Maanantai 27.5.2019

Osmo Soininvaara: Suomelle nopeasti uusi linja maahanmuuttoon, ”jonka säännöt voivat olla itsekkäitä”

Luotu: 
16.11.2018 14:08
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Kanada pisteyttää maahanmuuttajiaan. Kuvituskuva Torontosta.
|

Yksi huomio Tilastokeskuksen tänään julkistetusta väestöennusteesta on se, miten se vaikuttaa maahanmuuttonäkökulmiin.

”Ennusteen mukaan nettomaahanmuutto ylläpitäisi väkiluvun kasvua vuoteen 2035 saakka, jolloin maamme väkiluku olisi 5,62 miljoonaa henkilöä. Tämän jälkeen väkiluku kääntyisi laskuun ja 2050-luvulla maamme väkiluku olisi ennusteen mukaan jo nykyistä pienempi”, Tilastokeskus kertoi tänään.

Vihreä vaikuttaja, kunnallispoliitikko Osmo Soininvaara sanoo asian selvästi tviitissään:

”Väestöennuste osoittaa, että tarvitsemme pikaisen politiikkamuutoksen suhteessa työperäiseen maahanmuuttoon. Toisin kuin humanitäärisen maahanmuuton, sen säännöt voivat olla kansallisesti itsekkäitä. Kanadakin pisteyttää ja on pärjännyt hyvin.”

 

 

Suomen Kanadan suurlähetystössä suurlähettilään sijaisena toimiva Veli-Pekka Kaivola kirjoitti Kanadan pisteytysmallista ulkoministeriön blogissa aiemmin tänä vuonna.

”Kanada pyrkii hallittuun maahanmuuttoon, jossa suurin osa maahanmuuttajista on niin sanottuja taloudellisia maahanmuuttajia. Maahan houkutellaan osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa. Hakijat pisteytetään hakuportaalissa, josta parhaat kandidaatit kutsutaan hakemaan pysyvää oleskelulupaa. Taloudellisen maahanmuuton lisäksi maahanmuuttopolitiikan tavoitteena on yhdistää perheitä ja vastata kriisitilanteisiin ympäri maailmaa tarjoamalla turvaa”, Kaivola kuvaili.

”Pisteytysjärjestelmässä otetaan huomioon muun muassa koulutus, kielitaito, työ- tai opiskelukokemus Kanadassa ja mahdollinen työtarjous”, Kaivola kertoi.

Tukipalvelut ovat Kanadan mallissa keskeisessä asemassa, Kaivola huomauttaa.

Osmo Soininvaara on kirjoittanut Kanadan mallista blogissaan jo vuonna 2013.

”He [kanadalaiset] ottavat itsekkäästi siirtolaiskriteerein maahanmuuttajia. Heillä on tähän tarkoitukseen värväystoimistoja ympäri maailmaa. Tässä ei ole mitään vikaa. Niin Suomenkin pitäisi tehdä, mutta ongelmamme on, että emme ole kovin houkutteleva maa eliittimuuttajille.  Meidänkin kannattaisi houkutella aktiivisesti maahan sellaisia muuttajia, joilla on täällä menestymisen edellytykset. Mitä enemmän näitä koulutettuja ja menestyviä ulkomaalaisia täällä on, sitä paremmin myös humanitaarisin perustein maahan tulleet pystyvät yhteiskuntaamme integroitumaan”, Soininvaara kirjoitti tuolloin.

