Sunnuntai 26.5.2019

Aki Lindénin puheista älähdys: ”Suoltanut ideologiaansa valheellisen asiantuntijan viitan takaa”

Luotu: 
12.11.2018 10:22
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    Juho Romakkaniemen mielestä Lindénin ”sote-haukkuminen” on vaikuttanut ”yksinomaan ideologiselta ja puoluepoliittiselta”.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan paikalta väistyvän Aki Lindénin sote-kommenteista on herännyt julkista keskustelua. Lindén lähtee eduskuntavaaleissa ehdolle sdp:n listoilta.

Uusi Suomi haastatteli Lindéniä lauantaina ilmestyneessä jutussa. Siinä Lindén sanoi muun muassa, että soten valinnanvapauskokeilut ovat ”jumalaton kupla”. LUE LISÄÄ: ”Soten valinnanvapauskokeilut ovat aivan jumalaton kupla” – HUS:n Aki Lindén ehdolle eduskuntavaaleissa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on useassa Twitter-keskustelussa ilmaissut, että Lindénin puoluevalinta osuu yksiin sen kanssa, että Lindén tunnetaan pitkäaikaisena sote-uudistuksen kriitikkona.

”Aki on varmasti taitava lääkäri ja hän on ehdottomasti taitava poliitikko. Mutta sotesta hän puhuu aivan puutaheinää. Todennäköisesti siksi että hän on taitava poliitikko. On ollut surullista nähdä miten hän on suoltanut ideologiaansa valheellisen asiantuntijan viitan takaa”, Romakkaniemi tviittaa.

 

 

”Aki Linden on taitava poliitikko ja lääkäri hänen perustelunsa sote asioissa perustuvat elävään elämään ja faktoihin niin on helppo yhtyä”, puolustaa Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Romakkaniemi kirjoittaa myös, että Lindénin ”sote-haukkuminen” on vaikuttanut ”yksinomaan ideologiselta ja puoluepoliittiselta”.

Romakkaniemi toimi aiemmin pitkään kokoomuksen taustavaikuttajana.

Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala kysyy, puhuuko Lindén US:n haastattelussa asiantuntijana vai poliitikkona.

 

 

Lindén vastaa nyt itse Romakkaniemen kritiikkiin.

”Juho Romakkaniemi arvosteli minua ’hallituksen haukkumisesta’. Jään kyllä tässä suhteessa [Helsingin pormestari Jan] Vapaavuorelle toiseksi. Ja joka ainoa kriittinen kommenttini perustuu HUSin hallituksen yksimielisiin linjauksiin sotelakiesityksistä”, Lindén tviittaa.

 

 

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen puolestaan kysyy, kuka vastaisi Lindénin kommentteihin asia-argumentein.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg vastaa tähän, että sote-kokeilut ovat olleet monipuolisia.

 

 

”Valinnanvapauskokeiluissa, jotka siis nykylain pohjalta,  ikäryhmittäinen maksu (kapitaatio) käytössä. Viisi eri ryhmää ja maksua, noin 100 eurosta noin 500 euroon variaatio. Osassa myös aikaisempi palvelukäyttö huomioitu”, Nerg vastaa.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Tuleva maakunta-/soteuudistus on torso. Se tulee nostamaan kustannuksia ja samalla heikentämään laatua nykyisestä. Kaikki kokoomuslaiset eivät todellakaan ole tulevan uudistuksen kannalla, eihän järkevä ihminen halua nykyistä huonompaa laatua vaan toivoo parannuksia. Esimerkkinä olkoon pörssiyhtiöiden omistamat hoitokodit - puitteet niissä hyvät, toiminta heikkolaatuista.

Emme tarvitse 18 maakuntaa, 12 aluetta riittää vallan mainiosti. Nykyiset vaalipiirialueet käy tähän tarkoitukseen, jolloin vaalit voidaan pitää eduskuntavaalien yhteydessä. Näin säästämme myös yhteiskunnan varoja. Mitä enemmän maakuntia määrällisesti sen kalliimmaksi yhteiskunnalle.

Pasi Käyhkö

Romakkaniemen oma tausta on poliittinen. Kokoomus. Hän väittää Lindenin sanomisia puoluepoliittisiksi.
Mitähän ne hänen sanomiset ovat?
Itse en tule äänestämään demareita, mutta tässä asiassa Linden on oikeilla jäljillä oli hänen puoluekantansa mikä hyvänsä.

Mikko Toivonen

Romakkaniemihän oli vielä ihan hiljattain Kataisen kansliapäällikkö. Eipä siis ole hänenkään kannanottojensa puolueettomuus millään tasolla taattu.
Taattua on vain se, että nykyinen sote-maakuntahallintokytkös on täysi sote susi mitä ei saisi päästää lainkaan läpi vaan uudistus olisi tehtävä niiltäosin kuin se on tarpeellista ja myös kustannusvaikutteisesti mahdollista.
Hallituksen sote suunnitelmalla vain kustannuksien nousu ja tason lasku on varmaa

Jaakko Aalto

Ei aivan. Mielipiteet voivat olla järkeviä, mutta kyllä reilu peli edellyttää sidonnaisuuksien ja riippuvuuksien esittämistä. Muuten herää epäilys siitä, että nyt on ketunhäntä kainalussa eivätkä ne asianrtuntijamielipiteet edustakaan ensisijassa ammatillista asiantuntemusta.

