Keskiviikko 22.5.2019

Uusi tutkimus Suomen venäläisväestöstä

Luotu: 
10.6.2008 12:58
Päivitetty: 
10.6.2008 16:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomessa asuvat venäläiset ovat tuttu näky varsinkin Helsingissä. Kuvassa venäläisiä kiekkofaneja Hartwall Areenassa syksyllä 2007.

Venäläisten emigranttijärjestöjen toiminta on aktivoitunut. Tämä johtuu Aleksanteri-instituutin vierailevan tutkijan Ilmari Susiluodon mukaan siitä, että Venäjän ulkopuolella asuviin venäläisiin suhtaudutaan eri tavoin kuin Neuvostoliiton aikoina.

Emigrantti oli Neuvostoliitossa negatiivinen sana. Sen sijaan nykyisin Venäjän rajojen ulkopuolella asuvista käytetty ilmaisu maanmies on huomattavan myönteinen. Neuvostoliiton hajotessa yli 25 miljoonaa venäläistä jäi yllättäen Venäjän ulkopuolelle. Nyky-Venäjän voi nähdä tukevan ortodoksisuuden vahvistumista ja venäläisten yhteyksiä toisiinsa myös maan ulkopuolella.

-Sipulikirkkoja on kohonnut niin Huippuvuorille kuin Sahalinin saarille, sanoo Suosiluoto kuvatessaan venäläisyyden symbolien näkyvyyttä. Tutkija näkee tässä myös yhteyden Venäjän valtioon, ja venäläisiä yhdistävän emigranttiorganisaation rahoitukseen.

Suomessa venäläisiä on asunut sukupolvien ajan, mutta suomenvenäläisiä on päästy todenteolla tutkimaan vasta nyt, kun Suomessa asuu jo niin sanotun neljännen aallon muuttajia. Venäjää äidinkielenään puhuvat on Suomen suurin ulkomaalaisryhmä. Suomen venäläisväestön lukumäärä vaihtelee riippuen siitä tarkatellaanko heidän lukumääräänsä kansalaisuuden, äidinkielen tai syntymävaltion mukaan. Venäjänkielisiä on noin 45 000. Tutkimusta venäläiset ja venäläinen kulttuuri Suomessa esiteltiin tänään Aleksanteri-instituutissa Helsingissä. Tutkimuksen on tehnyt tohtori Veronica Shenshin, joka on myös Suomen Venäjän aatelisten yhdistyksen puheenjohtaja.

Tutkimus käsittelee pääosin venäläisväestön kulttuurihistoriallista taustaa ennen 1990-luvulla alkanutta uutta muuttoaaltoa. Helsingissä asuu yli 11 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa, mutta monet vanhojen sukujen jäsenistä kertovat kyselyissä olevansa joko suomalaisia tai suomenruotsalaisia nykyisen äidinkielensä mukaan. Erityisesti vanhat kauppiassuvut omaksuivat ruotsinkielen jo 1700-luvun puolivälissä. Suuri osa venäjää äidinkielenään puhuvista pitää itseään suomalaisina, joilla on venäläiset juuret.

Uutta tutkimusta kaivataan. Suomen venäläiset ovat saaneet odottaa vuosikymmeniä tutkimusta, mutta niin sanottujen paluumuuttajien tutkimusta on jo käynnistelty.

-Tutkimuksella on tarkoitus kerätä yhteiskunnallispolitiikan kannalta varsin merkittävää tietoa, sanoo Aleksanteri-Instituutin johtaja Markku Kivinen.

Kolmannen aallon muuttajista löytyy muun muassa henkilöitä, joiden suvuissa identiteetti on vaihtunut moneen kertaan. Kivinen kertoo esimerkkinä suvut, jotka lähtivät Pohjanmaalta Amerikkaan. Amerikassa ihmiset radikalisoituivat huolimatta valkoisesta taustastaan ja muuttivat Neuvostoliittoon. Suomalaisuus sai kuitenkin väistyä valtaväestön paineessa. Perestroikan jälkeen etnisestä tausta alettiin puhua ja monet muuttivat Suomeen. Suomessa heistä tuli taas venäläisiä.

Inkeriläiset ja suomensukuisten kansojen edustajat muodostavat tilastokeskuksen mukaan lähes puolet venäjää puhuvien ryhmästä Suomessa. Venäjää kuulee Helsingissä päivittäin, mutta suuria venäjää puhuvien asuinkeskittymiä ovat paitsi rajaseudun kaupungit myös esimerkiksi Salo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

pakista

Miten ruotsia puhuvat Suomen kansalaiset voivat olla suurin ulkomaalaisryhmä? Jotain tolkkua tulisi olla käytetyissä käsitteissäkin.

