Tiistai 21.5.2019

Jukka Tarkka Suomessa annetusta harvinaisesta varoituksesta: ”Todellisen aseellisen kriisin päällä ollessa niin tapahtuu vuorenvarmasti”

Luotu: 
10.11.2018 10:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jukka Tarkka pitää GPS-häirintää rutiinina kriisitilanteissa.

Valtiotieteilijä, historian tutkija Jukka Tarkka pitää GPS-häirintää rutiinina kriisitilanteissa.

Yle kertoi perjantaina, että lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö ANS Finland antoi tällä viikolla ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Häiriön uskotaan liittyvän Pohjois-Norjassa pidettyyn Naton suursotaharjoitukseen, ja ainakin Norjassa häirinnästä syytetään Venäjää. Maiden välille on syntynyt jännitettä Trident Juncture -harjoituksen vuoksi.

”Olisi melkoinen ihme, jos Trident Juncture-puolustusharjoituksen suunnittelijat eivät olisi ottaneet huomioon sitä, että ulkopuolinen taho voi häiritä lentämisen turvallisuusjärjestelmiä. Todellisen aseellisen kriisin päällä ollessa niin tapahtuu vuorenvarmasti”, Tarkka kirjoittaa sekä blogissaan että Facebookissa.

”Jos sitä ei ole huomioitu harjoituksen suunnittelussa, häirinnän järjestänyt taho teki palveluksen Natolle. Puolustajan pitää pystyä toimimaan myös kohdatessaan odottamattomia asioita. On erittäin todennäköistä, että häirintään oli varauduttu. Kummallista on vain se, jos sen vaikutuksesta siviili-ilmailuun ei varoitettu etukäteen”, hän jatkaa.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) vaati perjantaina Suomen Lappiin annetun ilmaliikenteen GPS-varoituksen taustojen selvittämistä. Hän korostaa, että lentoturvallisuus on Suomelle korkean profiilin asia.

Lue lisää: Matti Vanhanen vaatii reagointia GPS-häiriöön: ”Kyse vähintään samasta kuin ilmatilaloukkauksissa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Galileokaan ei auta, sillä kaikki nuo satelliittipaikannussyteemit ovat häirittävissä.
Paras varautuminen häirintään on osata satelliteista riippumaton meri-ja ilmanavigointi.
Erittäin hyvin sellaisilla menetelmillä pärjättiin ennen GPS aikaakin