Keskiviikko 22.5.2019

Poliisien liitto lataa ikäviä totuuksia – ”Kansalaisten palaute on pysäyttävää”

Luotu: 
15.11.2018 10:32
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen poliisijärjestöjen liitto SPJL vaatii, että seuraavan hallituksen ohjelmassa on panostettava sisäiseen turvallisuuteen.

”Valitettava tosiasia on, että hätäkeskuksissa vastausajat ovat pidentyneet, poliisilta jää hoitamatta 100 000 hälytystehtävää vuosittain ja rikosten osalta vähäisempiä rikoksia ei edes pystytä tutkimaan”, liitto toteaa tiedotteessaan.

Jos rikoksia ei sisäisen turvallisuuden resurssipulasta johtuen tutkita, on se huolestuttava viesti kansalaisille, liitto vetoaa.

”Kansalaisilta tuleva palaute on pysäyttävää. Enää ei voida jäädä odottamaan, että tilanne karkaa käsistä”, linjaa torstaina koolla oleva SPJL:n valtuusto.

Osittain määrärahojen leikkausten takia toteutetut organisaatiorakennemuutokset, verkkoon viedyt ja vietävät palvelu-uudistukset ja palveluverkon supistamiset ovat vain tekohengitystä, jotka eivät korjaa esimerkiksi kroonista henkilöstöresurssipulaa, liitto linjaa.

LUE MYÖS:

Pikkulisä Suomen turvallisuuteen – Timo Soini: ”Ei yksin Ruotsi – Belgia, Berliini, Pariisi”

Hallituksen raportti: Pysyvä muutos tapahtui – ”Terrorismin uhka kohonnut Suomessakin”

Poliisin ay-johtaja: ”Sipilällä riehakas meininki – Menikö bluffi lävitse?”

Liitto varoittaa: Poliisit kypsyvät oravanpyörään – ottavat hatkat

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Miksei myös rangaistuksia voi oikeasti antaa. Tyypillinen uutinen kertoo päihtyneenä ajosta, katsastamattomalla autolla, ilman ajo-oikeutta 7. kerran vuoden aikana. Tai sama henkilö syyllistynyt useisiin näpistyksiin tai lieviin pahoinpitelyihin pienen ajan sisällä. Jne. Tällaiset tapaukset sitten työllistävät poliisia turhan paljon, ja se on pois muusta työstä.
Toinen työllistävä viranomaistyö näkyy poliklinikoilla ja terveyskeskusten päivystyksissä viikonloppuina. Käykääpä katsomassa, ketä siellä paikataan toistuvasti ja jatkuvasti. Turhautuneelta ensiapuhenkilökunnalta loppuu motivaatio.

Petri Hämäläinen

Samaa mieltä.

Mutta oikeasti - näissä poliittisissa oloissa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa - kuka mies haluaa enää ryhtyä poliisiksi ja lähteä päivittäin tämän maan turvallisuutta puolustamaan?

Ei kukaan halua vihervasemmiston natsisolvausten kohteeksi. Kuri, järjestys, säännöt ja maan rajat ovat taistolaisten ja suomimedian pääviholliset.

Miksi lähteä yleisen mielipiteen sylkykupiksi?

Tapio Mäkeläinen

Just näin. Vihreiden Lainsäädäntöasiantuntija deisoo lentokoneessa , hannaa lähtöä estän virkavaltaa työssään.
Ilmaisen, korkean koulutuksen saaneet vaikuttajat ja poliitikot riensivät puunhalaajien massiivisella tuella komppaamaan. Kyllä harmitti veellä poliisien puolesta. Mulla oli myös fiilis että HS oli osin puolensa valinnut.
Sanotaan , että kansa jakaantuu; mulle jotenkuten eläkkeelläni pärjäävälle se raja menee tässä. En käsitä noiden nuorempien viherwassareiden asennetta laillista yhteiskuntaa kohtaan.
Sama koskee sitä pakolaisapua. Valtion verovaroilla koulutetut juristit tekee kaikkensa että ken tänne edes pikkuvarpaansa saa sisään, hän tänne myös jää. Vihreä oik.ministeri Brax poisti muuntorangaistuksen kun ei juoksukaljavarkailla ole rahaa maksaa sakkoja. Selkeä viesti, tee poika mitä lystäät...

