Perjantai 24.5.2019

950 €/kk kannabishoitoon: Lääkärit puolsivat – Kelasta ja oikeudesta tuli tyrmäys

Luotu: 
19.11.2018 08:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kannabiskiistaa käsiteltiin korkeimassa hallinto-oikeudessa asti. KHO saattoi voimaan Kansaneläkelaitoksen päätöksen, eli maksusitoumusta lääkekannabiksen aiheuttamiin kuluihin ei myönnetty.
|

Yksityislääkäri kirjoitti masennuspotilaalle kannabisreseptin. Potilas käytti aineeseen 950 euroa kuukausittain ja haki Kelalta maksusitoumusta, mutta huonolla menestyksellä.

Viranomaiset ja eri oikeusasteet ovat joutuneet pohtimaan, onko kannabisresepti otettava huomioon lisäkuluna, kun toimeentulotukea määritellään.

Potilas oli saanut yksityislääkäriltä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean erityisluvalla reseptin lääkekannabikselle vaikean masennuksen hoitamiseksi. Hoito tuli kalliiksi. Potilas haki Kelalta maksusitoumusta noin 950 euron kuukausittaiseen menoon.

Kela kieltäytyi, ja asia eteni hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus suhtautui potilaan ongelmaan Kelaa myönteisemmin. Oikeuden mukaan kaksi psykiatrian erikoislääkäriä on todennut lääkekannabiksen valittajan hoidon kannalta tarpeelliseksi.

Lääkärikeskus oli antanut psykiatrin lausunnon, jonka mukaan lääkekannabis on tehonnut erinomaisesti eikä sillä ole ollut mitään havaittavia haittoja.

Myös psykiatrian erikoislääkäri puolsi lääkekannabiksen käyttöä valittajan hoidossa, koska käytössä olevan tiedon perusteella lääkekannabiksen hyödyt potilaan kohdalla ovat potentiaalisia haittoja suuremmat.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan potilaan toimeentulotuessa tuli ottaa huomioon valittajan lääkemenot tarpeellisen suuruisena. Asia palautettiinkin Kelan oikaisuvaatimuskeskukselle.

Seuraavaksi oli edessä korkein hallinto-oikeus.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että Fimean myöntämää erityislupaa ei voitu pitää yksinään riittävänä perusteena lääkevalmisteesta aiheutuneen menon ottamiseksi huomioon perustoimeentulotukea myönnettäessä.

Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen ja saattoi voimaan Kansaneläkelaitoksen päätöksen, eli maksusitoumusta lääkekannabiksen aiheuttamiin kuluihin ei myönnetty.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kunnari

Veronmaksajan en pidä hyväksyttävänä, että veroeuroillani kustannetaan huumeiden käyttökin. Johan tämä hulluksi menisi tämä yhteiskunta. Tasa-arvon saavuttamiseksi meitä alkoholin avulla masennusta lääkitseviä on paljon ja myös meille pitäisi päivittäinen puteli kustantaa veroeuroilla, jos huumeveikkojen käyttökin kustannettaisiin. Ihmisten kiusaamista on vaatia liikaa etuja. Joku rääpy kusettamisessakin pitää olla.

Jani Virta

Suomessa taitaa olla lääkekannabiksen erityislupia reilut 300 kpl. Kaikilla noilla ihmisille lienee taustalla todellinen ja vakava sairaus. Kyseessä on pieni marginaalinen lääkekannabista käyttävä joukko jolle tuo lääkekannabis on lääke siinä missä opioidit syöpä- tai kovista kivuista kärsiville kipupotilaille. Monet voimakkaat kipulääkkeet soveltuvat päihdekäyttöön. Jos kivunhoidolle on todellinen tarve niin miten nuo nykyiset lääkkeet käytännössö eroaisivat kannabiksesta. Tekeekö sana kannabis jostain lääkevalmisteesta sopimattoman lääkekäyttöön valikoiduissa kohteissa.

Riku Jungell

Ylivoimasella enemmistöllä käyttäjistä kannabis ei aiheuta varsinaista riippuvuutta, edes päivittäiskäytössä. Pitkäänkin jatkuneen käytön vieroitusoireet ovat yhden ryyppyillan krapulaa lievempiä, ja saattavat sisältää esimerkiksi lieviä univaikeuksia, ärtyneisyyttä ja vastaavia oireita, fyysistä riippuvuutta kannabis ei aiheuta. Kannabiksen suhteen "riippuvuus" useimmiten tarkoittaa sitä, että sitä on "kiva poltella päivästä toiseen ja chillailla", lopettaminen itsessään ei kuitenkaan aiheuta mitään suurempia ongelmia. Poikkeustapauksiakin toki on.

Kimmo Hartikainen

Ei taas ole järjenhiventä toiminnassa. Ihan sama montako lääkekannabisreseptiä puoltavaa lausuntoa lääkärärit kirjoittavat, Kela kieltäytyy antamasta maksusitoumusta. Miksi tämä ei koske kaikkia lääkkeitä vaan pelkästään lääkekannabista? Minulle kirjoitettiin ylli 2900 Ritalin-tablettia vuodessa ja koskaan ei ollut ongelmia maksusitoumuksen kanssa. Ei voi ymmärtää..