Maanantai 27.5.2019

Hämmästys leviää – Tämä kuva Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Luotu: 
16.11.2018 09:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työikäisen väestön ennuste muuttui melkoisesti, ekonomistit huomauttavat.
|

Tilastokeskuksen tänään perjantaina julkistettu väestöennuste on ekonomistien mukaan odotettuakin hurjempi. Ekonomistit ovat jakaneet tilannetta kuvaavia grafiikkakuvia sosiaalisessa mediassa. Näet grafiikat alempana jutussa.

”Väkiluku kääntyy laskuun jo 2035. Edellinen ennuste odotti kasvun jatkuvan ainakin vuoteen 2065”, kommentoi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

”Hyvinvointivaltion ’lujuuslaskelmat’ joutuvat todellakin koetukselle! Työikäisten määrän laskusta oltiin jo edellisen väestöennusteen vuoksi huolissaan mutta katsokaapa tätä uutta ennustetta. 2050 mennessä -200 t. ja 2070 mennessä -460 t. Tuottavuuskasvua tarvitaan!!” Vesala hämmästelee.

Lue tarkemmin väestöennusteesta: Uusi pohjaluku Suomen syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Lue myös: Osmo Soininvaara: Suomelle nopeasti uusi linja maahanmuuttoon, ”jonka säännöt voivat olla itsekkäitä”

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari on jakanut Twitterissä grafiikan, joka osoittaa rajun muutoksen verrattuna edelliseen, vuoden 2015 väestöennusteeseen. Myös Vesala on jakanut vastaavan grafiikkakuvan.

(Juttu jatkuu tviittien jälkeen.)

 

 

”Työikäisen väestön ennuste muuttui melkoisesti. Lasku jatkuu ja jyrkkenee 2040 jälkeen”, Huovari tviittaa.

”Trendi kääntyi. Suomi on Japanin tiellä. Väestön määrän ennakoidaan kääntyvän laskuun uuden ennusteen mukaan jo vuonna 2035. Vuonna 2065 Suomessa arvioidaan olevan yli 600 000 ihmistä vähemmän kuin vuoden 2015 ennusteessa. Se on paljon”, kommentoi Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

”Eläkejärjestelmä uhattuna”

Väestöennustuksen vaikutuksia on alettu myös heti arvioida.

”Odotan kauhulla, kun tämä ennuste lyödään eläke-exceliin sisään. Eläkejärjestelmän kestävyys nykymallilla on vakavasti uhattuna”, tviittaa kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki arvioi myös, että syntyvyyskehityksellä on ”merkittäviä vaikutuksia julkisen talouden pitkän aikavälin tasapainoon”.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan väestöennuste tarkoittaa sitä, että hallituksen politiikkaa ohjanneet Suomen kestävyysvajelaskelmat joudutaan ”valitettavasti” päivittämään. Lue lisää: Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi – ”Valitettavasti”

LUE MYÖS:

Pysäyttävä kuva Suomesta: ”Jos tämä jatkuu, voidaan noin vuonna 2040 sulkea viimeinenkin synnytyssairaala”

Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Väestön vähenemisen pysäyttämiseen on vain yksi konsti.Tehdään lapsia lisää.Pelkkä kannustus ei riitä.
Eli lapsiperheitä on tuettava monin tavoin.Aloitetaan vaikka lapsinlisän korottamisella.Siitä voi sitten miettiä edelleen miten perhepolitiikkaa kehitetään lapsimyönteiseen suuntaan.Raha ratkaisee ....tässäkin

Jari Aho

Meillä ei ole varaa perheverotukseen? Aikaisemmin työelämään, Naisten jääminen lasten kanssa kotiin on ongelmallista! Eikö kukaan muka näe yhtäläisyysmerkkejä tämän kaltaisilla puheille, politiikalla ja syntyvyyden laskulla? Onko Näistä syyhteyksistä puhuminen hys hys hommaa?

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Lapsilisät tulosidonnaisiksi niin, että kun perheen tulot reaaliaikaa seuraavan tulorekisterin mukaan menevät tietyn sovitun rajan yli, lapsilisät lakaavat tulemasta. Jos jostakin syystä perheen tulot jälleen putoavat tuon rajan alle, niin lapsilisät alkavat jälleen tulla.

Lapsilisien yleistä tasoa tulee nostaa em. järjestelmän tuomien säästöjen myötä: lapsilisiä vain niitä oikeasti tarvitseville perheille ja silloinkin nykytasoa enemmän.