Siinä vaiheessa, kun he tänne tulivat, ei suomalaisiakaan liene ollut maassa kuin muutama kylällinen ja pohjoiseen häädettyjä saamelaisiakin ehkä lukuisimmin.

ksr

Ymmärrettävyyden vuoksi voinee puhua suomensuomalaisesta kun tarkoittaa henkilö joka kielessään ja kulttuurissaan nojaa suomeen ja suomalaisuuteen. Vastaavasti esim. suomenruotsalainen puhuu ruotsia, lukee ruotsalaisia iltapäivälehtiä ja katselee sohvaltaan ruotsin televisiota.

pakista

Siitä huolimatta hänellä, kuten sinullakin, on Suomen eikä Ruotsin passi sekä kansalaisuus muutaman vuosisadan ajan ja suhteellinen verokertymäkin todennäköisesti ylittää muiden kanta-asukkaiden tuotoksen.

Ps. Minkä maan televisiota, mikäli mahdollista, luulisit Ruotsin suomalaisten katselevan.

eerokilpi

Mielenkiintoista kehitystä. Käsittääkseni ns. Suomenruotsalainen identiteetti nojaa varsin vähän Ruotsiin itsessään. Miksi varsinkin suuremmissa asumuskeskittymissä on suhteessa niin paljon ruotsia puhuvia johtuu varmaan siitä, että suomen kieli oli niin tolkuttoman vaikeaa maahanmuuttajalle, että oli helpompaa alkaa solkottaa ruotsia. Nyt ihmiset eivät enää aiokaan integroitua vastaavasti, vaan puhuvat omaa kieltään.

M Eiramaa KNFIJV

Oletteko ajatelleet, tuleeko tästä uudesta venäläisväestönosastamme Suomelle ja kulttuurillemme lojaali etninen ryhmä perinteisen kunnon venäläisväestömme tapaan vai kenties jotain muuta? Pahimmassa tapauksessa Nashi-fasistien etäkäskyttämä kumousaktivismin kasvualusta tai kaikenlaiseen itäänpäinvetokonstailuun ja teollisuus- ym. vakoiluun taipuvainen viides kolonna?

Näitä asioita ja sitä, miten asia on hallittavissa kaikkien kunniaksi, on pohdiskeltu ja tienviittojakin esitelty tässä blogissa:
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#venalaispanos

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV

hpmakela

Eiramaa:
"Oletteko ajatelleet?"
- Olemme.

Eiramaa:
"tuleeko tästä?"
- Ei tule.

Olemme myös pitkään miettineet, että mistähän yliopistosta tämä Mika Eiramaa on mahdollisesti valmistunut, kun mistään tietokannoista ei miehestä löydy jälkeäkään. Onko ko. henkilöä edes olemassa, vai onko kyse valehtelusta?

Tuota KNFIJV -"yhdistystäkään" ei ole ilmeisesti rekisteröity, joten jonkinlaisesta vedätyksestä siinäkin lienee kyse. Kenties jonkinlainen "viides kolonna"?

M Eiramaa KNFIJV

Hpmakela olet oikeassa, KNFIJV:tä ei ole rekisteröity. Silti Sinäkin pääset sen jäseneksi halutessasi, muutat vaan klantojasi inhimillisempään suuntaan ja alat toimia sen mukaisesti. Liittyminen käy kätevästi (ks. alla) vaikka jäsenkortit yms. tietosuojariskit eivät ole tarpeen.

KNFIJV on näet alusta lähtien valinnut useistakin syistä vapaan kansalaisaktivismijärjestön muodon eli se ei ole rekisteröity ja byrokraattien ja muiden yya-hörhöjen heiluteltavissa. Vaikka Tehtaankadulta on vaadittu järjestön kieltämistä jonkun 1947 tms. säädetyn rikollisen itäfasistisen "lain" perusteella, porukka porskuttaa ja jäsenkunta on kaikkia kansalaispiirejä ja erilaisia taustoja edustavaa, runsaslukuista ja laajapohjaista kansamme parhaimmistoa, ja ainakin Virossa ja Venäjällä on myös ulkomaisia kannattajajäseniä ja ajoittain aktiivista toimintakin. USA:han ollaan myös oltu yhteyksissä ja onpa KNFIJV:n websivuilla vierailtu kuulemma mm. osoitteesta whitehouse.gov ainakin ns. tallinnan Pronssiyön aikoihin.

