasva tarpeeksi suhteessa työtaakan kasvuun.

”Suomi verottaa poikkeuksellisen tiukasti tärkeintä kilpailutekijäänsä eli osaamista. Kun lisätienestistä menee pahimmillaan yli 50 prosenttia veroihin, korkeasti koulutettu huippuosaaja ottaa mieluummin vapaata töistä maalatakseen kesämökkinsä itse, sen sijaan että palkkaisi esimerkiksi nuoren tai työttömän töihin”, Jokinen sanoo.

Marginaaliveroasteen omakohtaisia vaikutuksia Uudelle Suomelle kuvasi kesällä kansanedustaja Martti Mölsä (sin). Hänet valittiin keväällä talousvaliokunnan puheenjohtajaksi. Uuden tehtävän tuomasta 720 euron lisäpalkkiosta hänelle jää käteen kuitenkin vain 325 euroa eli alle puolet.

LUE MYÖS:

Kansanedustaja sai 720e/kk-lisän ja käteen jää alle puolet – Liitto: koskee jo ”ihan tavallista palkkaa”

”Kyllä se kipurajoilla alkaa olla. Näin se on”, Mölsä arvioi tuolloin Uudelle Suomelle.

Jokinen vaatii suorasukaisemmin progression laskemista ja verotuksen muuttamista kannustavammaksi. Työn verotuksen leikkaukset kokoomus rahoittaisi siirtämällä verotuksen kiristämällä ympäristö-, haitta- ja kulutusverotusta.

”Työn verotuksen keventäminen rahoitetaan esimerkiksi kiristämällä uusiutumattoman energian verotusta suhteessa uusiutuvaan, tarkastelemalla kriittisesti yritystukien kokonaisuutta ja valmisteveroja kiristämällä ohjata sekä kuluttajia tekemään ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja että siirtää verotuksen painopistettä pois työstä”, Jokinen sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kunnari

Kerroppa mikä se yleinen eurooppalainen taso on? Olen ollut sellaisessa käsityksessä, että meillä se taso on hyvä muihin maihin verrattuna. Toivon sinulta apuja tilastojen tulkintaan, koska annoit ymmärtää että tiedän sen.

Mark Andersson

Marginaalivero on siksi korkea, että se tasaa koko vuotta koskevaa veroprosenttia, eli se ei kuvaa millään tavoin asianomaisen verotusta.

Kansan sumuttaminen käyttämällä hyväkseen kansalaisten tietämättömyyttä ja lyhytnäköisyyttä on kokoomuksen tyypillistä propagandaa.

Antti Kettunen

Jos tämä ei ole pölhöpopulismia, en tiedä mikä on. Veroja on laskettava mutta ei oteta mitään kantaa siihen millä aukko paikataan. Tai noh, kokkarin ollessa kyseessä onhan tuo selvä: koulutuksesta ja vanhuksiltahan nuo yleensä säästönsä tekevät.

Matti Loikkanen

höpöhöpö. Seuraavissa vaaleissa vasurit nousevat taas valtaan
ja hillitön rahan käyttä turhiin kuluihin taas ryöstätyy käsistä
ja yhteinen valka taas alkaa voida mukavasti.

Kreikan, Italian, Espanjan tie on edessä. Mitä?

Pasi Anttila

Todella huvittavaa. Muistaako Loikkanen aikaa kun kokoomus pidettiin oppositiossa, aikaa jolloin suomella ei ollut velkaa. Ennen vuotta 1987 Suomea johti keskusta ja teidän inhoamat vasurit, se oli aikaa jolloin sitä velkaa ei ollut. Sitten kokoomus pääsi vallankahvaan ja 31v on onnistunut lisäämään velkaa 105 mrd€.
Eli en olisi huolissani vasemmiston vallasta mutta kokoomukseen suomella ei enää ole varaa.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #25

Markka -aikaan teollisuuden teollisuuden vaatimuksesta devalvaatio toimi talouden pyörittäjänä. Sen maksoi tavallinen kuluttaja. Ja raskaasti. Hinnat olivat pilvissä.
Edellä mainituista johtuen myös Suomen ulkomaisen luotonsaanti oli kallista.
Tietääkseni Suomen hallituksessa ovat istuneet kaikki nykyiset puolueet useaan otteeseen kyseisen aikakauden jälkeen..

