Maanantai 27.5.2019

Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ”piirtää etupiiriään” Euroopassa Trumpin takia

Luotu: 
14.11.2018 09:36
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    ”Mitä enemmän Yhdysvallat joutuu kantamaan huolta Kiinasta ja panostamaan Aasiaan, sitä enemmän vapautuu toimintatila Venäjällä”, Teija Tiilikainen sanoo.
|

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Yhdysvaltain politiikkaa antaa Venäjälle lisää toimintatilaa ja vapautta harjoittaa pyrkimyksiään Euroopassa.

Tämä puolestaan johtuu Tiilikaisen mukaan siitä, että presidentti Donald Trumpin politiikka on lietsonut Kiinassa esiin ”sotilaallisen tekijän”. Kiina tavoittelee nyt talouden ohella myös sotilaallista johtajuutta, Tiilikainen sanoi tänään eduskunnassa järjestetyssä ulkoisen turvallisuuden seminaarissa.

Tiilikaisen mukaan Kiinalle ei enää riitä se, että se ottaa paikan Yhdysvaltain rinnalla. Nyt Kiina haluaa ottaa Yhdysvaltojen paikan.

”Yhdysvallat joutuu Kiinan sitomiseksi, patoamiseksi ja rajoittamiseksi sitomaan resursseja Itä-Aasiaan. Se tarjoaa Venäjälle toimintatilaa ja vapautta Euroopassa. Ja tätä toimintatilaa olemme viime vuosina seuranneet. Venäjä piirtää etupiiriään”, Tiilikainen sanoi puheenvuorossaan.

”Mitä enemmän Yhdysvallat joutuu kantamaan huolta Kiinasta ja panostamaan Aasiaan, sitä enemmän vapautuu toimintatila Venäjällä”, Tiilikainen sanoi.

Hän arvioi, että Venäjän ja Kiinan välillä vallitsee epäsuhtainen ja epäpyhä kumppanuus, joka toimii niin kauan kuin se hyödyttää molempia. Tiilikaisen mukaan kyseessä on strateginen liitto, joka on Venäjälle edullinen, sillä se hakee Kiinan kautta tukea suurvaltapyrkimyksilleen.

EU ja Eurooppa on se, joka tästä kaikesta kärsii, Tiilikainen toteaa.

Tiilikainen asettautuu linjalle, jolla tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut jo pitkään: sotilaallista ulottuvuutta tulisi vahvistaa Euroopassa. Tiilikainen huomautti, että tästä ovat viime aikoina myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuneet.

EU:n uskottavuuden vahvistaminen edellyttää poliittis-sotilaallisen toimintakyvyn vahvistamista.

Presidentti Niinistö on pitänyt ajatusta pitkään esillä. Hiljattain hän iloitsi, että muutkin ovat tulleet asiassa Suomen linjalle. Lue lisää: Sauli Niinistö: Trump ja Putinkin sen todenneet – ”Euroopalla voisi olla enemmän lujuutta”

LUE MYÖS:

Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle

Presidentti Niinistö varoittaa ”jääkylmästä sodasta” USA:n ja Venäjän välillä

Donald Trumpin uusin liike jakaa tutkijat: ”Voi olla historiallinen askel”

Nyt natisevat kaikki suuret Euroopan maat – Uutuuskirja: Trumpin USA ”tekee näyttävää pesäeroa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Toinen versio tuosta Ussurijokivitsistä on, että Brezhnev kysyi erään metsästysreissun aikana Kekkoselta että oletko Urho ajatellut Suomen ja Venäjän yhdistymistä. Urho hetken mietittyään vastasi, että onhan se mielessä käynyt mutta sitten tulin siihen tulokseen, että Suomi Hangosta Ussurijoelle on kyllä liian suuri maa minun hallittavakseni!

Tapio Mäkeläinen
Vastaus kommenttiin #9

Ussurijoella rajakiista jatkui kuukausia ja tappiotakin tuli kymmeniä. Välit oli hyytävät.
Kiinalaiset täydensivät aresenaalia Venäläisten Vietnamiin menevistä kuljetuksista. Tarkkaa tietoa hävikistä ei vielä ole mutta se oli suuri.

