Tiistai 21.5.2019

Näkökulma: Kantasuomalainen eläkeläinen voi pian jäädä ilman hoitajaa

Luotu: 
16.11.2018 10:59
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Kuka hoitaa eläkeläiset, jos Suomeen ei haluta tulla ulkomailta opiskelemaan ja töihin?
|

Oli suuri vitsailun aihe, kun sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kannusti suomalaisia ”synnytystalkoisiin” kesällä 2017. Sille nauroi puolueen omakin väki.

Rinne puhui oikeasta asiasta, mutta täysin pieleen mennein sanavalinnoin. Syntyvyys pienenee ja eläkeläisten osuus Suomessa kasvaa.

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman väestöennusteen mukaan Suomen väkiluvun oletetaan kääntyvän laskuun vuonna 2035 eli 17 vuoden kuluttua. Suomen väestön määräksi kirjattaisiin noihin aikoihin 5,62 miljoonaa.

Käänteen taustalla on syntyvyys, joka on pienentynyt koko kuluvan vuosikymmenen ajan syistä, jota oikein kukaan ei tunne. Tätä eivät viisaimmatkaan nähneet vielä kymmenen vuotta sitten.

Jonkun näkemyksen mukaan älykännykät ovat tulleet sängyssä lapsentekoaikeiden tielle, ja joidenkin arvioiden mukaan nuoret aikuiset matkailevat maailmalla mieluummin kuin ryhtyvät lapsenkasvatuspuuhaan. Siitä kun leviää kaveripiirissä ja mediassa mitä hurjimpia kauhutarinoita.

Edes maahanmuutto ei ennusteen mukaan pelasta Suomea ennustetulta kohtalolta, jossa väestö alkaa pienentyä kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä.

Tilastokeskuksen malliin on pantu joku määrä maahanmuuttajia, mutta todellisessa maailmassa muualta maailmasta pitäisi saada Suomeen paljon enemmän väkeä, jotta suomalainen yhteiskunta pyörii myös tämän vuosisadan jälkipuoliskolla ja sen jälkeen.

Huoli väestön kutistumisesta on aiheellinen sen keskellä, kun oikeistopopulistit perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon johdolla maalailevat omia kummia ja pelottelevia kuviaan ”väestönvaihdoksesta”. Jos erilaisia etnisiä taustoja syrjivä ajattelu olisi Suomessa valtavirtaa, ei tänne haluaisi tulla kukaan opiskelemaan ja töihin.

Kuka sitten hoitaisi kantasuomalaisen eläkeläisen?

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS:

Hämmästys leviää – Grafiikka Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Uusi pohjaluku Suomen syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Ekonomisti: Nyt petti Suomelta kaksi tukijalkaa – ”Kyyti on kylmää, kun ajatellaan kansantalouden kestävyyttä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Juutinen

Missä keskiajalla herrä päätoimittaja elää? Maapallon ylivoimaisesti suurin uhka on ihmispopulaation ylisuuri määrä, joten jokaisen nenäänsä pitemmälle ajattelevan pitäisi olla huojentunut, jos väestömäärä saadaan laskuun.

Päätoimittaja Huusko ei myöskään tunnu älyävän teknisen kehityksen vaikutusta yhteiskuntaan ml. työmarkkinat. Toisin sanoen innovatiivisesti yhteiskuntaa kehittämällä vanhushuolto tulee toimimaan vaikka väestö pieneneekin.

Huuskon ajattelu on esimerkki kehitysmaalaisesta ajattelusta, jossa väestön paisuttaminen on itseisarvo. Antaahan se vallan tunteen, kun populaa on kirjaimellisesti muille jakaa. Mutta täysijärkiselle on myös ilmiselvää, että kehitysmaalaisesti ajattelevien ihmisten maa myös pysyy kehitysmaan juuri siksi, että väestö paistetaan kantokyvyn yli. Siksi Suomenkaan ei pidä sortua kehitysmaalaisten ajatteluun väestönkasvun autuudesta. Herääkin kysymys, että onko päätoimittaja Huusko niin tyhmä, ettei tajua asiaa, vai onko hänen utopistisillä mamulinjauksilla masokistinen itseviha, jonka nimissä haluaa vetää suomalaisen kulttuurin ja kansan mukanaan ruskeaan armageddoniin?