Tarja Laakso

Niin, saat 100 euron korotuksen, ja haet verokortin, jolla veroaste nousee 1%:n - kyllä, mutta se nousee koko vuoden tuloista, ei vain siitä 100 eurosta. Eli se pitää todellakin paikkansa, että olkoot palkka mikä tahansa, käytännössä siitä palkankorotuksesta saa aina valtio puolet. Ei siis edes vain 39%. Tai voi olla, että pienituloisilla korotus on vain tuon 39%, mutta vähänkään isompituloisella käteen jää vain se puolet korotuksesta. Tämä siis koskee tuloverotusta - pääomaverotus on sitten ihan toinen juttu (ja kokoomuslaiset eivät taida haluta lisätä veropohjaa tai oikeudenmukaisuutta sille puolelle... )

Mutta vaikka tässä kokoomuslainen onkin oikeassa, niin pakko todeta, että populismia pahimmillaan, jos hallituspuolueen edustaja "ruikuttaa" tällaisista asioista - kun aikaa on ollut korjata tilanne jo pitkälti yli 3 vuotta, ja kokoomuksella jo yli 7 vuotta.

Arja Nikali

Oman kokemukseni perusteella luulen, että 100 euron palkankorotus ei alle 2000 e /kk ansaitsevalle yleensä aiheuta 1 % korotusta verotukseen. Suurituloisella asia voi ollakin niin, että suhteessa samansuuruisesta korotuksesta verotus vie noin puolet.

Tapio Mäkeläinen

Niin tosiaan. Kun tätä tai iltapäivälehtien palautepalstaa lukee niin kaikki kokoomuslaisethan on Kaivopuiston ja Westendin miljonäärejä, Ferrarit vaan jyristelee rantaraittia.
Punapääoman ja sosialistien taloustaitoja voi arvioida katsomalla valokuvia Hakaniementorista 40 v sitten ja nyt. Jäljelle jäi työkalupakki, jossa on sirppi, vasara ja veroruuvi. Ruuvissa on vielä inan verran tilaa lisäjengoille. Kohta se varmaan nähdään.

Pentti O Pitkänen

Puhuttaisiko mieluummin esim. omaishoitajien palkkiosta joka on, vaihdellen eri kunnissa, luokat vajaasta kolmestasadasta-560 euroon ja täysin sänkyyn hoidettavan kohdalla reilu kahdeksansataa. Tästä verotus ja kaikki kylkiäismaksut (työttömyysmaksu jne..) huomioiden 24-32 % jopa enemmän. Montako satasta palkkiosta jää kuukaudessa? Pieni eläke ja siihen omaishoitajan palkkio tekee sen, että verotus on tapissa. Omaishoitajien palkkiot verovapaaksi! Kunnille tulee yli miljardin euron säästöt verrattuna hoitotyön laskennalliseen arvoon joka on arvioitu yli 1.7 mrd vuodessa. Vienkö hoidettavani terveyskeskuksen ovelle ja sanon hoitakaa!

Pasi Käyhkö

Jokinen on tässä asiassa täysin oikeassa. Yhteiskunnan hyvinvointia ei paranneta pelkästään verottamalla.
Nykyinen peritty kaikenlaisten verojan määrä on ylittänyt kohtuuden.
Nyt pitäisi enemmänkin miettiä perittyjen verojen kohdentamista ja niiden käyttöä.

Vasurien verotusmallit , kaikkea mahdollista ja mahdotontakin, pitää verottaa, ei toimi nykyaikana.

Jari-Jukka Annala

Jospa laskettaisiin arvonlisäveroa, ei tuloveroa. Siitä hyötyisivät myös kaikkein köyhimmät. Lisäksi lisääntyvän ostovoiman ansiosta myös kulutus nousisi, toisi uusia työpaikkoja ja todennäköisesti kokonaisverokertymä kasvaisi. Ihan aluksi voisi laskea elintarvikkeiden, lääkkeiden ja asumiseen liittyvien tuotteiden ja palvelujen arvonlisäverokantoja.

Ingmar Forne

On se nyt merkillistä ettei kokoomuslaisille mene jakeluun ettei meillä Suomessa veroteta työtä. Sellaista veroa ei lainsäädäntömme tunne. Sen sijaan meillä verotetaan tuloja. Tämä olemattomasta verosta paasaaminen on vaan peitettä sille että kokoomuksessa halutaan alentaa todella hyvätuloisten tuloveroja entisestään. Vuodesta 1970 vuoteen 2015 valtion tulovero yli 400000 ansaitsevilla laski yli 40%. Se on todettavissa vertailemalla verotaulukoita kyseisille vuosille. Köyhältä puuttu paljon, mutta ahneelta kaikki.

