Maanantai 27.5.2019

Näkökulma: Kukaan suomalainen ei ole koskaan tehnyt sitä mitä Stubb teki

Luotu: 
8.11.2018 14:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Stubbin kampanja oli markkinointitapaus vailla vertaa, vaikka kärkiehdokkuus jäi kauas. Kuvassa Stubb EPP-kokouksen lavalla tänään.
|

Tänään Helsingissä selvisi, kuka on keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokas ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa.

Hän on saksalainen Manfred Weber, jonka vastaehdokkaana oli suomalainen Alexander Stubb (kok). Konservatiivien hallitseman EPP:n delegaatit jyräsivät liberaalin laidan Stubbin selvin lukemin 492–127.

Weberistä tulee Euroopan merkittävimmän poliittisen viran haltija, Euroopan komission puheenjohtaja, jos kuvio etenee kuten 2014. Se ei tosin välttämättä mene niin, varsinkaan jos eurooppalaiset suurten maiden oikeistopopulistit menestyvät toukokuun 2019 eurovaaleissa ja sekoittavat pakan.

Olisi ollut maanjäristys, jos Alexander Stubb olisi voittanut Weberin, mutta yrittämisen puutteesta häntä ei voi syyttää.

Stubb teki viiden viikon kampanjalla itseään ja Suomea tutuksi eri puolilla Eurooppaa ja sosiaalista mediaa. Se oli viihdyttävää seurattavaa.

Esittelyvideossaan ministerinä vuosina 2008–2016 toiminut mies sukkuloi euroympyröissä, EU-myönteiset mainossloganit vyöryvät ja taustalla soi Sunrise Avenuen Heartbreak Century. Samu Haberin bändi on sattumoisin menestynyt erityisen hyvin Saksassa. 

Yhdessä Twitterissä jakamassaan videossa hän, kampanjanimeltään Alex Stubb, kehui saksaksi olevansa Angela-fani viitaten tietysti liittokansleri Merkeliin.

Stubbille vahva näkyvyyden rakentaminen oli myös pakon sanelema juttu, koska kokoomuksen ja saksalaisen CDU/CSU:n yhdistävä EPP oli kielteinen ehdokkaiden yhteisille kohtaamisille ennen Helsingin kokousta.

Konservatiivinen Weber saikin pohjustaa rauhassa oman pelinsä eri valtioiden konservatiivipuolueiden johtajien kanssa kulisseissa. Avoimuudelle tämä esivaalin irvikuva ei ole voitto.

Stubbin kampanja oli markkinointitapaus vailla vertaa, vaikka kärkiehdokkuus jäi kauas.

Vastaavaa ei ole koskaan nähty suomalaisen poliitikon tekemänä, eikä suomalainen poliitikko ole myöskään koskaan näin avoimesti pyrkinyt EU-politiikan terävimmälle huipulle.

Kaukaisilta tuntuvat ne ajat, kun entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) oli viime vuosikymmenellä spekulaatioissa EU:n johtotehtäviin. Silloin tyylilajina oli lähinnä murahtelu, eikä ollut kärkiehdokkaita monikielisistä kampanjoista puhumattakaan.

Viittä eurooppalaista kieltä puhuvan Stubbin show on positiivinen esimerkki kaikille politiikan, mutta miksei myös kansainvälisen bisneksen huipulle pyrkiville suomalaisille nuorille. Osaamistaan saa ja pitää kehua ujostelematta, kun töitä hakee.

LUE MYÖS: Stubbin tarina Matti Vanhasesta kertomassa vitsiä nauratti eurooppalaisyleisöä

Joka tapauksessa Stubbin voi sanoa onnistuneen äänestyksessä kohtuullisesti, kokonaisuutena ehkä oikeinkin hyvin. Hintaa kampanjalle kertyi Helsingin Sanomien mukaan noin 30 000 euroa.

Viidennes äänistä on sinällään saavutus, mutta ennen kaikkea hänen nimensä jäi innokkaan kampanjoinnin myötä monen mieleen, kun ensi kevään eurovaalien jälkeen korkeita eurooppalaisia poliittisia posteja jaetaan.

