Torstai 25.4.2019

EK:n Häkämies: Punavihreä hallitus tulisi kalliiksi – lasku jopa 2 miljardia euroa

  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
|

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on valmistautunut tuleviin eduskuntavaaleihin pohdiskelemalla tulevaa hallituskokoonpanoa. Pohdintojaan hän esitteli Hyvinkäällä EK:n seminaarissa.

Yksi mahdollisuus on punavihreä hallituspohja, johon kuuluisivat sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. Häkämies on nimennyt hallituspohjan sosiaalisen vastuun ja reilun työn hallitukseksi.

Punavihreä hallitus tulisi kalliiksi, epäilee Häkämies. Hallituskumppanit ajaisivat todennäköisesti jonkinlaista kansalaispalkkaa, tulonsiirtoja eläkeläisille ja opiskelijoille. Lasku saattaisi nousta Häkämiehen mukaan jopa kahteen miljardiin euroon.

LUE MYÖS:

Työmarkkinauudistukset tehtäisiin luultavasti kolmikantaisesti. Kolmikantaisesti valmisteltaisiin muun muassa yt-laki.

Punavihreä hallitus haluaisi todennäköisesti ottaa myös yrittäjävähennyksen luupin alle ja ehkä myös pääomaverotuksen. Oppivelvollisuus todennäköisesti pitenisi nykyisestä. Vihreät haluaisivat vahvistaa myös yliopistoja. Liikenneinfra ja etenkin raideliikenne ovat lähellä sydäntä niin sdp:ssä kuin vihreilläkin.

Runsaasti kinastelua on luvassa, jos seuraava hallituspohja on sinipuna: sdp:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja rkp:n muodostama hallitus. Sinipuna kiistelisi todennäköisesti siitä, valmistellaanko työmarkkinauudistukset kolmikantaisesti vai ei. Kova vääntö käytäisiin oppivelvollisuusiän nostamisesta. Talouskysymyksissä sdp ja kokoomus ovat kaukana toisistaan.

Kaupunkipolitiikassa ja liikenneinvestoinneissa niiden näkemykset ovat lähempänä toisiaan. Sinipuna voisi olla kaikista vaihtoehdoista kuitenkin EU-myönteisin hallitus.

Nykyiselle hallituspohjalle perustuvat porvarihallitus ei ole nykyisten kannatuslukujen perusteella kovin todennäköinen. Keskustan kannatuksessa pitäisi tapahtua iso muutos, että se pystyisi muodostamaan kokoomuksen kanssa enemmistöhallituksen vaalien jälkeen.

Jos porvarihallitus syntyy, se olisi Häkämiehen mukaan vastuullisen talouden ja korkean työllisyyden hallitus. Hallitus tekisi päätökset työmarkkinauudistuksista, ay-liike vikisisi.

Häkämiehen mukaan työmarkkinauudistukset kannattaisi tehdä heti vaalikauden alussa, eikä lopussa kuten nyt.

”Matsi kannattaa ottaa alussa”, Häkämies sanoi.

Jos porvarihallitus pääsisi uudistamaan sosiaaliturvaa, se perustuisi Häkämiehen mukaan todennäköisesti työlle – ei vastikkeettomalle perustulolle tai kansalaispalkalle, mitä vihreät suosivat.

Sote-uudistuksen porvarihallitus veisi luultavasti loppuun, ja maakuntahallinto pääsisi aloittamaan. Kovaa vääntöä syntyisi maakuntaverosta.

Syksyn poliittista lakoista tarpeekseen saanut EK toivoo, että seuraava hallitus uudistaisi vihdoin työrauhalain. Hyvinkäällä EK:n seminaarissa puhuneen Häkämiehen mukaan vuodelta 1946 peräisin olevaan työrauhalakia olisi vihdoin aika uudistaa.

EK:ta sapettavat etenkin poliittiset lakot, joilla ay-liike on syksyn aikana vastustanut hallituksen suunnittelemaa irtisanomislakia. Kiistassa saavutettiin sopu viikko sitten. Irtisanomislain perusteluiden tekeminen siirtyi kolmikantaiseen valmisteluun.

