Torstai 27.6.2019

Presidentti Niinistö varoittaa ”jääkylmästä sodasta” USA:n ja Venäjän välillä – ”Ydinaseita rajoittava järjestelmä vaarassa kadota”

Luotu: 
5.11.2018 10:31
Päivitetty: 
5.11.2018 10:43
  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
    ”Sopimukseton tila toisi mukanaan valtavia riskejä. Mennyt kylmä sota vaihtuisikin jääkylmäksi sodaksi”, presidentti Sauli Niinistö kommentoi ydinaseita rajoittavien sopimusten lopahtamista.
|

Toimiva ydinaseita rajoittava sopimusjärjestelmä on vaarassa kadota ja suurvaltojen välille uhkaa kehittyä uusi ”jääkylmä sota”, presidentti Sauli Niinistö on todennut maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa maanantaina.

Kansainvälinen sopimusjärjestelmä on yksi Suomen neljästä turvallisuuspolitiikan peruspilarista. Presidentti Niinistö kuvasi Suomen ylläpitävän laajaa kumppanipalettia ja sekä Nato-kumppanuutta että eurooppalaista turvallisuusyhteistyötä, koska ”emme jätä mitään yhden kortin varaan”.

Turvallisuuden pilareista yksi, kansainvälinen sopimusjärjestelmä, huojuu kuitenkin tällä hetkellä pahasti.

”Kylmä sota ajoi suurvallat, silloisen Neuvostoliiton ja Yhdysvallat, kauas erilleen, mutta toistensa pelosta myös sopimaan yhteisistä pelisäännöistä. Syntyivät START- ja INF-sopimukset, joilla pyrittiin rajoittamaan pitkän matkan ja keskipitkän matkan ydinohjuksia – ja siinä onnistuttiinkin”, Niinistö sanoo.

”Tänään tilanne Venäjän ja Yhdysvaltain välillä on toinen. Vanhan START-sopimuksen korvannut New START on umpeutumassa, eikä sen jatkosta ole päästy yksimielisyyteen. Yhdysvallat on ilmoittanut, että se aikoo irtisanoutua INF-sopimuksesta. Molemmat sopimuksen osapuolet ovat väittäneet toisen sitä rikkovan.”

1980- ja 1990-luvuilla solmittujen sopimusten lakkaaminen olisi suuri vaaran paikka koko maailmalle.

”Kylmän sodan perintönä meillä on ollut toimiva ydinaseita rajoittava sopimusjärjestelmä. Nyt se on siis vaarassa kadota. Sopimukseton tila toisi mukanaan valtavia riskejä. Mennyt kylmä sota vaihtuisikin jääkylmäksi sodaksi”, Niinistö varoittaa.

Toisaalta samalla maailma on moninapaistunut, ”eivätkä aserajoitussopimukset enää ole kahden kauppaa”, Niinistö sanoo.

”Tämä luo tilaa koko kansainväliselle yhteisölle ainakin pyrkiä edistämään aseistariisuntaa.”

Presidentin mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän sanailu ohjuskeskusteluissa on ”nostanut Euroopan esiin, mutta ei subjektina vaan objektina”.

”Keskipitkän kantaman ydinohjukset Venäjällä tai Euroopassa avaavat vaaran lähteen.  Sen välttäminen on Euroopalle äärimmäisen tärkeää.”

Niinistön mukaan hän tuleekin jatkamaan Suomen diplomaattisten palvelusten tarjoamista suurvaltojen neuvotteluiden edesauttamiseksi.

”Tulen ottamaan seuraavissa tapaamisissani suurvaltojen johdon kanssa esille aseriisuntakysymykset ja Suomen valmiuden edesauttaa uuden neuvottelukierroksen aloittamista. Ensi viikonvaihteen Pariisin rauhanfoorumi ja sen liepeillä tapahtuvat keskustelut tarjoavat hyvän tilaisuuden sääntöpohjaisen turvallisuusjärjestelmän puolustamiseen”, Niinistö toteaa.

Muun muassa belgialainen Lähi-idän asiantuntija Koert Debeuf on varoittanut äskettäin, että kauppasotien nousu ja kansainvälisen sopimusperusteisen yhteistyön hiipuminen ovat vaarallisia ennusmerkkejä uudesta suursodasta.

LUE LISÄÄ: Lähi-idän tuntija: Suuren sodan merkit jo ilmassa – sama kehitys toistui ennen II maailmansotaa

Lue myös:

Nyt natisevat kaikki suuret Euroopan maat – Uutuuskirja: Trumpin USA ”tekee näyttävää pesäeroa”

Sauli Niinistö USA:ssa: ”Voimatasapaino järkkyy – tällainen kehityssuunta on suoraan sanoen vaarallinen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Kunhan USA tuo meille Suomeen keskipitkän matkan ydinohjuksia jotka tuhoavat Pietarin kahdessa minuutissa laukaisusta, niin sitten meillä on turvallista.

Ei ole aikaa edes kohdemaan presidentin päättää vastaiskusta, vaan heti kun ruudulla lentää joku mikä voi olla ydinohjus, painaa tutkahenkilö punaista nappia ja alkaa globaali ydinsota.

Kyllä ne ydinsopimukset olivat ihan selvästi sitä kamalaa globaalia suomettumista, onneksi pääsemme pian pois harmaalta alueelta ja saamme USA:n ydinaseita Suomeen. Toisin kuin Ruotsi, joka lisäisi omaan sopimukseensa ehdon ettei Ruotsiin tuoda ydinaseita. Meille saa ja mieluusti oikein paljon.

Kuten kaikki tietävät aseet ja niillä uhkaileminen lisää turvallisuutta. Se edellinen luulo 1970 -luvulta että aseita pitäisi rajoittaa oli selvästi väärä. Uusien sotilasoppien mukaan Suomen on turvallisinta oikein kovasti provosoida ja uhkailla Trumpistanin puolesta, sillä ydinpommista pääsee se suurin paukku.

Panu Saarela

"kauppasotien nousu ja kansainvälisen sopimusperusteisen yhteistyön hiipuminen ovat vaarallisia ennusmerkkejä uudesta suursodasta"

Kukas noita molempia on ollut ajamassa? Aggressiivisen ja arvaamattoman Venäjän rinnalle on saatu toinen samanlainen toimija.

Kun edellisiin yhdistetään vielä populistisen äärinationalismin nousu, niin kolmas maailmansota ei valitettavasti ole mahdoton visio.

Taisto Pihlajamaa

Tai sitten onkin niin, ettei erityistä huolta ole. Niillä molemmilla on riittävästi voimaa riidan tullen hävittää sekä toisensa että muut. Tämä on aikamoinen kynnys aloittamiselle. Sen lisäksi tämä uho toimii niin, että muut ovat hiljaa, kun nämä kaksi kehuvat toistensa pyssyt.

Tosipaikan tullen nämä kaksi kuitenkin ovat rintaman samalla puolella. Tämä konkretisoituu minulle aina, kun Saaremaalla katselen sinne Muurmannin kautta Amerikasta toimitettuja teräksisiä lentokenttäelementtejä. Näiltä peltokentiltä nousivat aikanaan mm. Suomea pommittamaan lähteneet neuvostokoneet. Nykyään näitä elementtejä näkee helpoimmin paikallisten lammasaitausten rakenteina.