Sunnuntai 26.5.2019

Sisäministeri Mykkänen vastaa järkytykseen lakihankkeesta: ”Sosiaalihuoltolaissa samat täsmennykset on koettu tarpeellisiksi”

Luotu: 
6.11.2018 16:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Sosiaalihuollon puolella pykälät ovat selkeämmät, ja siellä tiedonvaihto on ollut sujuvampaa rikosten ennaltaehkäisyn kannalta. Eikä ainakaan meidän tiedossa ole, että olisi syntynyt mitään laajaa keskustelua siitä, että siinä asiakassalaisuus olisi rikkoutunut”, Kai Mykkänen sanoo.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on vastannut julkisuudessa huoleen, joka on herännyt sisäministeriön lakihankkeesta potilastietoja koskien.

Helsingin Sanomien mukaan sisäministeriö haluaisi merkittävästi laajentaa poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin kiireellä ja hiljaisuudessa valmistellulla hankkeella. Kritiikkiä hanketta kohtaan ovat tänään esittäneet muun muassa Asianajajaliitto, mielenterveyden asiantuntijat ja oppositiopoliitikot. LUE LISÄÄ: ”Täysin toteuttamiskelvoton” – Järkytys sisäministeriön hankkeesta leviää

”Miksi sosiaalihuoltolaissa samat täsmennykset on koettu tarpeellisiksi?” vastaa Mykkänen Twitterissä Jussi Hattaralle, joka toivoo Mykkäsen vetävän ehdotuksen pois.

 

 

Mykkäsen mukaan HS:n juttu oli kärjistävä.

”Ytimessä kysymys ylittääkö vaikkapa perheväkivaltakielteen huomaaminen terveydenhuollossa kynnyksen, jossa kerrotaan? Tai pelko joutua silvotuksi? Haemme tasapainoa”, Mykkänen jatkaa.

Myös Iltalehden haastattelussa Mykkänen viittaa sosiaalihuollon lakipykäliin.

”Sosiaalihuollon puolella pykälät ovat selkeämmät, ja siellä tiedonvaihto on ollut sujuvampaa rikosten ennaltaehkäisyn kannalta. Eikä ainakaan meidän tiedossa ole, että olisi syntynyt mitään laajaa keskustelua siitä, että siinä asiakassalaisuus olisi rikkoutunut”, Mykkänen sanoo Iltalehdelle.

”Tässä ei pyritä tekemään mitään sen radikaalimpaa kuin mitä sosiaalihuoltolaissa jo on”, Mykkänen sanoo.

”Haluamme ennaltaehkäistä mahdollisimman monta törkeää rikosta, jonka rankaisuminimi on 4 vuotta vankeutta. Yleensä nämä ovat väkivaltarikoksia. Jo 2015 pyrittiin selkeyttämään tilannetta lääkäreiden oma-aloitteisen ilmoittamisen osalta, mutta käytäntö on tuntunut siltä, että pykälä ei ole ollut riittävän selkeä”, Mykkänen myös perustelee Iltalehdessä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Ja taas yksi juosten k*ustu esitys poliisivalvonnan lisäämiseksi yksityisyyden suijam murentamiseksi. Sinansä Sipilän porukan linjan mukaista että hiljaisuudessa valmistellaan "sätös" ilman konsultointia esim. tietosuojavaltuutetun kanssa.

Pari huomioita:
- jos lain olisi tarkoitus koskea rikoksia joista rangaistus olisi yli 4 vuotta, niin pitäisikö lääkärillä olla rikosjuristin tutkinto että tietäisi mikä ns. mahdollisesti tuleva rikos olisi rangastusrajan ylittävä.

- Mykkäsen viimeisin selitys on se että tiedot pitäisi Poliisille antaa jos niitä kysytään. No mistäpä poliisi tietää kysellä terveystietoja keneltäkään jos heillä ei ole ennakkoon tietoa riskihenkilöistä. Alustavassa lakitekstissä kun sattuu lukemaan että aloite tulisi nimenomaan lääkäreiltä päin.

- siellä on vieläpä säännös että Poliisille pitäisi ilmoittaa jos henkilö on "virkavaltavastainen". No mikäpä rikos se on?

Voi hyvät hyssykät tätä intoa viedä suomalaiset kyttäysyhteiskuntaan. Kiinassa tämä toimii mitta pitääkö välttämättä sitä suomeen kopioida.

Onhan tietysti mahdollista se taktiikka että laitetaan tämmöinen julki tietäen sen aiheuttaman kohun ja samalla "sumuverhon" suojissa ajetaan jotain muuta käsittämätöntä läpi. Tietysti tarkoituksena nuijia uusi laki läpi jouluaaton aattona kun työpaikallaan ei taaskaan istu kuin kourallinen edustajia.

Martti Korpiranta

Tämä alkaa olla kohta pahempaa kuin gestapon touhut Saksassa. Mitään positiivista tämä Sipilän hallitus ei ole saanut aikaiseksi, päinvastoin. Ja kansa tulee kaikki nämä ehdotukset ja päätökset muistamaan. Ei oo helppoa jatkossa Mykkäsellä eikä muillakaan Sipilän hallituksen älyn jättiläisillä. Olenko mahdollisesti väärässä?

Hannu Mononen

Hallinnossa on muotia toteuttaa kokeiluja ennen laajakantoisten muutosten läpivientiä.

Ennen sisäministeriön lakihankkeen etenemistä potilastietoja koskien olisi paikallaan aloittaa kokeilu, jossa aluksi sisäministeri Mykkäsen sekä hänen kanssaan terveydenhuollon salassapidon murtamista ajavien virkamiesten ja poliisijohdon terveystietojen osalta luovuttaisiin kokonaan salassapidosta. Heidän potilasasiakirjansa kaikilta lääketieteen erikoisaloilta voitaisiin kokeiluluonteisesti ladata vaikkapa Kanta-arkiston julkisille sivuille.

Kokeilu olisi omiaan antamaan arvokasta tietoa siitä, voitaisiinko tällä menettelyllä ehkäistä ennalta mm. yhteiskunnallisen aseman väärinkäyttöön liittyviä rikoksia tai ainakin rikosluonteisen typeriä poliittisia hankkeita, jotka vahingoittavat yleistä etua merkittävästi pahemmin kuin niiden esittäjät kuvittelevat niistä olevan hyötyä.

Kari Aaltonen

Niille jotka pyrkivät eduskuntaan, pitäisi asentaa siru ihon alle, mikä kertoo kaiken ehdokkaasta, jottei käy sellaisia peruuttamattomia vahinkoja valinnoissa, mitkä tulevat veronmaksajalle kalliiksi ja ettei viime vaalien huonot valinnat toistu.