Tämä olisi oikeaa perhepolitiikkaa, jolla olisi syntyvyyttä lisäävä vaikutus.

Petri Hämäläinen

Miesvihan ja ydinperheen vastaisuuden seuraukset ovat raskaat.

Hei - kenen vuoro tänään huutaa lisää tukia ja rahaa naisille? Kuka haukkuisi miehiä tänään ja kenen vuoro nyökätä hyväksyvästi miesten syrjäytymiselle?

Määritetäänhän yhdessä kaikki heteroseksuaalinen kanssakäyminen raiskaukseksi! #suostumus2018

Kaarlo Kunnari

Uskon että suurin syy lapsettomuuteen on nykyisessä asenteessa, jota joka suunnasta syötetään. Sateenkaariperheet ovat nyt suosiossa ja heteroparit eli lapsia tuottavat pannassa. Kuka silloin näkee vaivan kasvattaa yli 20 vuotiaaksi uutta sukupolvea, kun samat edut saa seurustelemalla saman sukupuolen kanssa ja pysyy jopa in porukassa sekä pääsee huomattavasti helpommalla. On tämä mennyt hulluksi tämä yhteiskunta. Olen itse lähestymässä ikää 76 vuotta, joten nuo valinnat ovat minulta ohi.

Tapio Meriluoto

Tämäntyyppisten uutisten kohdalla kannattaa aina pysähtyä miettimään, että onkohan kyseessä ylipäätään mikään oikea uutinen - vai onko kyse pikemminkin uutiseksi naamioidusta propagandasta maahanmuuton lisäämiseksi?

Vaaka kallistuu selvästi tuon jälkimmäisen vaihtoehdon puolelle.

Perustelu: Jos Suomella olisi tarjota työtä kaikille tämänhetkisillekin asukkailleen, voitaisiin noita käyriä pitää jossain määrin huolestuttavina. Mutta koska meillä on jo nyt useita satoja tuhansia työikäisiä ihmisiä työnteosta sivussa, ei työikäisten lukumäärän tippuminen muutamalla kymmenellä tuhannella haittaa yhtään mitään.

Tauno Halkomäki

Olet oikeilla jäljillä. Huoli on aito, mutta paketoitu vääristelyyn. Näemme kokonaiskuvan ja voimme ymmärtää kätketyt vaikuttimet, on kysymme edes seuraavat kysymykset:
- kuka tulevaisuudessa maksaa ne verot, joilla tuensaajien kasvavaa joukkoa pidetään yllä
- kuka tulevaisuudessa maksaa ne verot, joilla julkisektorin syöttiläsarmeijaa pidetään yllä
- kuka maksaa ne verot, joilla maailmanhalausta, tuulivoimatukia ym. tolkuttomuuksia voidaan jatkossakin pitää yllä

Vastaus tullee yllätyksenä vain harvoille, lähinnä joillekin niistä, jotka kärkkäinä kellokkaina ovat ajamassa maailmaaparantavia asioita veronmaksajien laskuun.

Olemme junassa, joka täyttä höyryä kiitää umpitunnelissa, valot palavat, soitto soi ja monilla on kivaa, mutta tunnelin perä näkyy jo.

Irja Röntynen

Suomessa on kuulemma työtä mutta nuoret suomalaiset eivät halua muuttaa työn perässä kotoaan. Näin ainakin talouslehdet kirjoittavat! Mamut menevät vaikka siivoojiksi, vaikka olisi kotimaassa lääkärin koulutus hankittu. Oppisopimustakin on ehdotettu.

Risto Parviainen

Sipilän hallitus on tehnyt kaikkensa jotta kantasuomalaisten syntyvyys saataisiin laskuun. Hyvin on Sipilä työssään onnistunut!
Sipilän hallitus on leikannut lapsiperheiltä lähes kaiken mikä on leikattavissa, samoin on koulutuksen laita, Sipilä höykyttää siinäkin lapsiperheitä oikein olan takaa.
Lapsentekoiässä olevat suomalaiset eivät yksinkertaisesti uskalla tehdä edes sitä yhtä lasta köyhyysloukun pelossa. Irwinin laulunsanoin, kunnei rahat riitä jokolauta, pakko sovitella jo köyttäkin kaulaan, kunnei rahat riitä....
Mutta ei hätää Sipilä & Pentikäisen lestadiolaisakseli on junaillut asian loistavasti!
Maahantulijat, uussuomalaiset tulevat ja täyttävät suomenmaan, jokainen maahantulijanainen pakkosynnyttää noin 8 -10 lasta. Pakkosynnyttää tarkoittaa sitä että maahantuliajanaisella ei ole mitään oikeuksia, mies määrää, käskee, nainen on pelkkä lapsentekokone, maahatulijoiden lakien mukaan.
Kantasuomalaiset katoavat Suomesta. Uussuomalaiset täyttävät Suomen.

