Tiistai 21.5.2019

Työttömien karu kohtelu paljastui raportista – ”Lääkärien vastauksista tuli esille väheksyvä asenne”

  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Osalla asiantuntijalääkäreistä on varsin stereotyyppinen käsitys pitkäaikaistyöttömistä. ”Pitkäaikaistyöttömät nähtiin näissä vastauksissa usein päihdeongelmaisina, työhön huonosti motivoituneina, joilla on sosiaalisia ja elämänhallinnan ongelmia.”
|

Ministeriön raportin mukaan kymmenien tuhansien suomalaisten pitkäaikaistyöttömien pitäisi olla työkyvyttömyyseläkkeellä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat selvityshenkilöt työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Tuija Oivo ja lääketieteen tohtori Raija Kerätär luovuttivat torstaina osatyökykyisten työllistämistä koskevan raporttinsa terveysministeri Pirkko Mattilalle (sin) ja työministeri Jari Lindströmille (sin).

Raportin mukaan työttömien joukossa on runsaasti sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole todellisuudessa työkykyisiä. Vuoden 2018 alkupuoliskolla noin 81 000 pitkäaikaistyöttömästä työkyvyttömiä oli arviolta 27 000. Raportin mukaan heidän kuuluisi olla työkyvyttömyyseläkkeellä. Suomen osatyökykyisten tai työkyvyttömien työttömien tarkkaa määrää ei tiedetä.

Työttömät ovat sairaampia kuin työssä käyvät, mutta he käyttävät vähemmän terveyspalveluita. ”Työttömyys näyttää olevan suurella osalla välivaihe työkykyisyyden ja työkyvyttömyyden välillä”, raportissa kerrotaan.

Vähintään noin 16 000 työttömän työnhakijan työkykyä voitaisiin kohentaa hoidoilla ja kuntoutuksella nykyisestään, mutta heidän tarpeitaan ei tunnisteta tavanomaisissa sote- ja työ- ja elinkeinopalveluissa, arvioidaan raportissa. Eniten työkyvyttömyyttä aiheuttavat muun muassa mielenterveyden sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.

Raporttiin sisältyi Kelan sairauspäiväraha- ja työkyvyttömyyseläkehakemuksista arvioita antaville asiantuntijalääkäreille tehty kysely, jossa kysyttiin muun muassa, miksi työttömänä olleiden työkyvyttömyyseläkkeistä hylättiin 87 prosenttia, mutta työssä olleiden 31 prosenttia.

Kolmasosassa vastauksista epäiltiin pitkäaikaistyöttömien todellista sairastavuutta ja esitettiin, että työkyvyttömyyseläke on todennäköisesti toimeentulon kannalta edullisempi vaihtoehto kuin työttömyysetuus ja siksi sitä halutaan runsaasti hakea.

”Osassa lääkärien vastauksista tuli esille vastaajan väheksyvä ja negatiivinen asenne pitkäaikaistyöttömiä kohtaan.”

Vastauksista saattoi selvityshenkilöiden mukaan päätellä myös, että osalla asiantuntijalääkäreistä on varsin stereotyyppinen käsitys pitkäaikaistyöttömistä.

”Pitkäaikaistyöttömät nähtiin näissä vastauksissa usein päihdeongelmaisina, työhön huonosti motivoituneina, joilla on sosiaalisia ja elämänhallinnan ongelmia.”

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan selvityshenkilöt toteavat, että monialaisen yhteistyön pohjaksi olisi käynnistettävä työkykyohjelma, jolla lisättäisiin 2osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työelämäosallisuutta2 ja varmistettaisiin heidän tarvitsemansa palvelut ja etuudet.

LUE MYÖS:

TE-virkailijalle maksetaan pian bonus tietyistä työttömistä: Hallitukselta miljoona TE-toimistojen tulospalkkioihin

Tutkimuslaitos: Suomen pitkäaikaistyöttömyyden lasku on ”tilastopuhdistus”

Työministeri Ylelle: Osa työttömistä pitäisi vapauttaa velvoitteesta hakea töitä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Pylkkönen

Johtuu varmaan pitkälti siitä että lukuisissa tutkimuksissa sairastavuuden on osoitettu riippuvan merkittävästi sairausperusteisten etuuksien tasosta. Ihmiset paranevat kun sairauspäivärahoja ja työkyvyttömyyseläkkeitä leikataan. Mystistä mutta totta.

Sari Palo-oja Os Koski

Miksi nämä lääkärit, jotka eivät edes ole asiakasta nähneet, voivat polkea asiantuntijoiden (erikoislääkäreiden) lausunnot ja evätä työkyvyttömyyseläke? Sitten kun asenne on vielä tämä. Eikö tähän jo oikeasti saisi jotain inhimillisyyttä?

Topi Rantakivi

Varastohommissa olevia ihmisiä, minkä minä joitakin tunnen. He joutuvat kanniskelemaan monta tuhatta kiloa viikossa. Arviolta 16 000 - 21 000 kiloa.

Kun tuota hommaa on tehnyt jo kauan, niin sitten on henkilöllä paikat rikki jo siinä 30-ikäisenä. Myös toistuvia töitä alkaa kyllästyttämään, että haluaa vaihtaa alaa.

Tällä hetkelläkin AKK:n ammatillisessa tutkinnossa on monta opiskelijaa, ketkä halusivat vaihtaa tylsän toistuvuuden ammatin.

Tutkimus asiassa on isolta osalta totta ja että tilastoinnissa piilotetaan/kaunistellaan todellisia lukemia.

Mustonen Jarno

Kohta 4 vuotta kipeä. Lääkäri ei usko. Mangneetti kuvista kaksi täysin eri lausuntoa. Jopa laiskaksi lääkärit laittaneet. Kuitenkin on viat löydetty. Tämä on kierre missä ei ole järkeä. Järjestetään yksilökuntoutusta. Jossa fysioterapeutti istuu tuolissa ja sanoin miten laittaa raajat, että tulee venytystä lihakseen. Tuokio kestää noin 10 minuuttia. Sitten allas jumppa nyt kesto jo 20 minuuttia. Paljon luentoja. Kaikki tuttua asiaa. Olen lähihoitaja. Yksilöityä kuntoutusta. Se vielä, että on kolmessa osassa. Ainakin kahdessa ollut eri ihmiset vastassa. Ei siis jatkumoa hoidossa. Eka kerta oli parempi kuin toinen. Onko tämä vaan rahan keruuta. Muutenkin meitä piilotellaan vaan vuosia. Lopulta kukaan ei ota tosissaan. Kuka huvikseen perheen haluaa ahdinkoon. Tämä on maanpäällinen Helvetti. Kaikki vielä koulupahoinpitelyjen seurausta. Sairaat työttömät on aivan oma kastinsa. Ei elämisen arvoista kohtelua.