Tiistai 16.7.2019

Raivoisa reaktio yllätti Fazerin – kertoo nyt mikä vihapuhebotin tarkoitus oikeasti oli

Luotu: 
6.11.2018 08:02
Päivitetty: 
6.11.2018 08:05
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Fazerin lanseeraama botti puuttui verkon vihapuheeseen.
|

Fazerin Sinisen vihapuheeseen puuttuvaa bottia syytetään sananvapauden rajoittamisesta. Tämä tulkinta ja se, kuinka paljon Suomessa vihataan vihapuheen vastustamista, yllätti Fazerin.

Pieni pala rakkautta -kampanjaa varten kehitettyä LovebotBlue’ta on syytetty muun muassa sananvapauden rajoittamisesta ja poliittisista kannanotoista. Sosiaalisessa mediassa on julistettu Fazer-boikottia ja jopa kuvattu suklaan vetämistä vessanpöntöstä alas.

Fazer Makeisten markkinointijohtaja Risto Kalsta kertoo Markkinointi&Mainonta-lehdelle, ettei reaktioiden herääminen ollut yllätys, mutta niiden sisältö oli.

”Tavoitekin oli saada reaktioita ja asia puheenaiheeksi. Reaktioiden määrä jonkin verran yllätti, ja kampanjasta tehty tulkinta. Monet kommentoijat ovat olleet sitä mieltä, että otamme poliittisesti kantaa tai sensuroimme sisältöä tai rajoitamme sananvapautta. Siitähän ei ole kysymys.”

Botin tarkoitus on niin sanottua vihapuhetta tai epäasiallista keskustelua kommentoimalla saada nettikeskustelijat miettimään keskustelun sävyä. LovebotBlue etsii vihapuhetta Twitterissä, Instagramissa, Suomi24-keskustelupalstalla ja YouTubessa. Facebookin suljetulle alustalle sillä ei ole pääsyä.

Kalsta korostaa, ettei botin tarkoitus ole ottaa kantaa sisältöön vaan keskustelun sävyyn.

"Ei ole kyse siitä, että olisimme jonkin mielipiteen puolesta tai toista vastaan, vaan haluamme, että keskustelu olisi asiallista ja rakentavaa. Tavoite ei todellakaan ollut se, minkä monet on tulkinneet. Kysymys ei ole sananvapauden rajoittamisesta tai nettisensuurista tai ihmisten valvonnasta, vaan tavoitteena on ollut hyvän tekeminen ja hyvistä tavoista muistuttaminen.”

Kalsta kertoo, että Fazer on saanut kampanjasta myös paljon positiivista palautetta.

"Tietysti aina, kun tehdään kampanja, toivotaan reaktiota. Lähtökohtaisesti markkinoinnissa totta kai toivotaan positiivista reaktiota, mutta oli odotettavissa, että joku totta kai on kriittinen ja ottaa kantaa vastaan. Debatti oli oikeastaan yksi kampanjan tavoitteistakin.”

Kalsta kertoo, ettei Fazer itse ei ole juurikaan ryhtynyt keskustelemaan sosiaalisessa mediassa yksittäisten kommentoijien kanssa.

”Olemme poistaneet joitakin epäasiallisia, yhteisösääntöjen vastaisia kommentteja medioistamme, mutta emme ole lähteneet keskustelemaan varsinaisesti yksittäisten kommentoijien kanssa. Toivoimme, että ihmiset alkaisivat keskenään keskustella siitä, onko keskustelun sävy hyvä.”

Kalsta arvelee voimakkaiden reaktioiden kertovan siitä, että verkkokulttuuri kehittyy ja vielä on paljon töitä jäljellä. Hän lisää, että muutkin ovat ottaneet kantaa samaan asiaan ja nostaa esiin Elisan ja Aseman lapset ry:n #sananvastuu-kampanjan, joka näkyi esimerkiksi perjantaina Helsingin Sanomien kannessa.

