Maanantai 17.6.2019

Nyt jysähti karu luku syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Luotu: 
16.11.2018 09:13
Päivitetty: 
16.11.2018 09:25
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
|

Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2030 alle 15-vuotiaita henkilöitä 760 000, mikäli syntyvyys pysyisi nykyisellä tasolla.

Viimeksi Suomessa on ollut alle 15-vuotiaita näin vähän 1870-luvun lopulla, jolloin maamme väkiluku oli alle kaksi miljoonaa henkilöä. Vielä 1970-luvulla maassamme oli miljoona alle 15-vuotiasta, Tilastokeskus kertoo juuri julkaistussa väestöennusteessaan.

Vuosi 2018 tulee olemaan kolmas vuosi peräkkäin, kun Suomessa kuolee ihmisiä enemmän kuin syntyy. Syntyneiden määrä jatkaa ennusteen mukaan laskuaan ja kuolleiden määrä nousee eliniän pidentymisestä huolimatta. Ennusteen mukaan nettomaahanmuutto ylläpitäisi väkiluvun kasvua vuoteen 2035 saakka, jolloin maamme väkiluku olisi 5,62 miljoonaa henkilöä. Tämän jälkeen väkiluku kääntyisi laskuun ja 2050-luvulla maamme väkiluku olisi ennusteen mukaan jo nykyistä pienempi.

LUE ENSIREAKTIOT: Hämmästys leviää – Tämä kuva Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Arvion mukaan kokonaishedelmällisyysluku olisi tänä vuonna 1,43. Kokonaishedelmällisyysluvun tulisi olla vähintään yli väestön nettouusiutumisluvun eli 2,1, jotta väestö uusiutuisi.

Syntyvyyden tasoa kuvaava kokonaishedelmällisyysluku oli Suomessa 1,87 vuonna 2010. Viime vuonna kokonaishedelmällisyysluku oli Suomen historian matalimmalla tasolla, 1,49. Syntyvyys on laskenut 20 prosenttia. 2018 tulee olemaan kahdeksas peräkkäinen vuosi Suomessa, kun syntyvyys laskee. Edellisen kerran syntyvyys on laskenut näin monena perättäisenä vuotena Suomessa 1960-luvulla.

Syntyvyyden lasku on nostanut suuren julkisen keskustelun jo ennakkoon. Vain yksi asia tuntuu olevan kaikille selvää: ensimmäisen lapsen hankintaa lykätään.

”Olen käynyt lukuisia keskusteluja syntyvyyttä tutkivien asiantuntijoiden kanssa. Täyttä varmuutta käänteen syistä ei kenelläkään tunnu olevan. Syitä on varmasti monia. Selvää tuntuu olevan, että ensimmäisen lapsen hankkimista siirretään aiempaa myöhempään vaiheeseen. Tämän seurauksena perheiden lapsimäärä jää yhteen, korkeintaan kahteen. Myöskin ei-toivotut lapsettomuudet lisääntyvät”, EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala toteaa.

Väestöliitossa vaikuttanut tutkijatohtori Venla Berg Helsingin yliopiston Fimm-instituutista kertoi eilen Uudelle Suomelle, että vuonna 2008 alkaneen taantuman seurauksena toisien ja kolmansienkin lasten syntymät ovat vähentyneet, mutta aivan erityisesti on vähentynyt ensimmäisten lapsien hankkiminen.

”Siitä syntyvyyden lasku johtuu eniten. Että ensimmäisen lapsen hankintaa lykätään ja lykätään”, Berg sanoi. LUE TARKEMMIN: Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? – Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Lue myös:

Pysäyttävä kuva Suomesta: ”Jos tämä jatkuu, voidaan noin vuonna 2040 sulkea viimeinenkin synnytyssairaala”

Tutkijat BBC:llä: Jättiyllätys – vauvojen määrä romahtanut ”puolessa maailman maista”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

Velkarahaan perustuva valtiontalous ei tällaista kestä. Säästämiseen perustuvat puskuroiva valtiontalous olisi tämän kestänyt. No, nyt YK on keksinyt tähänkin lääkkeen nimeltä Global Communist Manifesto (GCM), jolla eri maiden ja väestöryhmien syntyvyyseroja tasataan.

Eero Ikonen

Tämän saman ennusteen toivoisi kääntyvän koko maailman väestöä koskevaksi. Ihmiskunta on menossa yhä kiihtyvämpää kovaa vauhtia kohti tuhoaan ja ratkaisuksi uskomme tähän väestön kasvun. Jos elintaso laskee lyhyellä syklillä Suomessa väestön vähentyessä, niin kyllä se globaalisti joskus elintason kasvun raja tulee vastaan väestön lisääntyessäkin. Perspektiivimme on kymmenissä vuosissa, kun merkityksellisyyden arvioinnin pitäisi ulottua tuhansiin vuosiin, joka selin on silmänräpäys telluksen ajankulussa.

Kaarlo Kunnari

Uskon että suurin syy lapsettomuuteen on nykyisessä asenteessa, jota joka suunnasta syötetään. Sateenkaariperheet ovat nyt suosiossa ja heteroparit eli lapsia tuottavat pannassa. Kuka silloin näkee vaivan kasvattaa yli 20 vuotiaaksi uutta sukupolvea, kun samat edut saa seurustelemalla saman sukupuolen kanssa ja pysyy jopa in porukassa sekä pääsee huomattavasti helpommalla. On tämä mennyt hulluksi tämä yhteiskunta. Olen itse lähestymässä ikää 76 vuotta, joten nuo valinnat ovat minulta ohi.