Maanantai 27.5.2019

Zyskowicz kuumotti vihreitä: ”Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?” – Jääkylmä vastaus Pekka Haavistolta

Luotu: 
14.11.2018 18:29
Päivitetty: 
14.11.2018 18:37
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ben Zyskowicz (kok) hyökkäsi vihreiden kimppuun eduskunnan tietopalvelun laskelmilla, joita oppositio on usein käyttänyt hallituksen arvosteluun.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tarttui eduskunnan täysistunnossa eduskunnan tietopalvelun laskelmaan oppositiopuolue vihreiden vaihtoehtobudjetista. Zyskowicz kyseli, miksi vihreät esittää ”työttömyyden lisäämistä”.

Kokoomusedustaja viittaa tietopalvelun arvioon vihreiden esittämien politiikkamuutosten vaikutuksesta työllisyyteen. Tietopalvelun raportista löytyy useita arvioita vaihtoehtoisilla ”työn tarjonnan joustoparametreilla”, ja yhden vaihtoehdon mukaan vihreiden esitys vähentäisi työllisyyttä 21 000 hengellä verrattuna hallituksen talousarvioesitykseen.

Zyskowicz riemuitsi asiasta kysellen, kuka vihreistä on ”omien mokien selitysvuorossa”.

”Kokoomuksen mielestä työttömiä on liikaa, eikä liian vähän, kuten vihreiden mielestä. Olen ollut pitkään eduskunnassa enkä muista tilannetta, jossa mikään oppositiopuolue olisi esittänyt sellaista varjobudjettia, jossa kymmenillä tuhansilla lisätään työttömien määrää”, Zyskowicz kummasteli.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sai vastata Zyskowiczin muotoilemaan kysymykseen: Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?

Haavisto korosti, että vihreät nostaisi köyhyydestä yli 26 000 ihmistä varjobudjetillaan, jossa muun muassa korotetaan työttömän peruspäivärahaa.

”Samaan aikaan meidän nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä toimii niin, että siinä on näitä kannustinloukkuja, kuten te, edustaja Zyskowicz, erittäin hyvin tiedätte, ja vihreät ovat esittäneet koko perusturvajärjestelmän uudistamista. Me olemme kannattaneet perustulon tapaista kannustavaa mallia”, Haavisto selitti.

Vihreät esittää vaihtoehtobudjetissaan muun muassa työmarkkinatuen, peruspäivärahan ja ansiopäivärahan perusosan tasokorotusta 50 eurolla kuukaudessa. Nykyisellä sosiaaliturvajärjestelmällä tämän uskotaan muodostavan kannustinloukun, joka vähentäisi työllisyyttä, ja tämä näkyy tietopalvelun laskelmassa. Vihreiden varjobudjetissa huomioidaan tilanne todeten, että ennen sosiaaliturvan uudistusta tarvitaan välitöntä apua kaikista köyhimmille.

”Tämä laskelmapohja, jota tietopalvelu esittää, se tulee näistä luvuista, jotka ovat nykyisen mallin mukaisia. Me esitämme mallien muutosta. Te tiedätte sen hyvin”, Haavisto sanoi.

”Edustaja Zyskowicz, minusta tuntuu, että te ette kuitenkaan oikeasti ole huolissanne köyhien määrän lisääntymisestä”

Zyskowicz huomautti, että laskelman on tuottanut ”se sama tietopalvelu”, jota oppositio on usein käyttänyt hallituksen politiikan vaikutusten kriittiseen tarkasteluun.

”Nyt te esitätte sellaista varjobudjettia, jossa työttömien määrä kasvaa 21 000:lla, ja kun minä kysyn, miksi te esitätte, niin te selittelette jotain eri tulonsiirtomalleista. Ei se ole mikään vastaus. Kertokaa, miksi te esitätte sellaista varjobudjettia, jolla työttömien määrä kasvaa 21 000:lla”, Zyskowicz jatkoi.

”Ja kun puhutte köyhyydestä, eikös se ole pahin köyhyyttä luova tekijä, että työttömien määrää kasvatetaan?”

Haaviston vastaus oli viileä.

”Edustaja Zyskowicz, minusta tuntuu, että te ette kuitenkaan oikeasti ole huolissanne köyhien määrän lisääntymisestä, siitä tilanteesta, joka köyhillä perheillä Suomessa tällä hetkellä on.”

Haaviston mukaan köyhyyteen tulee puuttua. Hän muistutti, että myös sosiaaliturvajärjestelmää kannustinloukkuineen on tarkoitus uudistaa ”heti sote-uudistuksen jälkeen toivottavasti seuraavalla hallituskaudella”.