Markku Nieminen

Yleinen mielipide muodostuu puheiden ja tekojen kautta, ei muuten!

"Ei kukaan halua vihervasemmiston natsisolvausten kohteeksi. Kuri, järjestys, säännöt ja maan rajat ovat taistolaisten ja suomimedian pääviholliset."

"Miksi lähteä yleisen mielipiteen sylkykupiksi?"

Ei yleinen mielipide ole vihervasemmisto taistolaiset mielipide! Poliisi pitää toimia poliisina eikä mielistellä tätä äänekästä roskajoukkoa, eikä hienostelijoita YLEn a-talkissa.

Pertti Lindeman

Syyttäjien ja tuomioistuinten toiminta täytyisi saada riippumattomaksi ja puolueettomaksi. Sillä niiden toiminta ratkaisee luottamuksen koko oikeusjärjestelmään. Jos kansalaiset eivät koe saavansa oikeudenmukaisia oikeudenkäyntejä, niin silloin ei enää välitetä niistä yhteiskunnan arvoista, joita yritetään ylläpitää. Oikeusistuimet korvaavat omankädenoikeuden, mutta jos niissä ei oikeutta saa...

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262385-pankin-rikostutkintapyy...

Sanna Tenkula

Poliisijohto ei valvo väärinkäytöksiä mitkä liittyvät ympäristörikoksiin ja räjäytystoimintaan.”juttujen tappamista”, Rikosilmoitukset muuttuu kanteluiksi tai kansalaiskirjeeksi.
Poliisi antaa ylisuurten räjäytysten jatkua, asutuksesta huolimatta? Sisäministeriössä aletaan pallottelemaan asiaa - ei kuulu sisäministeriöön- siirretään poliisihallitukseen - tehkää rikosilmoitus- se on tehty ja poliisi on käynyt tarkistamassa laittoman tilanteen ja toteaa "räjähteet tuodaan ja viedään "siis laiton tilanne!

Tätäkö on poliisijohdon vastuu, kun louhijat ja räjähdetehtaat on saaneet yli otteen laittomaan toimintaan. Kukaan ei uskalla puuttua. Pallottelu alkoi - ensin L-uudenmaan poliisille-ent.sisäm. Päivi Räsäselle- sisäm. Risikolle-siirto sisäministeriöön- siirto- poliisihallitukseen ja muuttui matkalla rikosilmoitus!!! KANSALAISKIRJEEKSI ???
Laittomat räjähteet ja lupia ei ole!! Miksi poliisi johto vaikenee laittomuuden edessä? Miksi louhinta räjähteisiin liittyvä laiton toiminta saa jatkua?

VKSV virassa ollessaan Matti Nissinen on tuonut julkisuuteen, että ympäristörikosten tutkintaa tulee poliisin tehostaa ja yhteistyötä ELY.n ja ympäristöviranomaisten kanssa.

Miten yhteistyötä tehostetaan ELY.n ja viranomaisten kanssa, koska heidän valvonnan laiminlyönnit pitää saada tutkinnan alle? Tapauksessammekin ELY.n lakimies kaksoirooli ensin luvan myöntäjänä lääninoikeudessa louhimolle (ehdot oli joita ei edes pysytty toteuttamaan). Nyt ELY.n lakimiehenä jolle kuuluu valvonnan laiminlyönti.
ELY.n ympäristöneuvos salaa 2000-luvulla kuinka louhintaa ei olisi tapahtunutkaan.

