Sunnuntai 26.5.2019

Näkökulma: Antti Rinne viritti lähes täydellisen juonen kapitalistien kauhuksi

Luotu: 
13.11.2018 19:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oppositiojohtaja Antti Rinne (sdp) haastaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaihtoehtobudjetillaan.
|

Tulevan hallituksen pääministerin tai valtiovarainministerin salkussa tiukasti kiinni oleva Antti Rinne on porukoineen julkistanut tänään vaihtoehtobudjettinsa.

Sen pohjalta voi vetää johtopäätöksiä siitä, mihin suuntaan maata oltaisiin demareiden johdolla viemässä.

Demareilla on paljon esityksiä liittyen koulutuksen parantamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, köyhyyden poistamiseen ja työllisyyden parantamiseen, mutta ennen kaikkea he lupaavat lisää rahaa monille suomalaisille.

Kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin tehtäisiin korotuksia, opintotukeen parannuksia, pienituloisten verotukseen alennuksia ja varhaiskasvatusmaksuihin helpotuksia, jos vanhempien tulot ovat alhaiset.

Kauniita ajatuksia kaikki tähän mennessä.

Rahaa otettaisiin muun muassa yli 90 000 euroa ansiotuloina tienaavilta uudella veroluokalla (kiristys olisi varjobudjetin mukaan kaksi prosenttia), pääomatuloja saavilta korotetuilla pääomaveroilla (30->32% ja 34->35%) ja yrittäjiltä yrittäjävähennys poistamalla.

Sdp ottaisi myös enemmän suurimpien perintöjen saajilta nostamalla yli miljoonan euron lahjojen ja perintöjen veroastetta kahdella prosenttiyksiköllä.

Ylipäätään sdp:n ideana on siirtää verotuksen painopistettä työn verotuksesta omistamisen verotukseen. Palkansaajan verotus kevenisi heidän laskelmissaan noin 5 000 euron kuukausituloihin asti.

Pääomapiirit, eli leikkisästi sanottuna kapitalistit maksaisivat muille annettavat veronalennukset. Tai kyllä maksajiksi löytyy lopulta muitakin kuin pääoman edustajia.

Demarit ovat poimineet Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisemasta selvityksestä ajatuksen, että suuret institutionaaliset sijoittajat, eli esimerkiksi työeläkevakuutusyhtiöt, säätiöt, ulkomaiset sijoitusrahastot ja ammattiyhdistysliike alkaisivat maksaa osingoistaan viiden prosentin lähdeveroa.

Osinkojen lähdeveron vuosituotoksi on laskettu 400 miljoonaa, mikä on koko sdp:n vaihtoehtobudjetin kova ydin ja juuri se ratkaiseva matemaattinen keino päästä tasapainoisempaan lopputulokseen kuin Sipilän hallitus budjetteineen.

Rinteen demareiden juoni kapitalistien pään menoksi on lähes täydellinen.

Ensinnäkin, malli on poimittu elinkeinoelämän valtuuskunnan ajatuspajan Evan julkaisemasta analyysistä. Siis suoraan kapitalistien edusmiehiltä, joskin selvityksen Evalle on tehnyt apulaisprofessori Tomi Viitala.

Toisekseen, miten edes pääomapiirejä sujuvimmin myötäilevä oikeistopoliitikko kykenee vastustamaan mallia, joka pistäisi ay-liikkeen maksamaan osingoistaan veroja?

Mitä Rinne ei kauheasti mainosta, on se, että joku tuon myös Suomessa maksaa. Se joku on verotuloja tuottavat palkansaajat ja yritykset, koska työeläkemaksuihin tulisi välittömästi nostopainetta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Mitä tasa-arvoisuutta se on , että otetaan toisen rahat ja annetaan toiselle, joka ei ole tehnyt mitään kyseisten saamiensa rahojen eteen? Eikä se ole oikeudenmukaisuuttakaan. Kyllä tässä maassa on jo riittävän jyrkkä verotusprogressio muutenkin.

