Torstai 23.5.2019

Professorin täysi tyrmistys: Hallituksen lakihanke ”pysäytettävä välittömästi”

Luotu: 
7.11.2018 09:30
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Sosiaalipsykiatrian professorin mukaan hallituksen lakialoite on asiaton ja koskee niin periaatteellista kysymystä, että ”pelkästä ideastakin olisi pitänyt keskustella erityisesti Lääkäriliiton kanssa”. Kuvituskuva.
|

Sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta yhtyy rankkaan arvosteluun, jota hallitus saa potilastietoja poliisin käyttöön esittävästä lakiesityksestään.

Pirkola kommentoi lakihanketta asiantuntijajärjestö Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n (LSV) haastattelussa. Pirkolan mukaan hallituksen lakialoite on erittäin asiaton ja kelvottomasti valmisteltu, ja potilastietojen luovutus niin periaatteellinen kysymys, ”että pelkästä ideastakin olisi pitänyt keskustella erityisesti Lääkäriliiton kanssa”.

”Se pitää pysäyttää välittömästi, jo edellä toteamieni syiden vuoksi. Kyseessä on ihmisoikeusasia, jota ei voida näin matalalla kynnyksellä lähteä viemään eteenpäin”, Pirkola sanoo LSV:n sivuilla.

Sisäministeriö haluaisi merkittävästi laajentaa poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin. Kiireisesti edistetyn lakiesityksen tarkoituksena on muun muassa tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa vakavia rikoksia mahdollisesti suunnittelevat mielenterveyspotilaat, Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina. Lakiluonnoksessa puhutaan lehden mukaan jopa terveydenhuollon henkilökunnan velvollisuudesta antaa tietoja poliisille rikostutkintaa varten, kun potilastietoja nykyisin koskee tiukka salassapitovelvoite ja niitä saa luovuttaa sivullisille vain poikkeustapauksissa ja potilaan suostumuksella.

”Vähintään yhtä hyvin voitaisiin vaatia poliisille oikeutta lukea kenen vain mahdollisesti rikolliseksi ajattelemansa ihmisen sähköposteja – potiluus ei voi olla tässä minkäänlainen erityisperuste”, Pirkola kommentoi LSV:n sivuilla.

Pirkola korostaa, että potilaan intimiteetti eli tietosuoja on perinteisesti potilas-lääkärisuhteen ja hoitosuhteen tukipilari.

”Auttamisen ensisijaisuus on käytännössä kaikkien intressissä ja ymmärrettävissä, eikä siihen tule kajota toissijaisten, vaikka tärkeäksi väitettyjenkään tarpeiden perusteella. Erityisesti kyse on sairauksiin ja varsinkin mielenterveysongelmiin näin kytkettävästi häpeäleimasta: sairauksien ajatellaan sisältävän erityisen rikollisuuden riskin, jolla perusteella kajotaan keskeiseen yksilön oikeuteen tulla hoidetuksi”, Pirkola perustelee.

Hän jakaa Twitterissä myös Helsingin Sanomien uutisen lakihankkeesta. Nyt ollaan menossa pahasti metsään, Pirkola tiivistää oman mielipiteensä.

Moni muu asiantuntija eri aloilta on samaa mieltä. Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola totesi tiistaina, että ehdotus on täysin toteuttamiskelvoton ja että tällaista ei tulisi oikeusvaltiossa edes kaavailla. Asiantuntijat korostavat, että potilasasiakirjat tehdään potilaan hoitoa varten, ei rikoskontrollin vuoksi. Lue lisää: ”Täysin toteuttamiskelvoton” – Järkytys sisäministeriön hankkeesta leviää

Lue lisää: Sisäministeri Mykkänen vastaa järkytykseen lakihankkeesta: ”Sosiaalihuoltolaissa samat täsmennykset on koettu tarpeellisiksi”

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

No, tämä ei ole mitään uutta Mykkäsen ajatusmaailmasta. Olen sanonut jo aikaisemminkin että tämän pojan klopin olisi nimensä mukaan olla mykkänä.
Uuvatti on uuvatti.
Menee jo ohi bernerskän näissä ihme sammakoissa joita suu ulos työntää.

Markus Vuorivirta

Tyypillinen sumuverho. Ensin ilmoitetaan se varsinainen hanke mistä kaikki hätkähtää, että kelat ja poliisit pääsee tonkimaan pankkitietoja. Lammaslauma hätkähtää. Isketään todellinen pommi, joka peittää ensimmäisen asian. Tämä potilastietojuttu. Nyt tyhmät lampaat käänsi päänsä tätä asiaa kohti, eikä enää näe sitä ensimmäistä asiaa. Näin saadaan eka asia sullottua läpi jopa niin, että voivat väittää, että kyllähän siitä keskustelua herätettiin, mutta kukaan ei keskustellut...

Tällä potilastietojutulla ei oikeasti ole tirintarin vaikutusta kenenkään elämään. Vaikka olisit täysi psykopaatti ja lääkärit sen poliisille kertoisivatkin, mitä poliisi asialle voisi tehdä??? Ei yhtään mitään sen enempää kuin tänäänkään. Kyseessä on edelleen asia joita hoitaa ne lääkärit jo olemassaolevin työkaluin ilman poliisia, esim pakkohoidoin yms. Koko homma on siis pelkkä savuverho sen todellisen uhkaavan asian piilottamiseksi. Ne tilitiedot...