Tiistai 25.6.2019

Alexander Stubbin kilpakumppani KL:lle: ”Nord Stream 2 on Putinin poliittinen projekti ja siksi minä torjun sen”

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Manfred Weber.
|

EU-parlamentin suurinta keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää johtava Manfred Weber uskoo vahvasti, siihen, että hänet valitaan ensi viikolla Helsingissä EPP:n kärkiehdokkaaksi tulevan kevään EU-vaaleihin. Hänellä on takanaan kaikkien tärkeiden EPP-pääministerien ja samalla heidän puolueidensa tuki.

Vaikka valinta tehdään salaisella lippuäänestyksellä ja loikkareita varmasti on, tämän tuen pitäisi riittää. EPP:n kärkiehdokkaalla on hyvä mahdollisuus nousta EU:n komission johtoon, koska ryhmän odotetaan edelleen pysyvän parlamentin suurimpana.

Vaikka Weberin voitto näyttää varmalta, puolueperheen toinen kärkiehdokaskandidaatti, Suomen Alexander Stubb (kok) on yrittänyt haastaa Weberiä liberaaleilla linjauksilla ja modernilla kampanjoinnilla sekä sosiaalisessa mediassa että eri puolilla Eurooppaa.

Stubb on käärmeissään siitä, ettei Weber ole suostunut suoriin väittelyihin kampanjan aikana. Eurooppalaisissa medioissa on epäilty, että Weber pelkää kielitaitoista ja poliittisesti kokeneempaa Stubbia.

”Ei tässä ole ollenkaan kysymys siitä, että pyrkisin välttämään väittelyitä. Kyse on siitä, että me molemmat pyrimme esittelemään itseämme ja tavoitteitamme kokousedustajille, jotka tekevät valinnan. Puolueella on tätä varten selkeä toimintatapa ja sitä nyt toteutetaan”, Weber sanoo Kauppalehdelle kotikonnuillaan Baijerin Landshutissa.

Helsingissä ehdokkaille ollaan nyt järjestämässä julkinen väittely. Weber on koko ajan tähdentänyt, että hän on valmis tv-keskusteluihin ja muihin väittelyihin, kun valinta on tehty ja varsinainen EU-vaalikampanja alkaa.

Weber edustaa Baijerin kristillis-sosiaalista unionia (CSU). Hän on johtanut EPP-ryhmää neljä vuotta. Hyvällä menestyksellä, sanovat useimmat ryhmän edustajat.

Weberin perimmäinen tavoite on noustu EU:n komission johtoon. Monet hänen arvostelijansa varoittavat, että katolilainen oikeistokonservatiivi reivaa komission puheenjohtajana EU:n linjaa vääjäämättä reilusti oikealle.

Weber torjuu kritiikin, vaikka hän ei esimerkiksi suostu sulkemaan Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puoluetta EPP:stä pois.

”Me tarvitsemme keskustelua ja vuorovaikutusta emme punaisia viivoja, joita ei saa ylittää. Eurooppaa ei koskaan ole viety eteenpäin sillä periaatteella”, Weber korostaa. 

Samaan hengenvetoon hän lisää, että ”eurooppalaisten arvojen” kunnioittamisesta ei voida neuvotella eikä antaa ”alennuksia”. Juuri näitä arvoja Orbanin katsotaan rikkovan.

”Haluan vielä kerran muistuttaa, että minä äänestin rankaisuprosessin puolesta ja prosessi ei kohdistu pelkästään Orbanin puolueeseen vaan koko Unkarin valtioon. Minä olen huolissani siitä, että kehitys Unkarissa menee väärään suuntaan”, Weber alleviivaa.

Hän vakuuttaa nousevansa sumeilematta niitä voimia vastaan, jotka yrittävät murentaa eurooppalaista ideaa eli sitä, että asioista sovitaan ja päätetään yhdessä.

”Vladimir Putinin, Kiinan Xi Jinpingin ja Donald Trumpin intressissä on heikko Eurooppa. Sisäisesti meillä on nationalisteja, jotka vaativat, että Italia ensin, Ranska ensin, Itävalta ensin ja niin edelleen. Kansallismielinen egoismi on nousussa. Näillä voimilla on mahdollisuus tuhota eurooppalainen idea”, Weber erittelee.

Nimenomaan Putinia ja Venäjää, hän pitää uhkana, joka Euroopan pitää ottaa vakavammin. Tässä hän tekee pesäeron sekä Orbaniin että Italian oikeistoradikaaleihin.

”Euroopan pitää olla entistä tietoisempi siitä, että Venäjä haluaa jakaa tai jopa tuhota Euroopan. Haluan, että Eurooppa puolustautuu itsevarmasti ja kehottaa Putinia lopettamaan.”

Weber mielestä Nord Stream 2 -kaasuputki on paraatiesimerkki Putinin vyörytyksestä. Hän moittii liittokansleri Angela Merkelin hallitusta siitä, ettei se suostu kuuntelemaan riittävästi muita jäsenmaita putkiasiassa.

