Torstai 27.6.2019

Ville Niinistö ryöpyttää: ”Tämä porukka on osa kokoomuksen ’perhettä’ – tyhjän arvopuheen takaa paljastuvat kovat teot”

Luotu: 
8.11.2018 17:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Niinistö ja Stubb istuivat hetken aikaa samassa hallituksessa ennen kuin vihreät lähti hallituksesta ydinvoimalinjauksensa vuoksi. Kuva vuodelta 2014.
|

Vihreiden ex-puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö hyökkää kokoomuksen ja Alexander Stubbin (kok) kimppuun kannanotollaan liittyen Euroopan kansanpuolue EPP:n kokoukseen Helsingissä.

Kokouksessa Saksan Manfred Weber valittiin EPP:n kärkiehdokkaaksi eurovaaleihin 2019. Stubb kisasi Weberiä vastaan kärkiehdokkuudesta. Kokoomus isännöi kaksipäiväisen kokouksen.

”Oli hiukan hämmentävää seurata Kokoomuksen ’perheen’ eli Euroopan oikeiston konservatiivipuolueiden kokoontumista Helsingissä”, Niinistö kirjoittaa Facebookissa. Katso Niinistön päivitys jutun lopusta.

”Kokoomuksen Stubb puhui löysästi liberaaleista arvoista. Ihmisoikeuksia se ei silti näytä kattavan. Hän sanoi syyksi miksi ei nostanut paneelissa Unkarin tilannetta esille sen, että ’perheessä ei tunnu reilulta alkaa sättimään toista’. Tämä porukka on osa kokoomuksen ’perhettä’. Tähän puolueryhmään kuuluvat Silvio Berlusconin oikeistoryhmä Italiasta ja Viktor Orbánin yksipuoluejärjestelmää Unkariin rakentava Fidezs, kuten myös äärioikeiston kanssa tiivistä hallitusyhteistyötä tekevää Itävallan liittokansleri Kurtz”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö on kertonut jättävänsä eduskunnan keväällä. Hän harkitsee lähtemistä ehdolle eurovaaleissa, joihin EPP:n kärkiehdokaskisakin liittyy.

Hän lisäksi kritisoi voimakkaasti kokoomuksen politiikkaa Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.

”Tyhjän arvopuheen takaa paljastuvat kovat teot. Tätä kovaa linjaa oli ajamassa ja neuvottelemassa kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb. Ja tässä linjassa ei ole mitään liberaalia, kuten ei ole Euroopan konservatiivipuolueiden linjassakaan”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö toimi lyhyen aikaa Stubbin hallituksessa ympäristöministerinä, kunnes vihreät erosi hallituksesta syyskuussa 2014. Ennen Stubbin hallitusta Niinistö toimi ympäristöministerinä Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa.

Stubbia kuvailtiin yleisesti EPP:n kärkiehdokaskisassa liberaalimmaksi kuin konservatiivi Weberiä. Esimerkiksi Suomen kristillisdemokraatit asettautuivat Weberin taakse.

Niinistö kritisoi Stubbin vaikenemista Unkarin suhteen, mutta Unkarin Orbán sai kuitenkin kuulla kritiikkiä omiltaan EPP:n kokouksessa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kävi puheenvuorossaan tiukasti Orbánin edustaman linjan kimppuun sekä laajemmin oikeistopopulismia vastaan.

”Aion puhua nyt suoraan: jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta, jos hyväksyt homofobian, nationalismin ja antifeminismin, et ole ole kristillisdemokraatti. Jos panet valtion ja kansakunnan vapauden ja yksilön arvojen edelle, et ole kristillisdemokraatti”, Tusk sanoi piikitellen Orbánia.

