Maanantai 20.5.2019

Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle

Luotu: 
13.11.2018 20:13
Päivitetty: 
13.11.2018 20:20
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Suomen Lappiin ja aiemmin pohjoiseen Norjaan annettiin harvinainen ilmailuliikenteen GPS-varoitus. Kuvassa Naton koneita Trident Juncture -sotaharjoituksessa, joka järjestettiin Pohjois-Norjassa.
  • Kuva: Pekka Aho
    Kuva
    Mika Aaltola.
|

Suomen Lappiin ja pohjoiseen Norjaan kohdistunut GPS-häirintä voi olla Venäjän tahallisia ”vastatoimia”, joilla Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kesällä 2018 Suomea uhitteli. Asian nostaa esiin Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Twitter-tilillään.

Hän toteaa twiitissään, että GPS-sotkemisen yhteydessä on hyvä muistaa Shoigun uhkaus. Venäjän puolustusministeri ilmoitti heinäkuussa, että Suomen Nato-yhteistyö ja osallistuminen Naton sotaharjoituksiin pakottaa Venäjän vastatoimiin. Tuore GPS-toimintahäiriöiden aiheuttaminen, josta epäillään Venäjää, ajoittuu Pohjois-Norjassa järjestetyn Naton Trident Juncture -harjoituksen yhteyteen. Suomen ja Norjan viranomaiset ovat molemmat julkistaneet asian.

Aaltola korostaa, että paikannusongelmien tarkka luonne ei ole tiedossa julkisuudessa, ei myöskään niiden aiheuttaja. Siviili-ilmailun turvallisuudesta huolestunut Suomen valtiojohto on nostanut Venäjän epäillyn roolin esiin, mutta Venäjä kiistää asian. Suomi selvittää asiaa.

”Jos jäljet osoittavat Venäjälle kuten epäillään, niin tämä Shoigun lausuntohan tulee mielenkiintoisella tavalla uudestaan esille. Presidentti Putinhan ei tätä Shoigun lausuntoa sinällään toistanut, mutta Shoigu puhui vastatoimenpiteistä”, Mika Aaltola sanoo Uuden Suomelle.

Juttu jatkuu twiitin alla.

 

Lue myös: Venäjän puolustusministeri uhkasi Suomea ”vastatoimilla” – Tutkijat radiossa: Itärajalle lisää joukkoja

Shoigun uhkaus vastatoimista liittyi nimenomaan Suomen läntiseen sotilasyhteistyöhön ja sotaharjoituksiin, Aaltola muistuttaa. Venäjällä olisi ainakin selkeä motiivi aiheuttaa GPS-ongelmia ja lähettää Suomelle ja Ruotsille viesti, että Venäjän reaktio näiden tekemisiin on negatiivinen.

Myös Norjassa GPS-häiriöt on yhdistetty sotaharjoituksiin ja Venäjään. Aaltola korostaa, että vaikka kyseessä olisi Venäjän operaatio, tarkoitus ei välttämättä ole ollut häiritä nimenomaan Suomea.

”Onko tämä ollut operaatio, joka on suunnattu Suomeen, vai onko tämä osa Venäjän omaa harjoittelutoimintaa, joka ei suoraan Suomeen liity [mutta vaikuttaa Suomeen]? Siinä on aste-eroja.”

Turvallisuuspolitiikkaa tutkivan Aaltolan mukaan Suomi on aiemmin toiminut suoraviivaisesti esimerkiksi epäiltyjen ilmatilanloukkausten suhteen. Presidentti Sauli Niinistö ja entinen pääministeri Matti Vanhanen ovat verranneet tapahtunutta ilmatilanloukkauksiin.

”Niihin on reagoitu ja se onkin oikea tapa. Tuodaan asia esille [häiritsijälle] ja katsotaan, minkälaisia vastatoimenpiteitä on syytä harkita, ettei tällaista vastaisuudessa tapahdu. Ilmatilanloukkaukset ovatkin vähentyneet.”

Näin on syytä toimia nytkin.

”On tarpeen muodostaa jonkinlaista [teknistä] pidäkettä ja kynnystä sille, että näin ei jatkossa tapahtuisi, ja tuoda esiin, että tämä ei ole Suomen ja Venäjän välisten hyvien suhteiden mukaista – jos Venäjä tähän on syyllistynyt.”