”Ja sen pitää olla kannustava perusturvamalli, jotta sitten kaikki ottaisivat vastaan myöskin tilapäistä työtä, satunnaisempaa työtä ja muuta. Tällä hetkellä malli ei ole tämä. Tämän kaiken olemme tässä vaihtoehtobudjetissamme sanoneet hyvin selkeästi. Samaan aikaan kun esitämme köyhien tilanteen helpottamista, esitämme tätä kannustavaa mallia.”

Haavisto uskoi myös, että vihreiden esittämät koulutuksen lisäpanostukset parantaisivat työllisyyttä.

Lue lisää vaihtoehtobudjeteista:

Vasemmistoliitto haluaa lentoveron – ”Keski- ja suurituloiset maksavat”

Näinkö saadaan Suomen automarkkinoille iso määrä käytettyjä sähköautoja? – Rkp ehdottaa hankintatukea

Kd: Ay-jäsenmaksujen verotukeen mullistus – ”Jäänne menneiltä ajoilta”

Vihreät: Lentovero Suomeen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Ei tuo Haaviston vastaus ollut jääkylmä. Se oli naiivi. Varsinaiseen ongelmaan, työttömyyden lisäämiseen, hänellä ei ollut sanottavaa. Toisaalta, kannattaa suhtautua ymmärryksellä Haaviston asemaan. Hän joutuu nyt hät-hätää puheenjohtajaksi haalittuna vastaamaan muiden valmistelemista huu-haa jutuista.

Pasi Anttila

Vihreiden esitys perusturvan korottamisesta heidän mallillaan aiheuttaisi siis 21000 työtöntä lisää ilman sosiaaliturvan rakenteiden muuttamista mitä vihreät esityksessään myös esittää.

Herra Z ei ilm. osaa lukea esitystä kokonaisuudessan vaan jätättää puolet lukematta.
Näin hän kykenee populistisesti väittämään että vihreät haluaa suomeen lisää työttömiä.
Ajatushan on yhtä naurettava jos esittäis kokoomuslaisten haluavan vähentää köyhyyttää ja eriarvoisuutta.

Vesa Partanen

Monimutkaista pyörittelyä on Haaviston vastaus. Mutta lehdistön ihannepojan rooli tulee kyllä heti näytettyä Uuden Suomen otsikoinnissa. Kylmäävää tässä on lähinnä, että Haavistoa avitetaan haastajan korokkeelle tällaisella uutisoinnilla.

Mikko Toivonen

Eivät ole kaksisia kokoomuksenkaan keinot tai aikeet, mutta kun olen silmäillyt virheitten, vassareiden ja sisiaaalidemojen suunnitelmia niin taas kerran on todettava että jos ei ole hallituksella kompassia, niin ihan ulapalla ovat nuo liikkeet.
Ähräävät pelkkien ja osin tarpeettomien triviaaliasioiden kanssa eikä jälkeäkään sellaisista toimista tai suunnitelmista mitä maa oikeasti tarvitsee. Toistan: Ei siis senkään vertaa kuin melko kelvottomalla hallituksella.

Sote uusiksi
Asuntorakentaminen ja sijoittaminen ihan uusiksi
Energiapolitiikka täysin uusiksi
Maatalouspolitiikka kunnon tuuletukseen
Metsänhoita uusiksi
Liikenneinfran ja ylläpito järjelliseen muottiin
Teollisuusministeri hallitukseen

Siinä ihan tiivistetty lista siitä mitä hallituksen pitäisi kohtsillään tehdä.

Tai sitten olla tekemättä ja tyydymme mutisematta siihen tasoon missä nyt ollaan, kun se on varsin hyvä. Se vaan niin helposti voisi olla paljon parempi jos joku kykenisi hoitamaan yhteisiä etuja eikä vain jonkun ryhmän etuja

Esa Ojanlatva

Hyvin on köyhyys lisääntynyt tilastokeskuksen mukaan tällä porukalla, mutta ei se millään 50 korotuksellakaan poistu. Vihreiden politiikka on hyvin oikeistolaista ja pienituloista rokottavaa. Ei kummene köyhän asema vaikka kokoomuksen tilalle pantaisiin vihreät.

Pentti Paloniemi

Jaha, kansanedustaja B Zyskowicz ei ole tainnut olla muissa töissä kuin sellaisissa, joissa palkka on maksettu verovaroista. Niin juristi kuin onkin ja varmaankin olisi päässyt muuallekin, ei vaan ole kelvannut. Taitaa P Haaviston väite pitää paikkansa yleisemminkin poliittisessa oikeistossa.