”Ehkä ihmiset eivät ajattele, että se, mitä sanoo verkossa, voi loukata tai satuttaa yhtä paljon kuin se, mitä sanotaan kasvokkain. Sehän oli oikeastaan meidän viestimme, että käyttäydyttäisiin verkossa samalla lailla kuin pöydän ääressä keskustellessa. Aika harva kai ihan sellaisia kommentteja laukoo elävässä elämässä kuin verkossa”, Kalsta sanoo.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Moilanen

Ei ne puheet vaan ne teot, joista ne puheet syntyy. Valtio kohtelee ihmisiä eriarvoisesti. Raharikkaat käskee suita suppuun, jotta saavat jatkaa maamme kahtiajakamista.
Mitkä on ne syyt "vihapuheisiin" ne kannataisi myös selvittää.

Markku Nieminen

Juuri näin. Maamme kahtiajakamista ajaa niin rikkaat ja eliitti, kuin yltiösuvaitsevaistokin, ja mikä raivostuttavinta, syyttävät siitä arvostelijoitaan, vaikka se tapahtuisi kuinka perustellusti ja totuudellisesti. Kääntävät siis asian täysin ylösalaisin!

Onko siis ihme, että keskustelu joskus kuohahtaa yli? Ei minusta.

Kai Ruonala

Kun on VIHAINEN, on vihainen. Miksi suomalainen EI SAA olla vihainen, koska syitä on vaikka kuinka paljon. Tämä Fazerin kampanja on vain samaa yhteiskunnan mädätystä ja niiden muutaman, äänekkään, muka hyvän ja "oikeassa olevan" ihmisen nuoleskelua. Olen tähän saakka vienyt Fazerin tuotteita ulkomaille tuliaisiksi. En osta enkä vie enää.

Jouni Lehmusruusu

Fazer teki itsestään poliittisen työkalun haluamalla osallistua sananvapauden rajoittamiseen.

Sananvapauden tulee olla ehdoton, silloinkin kun puhuja on eri mieltä tai puhuu vihaisesti.

Sopivasti joulumyynnin alle osunut poliittinen toiminta heijastunee myyntiin. Minulla jäi tänään Fazerin konvehdit ostamatta, enkä ole ainoa.

Markku Nieminen

Tuo väite, että "tietenkin voi ja saa arvostella ja kritisoida, mutta sivistyneesti," on tekopyhyyttä pahimmillaan.
Poliittista mitään sanomatonta lässytystä me kuulemme päivittäin valtamediasta. Viha on eräs keskeisimmistä tunteista lajin säilymisen kannalta. Ilman sitä sanomalla ei ole juurikaan merkitystä, ei varsinkaan vallanpitäjille. He noteeraavat vain voimakkaan kannanoton, eivät ympäripyöreää lässytystä, jota itse käyttävät valehdellakseen ja hämätäkseen.

Merja Nurmi

Hassua, että jotkut pitävät negatiivisena sitä, että ihmisiä muistutetaan käytöstavoista. Vihainen saa olla, ja sen saa myös ilmaista, mutta eiköhän ole viestin välittymisenkin kannalta parempi, että keskitytään asiaan, ja jätetään törkeydet kirjoittamatta.

L Heino

Mikäli Fazer olisi halunnut vain muistuttaa kansalaisia hyvistä tavoista, tämän toki olisi voinut selvästi sanoa kampanjan lanseerauksessa. ´´ Älybottimme muistuttaa ihmisiä hyvistä tavoista, keskustelua toki voi käydä ja on suositeltavaa, mutta muistetaan puhua kauniisti ja muitten mielipiteistä välittäen. ´´ olisi ollut esimerkiksi huomattavasti parempi puhe kampanjalle kuin ´´ hei me laitettiin vihapuhebotti vahtimaan ihmisten puhumisia ´´. Tulee vain niin väistämättömästi mieleen sarjassamme kootut selitykset. Suutari pysyköön lestissään ei ole ehkä koskaan ollut lähempänä totuutta.

Markku Salonen

Fazer on ja pysyy boikotissa. Tosi typerää asettua suvakkien alustaksi ja lyömäaseeksi maahanmuuttovastaisille. Miksi ette asetu kantaväestön huonompiosaisten äänenkannattajiksi? Puolenne olette valinneet ja bisneksenne kärsii mikä on toivottavaa.ps. Relusti isänmaallinen

Eeva-Liisa Torretti

Kenen neronleimaus oli laittaa "vihapuhe botti" meidän kirjoituksia kyttäämään juuri ennen yhtä sulkaan myynnin vuotuista huippukohtaa joulua... selitykset turhia selkeä "uup meidän moka väärin mainostettu" saattaisi joulumyynnin viellä pelastaa

Mikko Laiho

Vihastukaa, nimenomaan aiheesta, mutta älkää jääkö vihaanne, vaan toimikaa niin että vihan kohde muuttaa toimintansa hyväksi! Ohjeeni on kaikkea röyhkeyttä, ahneutta ja eriarvoisuuden rakentamista suomalaisten ja maahan laittomasti tulleiden kesken! Älkää vihastuko näille , vaan eriarvoisuuden järjestäjille!

