Tiistai 21.5.2019

Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi – ”Toivon että tämä avaa kaikkien silmät”

Luotu: 
16.11.2018 15:45
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan väestöennuste vahvistaa sen, että "jakopolitiikan" aika ei ole vieläkään.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) pitää Tilastokeskuksen tänään julkaisemaa väestöennustetta odotettuna mutta hyvin huolestuttavana. Väestöennuste kertoo Suomen väkiluvun kääntyvän näillä näkymin laskuun 2035.

”Kun huoltosuhde heikentyy ja lapsiluku vähenee, niin kyllä meillä on erittäin isot haasteet tulevaisuudessa pitää nykyinen hyvinvointi yllä”, Orpo sanoi medialle perjantaina.

”Tämä on meidän yhteiskunnan kannalta niin suuri kysymys, että meidän täytyy tarttua tähän ilmiönä. Kun tähän tarvitaan laajasti toimenpiteitä, niin seuraavassa hallitusohjelmassa tätä pitäisi käsitellä hallintorajat ylittävänä kokonaisuutena ja hyvin vakavalla mielellä miettiä, miten syntyvyys saadaan nousuun.”

Orpon mukaan hallituksen säästötoimia keskeisesti ohjanneet kestävyysvajelaskelmat menevät nyt uusiksi.

”Kyllä ne valitettavasti joudutaan päivittämään. Meillähän on tällä hetkellä tilanne, että vuoteen 2015 nähden hallitus on pystynyt toimillaan supistamaan kestävyysvajetta kolmella miljardilla eurolla. Se on kova saavutus, mutta tämä on vähän niin kuin liikkuva maali sekä tämä työllisyystavoite että tämä kestävyystavoite, koska ikäluokkien pienentyessä tarvittaisiin entistä korkeampaa työllisyysastetta ja koko ajan lisää toimia, jotta kestävyysvaje pystytään taklaamaan”, Orpo sanoo.

”Tämä työ vaikeutuu ja me tulemme päivittämään kestävyysvajearviomme lähitulevaisuudessa.”

Ministeri Orpon mukaan väestöennuste vahvistaa sen, että "jakopolitiikan" aika ei koita vieläkään.

”Toivon, että tämä avaa kaikkien silmiä siihen, että nyt ei ole todellakaan varaa millekään jakopolitiikalle. Viimeistään nyt pitää ymmärtää, että opposition tarjoamiin vaihtoehtoihin, joissa jaetaan miljardeja erilaisiin hyviin tarkoituksiin, ei ole varaa. Tämä osoittaa sen. Meidän tehtävämme on kertoa se, mutta samaan aikaan antaa toivoa, että Suomella on eväät [pärjätä]. Mutta me tarvitsemme uudistuksia, Suomen on pakko uudistua.”

Orpon mukaan ennuste työikäisten määrän kääntymisestä kovaan laskuun ei ollut yllättävä, mutta huoltosuhteen kehitys näyttää huolestuttavalta. Jos ennuste toteutuu, Suomen täytyy jatkossa budjetoida entistäkin isompi osa valtion menoista ”ikääntymisestä ja huoltosuhteesta johtuviin kuluihin”.

”Tietenkin toivon, että talouden saaminen kasvuun ja se, että ihmiset ovat saaneet työtä, saisi aikaan uskoa Suomessa pärjäämiseen ja näkyisi luvuissa, että nuoret uskaltavat toteuttaa lapsihaaveensa.”

Lue lisää: Hämmästys leviää – Tämä kuva Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Orpo nosti tärkeimpänä toimenpiteenä esiin nuorille suunnatun tulevaisuustyön, jolla tähdätään syntyvyyden kasvattamiseen. Ministeri uskoo, että olosuhteet osaltaan estävät suomalaisia pariskuntia hankkimasta lapsia silloinkin, kun lapsia haluttaisiin.

”Uskon että monet sellaisetkin haluavat lapsia, jotka eivät siihen ole nyt voineet lähteä. Meidän täytyy siitä lapsihaaveesta tehdä totta: antaa mahdollisuuksia ja tulevaisuudenuskoa, että Suomessa on työtä, että koulutus antaa hyvän pohjan pärjäämiselle ja että perheiden palvelut ovat sellaisia, että perhe saa tukea ja apua”, Orpo sanoo.

Osa tätä työtä on perhevapaauudistus, joka tällä vaalikaudella jäi tekemättä hallituksen sisäisten ristiriitojen vuoksi. Perhevapaauudistus on Orpon mukaan tärkein yksittäinen toimenpide, jolla väestöennusteeseen täytyy reagoida.