Ilkka T Arvola

Työllisyyttä ei lainkaan auta se, että lisäksi työtä tarjoava yritys on velvollinen maksamaan erilaisia työpalkkoihin sidottuja maksuja. Niitä ovat ainakin sairausvakuutusmaksu, eläkevakuutusmaksu, tapaturmavakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja ryhmähenkivakuutusmaksu. Yhteensä ainakin noin 31%. Lisäksi työllistäjäyritys ennakkoperii ja maksaa edelleen verottajalle nuo työntekijän verot ja muut työntekijälle kuuluvat maksut.

Tässä esimerkissä siis työntekijä saa 1170€, kun taas verottaja saa 750 + 600. Yritykselle työ maksaa siten 2520€, yli kaksinkertaisesti työntekijän saaman korvauksen.

Kuka muu kuin yrittäjä saa kaupaksi tonnin työtä tällä hinnalla? Onhan vielä usein revittävä ostajalta lisäksi se 600€ (24%) ALV:kin.

Ainakaan työntekijä ei voi ostaa omaa työtään, kun se maksaa hänelle jo kolminkertaisesti sen minka hän sillä tekemällään työllä on ansainnut. Paras maalata talonsa itse, pimeästi.

Pertti Ikonen

Vähävaraisten eikä tavallisten pulliaisten ei kannata kuunnella näiden kokoomus-veijareiden puheita. He vaan pyrkivät kasvattamaan omaa varallisuuttaan sekä luomaan uutta liiketoimintaan muiden kustannuksella. Parempi on maksaa veroja ja tuottaa palvelut noin. Hinnat pysyvät kurissa vähävaraisille ja nämä kokoomuslaiset tehdä omilla rahoillaan mitä haluavat. Tosin kyllä varakkaillekin halvat hinnat sopivat mutta kun pitäisi vielä rikastua entisestään.

Pasi Anttila

Kenen lainoja ne on? Kokoomushan niitä on keskustan tuella ottanut jo yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 asti. Pitää muistaa että pääministerin valta on jakamaton:)

Suomi on siis velkaantunut porvarien toimesta viimeset 15 vuotta ja te paasaatte täällä vasemmiston velanotosta...Huvittavaa

Arja Nikali

Vaikea ajatella, että Kalle Jokinen on edennyt eduskuntaryhmänsä pj:ksi, koska hän on noin tietämätön tavallisen käytännön elämän asioista. Täällä on jo todettukin, että marginaaliveroasteella ei ole merkitystä siinä, paljonko esimerkin 100 €:n palkankorotuksesta jää käteen. Asioistaan huolehtiva ihminen hakee heti muutosverokortin, jos toteaa, että palkankorotuksen jälkeen otettaisiin marginaaliveroprosentti käyttöön.Muutosverokortin jälkeen marginaaliveroasteella ei ole mitään merkitystä. Jos ihminen ei tarvitse samantien lisää nettotuloja, hän voi toki odottaa ko. vuoden verotuksen valmistumista, jolloin hän saa marginaaliveroprosentin käyttöön oton takia liikaa verotetun takaisin veronpalautuksina.

Markus Kilpijoki

Työn verotus on mielestäni ihan kohdallaan, se on noi tasaverot jotka ostovoiman syö. Ruoka, sähkö, lämpö, kulkeminen ovat välttämättömyyksiä. Näiden kohdalla voisi vallan hyvin ajatella arvonlisäverokannan kevennystä. Saattaisi toimia paremmin elvytykseen kuin tuloverotuksen lasku.

Tarja Laakso

Jos joku sanoo, että työn verotus on kohdillaan, on silloin syytä korottaa pienituloisten verot lähemmäs samaa tasoa kuin keskituloiset veroja maksavat. Sillä varsinkin keskituloisten verotus on tällä hetkellä aivan liian korkea, pienituloiset Suomessa eivät maksa kovinkaan paljon kovempaa veroa kuin kilpailijamaissa verotus on (tai maksavat jopa vähemmän), mutta keskituloisten verotus on selkeästi kovempaa kilpailijamaihin nähden, eli Suomessa progressio on maailman huippua.

Työn verotuksen sijaan pitäisi nostaa alv:ia koska silloin myös robotit ja tuontitavarat tulisivat verotuksen piiriin. Totta, perustarvikkeiden alv kuitenkin pitäisi laskea (kuten taitaa lähes kaikissa kilpailijamaissakin olla tapana, että ruuan jne. alv on erittäin matala).