Älä säikähdä sitä, että alla olevan järjestökuvauksen on kirjoittanut eräs nuorisoaktiivi ja kieli ei ihan pilkkuvirheetöntä - kopio sivulta http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#knfijv :

" Anonyymijärjestö KNFIJV (CARSFI Finland) on 90-luvun puolivälissä Suomeen perustettu ihmisoikeuksien toteutumista tarkkaileva ja edistävä laajapohjainen vapaa ylhäältämasinoimaton ruohonjuuritason kansalaisjärjestö, jolla ei oo mitään byrokratiajuttuja taakkanaan niin ku virallista johtoo tai ei-salasii pankkitilejä joista huudeltais. Ei siis jäsenkortteja eikä nimirekistereitä vaikka jäsenii on satoja ja kannattajajäsenii ja hang-aroundeja on varovaisestikin sanoen tuhansii. Toimintamuodot valitsee jokainen itte eikä toinen oo vastuussa toisesta solusta mutta väkivaltaa ei hyväksytä vaikkois kyse tsetsenia-offensiivista. julkisesti esimerkiks flaijereita ja jullareita levitellään suomessa ja venäjällä ym mitä löytyy meidän saitilta ja muuta jäynää keksitään pohjukaislisäkettään myöten umpisuomettuneille ummetusaivoille ja russofasisteille ja neukkurasisteille ja noille kyklooppisilmänsä päällä istuville besserwisser "tutkijoille" niinku johanbekmanit ja mattiklingklongit ja ymssit putinikkiennuolijat. muthei radikaaleimmat jäsenet ei ees kerro metodeistaan *. jokainen joka haluu toimii linjausten mukaan tai niitä soveltaen on halutessaan jäsen paitsi jos jää kiinni jostain laittomasta, sillon tulee heti kenkää koska sellasta ei kategorisesti suvaita. laittomasta toiminnasta sanoudutaan aina irti eikä oteta järjestön vastuulle. älkäähei siis mokatko/tyrikö/ryssikö!!!

O H J E KANSALAISILLE: lähetelkäähei kansalaisnootteja ja kertokaa niistä ja levittäkää lentolehtisiä ja keksikää itse vielä rankempia jutskoja! ja kunhei kirjottelette liikkeen linjan mukaista Täyttä Asiaa esmes web foorumeilla ja yleisön osastoilla niin saatte liittää nimmarinne eteen tai jälkeen tai sulkuihin kirjaimet KNFIJV. me sit saadaan julkasta teidän teksti täällä ja voitte meilata kans. niin ja linkkiä meidän sivuille tottakai kandee jokakäänteessä tarjota ja tietty googlellaki löytyy. esmes Euroviisujen 2007 ja Voitonpäivän ymssien häppeningien alla voi levittää mahdollisimman monelle ilmasta LoordiHALLELUJAH Screen Savior näytönsäästäjää osotteessa http://rescordis.net/EuroVision2007.html - Ä K S Ö N I I !!!

KNFIJV - valtakunnan räväkin täysjärkisten imperialisminvastanen ulkopoliitiikkaklubi!!!!

PS! Tuolta niklaksen artikkeleista löytyy muuten sellanen oikee
> tieteellinen analyysi KNFIJV:n taustoista
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#ni "

- KNFIJV-analyysi toisaalla:
http://www.kareliaport.net/en/?x=forum&y=forum-article&id=105

M. Eiramaa, tutkija, KNFIJV

M Eiramaa KNFIJV

KNFIJV-järjestöä voi kernaasti suositella myös ns. uusille suomenvenäläisille, joilla tarkoitetaan Neuvostoliiton sortumisen jäkeen Venäjältä tulleita venäjänkielisiä. Heille sen jakama informaatio on erityisen tärkeää ja arvokasta ottaen huomioon Venäjän jakaman propagandatiedon yksipuolisuuden.
Olen aloitusviestissäni viitannut pariin lehtiartikkeliin sekä KNFIJV:n ansiokkaaseen ja syvästi humaaniin ja ennen kaikkea venäläisväestöämme suuresti arvostavaan kolumniin
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#venalaispanos

jossa pohditaan ja annetaan ennakoivia tienviittoja siihen, miten uusi suomenvenäläisryhmämme omaksuisi samat arvokkaat ja ihmisyyslähtöiset kulttuuriarvot kuin perinteinen venäläisväestömme vuosisatojen ajan on aina aiemmin tehnyt koko Suomessa Oulusta ja Turusta Viipuriin ja Laatokan itärannan kuntiimme.

He kaikki ovat olleet samalla tavalla neuvostosorron uhreja ja joutuneet pakolaisiksikin samalla tavalla kuin muutkin suomalaiset 1939-1944 toteutettujen venäläismiehitysten alta Karjalasta ja Petsamosta ym.

Uusista venäläisistämme osa on itse asiassa suomalaisia, inkeriläisiä, mutta totta puhuen valtaosa oikeasti venäläisiä. Heidän ja meidän kannaltamme on tärkeätä, että he omaksuvat kohtuuajassa jommankumman virallisista kielistämme sekä kulttuuriarvot, joissa ei kyseenalaisteta kansakuntamme perusarvoja - esimerkiksi nyky-Venäjällä niin suositulle Stalinin palvonnalle ja eriasteisille putinistisille aatesuuntauksille ei saa Suomen kamaralla olla minkäänlaista sijaa sen enempää kuin muillekaan ihmisyydenvastaisille fasismidemagogioille.