Häkämiehen mielestä lainsäädäntöä pitäisi muuttaa Ruotsin mallin mukaan. Ruotsissa poliittisia lakkoja on rajoitettu ajallisesti. Saksassa poliittiset lakot on kielletty täysin silloin, kun työehtosopimukset ovat voimassa.

Ylipäätään Suomessa ay-liike on Häkämiehen mukaan selvästi lakkoherkempi kuin Ruotsissa. Suomessa järjestetään selvästi enemmän niin sanottuja surulakkoja, eli marssitaan ulos, kun yt-neuvottelut alkavat. Myös tukilakot, jotka saattavat pysäyttää koko viennin, ovat suomalainen erikoispiirre. Häkämies pitää tukilakkoja seurausvaikutuksineen suhteettomina.

LUE MYÖS:

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Seuraavan demarivetoisen hallituksen jälkeen ihmiset ihmettelevät verojen nousua. Sitähän demaripolitiikka tarkoittaa. Niiltä otetaan veroilla koko ajan enemmän jotka rakentavat Suomea ja annetaan niille jotka nauttivat työtä tekevien hedelmistä.
Ja taas seuraavissa vaaleissa huudetaan verojen nousua vastaan ja valta vaihtuu. Tämä rumba ei näytä loppuvan.

Pasi Anttila

Mitäs se setä nikottelee. Ketä sä kutsut punikiksi? Onko se kannattavaa nyt kun L. ahtarit on ollut vallassa viimeset 15 v. Kysyppäs niitä porvarikaveriltas miksei se ole nyt kannatavaa ja sitten voisit kysyä myös että miksi ovat ajaneet suomen tällaseen velkaantumiskierteeseen.
Turha siitäkään on vasemmisto syyttää. Porvarit on tähän syyllisiä.

Johannes Sivula

Sodan jälkeen läpiammutut ja rintamalla traumatisoineet miehet nostivat Suomen jaloilleen, rakensivat infran ja yhteiskunnan turvaverkot, loivat hyvinvointiyhteiskunnan. Se tapahtui ilman kykypuoluetta, kansallisomaisuuden myyntiä ja velanottoa. Vuonna 1987 kykypuolue tuli remmiin, ja on ollut keskeinen hallituspuolue siitä lähtien lukuun ottamatta Lipposen hallituksia, jolloin velkaantuminen lähti alaspäin. Nyt on kansallisomaisuus myyty veroparatiisiyhtiöille, ja velkaa tehty 128 miljardia, jota dramaattisesti pienenevät uudet ikäluokat eivät ikinä pysty maksamaan. Petospuolue-eikun kykypuolue on putsannut Suomen ja tuhonnut sen tulevaisuuden.

Viljo Asikainen

Puhdasta propagandapuppua suoltaa Häkämies esitellessään erääksi hallituspohjavaihtoehdoksi SDP+vihr+vas. Ei tarvitse olla edes ajattelukykyinen todetakseen tämän pohjan mahdottomaksi - ynnälaskukykyisyys riittää toteamaan tämän pohjan riittämättömän parlamentaarisen kapeuden. Häkämiehen puppugeneraattorin viesti onkin tämä: Älkää äänestäkö näitä puolueita!

Häkämiehen pohdiskelussa on kyllä oma mielenkiintoisuutensa - onhan se EK:n pohdiskelua. Hän maalailee nykypohjaan perustuvan hallituksen näennäisesti hyvin mieluiseksi EK:n tavoitteille, mutta rivien välistä on aistittavissa tuomio tälle suunnalle, ei vähiten tuoreen ammattiyhdistysliikkeen voimannäytön havahduttamana.

Kolmannen vaihtoehtonsa, SDP+kok+RKP+vas, Häkämies esittää hankalaksi ja vaikeaksi toimivaksi ja riitaiseksi - näennäisesti. Tosiasiassa rivien välissä hän ilmaisee kannattavansa tätä pohjaa. Siis tässä on EK:n tavoittelema pohja. SDP ja kok ovatkin tulevan hallituksen runko, mutta parlamentaariseen enemmistöön välttämättä tarvittavat lisävoimat ovat vielä auki. Jos ne olisivat Häkämiehen visioimat RKP ja vas olisi hallituksen painopiste toimintakyvyn kannalta liian vasemmistopainotteinen ottaen huomioon että vaikka SDP:sta tullee suurin puolue, pysyy eduskunta vahvasti porvarienemmistöisenä. Toki tämä pohja toimisi jos hallituksen paikkajako tulisi toimivaksi.