Kaarlo Kunnari

Uskon että suurin syy lapsettomuuteen on nykyisessä asenteessa, jota joka suunnasta syötetään. Sateenkaariperheet ovat nyt suosiossa ja heteroparit eli lapsia tuottavat pannassa. Kuka silloin näkee vaivan kasvattaa yli 20 vuotiaaksi uutta sukupolvea, kun samat edut saa seurustelemalla saman sukupuolen kanssa ja pysyy jopa in porukassa sekä pääsee huomattavasti helpommalla. On tämä mennyt hulluksi tämä yhteiskunta. Olen itse lähestymässä ikää 76 vuotta, joten nuo valinnat ovat minulta ohi.

Savage Man

Ei pääse töihin vaikka kuinka yrittää, itse olen 30 vuotias ja takana 23 työsuhdetta, jos olisi vakituista työtä tarjolla niin varmasti voisi lapsia hankkia mutta kun on pelkkää pätkätyötä ja 9€/päivä orjatyötä tarjolla niin enpä halua tällaiseen maahan lapsia kasvattaa. Kouluttautumisesta on ollut puhetta myös uutisissa, itse olen valmistunut insinööriksi 2016 ja valmistumisen jälkeen en ole päässyt yhteenkään työhaastatteluun, eli kyllä kannatti opiskella.

Teijo Myllylä

Nyt mä sen muistin, ilmastomuutos tappaa siittiöt....sano juha... ei siinä taloudella ole mitään vaikutusta. Vaikka olis kuinka kepulainen niin ei vaan idä. täytyy laittaa lypsyn välillä kulkuset vähäksi aikaa pakasteeseen, niin kyllä se siitä.

Jarmo Kanerva

Suomi voi turvata tulevaisuuden digitalisaatiolla, automaatiolla ja robotiikalla. Kuten Japani tekee. Ei tarvita uutta veästöä, jonka toivotaan pystyvän vaativiin töihin sukupolven kuluttua kun on ensin koulutettu. Lähialuilta on saatavissa 15 milj koulutettua työntekijää heti, EUsta, Venäjä,Ukraina ym. Kyse on että maksetaan kohtuu palkat ja verojen jälkeen jää käteen, ja olisi oikeat työmarkkinat eikä säätely, mikä ei toimi. Sama liittyy lapsiperheisiin ja selviämiseen. Perheet eivät halua tehdä lapsia tällaisilla pelinsäännöillä. 6000 eur/v verovähennys/alaikäinen auttaisi jos olisi tahtoa. Samoin 10% työn alv tai työn oston verran vähennystä arvonlisästä. Nuoret miehet ei lapsia tee, kun lain tulkinnan vääristymän takia voidaan isä potkia pois koska vain ja jää maksajan rooli ja näin käy 50 % liitoista. Yhteiskunta viestii, ettei ole ydinperhetiä, miehiä, naisia ollenkaan ja ilmastomuutoksen takia peli on menetetty, eikä suomalaisilla ole oikeutta edes elää normaalisti. Mikä voisi mennä vikaan?!

Nytkin hallitus ottaa 7 mrd lainaa, lisäveroja myöhemmin, hyväätekimiseen, joka ei kohdistu suomalaisiin ja elää yli varojensa ja on nostanut veroasteen pilviin. 500 000 etsii kunnon töitä, 800 000 tekee ylikoulutettuna ja ilman palkkaa puuhastelua. Yhteiskunta ei pysty antamaan ympäristö koulutetujen tehdä töitä ja luoda uusia työpaikkoja esim vientituotteilla. Tuet jaetaan ideologisesti huuhaa, kiertotalouteen joka ei ole hyvä business, kaikkeen ekooon ja someen. Potentiaalisten koulutuksesta karsitaan ja työnnetaan toiveuniin ja riskipeliin, kotiuttamiseen rahat. Samaan aikaan Virosta tulee luku- ja ammattitaitoisia, jotka voi mennä töihin heti. Jos kansalainen toimisi kuin hallitus niin olisi holhouksessa ja lapset olisi otettu pois vastuuttomuuden takia.