Aaltolan mukaan satelliittipaikannuksen häirintää on monitasoista. Yksinkertaisempi häirintä tarkoittaa GPS-kaistan ”tukkimista”, kun taas kehittyneemmän muodon häirinnässä voidaan vääristää satelliittipaikannuksen antamaa tilannekuvaa. Jälkimmäistä kykyä ei edes monella valtiolla Aaltolan mukaan ole.

Aaltola toteaa, että jos kyse on kehittyneemmästä metodista eli vääristämisestä, asia on astetta vakavampi. Silloin kyseessä olisi sotilaallisen kyvykkyyden demonstraatio pelkän häiriöiden tuottamisen lisäksi. Tällä hetkellä on epäselvää, millaisesta häirinnästä Lapissa oli kyse.

LUE LISÄÄ:

Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla

”Sellaista kyvykkyyttä tiedetään Venäjällä olevan” – Juha Sipilä otti haastattelutunnilla kantaa Suomessa annettuun harvinaiseen varoitukseen

Matti Vanhanen vaatii reagointia GPS-häiriöön: ”Kyse vähintään samasta kuin ilmatilaloukkauksissa”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Saarenmaa

Tässä uutisoinnissa ei ole tuotu esiin, että GPS-järjestelmä on Amerikan puolustusministeriön omistama. Se voi milloin tahansa sulkea sen ja rajoittaa sen tarkkuutta niinkuin haluaa. Näin kävi ainakin Persian lahden sodassa.

Venäjän GLONASS-järjestelmässä jota myös modernit navigaattorit voivat käyttää on ilman epäilystä samat ominaisuudet.

Tästä johtuen EU on rakentamassa oman vastaavan, sotilaallisista tarkoitusperistä riippumattoman järjestelmänsä, Galileon.

Jukka Varonen

Ei se asia ihan noinkaan ole. GPS on nimenomaan sotilastarkoituksiin kehitetty järjestelmä, joka on tällä hetkellä annettu ilman sitoumuksia ja ilman käyttömaksuja siviilielämän käyttöön. Miksikö, no siksi, että kaupalliset toimijat ovat ideoineet ja kehittäneet GPS:n toimintaa erittäin merkittävissä määrin näiden vuosikymmenten aikana, ilman, että USA:n veromaksajien kukkarolla on tarvinnut käydä lainkaan.
Galileo on taas EU:n veronmaksajien rahoilla rakennettu kaupallinen järjestelmä, jonka ylläpito on tarkoitus rahoittaa kaupallisilla maksuilla. Miten, ei sitä vielä tiedä kukaan. Ja yllätys yllätys , järjestelmän teknis- toiminnalliseen konseptiin sisältyy myös mahdollisuus puhtaasti sotilaskäyttöön tarkoitetun erittäin salatun signaalin käyttöönottoon.

Janne Pohjala

Aaltola ei ole asiantuntija vaan infosotilas.

Oikea asiantuntija tietäisi että Naton aiemmissa harjoituksissa kuiten 2015 Joint Warriorissa osana harjoitusta NATO itse käytti GPS -häirintälähettimiä.

Harjoituksen yksi osa on harjoitella toimintaa sodan aikana jolloin GPS ei välttämättä toimi.

Tässä BBC:n uutisessa Brittien viestintävirasto Ofcom tiedottaa että NATOn:n harjoituksen vuoksi GPS ei toimi ja kertoo mihin paikkoihin härintälähettimet asennetaan. Uutinen kertoo että tehtiin myös NATOn vuoden 2011 harjoituksessa:

"GPS to be jammed in Scotland during Nato war games

The Mountaineering Council of Scotland has flagged up information from communications watchdog Ofcom about the denial of GPS during Joint Warrior.

Jammers will be in place at Faraid Head at Durness and Loch Ewe.

Jamming during Joint Warrior in October 2011 was suspended after complaints from Western Isles fishermen."

Kuka uskoo ettei samaa olisi harjoiteltu 2018 Trindent Juncturessa. ETENKIN kun Norja jo viime kuun lopulla tiedotti, ennen harjoituksen alkua, että harjoituksen aikana tulee olemaan GPS -häriöitä.

Ja nyt sitte Sipilä ja ei minkään asian asiantuntija Aaltola eivät keksi muuta syytä kuin että "Venäjä se varmaan oli" "Shoigun kosto".

Vaikka kaikilla aiemmilla kerroilla se on ollut Nato itse. Harjoituksen vuoksi.

Tämä on tökeröä infosotaa Suomelta, jolta voi vetää housut nilkkoihin BBC:n uutisella.

