Tiistai 11.12.2018

Suomelle EU-puheenjohtajuus etuajassa? – Henna Virkkunen: ”On otettava vetovastuu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2018 08:59
Päivitetty: 
13.11.2018 09:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    ”Jos Romania ei pysty ottamaan puheenjohtajuutta vastaan, Suomi on seuraavana pj-vuorossa. Brexitin takiahan Britannian puheenjohtajuus jäi myös välistä ja Viro otti ohjat 2017 syksyllä, mutta siihen kyllä varauduttiin jo aiemmin”, Henna Virkkunen toteaa.
|

Romanian hallituksen sekava tilanne voi aiheuttaa sen, että Suomi ottaa etuajassa EU-puheenjohtajuuden. Näin arvioi europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok).

Romanian presidentti Klaus Iohannis on kehottanut maan hallitusta eroamaan ja sanoi eilen maanantaina, että Romania ei ole valmis ottamaan vastaan kiertävää EU-puheenjohtajuutta ensi vuoden tammikuussa.

Suomen on määrä ottaa puheenjohtajuus heinäkuussa 2019.

”Se on sitten Suomen otettava vetovastuu”, Virkkunen tviittaa.

US kysyi Virkkuselta, tarkoittaako tämä sitä, että Suomen EU-puheenjohtajuus alkaisi mahdollisesti jo tammikuussa 2019.

”Jos Romania ei pysty ottamaan puheenjohtajuutta vastaan, Suomi on seuraavana pj-vuorossa. Brexitin takiahan Britannian puheenjohtajuus jäi myös välistä ja Viro otti ohjat 2017 syksyllä, mutta siihen kyllä varauduttiin jo aiemmin”, Virkkunen vastaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuitenkin sanoo, ettei aikaistamiseen ole tarvetta.

 

Suomen eurooppaministeri Sampo Terho (sin) kommentoi eilen Helsingin Sanomille, että Romanian poliittinen tilanne voisi johtaa avunpyyntöön Suomelle, mutta Terho ei puhunut varsinaisesta puheenjohtajuudesta etuajassa.

”Ei olisi ennenkuulumatonta, jos uusi puheenjohtajamaa pyytäisi valmisteluapua muilta. Totta kai [apua] harkitaan, jos pyyntö tulee”, Terho sanoi.

Pääministeri Sipilän erityisavustaja Eeva Kärkkäinen arvioi, että Romanian kannanotot vaikuttavat tässä vaiheessa sisäpoliittiselta puheelta.

 

Virkkunen arvioi, että Romanian tilanne selviää lähipäivinä. EU-parlamentti äänestää tänään tiistaina kannoistaan Romanian oikeusvaltiotilanteeseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Tuota noin. En vain ymmärrä, mitä väliä sillä on, mikä maa kopauttelee EU-puheenjohtajan nuijaa?
Virkabyrokraateille hiukan lisää kiireitä, mutta EU-puuhastelijoiden kiireet ovat yhtä kaukana rahvaasta, kuin Vatikaanin kardinaalien kokous.