Tiistai 21.5.2019

Merivoimien 1,2 Mrd.€:n jättihankkeessa viivästys – ”Voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa”

Luotu: 
18.11.2018 10:25
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuva. Puolustusministeriön ohjelmajohtaja Lauri Puranen vastaa strategisista Laivue 2020 -ja HX-hankkeista.
|

Suomen merivoimien hanke neljän uuden monitoimikorvetin hankkimiseksi on viivästymässä alkuperäisestä aikataulusta. Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kuitenkin korostaa, että uusi Laivue 2020 saadaan käyttöön ”lähes alkuperäisessä aikataulussa”.

Merivoimien taistelualusten uusimiseen tähtäävä, 1,2 miljardin euron arvoisen Laivue 2020 -hankkeen viivästys koskee Purasen mukaan sopimusten allekirjoittamista.

”Alustavan suunnitelman mukaisesti rakentamissopimus ja taistelujärjestelmäsopimus olisivat olleet solmittuina vuoden 2018 kuluessa. Nyt sopimusten allekirjoitukset siirtyvät ensi vuoden alkuun. Kaikki viivästykset ovat enemmän tai vähemmän hankalia, mutta vastuullisten ja molempia osapuolia tyydyttävien sopimusten tekemiseen voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa, kuten tässä tapauksessa on kulunut. Kaikki jo neuvotellut asiat selkeyttävät yhteistyötä jatkossa”, Puranen kertoo blogissaan.

Uusien alusten rakentamisen pääperiaatteita ja edellytyksiä koskeva aiesopimus allekirjoitettiin Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ja Rauman telakan välillä lokakuun lopussa. Vaikka kyse on vasta aiesopimuksesta, eikä varsinaisesta rakentamissopimuksesta, Purasen mukaan se on ”erittäin hyvä uutinen ja tärkeä välisteppi” pitkissä neuvotteluissa kohti varsinaista sopimusta.

Puranen myös korostaa, että puolustuskyvyn parantamisen ohella ”pelissä on myös huoltovarmuus- sekä elinkeinopoliittisia näkökohtia”.

”Puolustuksen näkökulmasta operatiivinen suorituskyky ratkaisee. Sen käyttöön saamisen suhteen koko laivueen osalta ollaan lähes alkuperäisessä aikataulussa. Nykyisen suunnitelman mukaan ensimmäinen laiva luovutetaan telakalta Puolustusvoimille vuonna 2023 ja viimeinen 2025”, Puranen kertoo aikataulusta.

”Taistelujärjestelmän käyttöönotto vie arviolta noin vuoden, jonka jälkeen laiva voidaan ottaa testiajojen ja -ammuntojen kautta käyttöön. Koko neljän aluksen laivueen täysi operatiivinen suorituskyky on tarkoitus saavuttaa vuonna 2028”, hän jatkaa.

Laivue 2020 -hankkeen korveteilla korvataan käytöstä poistuvat Rauma-luokan ohjusveneet ja Hämeenmaa-luokan miinalaivat.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kun hanke viivästyy, niin ehkäpä vielä olisi mahdollista ajatella asia uusiksi ja neljän uuden huonosti mihinkään tositehtäviin meidän meritoimissamme sopivat alukset korvattaisiin yhdellä uudehkolla mutta käytettynä ostetulla EU fregatilla valötameri koulutukseen ja "edustusalukseksi" ja loppuraha käytettäisiin meille tehokkaampaan saaaristokelpoiseen ohjus vene kalustoon, muun laivaston tarvitseman tukikaluston ohella.

nico nyman

Jospa kuopattaisiin tuo idea 4 huippukalliista maalista venäjän merimaaliohjuksille ja Suhoi-hävittäjille ja parannettaisiin tuolla summalla suomen ilmapuolustusta esim iskander-ohjuksia vastaan piräis saada joku uskottava iron dome tyyppinen puolustus, hienoilla taistelulaivoilla tee mitää nykysodankäynnissä kun vastassa on vihollinen jolla on kyky ja kalustoa tuhota nuo alta aikayksikön...