Tapio Mäkeläinen

On se monta kertaa parempaa tietoa kuin tähän kirjoittavien trollien. Vai onko heillä suorat linjat Kremliin. Trollitehdas nr Uno.

Luinpa taas George Kennanin nk Pitkän Sähkeen vuodelta 1946. Siinä sodan jälkeinen eka suurlähettiläs kirjoittaa viiltävän analyysin bysanttilaisen paranoian vaivaamasta kansasta. Krimin ryöstön aikana Hesari sen julksisi suomeksi todeten että kirjoitus on tasan yhtä totta kuin vuonna 1946.

Harri Ikonen

Hämmästyttää tuo suurvaltojen (etenkin Venäjän) jotkuva tarve ottaa haltuunsa mm. Suomen ja muita rajoillaan olevia pikkuvaltiota. Ja kaapata koko Eurooppa.
Mitähän nämä tuhannet "sotatieteilijät" tekisivät, jollei näitä pelkoja lietsottaisi jatkuvasti.

Seppo Myllynen

Valehteleeko Tiilikainen pokkana vai eikö riitä ymmärrys tapahtumien aikajänteeseen. Ei taida olla Trumpilla mitään osuutta kirjoituksessa mainittuihin asioihin. Aika noloa kirjoittaa tuolla tasolla feikkiuutisia ja syylistää trumppia jolla ei ole osaa eikä arpaa. Toimituskin voisi kantaa hiukan vastuuta mitä julkaisee jos ei kirjoittajalla riitä ymmärrys.

Markus Weyland

Trumpin kauppasota Kiinan kanssa voi siivittää Tiilikaisen ajatuksia.
Kauppasodasta en ota kantaa, mutta Trump on Usan paras presidentti minun elämäni aikana. Hän ei kuulu samaan valtaelliittiin kuin aikaisemmat Bushit ja Clinton ja on osoittanut selkärankaa toteuttamalla yli 23v sitten kongressin päättämän Usan Israelin suurlähetystön siirtämisen Jerusalemiin, jota vastuuta muut presidentit ovat toistuvasti lykänneet. Samoin hän ymmärtää selkeämmin kuin muut presidentit (varsinkin muslimimyönteiseen Obamaan verrattuna) Iranin petollisuuden ydinaseisiin ja Israelin suhteeseen liittyen. Esim. Eurooppa on täysin sokea Iranin todellisuudesta ja rahoittaa sitä ja myös rahoittaa palestiinalaista terrorismia. Iran pyrkii tuhoamaan Israelin, ottamaan valta-aseman Shiialaisena muslimivaltiona lähi-idässä ja on suurin terroristeja (hamas, hizbollah, taleban?, muut?) rahoittava valtio maailmassa.

Markku Lehto

"Tiilikainen asettautuu linjalle, jolla tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ollut jo pitkään: sotilaallista ulottuvuutta tulisi vahvistaa Euroopassa. Tiilikainen huomautti, että tästä ovat viime aikoina myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuneet."

Tiilikainen edelleen:
"EU:n uskottavuuden vahvistaminen edellyttää poliittis-sotilaallisen toimintakyvyn vahvistamista."

Puhutaan sotilaallsien ulottuvuuden vahvistamisesta ja sitten toisaalta EU:n sisäisestä puolustusyhteistyöstä ja siihen liittyvästä Pysyvän Rakenteellisen Yhteistyön -sopimuksesta, johon Suomikin on 22 EU-jäsenmaan kanssa liittynyt.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sauli-niinisto-suitsuttaa-eu-puolu...

Merkelkin puhui EU:n parlamentissa eilen ti 13.11. jo EU:n armeijasta.

Suomessa puolustusministeri Jussi Niinistö taas lausui, että Merkel ja Macron puhuessaan EU:n yhteisistä joukoista, eivät tarkoita mitä sanovat.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005899479.html

TP Niinistö on jo vuosia puhunut EU:n puolustusyhteistyön lisäämisestä, mutta ei selvästi ole maininnut EU:n yhteisiä joukkoja.

Naton norjalainen pääsihteeri on taas jo selkeästi antanut ohjeita EU:n suuntaan siitä, mikä EU:n yhteisten joukkojen asema tulisi ja saisi olla suhteessa Natoon. Voisiko tuota jo kutsua EU:n sisäisiin asioihin puuttumisesta, kun Nato ei kuulu EU:hun eikä Norjakaan kuulu EU:hun ?
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/264465-natosta-tiukka-ehto-euroopan-ar...