Myös Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko nosti tänään esille maahanmuuttonäkökulman. LUE LISÄÄ: Näkökulma: Kantasuomalainen eläkeläinen voi pian jäädä ilman hoitajaa

Työmarkkinakeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund nosti niin ikään maahanmuuton toiseksi olennaiseksi tekijäksi väestön kannalta naisten hedelmällisyysluvun rinnalle. LUE LISÄÄ: Ekonomisti: Nyt petti Suomelta kaksi tukijalkaa – ”Kyyti on kylmää, kun ajatellaan kansantalouden kestävyyttä”

LUE MYÖS:

Toimitusjohtaja purkautui Mikael Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa

Pian tarvitaan jopa 53 000 uutta työntekijää Suomessa – ”Koneet käyvät nyt täysillä”

Sisäministeri varoittaa Jussi Halla-ahon maahanmuuttomallista: ”Japanin tie on alamäki”

Tutkija lyttää Sipilän hallituksen maahanmuutto-ohjelman: ”Tyly totuus”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Airi Pulkkinen

OECD julkaisi 5.8.2018 selvityksen maahanmuuttajien kotoutumisesta - Tulokset ovat synkkiä erityisesti maahanmuuttajanaisten kotoutumisen ja lasten koulumenestyksen kannalta. Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10-15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Sisäministeri Kai Mykkänen 14.9.2018:
Nyt vain kaksi sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Lisäksi yksi viidestä saavuttaa kielitaidon, jolla pääsee ammattikoulutukseen. Erityisesti äidinkielenään arabiaa tai somalia puhuvilla tulokset olivat heikot.

Jaakko Aalto

"Väestöennuste osoittaa, että tarvitsemme pikaisen politiikkamuutoksen suhteessa työperäiseen maahanmuuttoon. Toisin kuin humanitäärisen maahanmuuton, sen säännöt voivat olla kansallisesti itsekkäitä".
Osmo sen sanoo, mutta puolueen linja on jotakin aivan muuta. Se ajaa huoltosuhdetta huonontavaa maahanmuuttoa. Eikä ole vähäisintäkään merkkiä siitä, että se muuksi muuttuisi.

Hannu Rautomäki

Pakkohan maahanmuuttoon on viimein saada jokin järki.
Jo vuonna 2015 kristillisdemokraattien lehti raportoi maahanmuuttajien työllisyysasteeksi vain noin 50 %, ja tuosta ajasta maahanmuuttajamäärät ovat vain lisääntyneet, ja todennäköisesti myös työttömien määrä, koska tuoretta tietoa pimitetään kuin valtiosalaisuutta. Puoletkin kokonaisluvusta 360 000 on järkyttävä määrä.
Viite:
"Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia"
https://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-tyollisyysaste-on-vai...

Juhani Kleemola

Naapurissani asui somaliperhe. Perheen äiti ei saanut käydä ilman miestään edes ulkona. Lapsia oli kaksi. Suomea oppi kolmessa vuodessa yhtä monta sanaa.

Kyllä siinä oli sikäläiset kultturitekijät kivenä reessä kuin mikään muu ideologian opintopiireissä keksitty tekosyy.

Mikko Toivonen

Tuskinpa Soininvaara on minun kannaottojani lukenut, mutta edes kallistuminen Kabadan systeemiin on jo samansuuntainen eli rationaalin ja kaikkia hyödyttävän itsekäs. Siihen suuntaan olisi siis EU myös siirryttävä.
Mieluiten määräaikais työlupien käyttöön ja täystiiviisiin ulkorajoihin.

Mikko Toivonen

Tukin pitää paikkansa. Nykyisten systeemien vallitessa meille haluavat pääosin etushoppailijat pakolaisstatuksen avulla.
Siksikin laillista maahantulo oikealla säätelyllä olisi helpotettava ja laitonta radikaalisti vaikeutettava jo EU ulkorajoilla

Pasi Käyhkö

Mikko," kyllä asia taitaa näin olla. Katsoin erään tutkimuksen ja kyselyn tuloksen jossa asiasta mainittiin.
Samoin oli vuoden 2016 pakolaisaalto. Esim. Ruotsiin ryntäsi n. 180 000 pakolaista. Suomeen n. 32 000. Halutuimmat maat olivat Englanti, Ranska ja Saksa. Joten ei Suomi tässäkään mikään hirveän vetovoimainen ollut. Hyvä niin.