Esko Riikonen

Osmo Soininvaara käytti heti tilaisuuden hyväkseen. Vihreitten maahanmuuttopolitiikka on sitä, että maa täytetään niillä ihmisillä, jotka eivät juuri työllisty. Ei siihen tule oikeasti mitään muutosta. Elätettäviä vain tulee lisää.

Airi Pulkkinen

TEM:n työllisyyskatsaus, Syyskuu 2018 Työnhakijoita yhteensä 563 261 henkilöä, joista ulkomaalaisia 75 070 henkilöä, siis ne joilla ei vielä Suomen kansalaisuutta. Olen lähietäisyydeltä seurannut 30 v naishenkilöä, joka kuumeisesti etsii vakituisempaa työtä. Ylioppilas + amk-tutkinto 4,5 v, ei ole tarjolla kuin muutaman kk pätkiä Suomessa, ollut välillä Norjassa ja Ruotsissa mutta haluaisi kotimaahan. Miten siinä perustat perheen ja teet lapsia, niin tietysti jos heittäytyy sosiaalitukien varaan. Se ei vaan helposti käy suomalaisen kouluttautuneen nuoren luonteelle. Työvoimapulasta on vouhotettu niin kauan kuin muistan. Pitääkö olla jatkuvasti hirveä määrä työttömiä?

Aune Mänttäri

Mietin jatkuvaa ikuista ikärakenteen muuttumisella peloittelua.

Uudelleen ehdotan tekstintarkastusta kaikiin toimittajien levittämiin ja julkaistuihin lehtijuttuihin ja haastatteluihin, että totuus päljastuisi.

Sama tekstin tarkastus käyttöön jota v.2018 Presidentinvaaleissa toteutettiin jolla osoitetytiin valheksi se ettei puhenaolevassa asiassa esitetty kaikkia asiaan vaikuttavia puolia ja heitettiin härskisti ilmoille " tekstintarkastuksen totuus, PUHUJA VALEHTELEE" käyttäen asiayhteydessä puhujan etu-ja sukunimeä".

Ikärakenteen syyt ovat mielestäni puoluepoliittisesti rakennettuja ihmisten tapakulttuurin, sukupuolikulttuurn, sekä ihmis-suhde kulttuurin muuttamiseksi tehtyjä toimenpiteitä. "tutkimusten" toteuttamiseks joita vallankäyttäjät ovat katsoneet tarpeellisiksi suorittaa.

Olisikohan toimenoiteet ja nyt eitetyt tulokset jonkinlaista "Suomakaisen ihmisrodun" hydäksi tehtyä jalostustyötä.

Puheena olevissa yksilö- kulttuurien kysymyksissä onkin jo edetty vaiheeseen, tulisiko säätää laki syntymätodsuksen merkinnöistä niin, että lapsen sukipiolta ei mainita synntymätodistuksessa vain vain rekisterinumero.( rek.numero taitaa nykyisin ilmaista sukupuolen) Eli yksilön omaan harkintaan jätettäisiin harkinta onko hän mies vai nainen.

Kokonaisvaltainenlainsäädäntömme:Suomenperustuslaki: koulutuksesta, perusturvasta. asumisolosuhteista, ravinnosta, terveydenhoidosta, sukupuolten tasa-arvosta palkkaan, työhon, asemaan, päätöksentekoon, suhde toiseen sukupuoleen, avioliittoon ja muihin liittoihin, päätöksentekoon osallistumisesta, sekä ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista OIKEUSTURVASTA ovat tuottaneet tänäpäivänä vyvinvoinnin niille joilla hyvinvointia on ja pahoinvointia niille jotka ovat joutuneet lainsäädännässä valitulksi huonompaan asemaan kaikkien lakien, asetusten ja toimeenpanosäädosten ja toimintaohjeiden totauttamisen kohdalla.

Mtta voisiko tänäm ikäjakautuma tuloksen ja ennusteet nyt välittömästi muuttaa nousevien syntyvyyslukujen ylöspäin nouseviksi "käyriksi" viivoiksi.

Tivon uusista puolueuista valittavien kansaedsusrajien näkevän kansakuntamme hallintorrrjestämän uudistamisen ajankohtaisuuden ja valitsevanv.2019 Eduskuntavaaleissa reilusti yli 100 kansanedustajaa, jotka sitoutuisivat hallitusoljelmaan joka ottaa ohjelmaansa ensisiaisesti hallintokorruption purkamisen ja palauttaisi ihmisille tasavertaisemmat oikeudet, työn ja TYÖNILON!