”Parannetaan perheiden asemaa, tuodaan joustoja, parannetaan naisten työmarkkina-asemaa, tuodaan tasa-arvoa – se on ensimmäinen asia, joka meidän pitää tehdä.”

Toinen on varhaiskasvatuksen uudistus siten, että ilmainen, kaksivuotinen esiopetus alkaisi jo viisivuotiailla puolipäiväisenä. Orpon mukaan tämä tarkoittaisi joidenkin satojen miljoonien eurojen lisäpanostusta, koska kunnat tarvitsevat tukea esiopetuksen laajentamiseen.

”Se koetaan tasa-arvotekona ja se varmasti olisi myös sellainen, että se antaisi uskoa, että Suomi pitää lapsistaan ja perheistään huolta.”

Orpon mukaan väestöennuste vahvistaa entisestään kokoomuksen uskoa siihen, että työllisyyden kasvu on politiikan tärkein asia. Kokoomuksen linja on, että työllisyysaste pitäisi saada nousemaan ensin 75 prosenttiin ja tulevaisuudessa 80 prosenttiin asti.

Lue tarkemmin väestöennusteesta:

Uusi pohjaluku Suomen syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Osmo Soininvaara: Suomelle nopeasti uusi linja maahanmuuttoon, ”jonka säännöt voivat olla itsekkäitä”

Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Pysäyttävä kuva Suomesta: ”Jos tämä jatkuu, voidaan noin vuonna 2040 sulkea viimeinenkin synnytyssairaala”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Karlsson

Orpo ja Sipilä voivat ottaa uudestaan vaaliteemaksi "koulutuksesta ei leikata"?

Jos kuitenkin tämä laskeva väestöennuste on! nykyisen hallituksen aikaan saannos ja jengi ei vaan viitsi hengailla Orpon, Soinin, Terhon ja Sipilän kanssa?

Niilo Mäkelä

Eipä ihme oikeistohallituksemme toimilla.
- Koulutuksesta leikataan
- Pienipalkkaisia kyykytetään
- Kannustinloukkujen varjolla leikataan
- Pätkätöillä epävakautta kotitalouksille
- Maahanmuutolla omien mahdollisuuksia poljetaan?

Teijo Myllylä

Nuoria on kurmotettu hallituksen toimesta urakalla pikapotkulaki huippuna. Lapset vähenee, mutta osingot lisääntyy eteenkin verovapaat sellaiset. Sehän lienee lopullinen tavoite. Pitäisi tarjota muutakin kuin pätkätöitä, palkatonta työkokeilua, nollatuntisopimuksia tai töitä joilla ei tule toimeen. Ne ei juuri tulevaisuuden uskoa lisää.

Jukka Mattsson

Tämä hallitus on perässähiihtäjävetoisten virkamiestensä kanssa päästäneet suustaan niin paljon muunneltua totuutta että uskokoon tuohon käppyrään kuka haluaa.

Pitihän se öljynkin loppua virkamiestemme laskelmien mukaan muutamassa vuodessa. Turhaan sitä säästettiin ja istuttiin kynttilänvalossa 1973 kun sitä vielä nykyisinkin löytyy.

Timo Lassila

Kuuntelin radiosta Sipilän haastattelua samasta aiheesta hän mainitsi että seuraavassa Hallituksessa on oltava perhe paketti.
Siinä samalla tuli mieleen että nykyinen Hallitus on 4x pienentänyt lapsilisiä.
Eikös olekin ristiriitaista. Noh Orpo on ollut samoissa pöydissä.

Mikko Toivonen

Hallituksella ei ole huoltosuhteen suhteen minkäänlaista ongelmaa jos se kykenee järjestämään määräaikaistyöluvallisen maahantulon EU ulkopuolisille työntekijöille joilta veloitetaan myös rajoitettua työnantajamaksustoa ja sosiaaliturvaa määräaikaisuuden osalta.
Esimerkiksi niin kuin GCC maissa missä tietty osa palkasta varataan eläkemaksuun jonka saa sitten kun eläkkeelle palaa kotimaahansa tai määräaikainen työviisumi lakkaa.
Tosin tämä on vaikeaa EU sääntöjen vuoksi eli koko EU pitäisi muuttaa maahantulopolittikkaansa määräaikaisviisumeille ja pitäville ulkorajoille. Silloin voitaisiin joka maassa työllistää miljoonittain laillisia työläisiä

kari laaksonen
Vastaus kommenttiin #25

Sama meno jatkuu jos demarit päättää. Niillä kaikki lähtee siitä että lisää etuuksia kaikille jotka ei käy töissä ja vaikka velalla mutta yrittäjille lisää veroja. Demarit on täydellinen menneen maailman tuhopuolue.