Mikko Lastola

Kuulostaa "natsismilta" mutta jollain tappan realistiselta. Ajatelkaa yrityksiä. Ne rekrytoi omasta mielestaan "parasta" aiensta. Sitä ei mielletä "natsismiksi". Entä suomi. Voisiko kumminin ajateella rusinoista pullista....

Eero Ikonen

Ihmiskunta tuhoutuu väestön räjähdysmäisen lisääntymisen ja sen aiheuttamien seurauksien myötä. Ilmastonmuutos, elinympäristön tuhoutuminen ja muut ihmisen aiheuttamat katastrofit lopettavat sivilisaation. Se on varmaa, kun perspektiivi käännetään tuhansiin vuosiin. Teidän taskulaskinharjoituksilla ei ole mitään merkitystä pitkän aikavälin tarkastelussa; suomalaiset ja ihmiset yleensäkin katoavat tellukselta miljardeja vuosia ennen lopullista aurinkokuntamme sammumista.

Eero Ikonen

Ihmiskunta tuhoutuu väestön räjähdysmäisen lisääntymisen ja sen aiheuttamien seurauksien myötä. Ilmastonmuutos, elinympäristön tuhoutuminen ja muut ihmisen aiheuttamat katastrofit lopettavat sivilisaation. Se on varmaa, kun perspektiivi käännetään tuhansiin vuosiin. Teidän taskulaskinharjoituksilla ei ole mitään merkitystä pitkän aikavälin tarkastelussa; suomalaiset ja ihmiset yleensäkin katoavat tellukselta miljardeja vuosia ennen lopullista aurinkokuntamme sammumista.

Pekka Veistos

Järkyttävän rasistinen ehdotus Soininvaaralta. Miten kukaan vihreä voi ehdottaa fasistista Kanadan mallia Suomeen? Kysehän on samasta kammottavasta ajatuksesta jota muuan Jussi Halla-aho ehdotteli jo 15 vuotta sitten. Odotan että vihreät irtisanoutuu Osmon puheista välittömästi.

Marko Kukkonen

Tämähän on silkkaa vaalipuhetta! Joka vihreitä äänestää, saa tasan kaikkea muuta kuin järkiperäistä maahanmuuttoa, tai ylipäätään mitään muutakaan realismiin ja maalaisjärkeen perustuvaa. Olisi sotaakin pahempi kauhuskenaario, jos vihreät vielä joskus pääsisivät määräävään asemaan.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Miksi tätä julkista kiivasta keskustelua syntyvyydestä ei ole käyty jo aikaisemmin? Tuodaanko tämä asia sopivasti vasta nyt, jotta sillä voidaan perustella, miksi ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinta pitää poistaa?

https://yle.fi/uutiset/3-9707111

Kannattaisi olla nyt hyvin tarkkoja tulevan irtisanomislain ja saatavuusharkinnan poiston yhteisvaikutuksista.

Kikyn avulla saatiin palkat kohtuullisiksi ja kirittyä kilpailukykyä kiinni naapureihin nähden, ja nyt kun olisi palkankorotusten aika, laaditaan irtisanomislaki ja poistetaan ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinta:

Suomalaiset mukamas "epäkurantit" työntekijät irtisanotaan - usein iäkkäät korkeapalkkaiset - ja korvataan matalapalkkaisilla ulkolaisilla työntekijöillä.

Reilua, vai mitä?

Osmo Soininvaara

Olette nyt innostuneet twiitistäni vähän liikaa. En ehdottanut työperäistä maahanmuuttoa humanitaarisen tialle vaan sen lisäksi. Tässä ei ole vihreiden kannanotoksi mitään uutta. Vihräet ovat jokseenkin aina kannattaneet myös työper'äistä maashanmuuttoa, jolla on sis aivan eri säännöt kuin humanitäärisellä.