Keskiviikko 26.6.2019

Matti Vanhanen vaatii reagointia GPS-häiriöön: ”Kyse vähintään samasta kuin ilmatilaloukkauksissa”

Luotu: 
9.11.2018 09:36
Päivitetty: 
9.11.2018 10:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Tämän ongelman tausta on selvitettävä ja reagoitava siten, että ongelma ei jatku tai toistu", kansanedustaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen kommentoi Lapin GPS-varoitusta.
|

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) vaatii Suomen Lappiin annetun ilmaliikenteen GPS-varoituksen taustojen selvittämistä.

Yle kertoi perjantaina, että lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö ANS Finland antoi tällä viikolla ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Häiriön uskotaan liittyvän Pohjois-Norjassa pidettyyn Naton suursotaharjoitukseen, ja ainakin Norjassa häirinnästä syytetään Venäjää. Maiden välille on syntynyt jännitettä Trident Juncture -harjoituksen vuoksi.

Kansanedustaja Vanhanen kommentoi uutista sosiaalisessa mediassa. Hän korostaa, että lentoturvallisuus on Suomelle korkean profiilin asia.

”Tämänkin ongelman tausta on selvitettävä ja reagoitava siten, että ongelma ei jatku tai toistu. Kyse on vähintään samasta kuin ilmatilaloukkauksissa, nämäkin ongelmat on heti julkistettava”, Vanhanen toteaa.

Matti Vanhanen kertoo Uudelle Suomelle, että hän on asiassa pelkästään uutistietojen varassa. Hänen mukaansa Suomella täytyy olla nollatoleranssi asiassa, koska se koskee lentoliikenteen turvallisuutta.

”Siviililiikennettä ei saa vaarantaa.”

Vanhanen sanoo, että GPS-häirintä ei voi olla tahatonta, joten häiriön aiheuttaja täytyy selvittää ja tekijälle antaa signaali, että toimintaa ei hyväksytä.

”Pitää löytää se taho, joka häirintää on tehnyt, ja olla sinne yhteydessä. Aivan samoin kuin ilmatilanloukkauksissa, vaikka niissä todentaminen lienee helpompaa”, Vanhanen sanoo.

Vanhasella ei ole tietoa, liittyykö GPS-häirintä Naton Trident Juncture -harjoitukseen, eikä hän halua spekuloida häiriön lähteellä.

”Mutta jokainen osaa todennäköisyyksiä laskea.”

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

 

Ylen mukaan Suomen puolustusvoimat oli haluton kommentoimaan asiaa millään tavalla.

”Olemme saaneet eri lähteistä tietoa, että Pohjois- tai Koillis-Suomessa olisi GPS-signaali mahdollisesti epäluotettava. Tieto on haluttu toimittaa lentoyhtiöiden ja ilmailijoiden tietoon turvallisuussyistä”, varoituksen antaneen ANS Finlandin operatiivinen johtaja Heikki Isomaa kertoi Ylelle.

Isomaan mukaan ANS Finland sai tietoa myös Puolustusvoimilta.

Suomessa varoitus oli voimassa vain tiistaista keskiviikkoon, mutta Norjan Lapissa lokakuinen varoitus on yhä voimassa. Käytännön ongelmia ilmaliikenteelle ei ole ainakaan Suomessa aiheutunut, sillä lentokoneissa on muitakin suunnistusvälineitä kuin GPS.

Lue lisää: Yle: Harvinainen GPS-varoitus annettiin Suomessa – Norjassa syytetään Venäjää

Lue myös:

Venäjä ampuu ohjuksia Norjanmerellä – alueella käynnissä Naton sotaharjoitus

Venäjä aikoo vastata Naton suurharjoitukseen – Norjan uudet amerikkalaissotilaat ja Venäjän varustautuminen kiristävät välejä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Loikkanen

Mitä väliä sillä on kuka Global Position System(GPS) satellittit omistaa, jos on kansainvälisesti sovittu, että ko systeemiä, tai syteemejä käytetään siviili-ilmailussa. Jos GPS satelliiitista lähtevää signaalia häiritään ulkopuolelta, niin se on kansainvälinen rikos.

Rikos on pahempi, kuin yksittäisen venäläisen lentokoneen Suomen ilmatilan loukkaukset, koska se haittaa koko Lapin alueen
ilmaliikennettä. Nyt näyttää siltä, että juuri tällästä hairintää Venäjä harjoittaa. Tietysti kaikilla siviililentokoneilla on useampi navikointi systeemi, joten ne kyllä pystyvät lentämään ilman GPS apua, mutta GPSn puuttuminen voi lisätä onnettomuuden riskiä.

Mutta ei veli venäläinen lentoliikenteen turvallisuudesta piittaa. Ampuihan se alas hollantilaisen matkustajakoneenkin.

Pekka Siikala

Eri lähteistä.. olisi... mahdollisesti...

Kyllä se varmasti on ilmatilanloukkaus. Siitä huolimatta Vanhanen muiden muassa voisi enemmän panostaa siihen että kansalaisille välttämättömät sähköiset palvelut toimisivat aamusta iltaan ja illasta aamuun.

Hannu Mononen

Hahhah....! Mistäs nyt tuulee?

Matti Vanhasen suurena huolenaiheena ovat tähän mennessä olleet "liian näyttävät" sotaharjoitukset. Nyt GPS-häirintä onkin hänelle korkean profiilin asia...

Vaalithan ovat toki tulossa, se jos mikä panee poliitikon skarppaamaan.

Mikko Toivonen

On vain pidettävä huoli siitä, että ammattimaisessa ilma-ja meriliikenteessä toimivat kykenevät hoitamaan hommansa vaikka gps, Glonass ja Euroopankin linjaan tuleva tarkka navigointi ja paikannussatelliitisto olisivat syystä tai toisesta päältä pois.
Hyvin lennettiin joka puolella maailmaa ja seilattiin ennen kuin ensimmäistäkään GPS satelliittia oli taivaalla.

Heikki Paananen

Uutisesta: "hän [Vanhanen] on asiassa pelkästään uutistietojen varassa"

KE Vanhanen:”Mutta jokainen osaa todennäköisyyksiä laskea.”

Todennäköisyyksiä ei pidä koskaan laskea uutistietojen perusteella - poislukien todennäköisyys uutistietojen paikkaansapitämättömyydelle.

Falsifioitu GPS-signaali on helppo havaita ja sen lähteen sijainti on mahdollista määrittää. Ilmeisesti puolustusvoimilla ei sellaista valmiutta ole?