Seppo Simonen

Kyllä on pahasi kesken ei mulla vaan valtiolla tuo velan hoito. Sanotaan että yhden %-n koron nousu tu miljardin lisämenot valtiolle. punavihervassareiden ilmaisjako pääsee valtoihinsa veikkaanpa valtionvelan nouseva taasen sfääreihin 125 miljardiin neljässä vuodessa.

Henrik Hermans

Orpo voisi lähettää Maahanmuuttovirastosta virkailija Mexico - USA rajalle kysymään pakolais perheiltä onko halukkuutta muuttaa Suomeen. Ei olisi kieliongelma, Hondurasin kieli on Espanja.
Osa näiden jälkikasvun pojista uusia futareita.

Kari Keto

Kun suuret ikäluokat eläköityvät kuka maksaa heidän eläkkeensä miten meidän käy.
Nyt on vuosi 2018 osa eläkkeellä osa poistunut joukosta ja eläkeyhtiöt voivat hyvin.
2017 syntyvyys 52645 kuolleisuus 53722 erotus -1077 henkeä.
Myös elämme pitempään, mutta pitää muistaa he osallistuvat yhteiskunnan ylläpitoon, eivät kaikki ole hoitolaitoksissa.
Aina tulee ajoittain tilastoja joiden tarkoitusperä aukeaa tai se jää hämäräksi.

Jari Koponen

Melkoinen elämäntarkkailija olen ollut koko ikäni. Silti en ole koskaan nähnyt kenenkään tulevan vessasta just pyyhkimänsä paperi kädessä ja laittavansa se kopiokoneeseen ottaakseen tusinan jäljennöksiä. Olen elänyt aikaa jolloin yhteiskunta osallistui lapsiperheen elämään alentamalla tuloveroa per lisääntynyt lapsi. Tämä järjestelmä romutettiin. Luonnollisesti se on vaikuttanut jo siihen ketä ja kuinka paljon monistetaan. Ja se edelleen monistetaanko lainkaan. On hidas korjata jos on tämmöisestä johtuva muutos käsissä nyt.

Tarja Laakso

Koskahan tulee se päivä, jolloin yritetään tehdä jotain julkishallinnon omien kustannusten nousulle eli valtionhallinnon hallinnnollisten kulujen kasvulle edes yritettäis tehdä jotain. Toiveajattelua luultavasti. Tämäkään hallitus ei ole tehnyt mitään sen eteen, että hallinnon kustannukset laskisivat. Kaikki "kestävyysvajeen vähentämiset" on otettu pelkästään tukien vähentämisistä - ja ne eivät ole EU:n tasolla (Suomihan on saanut siitä kritiikkiä EU:sta, ettei Suomessa tuet ole EU:n sopimalla 60% keskituloista tasolla).
Lisäksi kun huomioidaan se, että Suomessa suorittavaa työtä tekeviä työntekijöitä on joka suhteessa selkeästi vähemmän kuin muissa samanlaisen elintason maissa - on sitten kyse mistä tahansa kansalaisille suunnatuista palveluista (terveydenhoidosta työvoimaneuvojiin, poliiseihin jne.) mutta silti kustannukset ovat suuremmat kuin muissa vertailumaissa, jää ainoaksi selittäväksi tekijäksi johtoportaan ylikuormittunut määrä ja mahdollisesti palkka / liian suuret hallinnolliset kustannukset. Eli varaa olisi keventää kustannuksia ja parantaa palveluita siirtämällä "työvoimaa" enemmän suorittavaan portaaseen ja keventää johtoporrasta eli sitä hallinnollista kuormaa (ilman todellista tuottavuutta) - ylipäänsä purkaa tuota valtionhallinnon byrokratiaa (nythän on yritetty poistaa ihan muita hallinnollisia kustannuksia - aivan väärästä päästä siis).

Johtoportaan liian suuri määrä suhteessa työntekijöihin lienee yleinen ongelma, myös siis yritysmaailmassa, jossa työntekijät "elättävät" johtajat (eli johtajien kustannukset lasketaan yrityksen kustannuksina, mutta johtajat eivät suoraan tuota mitään yritykselle, vaan aiheuttavat vain kustannuksia - toki hyvät johtajat parantavat yrityksen tehokkuutta ja tulosta, mutta huonot johtajat heikentävät tulosta myös aivan samassa mitassa omien mammuttipalkkioittensa lisäksi siis). Julkishallinnossa maksajia ovat veronmaksajat - kaikki johtajien ja muiden "hallinnollisten" kustannukset maksetaan verorahoista ja lisäksi näillä johtajilla ei todellisuudessa ole edes mitään vastuuta, koska kaikki heidän virheensä maksatetaan veronmaksajien pussista (eivät edes joudu eroamaan töppäilyjensä seurauksena, kuten yritysjohtajat usein joutuvat kohtaamaan vastuunsa, tosin muhkeiden erokorvausten kera...). Ja nykypäivänähän muutenkin kaikki vastuu delegoidaan alaisille. Suomessa johtajat eivät ota pääsääntöisesti vastuuuta muista töppäilyistään kuin sellaisista, jota eivät pysty millään keinoin siirtämään työntekijöiden syyksi (eli lähinnä johtajat joutuvat eroamaan omien sanomistensa seurauksena - omat some-puheet lienevät asioita, joista on mahdotonta syyttää muita).