Tarja Laakso

Siitä olen täsmälleen samaa mieltä, että propagandapuppua tuo Häkämiehen kannanotto on mitä suurimmassa määrin, eli pyrkimystä vaikuttaa jo tässä vaiheessa äänestäjiin. Loppuosaan en ota kantaa, se kun jää pitkälti vaalituloksen ja hallitusneuvottelujen varaan.

Minusta aika ikävää propagandaa joka tapauksessa, mutta niin perin tyypillistä EK:n propagandaa toki. EK:han on yrittänyt kaiken aikaa samanlaisia temppuja enemmän tai vähemmän oikeilla tiedoilla. No heillä on varaa (varsinkin rahallisesti - kyllähän yrityksillä on varaa kaikkeen turhuuteen) yrittää kaikenlaista.

Petri Kokko

"ei ole unohdettu..." Ja mitä sitten, onko häkämies koskaan joutunut tilille tekemisistään tai kukaan muukaan kikkare. Tai ylipäätään raskaasti kämminyt poliiitikko ? Tuollahan nuo edelleen näyttää huseeraavan ja nauttivan sitä niin kehuttua kansalaisten "luottamusta"

Veijo Murtomäki

Kyllä on suomalainen oikeisto ja työnantajapiiri karmeeta porukkaa! Turhia tukia teollisuudelle annetaan saman verran, veroetuja rikkaille ja mahdollisuus tulojen piilottamiseen nostavat summan rutkasti yli sen mitä olisi kohtuullista antaa muillekin kuin niille, joille annetaan kaikki. Häpeä Häkämies ja muut kaltaisensa! Nyt pitäisi tosiaan löytyä laskelmat siitä, mille tasolle yltävät kaikki rikkaille ja suurfirmoille tehdyt monenlaiset myönnytykset ja tulonsiirrot.

Airi Pulkkinen

Valtionvelan määrä tämän vuoden lopussa arvioidaan olevan n. 107 miljardia euroa. Valtion v. 2019 talousarvioesityksessä budjetti on 55,3 miljardia ja se on 1,4 miljardia alijäämäinen. Kes­tä­vyys­va­jeen mit­ta­luo­kak­si ar­vi­oi­tiin hal­li­tus­kau­den alus­sa noin 10 mrd. eu­roa vuo­den 2019 ta­sol­la. Jakovaraa ei näyttäisi seuraavalle hallituksellekaan suuremmin jäävän, ellei sitten haluta vähentää maailmanparantamiseen meneviä verorahojamme. Esim. v. 2014 käytettiin kehitysyhteistyöhön 1301 miljoonaa eu, Eu-nettomaksuihin 809 miljoonaa eu, maahanmuutto ? jne

Johannes Sivula

Tämä sama nariseva jamppa myi aikoinaan palan meidän kaikkien kansallisomaisuutta, Kemiran lannoitteet pilkkahintaan Yaralle, norskeille. Nämähän haistoivat heti että Kemirahan oli lähes monopoliasemassa Suomessa, ja sitten alkoi rahastus. Eka vuonna hinnat nousivat lähes 70 %. Siitä alkoi maatalouden alasajo Suomessa, puhumattakaan menetetyistä vero-ja osinkotuloista. Sama ilmiö on toistunut niin monen valtion yrityksen kohdalla, kuten Carunan, Soneran, kaivostoiminnan yms osalta. Vuonna 2008 Jaakko Kiander arvioi, että valtio on menettänyt noin 10 miljardia tuloja kansallisomaisuuden myynnin seurauksena veroparatiisiyhtiöille. Nyt summa lähentelee 50 miljardia. Petospuolue- eikun Kykypuolue putsaa Suomen.