MITEN POLIISI VOISI tehdä yhteistyötä ympäristörikosten selvittelyssä, kun edellä mainittu tapa viranomaisilla on peittää tapahtuneet rikokset? Miten poliisi valvoo, kun poliisi on ollut avustamassa, että asutuksen vieressä laittomasti käytettiin räjähteitä. VKSV pallottelee asioita ja heidän tehtävä on käynnistää tutkimukset jos esim. poliisin toimia epäillään.

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263996-avoin-kirje-poliisiylijoh...

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249130-vksv-ja-kansalaisten-kusetus

Heikki Paananen

Liitto: "rikosten osalta vähäisempiä rikoksia ei edes pystytä tutkimaan"

Tämä olisi kaivannut esimerkkejä, jotta asia olisi paremmin hahmotettavissa.
Toki "vähäisyyden" määritelmää voi hiukan luotailla siitä, mihin poliisilla on aikaa.

Aku Hirviniemen tapaus ei liene vähäinen, koska siihen riittää resursseja. Ilmeisesti sitäkin vähäisemmistä rikosepäilyistä on tutkintapyyntöjä esitetty, koska jotakin on kuitenkin jäänyt tutkimatta. Millaisia ne lienevät, ja millaiset ihmiset niitä tehtailevat? Siinä poliisi voisi ja saisi olla hiukan vokaalimpi, moittivaisempi.

Henkilökohtaiset kostot poliisia vipuvartena käyttäen pitää ensimmäisenä kitkeä pois.

Äänestäkää vihreitä, niin poliisien määrä ja laatu vähenee entisestään!

Arto Bäcklund

Uskoni Suomen oikeuslaitokseen, erityisesti sen yhteen osaan, Poliisiin, on mennyt jo vuosikymmen sitten.

On täysin turhaa, lähes vastuutonta sanoa, että kun koko korkein poliisijohtomme on syytettyjen penkillä ja Valtakunnansyyttäjä jo tuomittu, järjestelmä sillä perusteella toimii.

Mikään ei ole muuttunut. Oikeuslaitoksemme politisoituminen ja amerikkalaistuminen jatkuu. Lisäksi nyt käytävät oikeudenkäynnit lisäävät, ovat jo lisänneet, kollegiaalisen kuoren ja turvaverkoston muodostumista poliisin sisällä. Jatkossa emme tule näkemään vastaavia oikeudenkäyntejä. Siitä sisäinen omerta pitää huolen.

Täällä Savitaipaleella, eteläsuomalaisessa kunnassa poliisia näkee joskus kotiruoan ääressä kylän ainoassa ravintolassa, tai uudelleen vt. 13 varrella avatun liikenneaseman lounaspöydän ympärillä.
Tarpeeseen poliisi kuntaan tulee, jos tulee, mutta Lappeenrannasta siihen kuluu jotain reilusta puolesta tunnista yli tuntiin. Gogogogo!

Airi Pulkkinen

Niin mutta vuoden 2017 lopussa uutisoitiin: Sisäministeriö on kohdentanut poliisille 34,5 miljoonaa euroa erityisesti vihapuheen ja ääriliikkeiden torjuntaan. Niinpä jopa lehdessä julkaistuja mielipidekirjoituksia on ollut poliisilla aikaa lähteä tutkimaan! Tällaiseen kyllä löytyy rahaa ja resursseja käyttöön. Tämä on tosiasiaa.

Suomeen oli tullut neuvo EU:sta: "Euroopan neuvoston neuvoa-antava komitea on kehottanut Suomea panemaan vihapuheen kuriin." Aivan kuin vihapuhe olisi vain kotoperäistä. Tanskassa ulkomaalaiset vihapuhesaarnaajat on laitettu kuriin ja evätty pääsy maahan vähintään kahdeksi vuodeksi.

Ilkka Paananen

Täällä halutaan lisätä poliiseja kaupunkeihin ja esikaupunkiaiueille rikollisuuden lisääntymisen vuoksi. Miten tämä pitäisi käsittää kun samat kommentoijat ovat tyhjentämässä maaseutua ja pakkosiirtämässä tukijusseja kaupunkeihin. Pelottaa tuommonen - en uskalla tulla. Tästä enää puuttuu se yhden tee-itse metsänhoitajan teesit kuinka Suomen metsätalous tulee järjestää ja paketti on täydellinen.