No se tuskin länsimaisia arvoja allekirjoittavalle EU:lle ei liene ongelma, että sen joukot olisivat osa myös Naton organisaatiota. On kuitenkin periaatekysymys siitä, minkä verran Nato voi organisaationa ottaa kantaa siihen, mikä mahdollisen EU puolustusorganisaation rooli on ja kenen käskyvallan alla EU-joukot viime kädessä olisivat ja milloin niitä voidaan kenellekin alistaa. Eihän EU ole allekirjoittanut vielä Pohjois-Atlantin sopimusta. Silloin, kun Nato perustettiin ei EU:ta ollut olemassa.

EU-Nato-maiden olemassaolo on kuitenkin otettu huomioon EU:n Lissabonin sopimuksen 42. artiklassa 7. kohdassa:

"Tämän alan sitoumusten ja yhteistyön on oltava Pohjois-Atlantin liiton puitteissa tehtyjen sitoumusten mukaisia, ja Pohjois-Atlantin liitto on jäseninään oleville valtioille edelleen niiden yhteisen puolustuksen perusta ja sitä toteuttava elin."

Lähde: http://www.turpopankki.fi/fi/index.php/turvallisuus-ja-puolustuspolitiik...

USA:n laivastolla taas alkaa olla aika monta toimintasuuntaa: Pohjois-Atlantti, Itämeri, Välimeren itäosa, Persianlahti ( Hormuzin salmen auki pitäminen ), Etelä-Kiinan meri sekä Korean merialue. Vaikka US Navy on maailman vahvin merimahti, rajansa silläkin on ja tuntuu siltä, että nyt se on resurssiensa ylärajalla, ellei jo ylittänytkin ne. Siksi EU:ssa kannattaa tiedostaa se, että USA tarvitsee liittolaisiaan Rapakon vastarannalla.

Juha-pekka Naukkarinen

Minä kirjoitin tästä samasta jo vuosia sitten,vaikka en olekkaan "ulkopolitiikan asiantuntija",kerroin Venäjän olevan hiljaa Kiinan rakentamista tekosaarista ja ottavansa haltuun tärkeitä laivareittejä Aasian merialueilla esim. kansainvälinen oikeus päätti eräästä saaresta,että se kuuluu Filippiineille,eikä Kiinalle,kerroin myös Venäjän olevan hiljaa Eurooppaan liittyvien intressien takia,jos USA alkaa sitomaan armeijaansa enemmän Aasiaan,koska se on jenkeille paljon tärkeämpi,kuin Eurooppa,eli Venäjälle jää Eurooppa ja Kiina sekä USA "taistelevat" Aasian markkinoista,jossa on taloudellista kapasiteettia valtavasti enemmän,kuin kehittyneessä Euroopassa!

Markku Lehto

"...Kiina sekä USA "taistelevat" Aasian markkinoista,jossa on taloudellista kapasiteettia valtavasti enemmän,kuin kehittyneessä Euroopassa!"

Tuohon Kiinan ja USA:n väliseen Kaakkois-Aasian etupiireistä kilpailuun liittyy myös se, että Vietnam on vähä vähältä lähestynyt entistä vihollistaan. Asiasta voi lukea oheisen Wikin sivustolta , Untited States Vietnam relations
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States%E2%80%93Vietnam_relations#Mi...

tom brunila

Venäjä ja Kiina ovat aloittaneet toimensa kauan ennekuin Trump oli presidentti. Historia ei alkanut tammikuussa 2017 kun Trump astui virkaansa eikä edes marraskuussa 2016 kun Trump valittiin USA:n presidentiksi! Luulisi tutkijan kykenevän katsomaan kauemmas menneisyyteen varsinkin kun on itse siinä elänyt.

