Maanantai 27.5.2019

Ministerien hyllyttämä lakihanke puhuttaa edelleen: ”Eikö hallituksen sisällä käydä lainkaan eettistä keskustelua?”

Luotu: 
11.11.2018 15:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunnan kyselytunnilla on puitu lakihanketta, joka sallisi poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin. Se ei kuitenkaan toteudu ainakaan tällä vaalikaudella.
|

Sdp:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää täysin käsittämättömän lakihanketta, joka sallisi poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin. Vaikka tämä lakihanke on nyt kuopattu ainakin tämän hallituskauden ajaksi, tilanne on Mäkisalo-Ropposen mukaan huolestuttava.

”Nyt esille noussut keskustelu liittyy kuitenkin laajempaan ongelmakenttään, joka on esimerkiksi tulevaisuusvaliokunnassa tullut viime aikoina usein esille. Tällä hetkellä yhteiskunnassa käydään aivan liian vähän eettistä keskustelua kansalaisista kerättävän tiedon käytöstä ja jakamisesta. Tekoäly ja digitalisaation kehittyminen mahdollistavat sen, että meistä kerätään valtavasti tietoa jopa meidän siitä itse tietämättä. Vakava eettinen kysymys on, kuka tietoa saa käyttää ja mihin sitä käytetään”, Mäkisalo-Ropponen sanoo tiedotteessaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoivat torstaina, että potilastietoja koskevaa uutta lainsäädäntöä ei tule tällä hallituskaudella. Saarikon ja Mykkäsen mukaan hankkeesta on liikkunut julkisuudessa väärää tietoa ja aihetta on kommentoitu ”lehtitietojen varassa”.

”Julkisuudessa käyty keskustelu on koskenut keskeneräistä valmistelua, johon ministerit eivät vielä olleet ottaneet kantaa. Valmistelun tarkoituksena ei ole missään vaiheessa ollut antaa poliisille pääsyä luottamuksellisiin potilasasiakirjoihin”, ministerit sanoivat tiedotteessaan.

Mäkisalo-Ropposen mukaan joissakin muissakin hallituksen lakiesityksissä on suhtauduttu ”melko huolettomasti” yksilön tietosuojaan ja oikeuksiin. Tällainen on hänen mukaansa muun muassa lakiesitys sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen toissijaisesta käytöstä.

”Olen huolissani hallituksen ajattelutavasta laajemminkin. Pari viikkoa sitten ilmestyneessä valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa on kirjattu visio, jonka mukaan tulevaisuudessa ihmisten palveluiden pariin ohjaamisessa voittaisin yhdistää sosiaalisen median kautta saatua tietoa yksilön sosiaalisten suhteiden määrästä, lääkärin dataa painoindeksistä ja kaupan dataa ruokaostoksista. Tämä ei kuulosta lainkaan toivotulla tulevaisuudentilalta ja ihmettelenkin, eikö hallituksen sisällä käydä lainkaan eettistä keskustelua kansalaisista kerättävän tiedon käytöstä ja jakamisesta”, Mäkisalo-Ropponen kysyy.

Lue lisää: 

Järkytys potilastiedoista: Nyt tuli niitti ministereiltä

”Täysin toteuttamiskelvoton” – Järkytys sisäministeriön hankkeesta leviää

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

Eettisyys ehkä palaa kunsaadaan maahan semmoinen hallitus ja eduskunta joka ajattelee ja ajaa kansalaisten etuja eikä ahneesti omiaan
Valehtelijat, ja takinkääntäjät ja väärintekijät pysykööt poissa edustustehtävistä

Kaarlo Kunnari

Juuri etiikasta tämä meuhkaaja ei taida välittää. Pitääkö roistomaisia kansalaisia kohdella silkkihansikkain ja tavallista rehellistä taavia lyödä mennen tullen? näin tuntuu tämä ajattelevan tässä Mäkisalo Ropponen: "Tällä hetkellä yhteiskunnassa käydään aivan liian vähän eettistä keskustelua kansalaisista kerättävän tiedon käytöstä ja jakamisesta. Tekoäly ja digitalisaation kehittyminen mahdollistavat sen, että meistä kerätään valtavasti tietoa jopa meidän siitä itse tietämättä." Toivottavasti kerätään ja epärehelliset karsitaan joukosta on minun toivomukseni.

Ilkka Paananen

Kaikki minusta kerättävä tieto on vapaasti jaettavissa ja kerättävissä toimenpiteitä varten. Miten näitä uutisia lukiessa tuntuu, että lainvastainen toiminta on joidenkin poliittisten suuntien erityisessä suojelusessa. Tuolla en nyt tarkoita sitä, että esim. poliisilla pitää olla suora pääsy kansalaisten terveystietoihin.