”Nord Stream 2 on Putinin poliittinen projekti ja siksi minä torjun sen. Me tarvitsemme Euroopassa keskustelua siitä, miten vähennämme riippuvuutta Venäjästä. Nyt me lisäämme sitä.”

Monet EU-parlamentin konkarit varoittavat, että vaalien jälkeen voimasuhteet pirstoutuvat entisestään ja parlamentin linjan määrittäminen on yhä vaikeampaa.

”Juuri siksi pidän tärkeänä, että seuraavalla komission puheenjohtajalla on pitkä kokemus parlamentista ja sen suurimman ryhmän johtamisesta”, Weber sanoo ja livauttaa näin ”vaalimainoksen” Helsingin EPP:n puoluekokouksen kokousedustajille.

Weberillä on toinenkin tavoite, jota hän ei tosin sano ääneen. Monet CSU:n jäsenistä ovat sitä mieltä, että maltillisen EU-poliitikon pitäisi palata Baijeriin nostamaan puolue vanhaan loistoonsa. Weber kiertää kysymyksen mahdollisesta ehdokkuudesta, mutta antaa epäsuorasti ymmärtää, että komission puheenjohtaja voisi hänestä olla samaan aikaan oman puolueensa puheenjohtaja kotimaassa.

”Minä ajan demokraattista puolueiden Eurooppaa. Haluan, että johtotehtävissä on kristillisdemokraatteja ja sosiaalidemokraatteja ja että heillä on myös asema puolueissaan.”

Lue myös:

Alexander Stubb sai erävoiton – Manfred Weber joutuu tulilinjalle

”Ruotsin kristillisdemokraatit tukevat Stubbia, Suomen eivät”

Näkökulma: Sori siitä, Alexander Stubb

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Se ja sama, mitä mieltä on kaasuputkesta. Saksa (hänen kotimaansa) on sen päättänyt rakentaa ja ostaa kaasua Venäjältä. Kun tyhmyyksissään ovat päättäneet luopua ydinvoimasta. Energian tarvehan ei katoa Saksasta minnekään.

Mikko Toivonen

Tuon Nordstream putken kanssa kannattaa kuitenkin olla realisti. Asia on nimittäin niin, että pahan tilanteen varalta sen molemmissa päissä on venttiilit.

Saksa todella tarvitsee kaasua lisää äärettömän typerän energiwendensä vuoksi mikä alisti sen satunnaisvoimalle (tuuli-ja aurinko) sekä omalle ruskohiilivoimalleen ja sen lisäykselle kun puhdas ja valmis suuri ydinvoima ajettiin täysin mieltä vaille alas.

Metaanilla on tulevaisuudessa suuri energiaosuus eritoten liikenne energiana. Kaikki saadaan käytettyä ja hyvällä tuloksella verrattuna kiinteisiin fossiilisiin ja etenbkin biotuotteisiin, jotka ovat energialähteistä kaikkein kokonaishaitallisimmat.

Nordstreamin vastapainoksi EU pitäisi parantaa kaasuyhteyksiään muualle esimerkiksi uudelleenohjelmoimalla vanha Nabucco suunnitelma Turkin ohi suoraan Mustanmeren ali Georgiasta Bulgariaan tai Romaniaan ja lisäämällä putkikapasiteettiä Pohjoisafrikan lähteistä Eurooppaan. Myös Kyproksen/Israelin maisemissa on massiivisia kaasukenttiä kuten Leviathan ja muut.
LNG kulkee kaasutankkereilla jo nyt hyvin taloudellisesti mistä tahansa maailmankolkasta mihin tahansa toiseen kolkkaan. Siksi Euroopan ja varsinkin Suomen pitäisi saada lisää noita valtamerialusten LNG satamia ja lisää kaaasuinfraa ja liikennekäyttäjiä.

Kun näin toimitaan ei Nordstream 2 muodosta mitään kriittistä riippuvuutta vaan toimii hyvänä lisänä energiapaletissa rauhan oloissa. Tarkoituksella käytin sanontaa rauhan oloissa.

Pentti Kupari

Tuo Eurooppalainen idea, jota halutaan puolustaa tarkoittaa käytännössä pidemmällä aikavälillä kun seurataan mitä muutoksia jo esim Ranskassa, Ruotsissa on jo tapahtunut oman kulttuuriperimän, alkuperäisväestön muuttumista maahan muuttajataustaisella väestöllä jä heidän edustamilla arvoilla ja toiminta tavoilla. Epäilen vahvasti että he eivät omaksu euroopppalaisia arvoja vaan eurooppaan muodostuu heidän arvoistaan koostuva yhteisö ennen pitkään. Ainoa tapa puolustaa Euroopassa ollutta kansallista identiteettiä on toimia kansallisvaltioperiaatteella, jota itäisessä Euroopassa vaalitaan.