Jari Eeva

Kun taistelussa on suurin hätä, niin polttopullon heittäjistä
siirrytään kovempiin torjuntakeinoihin, jotka ovat arvokkaampia. Ne tuodaan asemiin säästellen, mutta niiden teho tiedetään. Niitä ei käytetä niin kauan kuin on yksikin mies pystyssä. Taas säästettiin!

Tapani Tuominen

Kas kun Orpo ei tässä ehdottanut aikaisempaan tapaansa, että rajat pitää avata ja kotouttaa kaikki halukkaat Afrikasta ja arabimaista. Se parantaisi myös tämän alustan päätoimittajan mielestä koko huoltosuhdengelman tai ainakin vanhushuotosuhteen. Erinomainen ratkaisu.

Heti, kun he vaan oppivat lukemaan ja kirjoittamaan ensin omalla kielellään. Sitten oppivat suomea ja vielä ymmärtävät, että maassa työikäisten pitäisi vielä tehdä töitäkin. Pelkkä lisääntyminen ei ratkaise meidän ongelmaamme.

Jari Eeva

Voimmehan ottaa 500 000 lasta maailmalta tänne adoptioon. Setäni jäi sodan jälkeen kolmevuotiaani Ruotsiin vietynä sinne. Miksi tuoda koko sukua? Kunpa joku pelastaisi meidät suomalaiset omilta poliitikoiltamme.

Jari Eeva

"Ilmiö". Ihan itse keksitty sana, herra ministeri? Ilmiö. Oppositiopuolueitten jakopolitiikka kaataa maan? Raha sinne, minne se välttämättä kuuluu. Ei pankkitileille makaamaan Mr Orpo. Ajatuksillesi hyväosaisten hyysäämiselle kaikissa vaihtoehdoissa tulee vielä vastapaino, huhtikuussa. Ei lehti vielä puussa, mutta hillotolpat oven suussa. Uudet virpojaiset?

Seppo Simonen

Ruotsi tuo rakas naapurivaltiomme olisi antanut meidät viimekädessä viimesodissa Stalinille, mitään suurempaa totaalista apua ei saatu. Ruotsi keplotteli kauppaa tekemällä itsensä rikkaaksi valtioksi.

Sosialidemokraatti valtiotiteentohtori Pekka Kuusi toi meille sieltä niinsanotun sosialidemokraattisen hyvinvointiyhteiskuntamallin joka perustui progressiivisen tulonsiirtoihiin verotuksen avulla tulottomalle kansan osalle.

Siis syy syntyvyyden vähenemiseen syynä on jotain ansaitsevien rankka verotus joka ottaa niin paljon pannuun ettei tänne lisää verotorppareiksi lapsia tehdä.

Siispä meidän yhteiskuntamalliksemme sopii paremmin anglosaksinen liberaali yhteiskuntamalli jossa yhteiskunnan apu on rajoitettu kuten Britaniassa ja Irlannissa jossa terveillä ihmisillä on vastuu omasta itsestään eikä luukulta rahaa jaeta siksi verotuskin on lievempää.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Miksi tätä julkista kiivasta keskustelua syntyvyydestä ei ole käyty jo aikaisemmin? Tuodaanko tämä asia sopivasti vasta nyt, jotta sillä voidaan perustella, miksi ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinta pitää poistaa?

https://yle.fi/uutiset/3-9707111

Kannattaisi olla nyt hyvin tarkkoja tulevan irtisanomislain ja saatavuusharkinnan poiston yhteisvaikutuksista.

Kikyn avulla saatiin palkat kohtuullisiksi ja kirittyä kilpailukykyä kiinni naapureihin nähden, ja nyt kun olisi palkankorotusten aika, laaditaan irtisanomislaki ja poistetaan ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinta:

Suomalaiset mukamas "epäkurantit" työntekijät irtisanotaan - usein iäkkäät korkeapalkkaiset - ja korvataan matalapalkkaisilla ulkolaisilla työntekijöillä.

Reilua, vai mitä?