Perjantai 24.5.2019

Finanssiala: Sdp:n vero söisi Suomen eläkejärjestelmää – ulkomaisilla rahastoilla pakoreitti

Luotu: 
13.11.2018 15:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen johtama oppositiopuolue sdp rahoittaisi tänään julkistetun vaihtoehtobudjettinsa panostuksia muun muassa osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen 5 prosentin lähdeverolla. Finanssiala ry:n mukaan vero ei toimisi ja olisi haitallinen eläkejärjestelmälle.
|

Suurin oppositiopuolue sdp rahoittaisi tänään julkistetun vaihtoehtobudjettinsa panostuksia muun muassa osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen lähdeverolla.

Sdp esittää viiden prosentin lähdeveroa ulkomaisten rahastojen ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen osingoille. Näin ollen viiden prosentin vero tulisi muun muassa sijoitusrahastoille, vakuutusyhtiöille ja yleishyödyllisille yhteisöille, kuten ammattiyhdistyksille ja säätiöille. Tosin sdp on jo aiemmin vero-ohjelmassaan väläytellyt jonkinlaista kompensaatiota kansalaisjärjestöille.

Sdp:n mukaan tämä viiden prosentin vero toisi valtiolle arvioilta 400 miljoonan euron verotulot vuosittain. Kyseessä on suurin yksittäinen tulopuolen summa koko sdp:n vaihtoehtobudjetissa.

Ajatus osinkojen lähdeverosta oli esillä jo sdp:n keväisessä vero-ohjelmassa. Viiden prosentin lähdeveroa esitti Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun apulaisprofessori Tomi Viitala viime vuonna EVAlle kirjoittamassaan raportissa.

Sdp:n mukaan näin maltillinen vero ei vielä estäisi investointien saamista Suomeen eikä vaarantaisi eläkerahastojen tuottoa.

Johtaja Lea Mäntyniemi Finanssiala ry:stä on eri mieltä. Hän uskoo, että sijoittaminen Suomeen voisi vähentyä.

”Kun mietitään sijoitustoimintaa ja pohditaan tuottoja, niin viidellä prosentilla on merkitystä tuottoja arvioitaessa. Sen takia ihmettelen tätä kommenttia, että viisi prosenttia ei vaikuta”, Mäntyniemi sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Mäntyniemen mukaan tällaisella verolla todella olisi vaikutuksensa myös Suomen eläkejärjestelmään.

”Koska sekä työeläkeyhtiöt että säätiöt tulisivat lähdeveron piiriin, vähentää vero eläkejärjestelmän saamia tuottoja. Ja kun samaan aikaan paineet ovat toiseen suuntaan, on erikoista, että ryhdytään pohtimaan lisäkustannuksia, jotka heikentävät tuottoja ja aiheuttavat paineita nostaa eläkemaksuja”, Mäntyniemi sanoo.

”Jos eläkeyhtiöiden tuotot pienenevät, eikä eläkkeitä leikata, niin silloinhan on korotettava eläkemaksuja”

”Jos eläkeyhtiöiden tuotot pienenevät, eikä eläkkeitä leikata, niin silloinhan on korotettava eläkemaksuja.”

Mäntyniemi toteaa, että viiden prosentin lähdeveron maksajia olisivat työssäkäyvät ihmiset ja työnantajat.

”[Työeläkemaksuihin] tulee korotuspainetta, jos tämän tyyppinen vero otettaisiin käyttöön.”

Mäntyniemi huomauttaa myös, että verosopimusten vuoksi moni ulkomainen taho voisi jäädä koko veron ulkopuolelle.

”Tässähän nyt yritetään puuttua sekä kotimaisiin että ulkomaisiin toimijoihin, mutta ulkomaisten toimijoiden osalta se ei ole niin yksinkertaista. Suomellahan on verosopimuksia monien maiden kanssa. Esimerkiksi sijoitusrahastoihin, joihin ehdotettu lähdevero purisi myös niin, että ulkomaiset sijoitusrahastot saisivat kilpailuetua suomalaisiin nähden. Meillä on monia valtioita, joiden kanssa Suomella on rahastojen kannalta edullinen verosopimus, joita tällä lähdeveroesityksellä ei voida muuttaa”, hän sanoo.

Tämän vuoksi Mäntyniemi kyseenalaistaa sen, saisiko valtio lähdeveron myötä 400 miljoonan vuosittaiset tulot, jos huomioon otetaan sekä Suomen houkuttelevuuden vähentyminen sijoituskohteena että verosopimusten vaikutus.

Vaihtoehtobudjetissaan sdp keventäisi erityisesti pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta. Puolue myös muun muassa poistaisi yrittäjävähennyksen ja nostaisi pääomatulon verokantoja.

Lue lisää vaihtoehtobudjeteista:

Vasemmistoliitto haluaa lentoveron – ”Keski- ja suurituloiset maksavat”

Näinkö saadaan Suomen automarkkinoille iso määrä käytettyjä sähköautoja? – Rkp ehdottaa hankintatukea

Kd: Ay-jäsenmaksujen verotukeen mullistus – ”Jäänne menneiltä ajoilta”

Vihreät: Lentovero Suomeen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Lehmusruusu

Aika erikoista että eläkeyhtiöiden pysyvyys olisi betonoitu, tai etenkään että julkisen puolen pitäisi huolehtia eläkeyhtiöiden tuloksesta.

Eläkerahastot perustettiin siksi että on puskurirahaa kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle. Uutinen, ne ovat nyt eläkkeellä.

Aivan viime vuosiin asti on eläkkeet hoidettu eläkemaksulla palkasta.

Puskurirahastot voisi siis nyt purkaa, ne ovat tehtävänsä tehneet.

Toki se olisi kurjaa sadoille johtajan titteliä kantavalle, joilla on hurjat työsuhde-edut ja miljoonaluokan bonukset. Tehtävistä minkä jokainen liikepankki hoitaisi lähes ilmaiseksi, murto-osalla nykyisistä kustannuksista.

Suomessa on teollisuusmaiden suurin ikäihmisten köyhyys, ollut jo pitkään.

Puretaan nyt hiljalleen nuo rahastot ja jaetaan raha niille jotka sen ovat keränneet, eläkeläisille.

Tulevat eläkkeet hoituvat kuten ennenkin, palkoista maksetuista eläkemaksuista.

Juhani Vinberg

lähdevero toimisi ay-järjestojen osalta, vaan ei muiden, jos samalla laittaisi ay-bisneksenkin verolle, niin hyvä olisi, kd:ltä bvoi ottaa tuon ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poiston, kn vielä poistetaantyönsantajan velvollisuus periä ja tulouttaa nuo jäsenmaksut.