Sanna Tenkula

Miksi vakavat rikokset jätetään tutkimatta ja paljoko aikaa menee poliisijohdolla siihen, kun samat viranomaiset vuosikymmeniä peittävät omia ja kollegoidensa virkarikkeitä.

Omassa tapauksessamme tutkittavana olisivat selkeästi viranomaisten esteellisyydet ympäristörikoksien peittelyssä. Esteellisyyssäännösten tarkoituksena on ensinnäkin turvata se, että yksittäinen asia todella käsitellään puolueettomasti.

80- luvulla louhittua kiveä on myyty koko ajan vielä 2015v. Alue olisi ollut pakko maisemoida jo vuoteen 1991 mennessä, mutta edelleen sen peittely jatkuu.

Valtakunnansyyttäjänvirasto teki päätöksen 9.9.2009: ”Asiakirjamateriaalista käy ilmi, että mahdollinen rikostunnusmerkistön mukainen louhinta ja räjäytystyö on suoritettu 1990-luvun alussa. Tältä osin on selvää, että rikosten syyteoikeudet ovat vanhentuneet, eikä tutkintaa voida edes aloittaa. Tämä koskee myös samoihin tekoaikoihin tapahtuneita valvonnan laiminlyöntiin liittyviä virkarikoksia.”

Valtakunnansyyttäjänvirasto jätti tutkimatta ja vastaamatta vuosina 2000-2009 ja eteenpäin tapahtuneet viranomaisten lainvastaiset toimet. Toiminta jatkui koko ajan ja mm. millä mm. 2000 vuonna yrittivät salata, että louhintaa ei olisi tapahtunutkaan.

Kuka tutkii kun, Poliisi teki perättömän paperin, että luvat 2013 vuonna olisi. Louhijakin myönsi ettei ole lupia. Miksei tutkita komisarion toimia?

Siinä vaiheessakin, kun eriviranomaiset hakivat lupia väärillä tiedoilla kaavoitusasiassa 2010 vuonna ja kiven haku alueelta jatkui, niin poliisi tekee seuraavaa: Komisario teki tutkimatta päätöksen vuonna 2013, että mitään rikosta ei ole tapahtunut, mikä on täysin keksittyä, koska kaikki louhinta on tapahtunut jo aikaisemmin ja nyt jälkikäteen kunta yrittää kaavoittaa louhosta maa-aineksen ottoalueeksi.

Näin esitettiin, ettei mitään rikosta ole tapahtunut, mutta komisario ei tutkinut sitä asiaa, että kunta väärillä tiedoilla haki kaavoitusta ja kaikki louhinta on todellisuudessa tapahtunut kymmeniä vuosia sitten. VKSV siirrettiin 2016 v, vaatimuksemme taas samoille poliiseille.

Kuka tämän tutkii? 2014 v. KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaavahakemuksista ja oikeuden päätöksistä ei käy esille, että louhimoa olisi haettu kaavan ulkopuolelle, vaan hakivat EO-alueeksi, mikä kiellettiin lähellä olevan asutuksen vuoksi.
http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paatoksien-vaara-soveltam...

Arto Bäcklund

Oleellisia kysymyksiä ovat Poliisin tekemien esitutkintojen laadun heikkeneminen kuin myös niiden pitkä kesto. Lisäksi myös oikeudenkäynnit päätökseen asti ovat Suomessa venyneet niin, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on niistä Suomea huomauttanut.

Uusi ilmiö Poliisin amerikkalaistuessa on se, että mikäli esitutkintakynnys poliisia kohtaan on Euroopan alhaisin. Se johtuu komentoketjuvastuusta.