LUE MYÖS:

Palaako Stubb vaalikentille? – ”Luulin ihan oikeasti että politiikka on taakse jäänyttä elämää”

Näkökulma: Kukaan suomalainen ei ole koskaan tehnyt sitä mitä Stubb teki

Donald Tusk sanoi suorat sanat Orbánin ”kristillisdemokratiasta” – Puhuu Euroopan kahdesta uhasta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Todella kovia tekoja. Pidetään täällä velttoilevia ja rikollisia nuoria miehiä hyysättävinä 135 kertaisilla kustannuksilla verrattuna naisiin ja lapsiin pakolaisleireillä. Kovaa rikoksien uhreille ja veronmaksajille kun näitä tappoihin, lasten raiskauksiin ym. ym rikoksiin syyllistyneitä hellitään vankiloissa Suomen vankiloissa yli € 100,000,- vuodessa kuluilla.

Kurt Ristniemi

Kyllä vihreät pystyy ihan samaan tyhjien arvopuheiden ja kovien tekojen epäliberaalisuuteen. Ajatellaanpa vaikka Malmin lentokenttää ja perusteluita, joilla Helsingin vihreät yhdessä vasemmiston ja jopa kokoomuksen kanssa kentän tuhoamista ajaa. Alkaen siitä, miten kenttä on muka muutaman kymmenen harrastuslentäjän kenttä, vaikka todellisuudessa kenttä on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, pelastustoimen kenttä, liikennelentäjien koulutuskenttä ja monen ilmailualan yrittäjän toimipaikka.
Kentän alue on lisäksi asukkaiden suosima luonnonläheinen ulkoilualue ja vihreä keidas myös joillekin harvinaisille eliölajeille. Enää eivät luontoarvot kuulu vihreiden arvoihin. Eikä valtakunnallisesti tärkeiden toimintojen varmistaminen.
Itseään Helsinki tässä jalkaan ampuu vihreiden johdolla: Kun useissa muissa maissa on ymmärretty sähköisten busineskoneiden olevan ihan nurkan takana, niin Helsingissä kuvitellaan, että voidaan pysyä kehityksessä mukana ilman city-kenttää. Helsinki-Vantaa-kenttä ei näitä palveluita kykene antamaan. Helsinki on blokkaamassa itsensä kansainvälisen busineksen ulkopuolelle. Ja mistä syystä?
Yleisesti uskotaan tiedettävän, miksi vihreät tätä hulluutta ajaa: 'Oma suu on lähempänä kuin pussin suu'. Vaikka kunnallishallinnnon tehtävänä on yhteisen edun ajaminen eikä oman.
Mutta on toki helpompi haukkua muita kuin huomata itse tekevänsä ihan samaa.

Timo Harju

Mikä tässä oli räksytystä, Jaakko Aalto? Samalla voit täsmentää, mikä Viktor Orbanin politiikassa on niin kannatettavaa, että sitä pitää puolustaa?

Tyypillistä netissä muun tekemisen puutteessa päivästä toiseen roikkuvan someilijan heittelyä. Jos elämä nuoruuden viinakorttikuvasta tähän päivään on ollut kokemukseen pohjautuvaa viisastumista, mikä on mahtanut olla lähtöpiste?

Ilkka Paananen

Jaksetaan vielä vähän aikaa. Eikös Ville luvannut vetäytyä eduskunnasta. Niin paljon on tullut tältä henkilöltä tarinaa asiasta jos toisestakin ja usein vielä asian vierestä, että ne asiallisetkin nostot (esim. tämä kyseinen Orbanin mukana roikuttamine) hukkuvat hälinän sekaan.

Tapio Lehtimäki

Kuvateksti kertoo Ville Niinistöstä kaiken oleellisen,”Vihreät lähti hallituksesta ydinvoimalinjauksensa vuoksi”.

Niinistö onkin kuin käänteinen Stubb - kovan arvopuheen takaa paljastuvat löysät teot. Niinistö ajaa hiilidioksidipäästöjen radikaalia leikkaamista, mutta kieltää sen ainoan konstin, jolla tämä tavoite voitaisiin saavuttaa.

Kumpaakaan näistä herroista en jää kaipaamaan, kun he poistuvat politiikan parrasvaloista.