Tapani Tuominen

Seli seli Fazer. Silloin kun kaupallinen yritys puuttuu sananvapauteen "positiivisessa" tai "negatiivisessa" mielessä, niin kiville menee. Oikein oma botti. Idiootit.

Jatkossa Fazer jää hyllyyn, vaikka kuinka epätoivoisesti yritätte myydä 6 kympillä osoittaaksenne että "ei haittaa". Kyllä haittaa ja omalla kohdallani pysyvästi. Voiko olla enää idioottimaisempaa "mainos" kampanjaa?

Masa Andersen

Seli seli seli. Suklaantekjíjä tehköön suklaata, näyttelijä näytelköön, laulaja laulakoon, firmat tehköön bisnestä...Meidän perheessä ei enää koskaan osteta Fazeria. Perustakaa puolue ja unohtakaa suklaa. Politiikka näyttää olevan kuitenkin "pää-aineksenne". PS. kuunneltakaa seuraavalla kerralla vähemmän hysteerisiä ihmisiä, jotka näkevät rasismia ja vihapuhetta ( eli kritiikkiä) joka kulmassa.

Seppo Raami

Katsoin netistä Fazerin videon ja olen tuossa asiassa samaa mieltä. Henkilöön menevää vihapuhe on vahingollista ja siitä pitäisi päästä eroon. Mihin vihapuheiden kirjoittajat pyrkivät? Tulee mieleen että tarkoitus on vain loukata, ehkä jollain on myös tarvetta saattaa joku toinen epäsuosioon ja saada itselleen samanmielisten tukea. Miten vihapuheisiin myönteisesti suhtautuvat perustelevat kantaansa hyväksyä vihapuhe netissä?

Mika Salinto

Vihapuhe voi monesti olla hyvinkin tulkinnanvarainen termi.
Kuka määrittää mitä vihapuhe on? Lähinnä poliitikot ja valtamedia. Rikkaat ja eliitti.
He ovat koskemattomia. He päättävät mistä asiasta mihin sävyyn saa keskustella ja uutisoida vai saako ollenkaan.
Muutama päivä sitten näin kuvan missä Yhdysvaltalaisen tv-kanavan tummahipiäinen uutistoimittaja ilmoitti että syy maan ongelmiin ovat valkoiset miehet.
Obama sai rauhan Nobelin hyökättyään 7:ään maahan.
Oliko se valkoiselta mieheltä virhe aikoinaan antaa mustille ja naisille ihmisoikeudet?
Jos hän olisi sanonut että ongelma ovat valkoiset homot tai vegaanit olisi syntynyt kohu (ja joo tiedän ettei vegaanius ole seksuaalinen suuntaus :P )
Suomessahan naiset saivat maailman kolmantena maana äänioikeuden, mutta Suomi oli ainut maa, missä naiset saivat myös asettua ehdolle.
Jostain syystä silti tuntuu, että naiset ovat täällä vihaisimpia.

Ilkka Paananen

Lopettakaa lapsellinen lässytys. Fazer ja muut yritykset saavat tehdä bottejaan (mitä lienevätkään) ihan niin paljon kuin haluavat. Jos teitä v...uttaa niin ketä kiinnostaa. Olkaa ostamatta Fazeria niin kuin jotkut ovat ostamatta Kärkkäiseltä. Hyvin on asiat Suomessa jos tässä on tällaisen mielenkuohun paikka.

Jorma Vesa

Lähtökohtasesti suutarin tulis pysyä lestissään ja Fazerin leivoksissaan.... ..on se ny prkl että karkkimaakareijen häätyy alakaa proosailijoiksi.... Kerääkö tämä botti metatietoa somen käyttäjistä, joita se tarkkailee avainsanojen avulla? Tästä tulisi aloittaa esitutkinta laittoman henkilörekisterin luomisesta!