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-34413696

Arto Luukkainen

"Tässä uutisoinnissa ei ole tuotu esiin, että GPS-järjestelmä on Amerikan puolustusministeriön omistama. "

Miksi olisi pitänyt kertoa? USA ei ole Suomelle vihamielinen roistovaltio Venäjän diktatuurin tapaan eikä muodosta Suomelle uhkaa. Persianlahden sodan aikaan GPS:n tarkkuutta ei edes ollut vielä avattu ulkopuolisille. Se tapahtui vasta vuonna 2000 tai 2001.

USA ei ole koskaan harrastanut sellaista aggressiivista kiusantekoa mitä Venäjä harrastaa tuon tuostakin.

Mikko Toivonen

Aika typerää sinänsä vääntää tämä asia kuin vain meitä koskevaksi kun se GPS häirintäalue kohdistui Nato suurharjoituksen alueilla Pohjois ja keskisen Norjan suuntaan missä vain Suomen lappi sattui jäämään häirintäalueen matkan varrelle.
Ei tu mikään kaksinen temppu ollut eikä taatusti yllättävä, mutta aivan varmasti lähtöisin sieltä mistä norjalaiset sen sanoivat olevan lähtöisin eli Venäjän Kuolan niemimaan tukikohdista

Matti Loikkanen

Häirintää on monenlaista, mm

- gps signaali hukutetaan meluun, siis samalla lailla kuten entinen NL esti aluellaan länsimaiset tv- ja radio-ohjelmat.

- gps signaalia muutetaan, niin että vastaanottimet näyttävät väärät koordinaatit. Suomalaiset käyttivät samanlaista konstia Talvisodan aikana ja ohjailivat yksinkertaisella radioläettimellä puna-armeijaa pudotttamaan ruoka- ym täydennykset suomalaisten puolelle. Aika nokkelaa!

Signaalin muuttaminen, niin että se antaa väärät koordinaatit, vaikuttaisi teknillisesti vaikealtaa ja vaatii hi-teck laitteet. Tälläsia välineitä tuskin omistavat muut kuin eri valtioiden vakoiluorganisaatiot ja armeijat.

Sotatilanteessa GPS-signaaleja yritetään tietysti häiritä niin paljon kuin maahdollista. NATO-harjoittelijat saavat olla tyyytyväisiä, että Venäjä (tai kuka se häiritsijä onkaan) antaa näihin harjoituksiin enmmän todellisuuden tunnetta. Opetellaan tulemaan toimeen vääristyneen GPS-signaalin kanssa jo rauhan aikana, koska näinhän se tosi tilanteessa tulee olemaan joka tapauksessa.

US väittää, että "Tällä hetkellä on epäselvää, millaisesta häirinnästä Lapissa oli kyse." En usko tätä alkuunkaan. NATO tietää tarkalleen, millaisesta häirinnästä on kyse ja kuka sitä lähettää.

Heikki Paananen

Matti: "Signaalin muuttaminen, niin että se antaa väärät koordinaatit, vaikuttaisi teknillisesti vaikealtaa ja vaatii hi-teck laitteet."

Teknisesti tuo ei ole kovin vaikeaa, mutta vaikeaa on tehdä se siten, ettei sitä huomata välittömästi. Tulevaisuudessa voidaan satelliittisijaintitieto välittää vaikka 5G-verkon kautta ja GPS vastaanotin vertaa sitä omaan havaintoonsa, jolloin se estetään kokonaan.. Suomi voisi varautua "GPS-sään" vaihteluihin rakentamalla järjestelmän, jossa satelliittisijaintitietoa lähetetään jatkuvasti maanpäällisen verkon kautta.

Suomen Norjan puolustusvoimat varmasti havaitsivat häirinnän välittömästi ja pystyivät lähteenkin tarkasti haarukoimaan, mutta strategisista syistä sitä ei kannata missään nimessä heti mennä lehdistölle huutelemaan. Havaintonopeuttahan tuolla häirinnällä varmasti on ensisijaisesti testattu.
Höpinät jostakin Shoigun uhkailusta voi surutta ohittaa.

Mika Peltokorpi

"Tulevaisuudessa voidaan satelliittisijaintitieto välittää vaikka 5G-verkon kautta"

A-GPS toimii mm. sekä GSM-, että WLAN-tukiasemien avulla. GSM-tukiasemien avulla se on toiminut jo n. 15 vuotta. Tätä teknologiaa hyödyntävät mm. kaikki puhelinvalmistajat, Google ja Facebook.