Töitä Stubb nyt etsii, sillä kausi Euroopan investointipankin varapääjohtajana päättyy ensi kesänä. Lähteekö hän ehdolle eurovaaleihin, sitä ei tarina vielä kerro.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kyuu Eturautti

Ainakin Suomi menetti mahdollisuudet näkyä EPP:n sisällä jatkossa. Stubbin puheenvuoroja on laajalti kommentoitu elitistisiksi, ilkeiksi, vastenmielisiksi - noh, aika lailla samoin miten hänen puheita Suomessakin on kommentoitu. Haluamme kuvitella että maailma rakastaa häntä vain siksi koska hän on saanut etuoikeutetun kasvatuksen. Valitettava tosiasia on, että maailma rakastaa enemmän ihmisiä jotka pystyvät kommunikoimaan ihmisten kanssa.

Stubb voi osasta koulutaidoilla mitaten hyvin monta asiaa. Inhimillisyyttä ja poliittista pelisilmää ei kuitenkaan kouluissa opeteta ja niissä hän häviää. Meidän pitäisi tarjota Suomesta jotain paremmin kauppaansa tekevää.

Tapani Tuominen

Huusko kirjoitti saman tarinan Kauppalehteen. Kukaan ei vaivautunut edes kommentoimaan. Tehdään se nyt kuitenkin, että Markulle ei jää tunnetta, että kukaan ei edes lukenut:

Stubb epäonnistui niin täydellisesti kuin noista lähtökohdista voi epäonnistua eli hän ei voittanut kampanjoinnillaan yhtään "uutta" ääntä vaan keräsi vain ne sosiaaliliberaalien äänet, jotka olisivat äänestäneet ketä tahansa pohjoismaisen punavihreän konservatiivisuuden edustajaa. Muut eivät vain olleet niin hölmöjä, että olisivat lähteneet tähän "kisaan". Jos tämä taas oli Stubbin työnhakuilmoitus ja haastattelu, niin metsään meni sekin.

Stubb ja hänen esikuntansa lukivat täysin väärin Euroopassa puhaltavia tuulia. Roikkuivat kuin narrit kiinni jo valtansa menettäneessä Merkelissä, jonka luoma kaaos ja johtajama sekasortoinen politiikka tullaan vielä tuomitsemaan laajasti Euroopassa (toki ei ehkä Suomen mediassa). Surkeinta tässä ja ylipäätään punavihreään agendaan hirttäytymisessä oli se, että edes poikien oma Mutti ei heitä tukenut. Ei voinut, kun tietää, että se politiikka on EPPlle ja CDU/CSUlle tuhon tie. Suomessa ja Kokoomuksessa tätä ei kuitenkaan vielä ole nähty. Ja Uuden Suomen, suurimman poliittisen debattialustan(?), päätoimittaja on vielä niin sokea, että kirjoittaa kahteen kertaan, ennen ja jälkeen vaalin aivan käsittämättömän yksinkertaista ajattelua sisältävää analyysia. Enää puuttuu, että Huusko olisi löytynyt Donald Tuskin Stubbin tukijaksi (mitä ei ollut, koska on oman maansakin hylännyt poliittinen EU-eläin ja yrittää vain varmistella omaa jatkoaan).

Unkarin ja Orbanin avoin hyljeksintä vaaliteemana oli Orpolta ja Stubbilta oikea poliittisen sokeuden ja osaamattomuuden kouluesimerkki. Tusk ei ole vaaleilla valittu ja voi niin tehdä, mutta jos haluaa EPPn ehdokkaaksi, pitäisi nyt ymmärtää ainakin sen verran, että nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä Fideziä ei voida erottaa EPPsta -ainakaan ennen tulevia vaaleja. Muuten tätä EPPn ehdokasta EUn johtoon ei kannata edes valita.

Eli Huusko, mitä hyvää tästä olisi pitänyt Suomelle jäädä tai konkreettisesti jäi? Stubb jätti itsestään kuvan malliesimerkkinä ylimielisestä EU-eliitistä, jos olen muuta mediaa yhtään oikein tulkinnut eli mitä hyvää tästä hänelle itselle jäi? Paitsi kivaa pöhinää, niin ei tarvinnut istua tylsässä EIPssa.