Tiistai 21.5.2019

Ekonomisti: Nyt petti Suomelta kaksi tukijalkaa – ”Kyyti on kylmää, kun ajatellaan kansantalouden kestävyyttä”

Luotu: 
16.11.2018 10:50
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Hedelmällisyysluvun osalta voi puhua romahduksesta, Ralf Sund sanoo.
|

Työmarkkinakeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi Tilastokeskuksen tuoretta väestöennustetta STTK:n blogissa.

”Kyyti on kylmää, kun ajatellaan kansantalouden kestävyyttä. Koville joutuu ennen muuta julkinen talous, jonka kontolla on kasvavan vanhusväestön hoivasta huolehtiminen. Painetta veroasteen nostolle on. Myös eläkejärjestelmän taloudellinen kestokyky edellyttää toimenpiteitä”, Sund kirjoittaa.

Sundin mukaan väestöennusteessa on kaksi tärkeää lukua, joista toinen on kokonaishedelmällisyysluku. Tilastokeskuksen arvion mukaan kokonaishedelmällisyysluku olisi tänä vuonna 1,43. Kokonaishedelmällisyysluvun tulisi olla vähintään yli väestön nettouusiutumisluvun eli 2,1, jotta väestö uusiutuisi. Viime vuonna kokonaishedelmällisyysluku oli Suomen historian matalimmalla tasolla, 1,49.

”Kolmen vuoden takaisessa ennusteessa hedelmällisyysluvuksi oletettiin 1,70. Voidaan puhua romahduksesta”, Sund kirjoittaa.

Toinen tärkeä luku on Sundin mukaan nettomaahanmuutto.

”Myös tämä ennuste kulkee alenevaan suuntaan. Kolme vuotta sitten oletettiin nettomaahanmuuton olevan 17 000 ihmistä vuodessa, nyt ennustetaan määräksi 15 000. Kaksi tukijalkaa pettää samaan aikaan. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa pitäisi osata katsoa samaan aikaan lähelle ja kauas. Väestöennuste asettaa päätöksentekijät yhä tiukemmin seinää vasten”, Sund kirjoittaa.

Sundin mukaan työllisyysastetta on entisestään nostettava, eläkejärjestelmää tulee päivittää ja sote-sektorilla tuottavuutta kohotettava.

LUE LISÄÄ:

Hämmästys leviää – Tämä kuva Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kunnari

Uskon että suurin syy lapsettomuuteen on nykyisessä asenteessa, jota joka suunnasta syötetään. Sateenkaariperheet ovat nyt suosiossa ja heteroparit eli lapsia tuottavat pannassa. Kuka silloin näkee vaivan kasvattaa yli 20 vuotiaaksi uutta sukupolvea, kun samat edut saa seurustelemalla saman sukupuolen kanssa ja pysyy jopa in porukassa sekä pääsee huomattavasti helpommalla. On tämä mennyt hulluksi tämä yhteiskunta. Olen itse lähestymässä ikää 76 vuotta, joten nuo valinnat ovat minulta ohi.

Risto Nikander

Voi tämän mainitun perusasian politiikkojen kaaliin. Maa on jo pullollaan arabimimiehiä, joiden ainoa tarkoitus on löytää Suomesta nainen, jonka avulla saisi lapsen aikaan. Näitähän on ukkomiehissäkin. Niin olisi oleskelulupa hankittu. Muulla ei väliä. SIlloin voisi alkaa/jatkaa muista busineksiä, rikoksia, paremman vaimon etsimistä jne. jne.
Sen jälkeen voisikin jo hakea perheenyhdistämistä edellisen vaimon ja lasten saamiseksi Suomeen.
Toinen maata vaivaava pulma on, että lapsia tuotetaan maassa lapsilisien ja periteen toimesta. Niistä kun ei tahdo tulla veronmaksajia ja työhaluisia. Ruotsissa on esimerkkeja.

Kaarlo Erjala

Ihmiset ovat valtaosin uroksia ja naaraita niinkuin muutkin nisäkkäät. Luulisin, että useimmilla ihmisillä ovat myös samantyyppiset lisääntymistarpeet kuin muilla nisäkkäillä.
Ongelmamme ratkaisemiseksi taidamme silti tarvita sekä parempaa perhepolitiikkaa että maahanmuuttajien nopeampaa kotouttamista.