Perjantai 24.5.2019

EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista – Kasvimyrkkyjen kielto ”vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon”

Luotu: 
12.11.2018 19:40
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kasvinsuojeluteollisuuden selvityksen mukaan suojeluaineiden kiellot vaikuttaisivat dramaattisesti Suomen satoihin.

Euroopan unioni aikoo kieltää joukon kasvinsuojeluaineita niihin liittyvien syöpähuolten vuoksi. Keskustavaikuttaja, eurovaaliehdokas Anna Sirkiän mukaan liian pikaiset kieltotoimet voivat vaarantaa Suomen kokonaissadon ja kasvattaa viljelijöiden riskit kestämättömiksi.

Varsinais-Suomen keskustan varapuheenjohtaja Sirkiä kommentoi Puheenvuoron blogissaan Maaseudun Tulevaisuuden uutista EU:n suunnitelmasta.

”Taustalla EU:n linjauksessa on huoli syöpien lisääntymisestä. Mitä tulee ainakin suomalaiseen ruokaan, huoli kohdentuu lähinnä niihin, jotka altistuvat aineille, siis viljelijöihin, ei kuluttajiin. Suomalaista ruokaa voi syödä rauhallisin mielin, sillä ruuassa ei juurikaan ole jäämiä kasvinsuojeluaineista. Vastuullinen viljelijä myös osaa suojata itsensä”, Sirkiä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Sirkiä nostaa esiin Euroopan elintarviketurvallisuusviraston viimevuotisen tutkimuksen, jonka mukaan yhdestäkään suomalaisesta tuotteesta ei mitattu turvallisena pidetyn rajan ylittäviä jäämäpitoisuuksia kasvinsuojeluaineista.

Hänen mukaansa on hyvä, että elintarvikkeiden jäämiin puututaan maissa, joissa niitä löytyy enemmän. Sirkiän mukaan on kuitenkin ”täysin järjetöntä, että EU haluaa kieltää kasvinsuojeluaineiden tehoaineita sellaisella tahdilla, ettei uusia korvaavia aineita ehditä kehittää”.

”Tilanteessa, jossa kasvinsuojeluaineita ei voida käyttää, satovaihtelut lähentelevät ääripäitä. Saadaan kohtuullinen sato tai ei mitään, jos kasvitauti iskee. Tällaiseen riskiin ei viljelijöillä ole varaa tässä kannattavuustilanteessa, eikä Suomella ole varaa menettää puhdasta tuotantoaan eikä omavaraisuuttaan”, Sirkiä kirjoittaa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Suomen kokonaissato pienenisi keskimäärin 41 prosenttia jo muutaman vuoden päästä, jos EU:n kielto ja siihen liittyvät ”pahimmat uhkakuvat” toteutuvat. Lehden mainitsema luku perustuu kasvinsuojeluteollisuuden selvityksiin. Käyttökiellot voivat lehden mukaan toteutua jopa 2–4 vuoden sisällä, kun taas korvaavien aineiden kehittäminen voi kestää 10 vuotta.

Sirkiän mielestä ”EU vaarantaa linjauksillaan suomalaisen ruuantuotannon”.

”Nyt on puolustettava meidän pohjoista kestävää tapaamme tuottaa ruokaa! On puolustettava myös ruuan tuottajaa! Tässä on taas pelissä lukuisten tilojen kannattavuus ja ruokaturvamme. Järki mukaan EU:n linjauksiin ja siirtymäaikoihin”, hän vetoaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Fastservice international

Vaikka sitä ei saa sanoa, nämä viljelymyrkyt ovat isossa osassa syntyvyyden romahtamisessa. Kansa menee sukupuuttoa kohti höpötellen että on niin huonot ajat ettei kukaan viitsi lapsia tehdä. Mites se aika kun suuret sukupolvet tehtiin, sehän olikin varmaan iloista aikaa.

Mikko Toivonen

Minulle syntyy välittömästi joukko kysymyksiä noihin Sirkiän asenteisiin:

Miksi EU kielto vahingoittaa vain Suomen jo "muutenkin puhdasta" tuotantoa mutta ei muiden ja suurempien EU maataloustuottajien

Miksi suomalaiset tuottajat haluavat sinnikkäästi roikkua esimerkiksi öljykasviemme tuholaistorjuntaan käytettävissä neonikotinoideissa, mutta muut maat eivät niinkään ihan samojen kasvien kanssa

Mikä on tuota taustaa vasten kestävä pohjoinen tuotanto?

Olisi kyllä muitakin kysymyksiä maataloudesta täällä ja sen järkevästä toiminnasta, mutta jääköön tilaa muillekin!

Miksi meillä on keskimääräinen elinikä alhaisempi ja sairastavuus suurempi vaikka ruokamme on puhdasta meikäläisen propagandana nojalla noihin muihin Euroopan maihin verrattuna. (Toki pystyvät iloisella mielellä syömään paremman makuista ruokaa jopa ravintoloissakin)

ps. Maataloustukemme ovat jo nyt ja jopa ilman kotimaisia erikois ja piilotukia Euroopan Unionin korkeimmat

Jari Eeva

Suomen nykyisestä ilmastosta johtuen (talvi mukaan lukien) täällä on paljon kevätkylvöjä. Mahdetaanko missään muualla enää merkittävästi kylvää kevätöljykasveja? Kirpat iskevät niihin. Talvi taas voi tuhota syyskylvöt. Homeet voivat pilata sadon laadun viljapuolella, jos sattuu sateinen kesä. Viljan siemenen peittaus ehkäisee kasvitauteja. Ongelmakohtia on muutamia.

Jari Eeva

Suomen nykyisestä ilmastosta johtuen (talvi mukaan lukien) täällä on paljon kevätkylvöjä. Mahdetaanko missään muualla enää merkittävästi kylvää kevätöljykasveja? Kirpat iskevät niihin. Talvi taas voi tuhota syyskylvöt. Homeet voivat pilata sadon laadun viljapuolella, jos sattuu sateinen kesä. Viljan siemenen peittaus ehkäisee kasvitauteja. Ongelmakohtia on muutamia.