Pasi Käyhkö

Mitä tasa-arvoisuutta se on , että otetaan toisen rahat ja annetaan toiselle, joka ei ole tehnyt mitään kyseisten saamiensa rahojen eteen? Eikä se ole oikeudenmukaisuuttakaan. Kyllä tässä maassa on jo riittävän jyrkkä verotusprogressio muutenkin.

Simo Tamminen

Miten pienituloisten valtionverotusta voi vähentää kun nykyäänkään kukaan alle 2620 kk ansaitseva tavallinen palkansaaja ei maksa lopullisen vuosiselvityksen mukaan mitään valtiolle? Siis Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan.

Pasi Käyhkö

Simo, eipä tosiaan maksa. Mutta silti meuhkataan, että pienituloisten verot alas. Eihän tämä ole kuin eräiden poliittisten piirien kusetusta.
Aivan samaa kusetusta on kun kerrotaan, että kuntavero on kaikille sama. Laskelmien mukaan
sitähän se ei ole.

Teijo Myllylä

Tuskinpa Rinne on suurikaan kauhu raippaveron ja varallisuusveron rinnalla. Puhumattakaa verovapaista osingoista ja veronkierron helppoudesta. Mitähän tulevaisuus tuo tullessaan jos äänestäjä äkkää kuinka huonosti tavisveronmaksajaa on kohdeltu....

Kaarlo Kunnari

Ei se tavis äkkää, se on asennekasvatettu niin voimakkaasti, etteivät pienet muutokset tule havaittua ja haittaa. Ajattelu tulee vasta jälkijunassa, sitten kun se jo on myöhäistä. Seuraavissa vaaleissa sitä taas ei enää muisteta. Kyllä politiikka on ihmeellistä ja kuitenkin se on vain yhteisten asioiden hoitamista eli todella tarpeellista. Toivottavasti sitä hoidettaisiinkin joka hetki kansalaisten parasta ajatellen.