Niilo Mäkelä

Aki on taustajoukkoineen oikeassa. Kepu ja kokoomus puuhaavat suurta puhallusta.
Maakuntahallintokin on ainoastaan kepun keppihevonen joka seki tulisi kalliiksi.
Lääkäreitä lisäämällä sote kuntoon ja pelkästään jo uhratuilla rahoilla olisi päässyt pitkälle.

Eero Pekonen

Rommakkaniemi voisi yksilöidä, mitä virheellistä tietoa Linden on kritiikissään esittänyt. Tällainen keskustelu tai väittely, joka ei perustu konkretiaan, on täysin hedelmätöntä. Kai se sitten on niin, että Keskuskauppakamarin tehtävä on kaikin keinoin ajaa julkista sektoria alas, toimivat palvelut sitten hyvin tai huonosti. Onkohan se politikointia?

Kalevi Salonen

Juuri perustelemattomuus on ollut hallituksen sote-uudistuksessa vihonviimeisen häiritsevää. Ei ole hyväksyttävää, että ministerit toisaalta kertovat, ettei uudistuksen vaikutuksia voida tarkalleen tietää tai että tulos riippuu toteutuksesta (!), mutta toisaalta ollaan täysin vakuuttuneita sen siunauksellisuudesta. Toisin sanoen hallitus ajaa uudistustaan läpi mielikuvamarkkinoinnin keinoin. On suorastaan pöyristyttävää, että median kautta tapahtuvaan suoraan mainontaan kansalaisille on käytetty ainakin kuusinumeroinen määrä euroja.

Seppo Simonen

Punavihervassareiden viimeinen taisto kommunismin ja Karl Marxilaisuuden julkisen monopolin diktatuurin puolesta.
Kummallisinta on että moni kykypuolueen ihmelapsi on höynäytetty sosialismin lipun kantajaksi.
Ainut järkilinja on monesta palveluntuottajan antamasta valinnanvapauden käyttö mahdollisuus ja jos ei valitse voi pysyä kunnallisessa sotekeskuksessa.

Kalevi Salonen

Ymmärrän kyllä Romakkaniemeä, että hän pitää Lindenin sanomisia yksinomaan ideologisina ja puoluepoliittisina. Totta kai, jos ne kerran eivät sovi yhteen hänen oman ideologiansa kanssa. Koska hän ei esitä mitään perusteluja, hänene kannanottoaan täytyy pitää vain yrityksenä mustata Lindenin puheita.

Koko sote-uudistuskeskustelulle on ollut tyypillistä, etteivät hallitus ja sen kannattajat ole suostuneet perkaamaan asioita perusteellisesti läpi yksityiskohta kerrallaan vaan ovat tyytyneet pelkkiin ylimalkaisiin mielikuvamaalailuihin. Näin sote-uudistuksen todellisuuteen ei ole päästy lainkaan kiinni.

Esimerkiksi Hetemäen täysin ontot perustelut eivät ole saaneet ansaitsemaansa käsittelyä, vaikka ne olisi ollut helppo käydä kohta kohdalta läpi niin, ettei perusteettomia väitteitä olisi voinut jäädä elämään. Samoin useimmat muutkin väitteet olisi voitu selvittää juurta jaksain.

Pasi Pulkkinen

Romakkaniemi ei nimenomaan alistu argumentaatiotasolle, koska silloin hänen asenteensa demokratiaa kohtaan paljastuisivat. Hän on oikeastaan ilmentymä siitä mikä politiikassa on vialla. Politiikan alkuperäinen tavoite on yhteisien asioiden hoito, josta se on sitten kehittynyt eri viiteryhmien siltarumpupolitiikaksi eli tulonjakotaisteluksi. Romakkaniemi on pääoman soturi tuossa taistelussa, ja sai palkkioksi KKK postin.

Ralf Karlsson

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juho_Romakkaniemi
https://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/aki-linden-pahkinankuoress...

Kumpi on pätevämpi arvioimaan Sote-uudistuksen vaikutusta Aki Linden joka on ollut kahden suuren sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja ja on koulutukselantaa lääkäri vai Romakkaniemi jonka työhistoriaan kuulunee enimmäkseen poliitisena avustajana olemiseen mm Kataiselle Brysellissä ja joka on opiskellut tietojenkäsitteltiedettä?

Niilo Mäkelä

No vieläkään kaikki eivät ymmärrä mitä sutta ollaan puuhaamassa terveyden kustannuksella.
Jos sote ja maakunta toteutuvat, niin joudutaan runsaasti karsimaan kaikista terveyspalveluista ja todellisuudessa yksityinen lääkäri jakaa pillerireseptejä sekä lähettää kaikki isompia toimia vaativat potilaat julkisen jonoon ja siitä jonosta muodostunee ohituskaista varakkaille. Eli mikä muuttuu?

Arvo Tammela

Samat kaikki tietävät soteasiantuntijat eivät näköjään muista, että Aki Linden on myöskin poliittinen henkilö ja oppositiopuolue demarien eduskuntavaaliehdokas. Nämä kiihkouskovaiset näkevät ja kuulevat vain sosialistin katkeraa vuodatusta sotesta.