Kakkuna marjan päällä ovat niin kalliit oikeudenkäyntikulut, ettei edes keskituloisella ole mahdollisuutta oikeudenkäyntiprosessia Suomessa aloittaa.

esko kotilainen

Roottalaiset ovat keksineet oivan keinon tälläisiin ongelmiin.
Tukholman viimeinenkin poliisiasema sulkee ovensa.On auki ainoastaan 8-20.Kaikki muut ovat jo järjestäneet toiminnan 9-15.
Viime vuonna 370 julkista ampumistapahtumaa,47 raatoa,pari sataa havoittunutta,ketään syyllistä ei ole saatu kiinni.Tänä vuonna on jo päästy yli edellisen vuoden ennätyksestä.Tässä olisi Suomen poliisille oppimista.Lyökää poliisiasemmat kiinni.ja toimakaa ainoastaan kello 10-14.Jo tulisi säästöjä.

Rauno Tuomisto

100000 sisältääkö mielestäni epäolöennaiset asia pitääkö ne vähentää luvusta.
Epäolennaiset. (Poliisi valittaa resurssipulaa)
Ikean parkkipaikalla lo..ila kävimme koeajamassa sinnetuodun henkilöauton ajoimme 500m ja takaisin. Kesti alle 10 min. Poliisiauto jossa kaksi poliisia kierteli autoomme oli soitettu hätäkeskukseen koira auton sisällä on kuolemassa. Meitä ei vangittu ei sakotettu. Onko hälytystehtävät priorisoitu oikein ja kaksi poliisia yksi pystyis hoitamaan oppia vois ottaa usa:sta.
Sitte joku ilkeämielinen soittaa jonossaajossa joku ajaa epävarmasti auto lähentelee keskiviivan. Ei tarvi ajaa 100km ni poliisi polkaisee sivutieltä pillit vinkuen ja sinivaloin perään. KAKSI poliisia toinen ikäänkuin puhallutti ja kertoi miksi pysäytys toinen kierteli pimeessä autoa varmuuden vuoksi) Mitä mitä mitä oli soitettu hätäkeskukseen (soittajaa ei kerrotti) epävarma ajo. Varmaan näitä esimerkkejä on. Jos sisältyy tohon 100000: ni ni siitä vois vähentää "turhat toimet" luku vois puolittua. Ja poliisille vois usa mallin mukaan edellyttää oman järjen käyttöä ja sanktiot jos turha pysäytys. Ja sit vielä poliisien lisääminen poistamalla seuralaisajo. USA poliisi suorittaa esim liikennevalvonnan periaatteella yksi auto yksi poliisi joka "tuplais"poliisien määrän.

Jouni Lehmusruusu

Porvarit, Keskusta ja Kokoomus, ovat olleet kansan kassan vartijoina vuodesta 2003.

Valtionvelka on kaksinkertaistunut.

Kaikkia palveluja on heikennetty.

Verohelpotuksia ja suoria tukia suuryrityksille annetaan jo 23 miljardia.

Eläkeläisten köyhyys on teollisuusmaiden suurin.

500.000 ihmistä tekee ilmaistyötä.

Veronkierto on tehty helpoksi, arvioitu menetys vuosittain 10 miljardia.

900.000 Suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella.

140.000 lasta elää köyhyydessä, myös tämän Joulun.

Rajat on avattu, ja lopullisesti ne aukaistaan 11.12.2018 kun maahanmuutosta tehdään ihmisoikeus.

Edes hallitus ei noudata perustuslakia.

Onko meillä varaa enää yhteenkään kauteen näitä vanhoja korruptio puolueita?

Jorma Vesa

Poliisilta ei saa apua ku viikonloppuiltoina jos suoraan kysyy... .."poliisit" sarjasta huomattua ja todellisuuteen verrattuna. Tutkintapyynnöt ei etene, mikäli joudut esim. omaisuusrikoksen uhriksi.

Omalla kohdalla korpilaki toimi jälkihoitona, kun poliisin toimet eivät edenneet rikosilmoituksen jälkeen mihinkään.