KNFIJV suuntaa toimintaansa lisääntyvästi uusille suomenvenäläisille! Lukekaa nyt ystävällisesti ajatuksen kanssa perinteistä myönteistä suomenvenäläisyyttä ja sen kansakuntaa rakentavan panoksen selkeämpää julkista arvostamista peräänkuuluttava kirjoitelma osoitteessa
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#venalaispanos

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV Web

Hengenmies

Edustan todennäköisesti tuoreempaa ikäluokkaa kuin Putkinen, mikä saattaa selittää mielipide-eroni. Itselläni ei ole huonoja kokemuksia Suomessa asuvista venäläisistä (Neuv...siis nyky-Venäjän nykymenosta en silti pidä). Kaikki tuntemani ovat olleet asiallisia, halukkaita integroitumaan ja osa jopa pärjännyt hyvin. Sen sijaan kokemukseni tiettyjen toisten, kasvavien ulkomaalaisryhmän jäsenistä ovat täysin päinvastaisia.

Jos Suomeen kerta on pakko työvoimaa ulkomailta hankkia, niin mieluummin ammattitaitoisia slaaveja kuin lisää multihaasteellista porukkaa kolmannesta maailmasta. Evakuoidaan ensiksi Suomeen mordvat ja kurdvat sun muut sukukansat, niin osa heidän kulttuuristaan säästyy venäläistämiseltä, ja tänne riittää tulijoita kauheaa työvoimapulaa paikkaamaan.

rovion

...nuorempaa ikäluokkaa kuin Putkinen, ja mielipiteeni on ettei Suomeen_tarvita_ulkomaalaisia yhtään mistään sillä verukkeella että maastamme pitäisi saada monikulttuurinen. Monikultturismi(engl. multiculturalismi)on hyvin huono johtoidea mille tahansa yhteisölle. Se johtaa kaaokseen.

Yritykset voivat rekrytoida mistä huvittaa, mutta valtiovallan ei pidä sotkea näppejänsä maahanmuuttoon muuta kuin rajoittamalla sitä.

Miten Putkinen voi olla rasisti, venäläiset ovat samaa geneettistä klusteria kuin me suomalaiset?

Dr. Schmidt

Ainakin Osmo Jussilan Venäjän historian cum laude -kurssilla opetettiin, että nk. isovenäläiset ovat slaavien ja suomalais-ugrilaisten kansojen sekoitusta. Suomalaiseissahan on hyvin vähän ugrilaista alkuperää jäljellä, vaan geneettisesti lähin sukulaiskansa on belgialaiset, joitakin geeniperimän omituisuuksia lukuun ottamatta.

Tosin Koreassa väitetään suomalaisia korealaisten sukulaisiksi ja korealaisethan ovat puoliksi kiinalaisia joten sekin voisi olla hyvä lähtökohta, jos Kiinasta tulee maailman herra.

Muslimeissa on tietysti se hyvä puoli, että he eivät pahemmin ryyppää, mutta muuten kait venäläiset sopivat meikäläiseen kulttuuriin monia muita paremmin.

mamuko?

Mun äidin isovanhemmat puhui kuulemma keskenään venäjää ja isän isovanhemmat ruotsia ... identiteetiltäni olen suomalainen. Sekä äiti, että isä, puhuvat neljää kieltä sujuvasti: suomea, savvoo, hilijoo ja kovvoo.

Että mikäs minä sitten olen? Mamu?

mstriker1

Tasmanian aborigines had an even tougher time of it than Māori in New Zealand already Europeans came to stay. But it’s arresting to see parallels to the Ngāi Tahu acquaintance – intermarriage, and the adaptation of muttonbirding on adopted islands through abounding generations . Those adopted islands aswell drew sealers and whalers – abounding of whom formed in both Tasmanian and New Zealand waters . The captive acquaintance differentiated the two colonies. For convict-free New Zealand, freedom in 1854 was a adequately calmly acquired status testinside 640-863. However, for , the year the busline of convicts ended, was fundamental. Even the colony’s name was afflicted – from Van Diemen’s Land – as a way of burying the captive past . Through the after 19th century, the animal cartage went both ways. Tasmanian-born Gabriel Read, who fabricated the aboriginal important gold bang in Otago in 1861, in actuality spent a lot of of his activity on Tasmania, afar from four or so years in Otago.

________________________________________________________
<a href="http://www.braindumps.net/certification/CRM.htm">crm certification</a> ll <a href="http://www.braindumps.net/certification/DB2.htm">db2 certification dumps</a> ll <a href="http://www.braindumps.net/certification/EnCE.htm">ence</a> ll <a href="http://www.braindumps.net/certification/Exin-ITIL.htm">itil braindump</a>