Ensio Jauhiainen

NNELI LINDROOS on selvittänyt Panaman vuodetut veronkiertäjät. Ei ole ihme, että Suomen valtion verotarkastajat eivät ole saaneet lisää resursseja suorittamaan verotarkastuksia
Panama vuodetut lähes 300 veronkiertäjää…
Joukossa on ministereitä, kansanedustajia, yritysjohtajia, miljonäärejä ja suuryhtiöitä. YKSITYISHENKILÖT:
Krister Ahlström, Esko Aho, Martti Ahtisaari, Matti Alahuhta, Matti Apunen, Juha Sipilä Antti Blåfield, Georg Ehrnrooth, Henrik Ehrnrooth, Aatos Erkko, Petteri Orpo, Jukka Harmaja, Eero Heinäluoma, Olli-Pekka Heinonen, Seppo Honkapohja, Sirkka Hämäläinen, Jaakko Ihamuotila, Max Jakobson, Ole Johansson, Atte Jääskeläinen, Jyrki Katainen, Sixten Korkman, Olli Kivinen, Jarl Köhler, Johannes Koroma, Paula Lehtomäki, Erkki Liikanen, Paavo Lipponen, Björn Mattsson
Leena Mörttinen, Sauli Niinistö, Johan Nykopp, Jorma Ollila, Mikael Pentikäinen, Hanna Rajalahti,Risto Siilasmaa, Kari Stadigh, Alexander Stubb, Ulf Sundqvist, Christoffer Taxell, Teija Tiilikainen,Jutta Urpilainen, Björn Wahlroos, Klaus Waris, Matti Vanhala, Matti Vanhanen, Pentti Vartia,Gerhard Wendt, Janne Virkkunen, Pertti Voutilainen, Raimo Väyrynen, Antti Herlin, Ikka Herlin, Paasikivet, Niklas Herlin, Ilona Herlin, Hartwallit, Aatos Erkko, Casimir Ehrnrooth perh.Patricia Seppälän perilliset, Pekka Perä, Erkki Etola, Björn Wahlroos, Göran j. Ehrnrooth perh.Pentit Robert G. Ehrnrooth perh., Elsa Fromond perh.,Vidgrénit, Blåbergit, Tallbergit, Reino Laakkosen perilliset, Risto Siilasmaa, Voipiot, Kari Niemistö, Stig Lilval-Lindström, Kokkilat,Lundqvistit, Ingmanit, Henrik Kuningas, Kohoset, Yrjö Laakkonen perh., Takaset, Gripenbergit,
Brotherukset, Laineet, Göran Sundholm, Stig Gustavson, Bradet, Hautaset, Toivaset, Rafael Mattssonin
Jaakko Pöyryn, Carl Johan Tallberg, Rannilat, Harald Relander, Heikki Lehtonen, Jukka Ylppö,
Olli Salo, Ketoset YRITYKSET:Nokia, Neste Oil, Stora Enso, UPM, Kesko, SOK, KONE, Outokumpu, Sampo, OP-Pohjola, Varma,TeliaSonera, Fortum, Ilmarinen, Metsä Group, North European Oil Trade, Wärtsilä, St1 Group,Metso, Nordea Pankki Suomi, Nordea Henkivakuutus, Cargotec, Valmet, Oriola-KD, Caverion,St1 Nordic, HKScan, Rautaruukki, Finnair, Huhtamäki, Teboil, ABB, Kemira, Sanoma, Lemminkäinen,Amer Sports, Konecranes, LähiTapiola Eläkeyhtiö, Stockmann, Valio, Itella, HOK-Elanto, Outotec,Veikkaus, YIT, Eläke-Fennia, Wihuri, Onvest, Fazer, Tieto, Luvata, Elisa, Nokian Renkaat,TeliaSonera Finland, VR-Yhtymä, Atria, Tamro, Alko, Gasum, LähiTapiola Vahinkovakuutus, Veho, Ahlstrom, Suomen Lähikauppa, Orion, Rettig Group, Osuuskauppa Hämeenmaa, Also Nordic, Holding, Uponor, Danske Bank, PKC Group, Munksjö Ahlström Capital, Paulig, Vapo, Patria,NCC Rakennus, Fiskars, Skanska, Pirkanmaan Osuuskauppa, Yara, Tuko Logistics, Norilsk Nickel, Harjavalta, Pohjolan Voima, Osuuskauppa Arina, Consolis, Kuusakoski, Tokmanni, Sanitec,Raha-automaattiyhdistys, SRV-yhtiöt, Planmeca, Lassila & Tikanoja, Cramo, Tikkurila, Ramirent,LähiTapiola Henkiyhtiö, Fennia, Panasonic Marketing, Osuuskauppa Keskimaa, Rol

Seppo Simonen

Punavihervassareiden ylegallup kannatus oli hieman päälle 40 % ja heidän nyky hallituksen solvaus törkyväitteineen asettaa kysymyksen kuka heidän takuupuolueeksi porvari leiristä lähtee.
Jos ja kun Karl Marxilainen sosialismi ideologia pääsee vallalle huonosti meille käy, on niin hyviä esimerkkejä kuten rikas öljyvaltio Venezuelan kävi sosialismissa, maassa on pula ruuasta, sekö on punavihervasemmiston tavoite.

Risto Mäkinen

NNleli Lindroos olisi voinut saman tien laskea paljonko listalla olleet henkilöt ja yritykset ovat maksaneet Suomessa veroja. Listat löytyy kotimaastikin. Ei olisi tarvinnut hakea nimiä Panamasta asti. Voisihan sitä pysyä asiassakin Jauhiainen !!

Kaarina Leinonen

Juu, kokoomuslaiset sun muut ökyrikkaat eivät anna periksi vaan hyökkäävät . Heh,heh Pekka Peräkin konkurssirikollinen listoilla ja koko Suomen yrityselämä edustajineen sekä Suomen poliitikoista suuri osa - vain vasemmisto puuttuu !