Jouni Kaskiharju

Tämä Suomi -niminen maa muuttuu Pas*astaniksi muutamassa vuodessa. Kuka hullu tänne lapsia orjiksi olisi tekemässä? Maahan lappaa onnenonkijaa pakolaisiksi naamioituneena, eivät tee kulttuurisyistä töitä eikä senkään takia, että heille tulee kaikki valmiina kuin Manulle tuplaillallinen ja heitä ei saa arvostella koska rasismi, kansainväliset sopimukset ja meillä perhana on tilaa. Vaan ei rahaa.

Varsinaiseen kysymykseen: Kuka sitten hoitaisi kantasuomalaisen eläkeläisen?

Ei kukaan. Vääräuskoinen saa armonlaukauksen ilman saattohoitoa, pois maailmaa pilaamasta. Sillä tätähän se Suomen täyttäminen sadoilla tuhansilla, jopa miljoonilla allahin sotureilla joilla on vain yksi päämäärä.

Airi Pulkkinen

Jos pelkkä suuri määrä ihmisiä tarkoittaisi talouskasvua, tällä logiikalla monen kehitysmaan talous olisi huippukunnossa. Siis ihmisten määrä ei ole ratkaisevaa, maapallon väestöräjähdys on suuri onnettomuus. Ja on suuri onnettomuus että Suomessakin on jatkuvasti satojatuhansia työikäisiä työttöminä. TEM:n syyskuun 2018 katsauksen mukaan kokonaan työttömiä oli 232 082 henkilöä ja erilaisissa työvoimapalveluissa 126 618 eli ilman oikeaa työpaikkaa 358 700 henkilöä. Vastaavat luvut ulkomaalaisten osalta 24 045 + 31 237 eli yht. 65 282 ulkomaalaista ilman työpaikkaa (henkilöt joilla ei vielä Suomen kansalaisuutta).

Juhani Kleemola

Arvon päätoimittaja: vuonna 2015 meille perusteltiin että Suomeen tulleet 30 000 miestä muodostavat tämän 'vanhusten pyllyn pyyhkijät'. Toivoisin analyysiä, miksi näin ei ilmeisesti olekaan.

2035 on varmasti väestömme pienempi, koska suuret ikäluokat ovat silloin jo hautuumaalla. Hautuumaalle ei pyllyn pyyhkijöitä tarvita.

Toivoisin myös pohdintaa sen suhteen, miksi Suomeen ei tule koulutettua väkeä, vaan pikemminkin kouluttamatonta. Nykyisin pikemminkin koulutettu kantasuomalainen väki lähtee ulkomaille kuin koulutettu ulkomainen tulee Suomeen.

Ei tarvitse ajatella pitkään, kun havaitsee että korkeasti koulutettuja verotetaan raskaammin kuin kukaan muu, eläminen on kallista, ilmasto on kehno verrattuna eteläisimpiin maihin, kieli on outo ja jopa Helsinkikin on aika onneton paikka verrattuna muihin suurkaupunkeihin.

Kaarlo Kunnari

Uskon että suurin syy lapsettomuuteen on nykyisessä asenteessa, jota joka suunnasta syötetään. Sateenkaariperheet ovat nyt suosiossa ja heteroparit eli lapsia tuottavat pannassa. Kuka silloin näkee vaivan kasvattaa yli 20 vuotiaaksi uutta sukupolvea, kun samat edut saa seurustelemalla saman sukupuolen kanssa ja pysyy jopa in porukassa sekä pääsee huomattavasti helpommalla. On tämä mennyt hulluksi tämä yhteiskunta. Olen itse lähestymässä ikää 76 vuotta, joten nuo valinnat ovat minulta ohi.