Sunnuntai 26.5.2019

Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä – 255 F35-konetta huimaan hintaan

Luotu: 
15.11.2018 17:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon tilaa Lockheed Martinilta 255 F-35-häivehävittäjää, kertoo The Daily Mail.

Kauppahinta on 22,7 miljardia dollaria. Lockheed Martin saa ennakkosuorituksena kuusi miljardia dollaria. Vertailun vuoksi: Viron valtion vuosibudjetti on noin 10 miljardia euroa ja Suomen noin 55 miljardia.

Puolustusministeriön mukaan koneita toimitetaan Yhdysvaltain armeijalle yhteensä 106 kappaletta, joista ilmavoimat saa 64 F-35A -konetta, laivasto 16 F-35C -konetta ja merijalkaväki 26 F-35B -konetta.

Loput koneista toimitetaan kansainvälisille liittolaisille.

Koneet toimitetaan tilaajalle vuoteen 2023 mennessä.

Pääosa koneista valmistetaan Yhdysvalloissa, mutta jonkin verran myös liittolaismaissa, kuten Iso-Britanniassa ja Italiassa.

F-35-projekti aloitettiin 1990-luvun alkupuolella ja se on Yhdysvaltain kallein yksittäinen asejärjestelmä. tavoitteena on valmistaa yhteensä 2 500 F-35 hävittäjää, joiden kokonaishinnaksi arvioidaan 400 miljardia dollaria.

Kun mukaan lasketaan koneiden ylläpito- ja päivityskustannukset koko käyttöajalta, hinta kohoaa peräti 1 500 miljardiin dollariin. Koneiden suunniteltu käyttöaika päättyy arviolta vuonna 2070.

Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on käytössään 245 F-35-hävittäjää. Ulkomaille koneita on toimitettu 320 kappaletta.

F-35 on mukana tarjouskilpailussa, jolla korvataan aikanaan nykyiset Hornet-hävittäjät. Puolustusselonteon arvio hankkeen kustannuksista on 7-10 miljardia euroa.

Puolustusministeriö tilaa hävittäjien lisäksi Lockheed Martinilta kahdeksan MH-60R-helikopteria. Niiden hinta on 382 miljoonaa dollaria.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli-Jussi Jalkanen

Suomen ei pitäisi ostaa koneita arvaamattomalta USA:lta useasta syystä:
Ne ovat hyvin kalliita.
Jo nyt siissä on esiintynyt paljon vikoja. USA:n huipputekniikka on huonosti vikasietoista ja laatuvirheitä on kaikissa laiteryhmissä paljon. Esim. juuri tapahtunut Boeing - tuho, johtui järjestelmäviasta.
USA yhteiskuntana on ajatumassa koko ajan paheneviin vaikeusiin uusavuttomuuten ja poliittisen kahtiajaon seurauksena. Tilanne pahenee ja vaikuttaa maan toimintaan kaikilla sektoreilla. Tälle Kiinalaiset ja Venäläiset nauravat partaansa.
Euroopan pitäisi vahvistaa itse omaa aseistustaan omilla asellaan, eikä ostaa niitä muualta.
Panostaminen suuria määriä yltiökalliiseen ilma-aseeseen on kysymyksen alaista. Minusta pitäisi enemmänkin panostaa uudenlaiseen innovaatiotekniikkaan ilmapuolustuksessa. Nykyajan robotiikka ja drone teknologia mahdollistaa kaikenlaisten mahdollisuuksien käytön tuhota vihollisen hävittäjiä jo maassa.