Harri Kovala

Tuontitavarat ovat jo arvonlisäverotuksen piirissä, mikäli ne menevät loppukäyttäjälle, eli kuluttajalle. Vaikka ALV olisi kuinka korkea tahansa, teollisuuden robotteja tai tuontikomponentteja et saa millään sen piiriin. Yritykset voivat aina vähentää ALV:n soveltuvien lakien mukaan.

Tarja Laakso

Alv:in avulla kaikki robottien avulla tehty tuotteiden jalostusarvon nousu tulee verotuksen piiriin - mutta jos vero otetaan työstä, tulee verotuksen piiriin vain työntekijöille maksettujen palkkojen osuus. Toki siinä tilanteessa, että lopputuote tai palvelu ostetaan Suomessa.

Ja tuontitavarakin on mukana alv:ssa aina (jos lopputuote ostetaan Suomessa) - kyllä se lopulta siis kuluttaja maksaa kaiken sen, mitä välissä nostaa arvoa ja myös sen tuontitavaran hinnan osalta siis. No joo, alv:in piiriin ei kuulu se, mikä menee vientiin. Tai kuuluu sekin, mutta menee vain jollekin toiselle maalle.

Mitä tästä opimme - vienti ei välttämättä olekaan kovin edullista kansantalouden näkökulmasta, kun siitä saadaan verotuloina ainoastaan palkoista maksettavat verot (joka on tulevaisuudessa entistä pienempi osuus kokonaisuudesta ja yhteisöverot ovat todella pieni osa kokonaisverotuksesta, samoin pääomaverot, ja niistäkin suurin osa menee ulkomaille vaikka se valmistus olisikin Suomessa, kun sijoittajat ovat ulkomaalaisia tai osingot kierrätetään ulkomaiden kautta).

Niinpä taisi joku taloustieteilijäkin todeta, että tuonti on Suomen talouden edellytys - että saadaan mahdollisimman halvalla alkutuotteita Suomeen, ja jolle sitten jalostusarvo saadaan nousemaan Suomessa. Mutta ongelma onkin se, että tuo jalostusarvon nousu on hiipunut Suomessa.

Arja Nikali

Pienituloisten (virallinen rajahan vaihtelee vuosittain, mutta lienee yksin asuvalla vähän alle 1200 nettona /kk) verotusta korottamalla todennäköisesti muutettaisiin vain sitä byrokratiaa, mistä he saavat elantoonsa tarvittavan rahan. Vähentämällä heiltä verotuksen avulla käteen jäävää rahasummaa entisestään, aiheutettaisiin aika monen kohdalla asumistuen nousu ja tarvetta toimeentulotukeen.

Aila Viita-aho

Samoin perintövero on tuhoisa, suomalainen ei pysty säästämään korkeiden verojen tähden, ei synny pääomaa, niinpä ulkomaisille menee pienet ja keskisuuret yritykset perintöverojen maksua varten, muut maat ovat tämän takia jo poistaneet lahja ja perintöverot

Mikko Miettinen

Kallen olisi syytä katsoa joskus 1920 euroa brutto tienaavan tilinauhaa. Sinne on "pompsahtanut" kokoomuksen ansiosta useita kymmeniä euroja (6,3% n. 121€/kk!) työnantajan eläkevakuutusmaksuja ilmeisesti kikyilyn ansiosta. Itse veroprosentti on aika kohtuullinen 12% mutta kun kaikki työttömyysvakuutusmaksut ja eläkemaksut on kohta saman verran. 19 euroa lisää kuukaudessa ei kesää tuo ja moni varmasti ajattelee että melkein sama jää käteen kun olet työttömänä kuin usein raskaasta työstä. Kalle haluaa suurituloisille lisää massia koska prosenteista puhuu - pienituloisille pitää tehdä täysremontti seuraavan hallituksen toimesta ja rahat otettava sieltä mihin niitä on nyt yli kymmenen vuotta jaettu.

Aku Ahoniemi

Sosiaaliturvaa pitäisi ensin nostaa. Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia Euroopan Neuvostolta liian alhaisen sosiaaliturvan vuoksi. Tekopyhää Kokoomuksen valittaa 1920 €/kk tuloja saavan verotuloista, kun he ovat valmiita leikkaamaan pienempää sosiaaliturvaa. Jos verotusta pitäisi vähentää pienituloisilta, niin miksi sen pitäisi koskea kaikkia. Hyvätuloisilta voisi verottaa reilusti enemmän.