Vesa Sainio

Paljon puhutaan Venäjältä ja Kiinasta tulevasta propagandasta ja "valeuutisoinnista" ja käytännössä aina unohdetaan oma EU:sta ja Nato-mielisiltä tuleva mielipiteen muokkaus. Jutussa sanottiin, että Yhdysvallat on "joutunut" kiinnittämään enemmän huomiota Kiinaan, kun asia näyttäisi olevan ihan päinvastoin. Kiinan kasvava taloudellinen mahti on alkanut pelottaa USA:ta siinä määrin, että se on perustanut lukuisia tukikohtia Kiinan merelle ja saartanut Kiinan tärkeimmät satamat (Katsokaa esimerkiksi John Pilgerin ansiokkaat dokumentit youtubesta).
Toiseksi ihmetyttää tämä jatkuvat Venäjällä pelottelu. Tiedämme, että Venäjä on nyt eräänlainen diktatuuri, media on valtion hallussa ja toisinajattelijoiden kohtelu on huonoa. Mutta se ei tarkoita sitä, että Venäjä olisi aloittamassa sotia Euroopan kanssa. Jo ajatuksena se on järjetön. Jos ajattelee, mikä on Venäjän bruttokansantuote, kuinka paljon Venäjällä on asukkaita ja sotilaita ja mikä on Venäläisten (siis kansalaisten) sotatahto, on suorastaan absurdia ajatella, että Venäjä yrittäisi hyökätä Suomeen, Puolaan, Saksaan jne. Venäjällä ei ole siihen halua eikä resursseja. Eri asia on se, jos Venäjää provosoidaan tuomalla Nato-joukkoja ja aseita aivan rajalle. Silloin on vaarana erilaiset konfliktit. Krim on suora seuraus Yhdysvaltojen toimista Ukrainassa.
Toivoisi, että Venäjä jätettäisiin rauhaan ja sen ympärille rakentuisi Nato-aseista vapaa vyöhyke. Sen jälkeen Venäjää alettaisiin muuttamaan kaupan, kulttuurivaihdon ja muun kanssakäymisen keinoin. Mutta tämähän tietäisi huonoa Yhdysvaltojen aseteollisuudelle, jonka intressit lienevät tässä se avainkysymys.

tom brunila

Tähän mennessä ainut Eurooppalainen raja jonka Venäjä on piirtänyt uudelleen asevoimin on Ukrainan ja Venäjän välinen raja. Ja se tapahtui vuonna 2014, helmikuussa! Halua on varmasti jatkaa ja puheet ovat kovat, mutta ovat jääneet puheen tasolle. Mistäköhän syystä?

Rauno Kujala

Kyllä se mureneminen tapahtuu jossain ihan muualla kuin Venäjällä. Venäjä ei tarvitse niinkään paljon Eu:ta, kuin Eu Venäjää. Venäjä laittaa hanat kiinni, niin Eu pysähtyy siihen. Eu euroineen alkaa olla kaatopaikkatavaraa ja 2019 tullee olemaan euron viimeinen vuosi.

Esa Ojanlatva

Propaganta kirjoitukset ei kun yltyvät ja kiihtyvät. Valheiden levitysritama laajenee. Näin onnkäynyt joka sotaa ennen. Voi suomi ressukka mihin olet joutumassa suoraan usan sotapolitiikan päänäyttämöksi. Hybridikeskuksen tulo vain lisäsi usan propagantaa koska nyt aineisto saadaan nopeasti ja suomen kielellä jaettavaksieri kirjoittajien nimellä mediaan. Tämä on sitä informaatiosotaa josta suomen asiantuntijat varoittavat. Ovat vain siinä tarkoituksella väärässä, että levittäjänä toimii suomi eikä naapuri maamme. Ja tätä jopa osa yksinkertaisesta kansastamme uskoo.

Esa Ojanlatva

Erään erittäin tunnetun ja kuuluisan freelance toimittajan paljon puhuva päätelmä suomen median tilasta joka pätee myös tähänkin muka uutiseen.

Miksi media vaikenee? Nyt GCM-siirtolaisuussopimuksesta.
– Suomalaisen median toimituksiin on tullut ”näkymätön käsi”, joka määrää, mistä asioista kirjoitetaan ja mistä näkökulmasta, toteaa pitkän linjan freelance-toimittaja X.X . Uusimmaksi esimerkiksi nousee YK:n GCM-siirtolaisuussopimukseen liittyvä uutisointi. Vastaus toimituksista oli selvä: ”Tätä aihetta ei käsitellä” ja ”Nyt vain on näin, että tästä ei kirjoiteta”.