Maanantai 27.5.2019

Kokoomuksesta tyrmäys Pekkarisen aluepolitiikalle: ”Asia on juuri päinvastoin”

Luotu: 
19.11.2018 09:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen Sari Sarkomaa kertoo tiedotteessaan ”täystyrmäävänsä” hallituskumppani keskustan kansanedustajan Mauri Pekkarisen kannanoton aluepolitiikasta.
|

Eri puolille Suomea tarvitaan lisää työpaikkoja, mutta ratkaisu ei ole valtion hallinnon työpaikkojen ripotteleminen ympäri maata, linjaa kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Sarkomaa kertoo tiedotteessaan ”täystyrmäävänsä” hallituskumppani keskustan kansanedustajan Mauri Pekkarisen kannanoton.

Pekkarinen ilmoitti viikonloppuna, että Suomen on palattava kokonaisvaltaiseen aluepolitiikkaan. Se tarkoittaa hänen mukaansa keskittymisen pysäyttämistä ja alueiden tasapuolista kohtelua niin koulutus-, liikenne-, elinkeino- kuin työllisyyspolitiikassakin. Pekkarisen mielestä hallitus on tehnyt paljon hyvää, mutta jättänyt puuttumatta Suomen ”keskittymisvauhdin kiihtymiseen”.

”Suomen kehityksen ja menestyksen keskeiset luonnonvarat ovat eri puolilla maata, ei vain muutamassa suurimmassa keskuksessa. Siksi hallitusten, nykyisen ja tulevien, on palattava kokonaisvaltaiseen, holistiseen, aluepolitiikkaan ja alueiden kehittämiseen”, Pekkarinen linjasi.

Sarkomaan mielestä asia on juuri päinvastoin.

”Juha Sipilän hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on tuottanut paljon hyvää, mutta hallitus ei ole riittävästi hyödyntänyt kaupunkipolitiikkaa. Hallituksen tulisi ryhtyä ripeästi toimiin kaupunkipolitiikan täysimääräiseksi hyödyntämiseksi. Vastavalmistunut kaupunkipoliittinen ohjelma on askel oikeaan suuntaan mutta se ei vielä vastaa riittävästi kaupunkien kasvun tuomiin haasteisiin. Helsingin on saatava pitää nykyistä suurempi osa verotuloistaan. Vuoteen 2020 mennessä Helsingissä on 10 000 koululaista ja päiväkoti-ikäistä lasta enemmän. Tämä edellyttää lisäpanostuksia mm. kouluihin ja päiväkoteihin”, Sarkomaa toteaa tiedotteessaan.

Sarkomaan mielestä Pekkarisen puheet ovat menneestä maailmasta. Sarkomaan mukaan painopisteen on oltava alueiden oman osaamisen ja yrittäjyyden edellytysten vahvistamisessa.

”Kaupunkipolitiikan on oltava seuraavan hallituksen kärkihanke. Aluetaloudellisten tutkimusten perusteella tiedetään, että kaupungistumisen, talouskasvun ja tuottavuuden välillä on positiivinen yhteys. Kasvua syntyy juuri korkeakoulukaupungeissa, jotka vetävät puoleensa yrityksiä, työvoimaa ja kansainvälisiä osaajia”, Sarkomaa sanoo.

”Koko maan etu on hyvinvoiva pääkaupunkiseutu, sillä se koko maan kasvun veturi.”

Lue myös: Mauri Pekkarinen jyrähtää: ”On palattava aluepolitiikkaan – kasvun aikana totuus paljastui karusti”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Pekkarinen on täysin oikeassa - koko Suomea ei tule keskittää Suur-Helsinkiin. Suurkaupungin haittoihin voisi tutustua vaikka Pekingiissä tai Pariisissa.
Eihän ihmisten tule elää älykalleissa piennisä asunnoissa epäterveelisten saasteiden, melun ja ruuhkan keskellä.

Esa Auramäki

Joo, tuo keskittäminen nostaa asumisen hintoja, pakottaa (?) korkeampiin palkkoihin ja sitä kautta heikentää kilpailukykyä. Ja tuottaa ökykulutusta ja sitä kautta ympäristöhaittoja. Käsittääkseni hiiltäkin poltetaan lähinnä pääkaupunkiseudulla. Ja keskittäminen vie eväät pienemmiltä, terveemmiltä paikkakunnilta. Nuo Sarkomaan väitteethän on pelkkiä heittoja. Esim. Pohjanmaalla menee hyvin ja satsaaminen alueisiin kyllä näyttäisi aluetaloudellisille "tutkimuksille", joiden taustalla vain tätä keskittämistä.

Seppo Simonen

Voi Sari hyvä kyllä oikeanlainen aluepolitiikka maakuntie keskuksineen on järki linjaa pitkässä juoksussa.
Jan Vapaavuorelainen savusumu yhteisö ei ole egologiseti oikea malli kun jo nyt yhden helsinkiläisen aiheuttaman CO2 päästöihin tarvitaan sen puhdistamiseen 2,5 ha kasvavaa metsää.
Siispä hyvällä aluepolittisella yhteistyöllä saamme ihmisen eloon oikeata rakennetta.

Pentti Westerholm

Yllättävää Sari Sarkomaa on tarttunut Vapaavuoren CITY- unelmiin.Ei niitä valtion virastoja tarvitse pitkin maakuntia levittää.Järkevällä suunnittelulla saadaan parempaa aikaiseksi niin ettei peruskouluun tarvitse lähteä 100 km päähän.Eikä se huono idea olisi jos Suomen riistakeskuksen pääkonttori siirrettäisi Helsingistä vaikka Rovaniemelle.

Jaakko Muranen

Kyllä Mauri suoltaa puhdasta vaalihöttöä. Kummallista, ettei Pekkarinen ole ryhtynyt ajamaan asiaa kepulaisen pääministerin kautta nykyisellä hallituskaudella. Kyllä pääkaupunkiseudun työpaikat ovat pääosin avoimella sektorilla ja valtion työpsikkojen ripottelu siltarumpujen äärelle on kepulaista näpertelyä. Ei ratkaise pääkaupunkiseudun asunto-ongelmaa, eikä mitään muutakaan. Ei sitten tule mieleen, etteivät ihmiset hakeudu ylikalliisiin asuntoihin vaan asuvat muualla ja yritysken kannattaa toimia siellä, missä on työvoimaa saatavilla. markkinat toimivat jo nyt.

Pasi Käyhkö

Pekkarinen puhuu täyttä potaskaa. Mistä tekijät kyseisiin hajautuksiin. Ihmisethän ovat jo nyt ja lähitulevaisuudessa muuttamassa suuriin kasvukeskuksiin hakeakseen itselleen parempaa.
Mauri on mietteineen mies menneisyydestä.
Suuren laskun maksaisivat veronmaksajat. Sarkomaa on tässä asiassa täysin oikeassa.

Ilkka Paananen

Eivät ihmiset muuta kasvukeskuksiin hakemaan parempaa. Olen itsekin ns kasvukeskukseen 'pakosta' muutanut ja täytyy sanoa, että ei täällä ole mitään merkittävästi parempaa 30 vuoden aikana ilmennyt verrattuna paikkaan josta läksin. Tietenkin väittämällä mustan valkoiseksi, pystyt harrastamaan itsepetosta ja yrität maksimoida muidenkin kurjuuden.

Ari Ohvo

Pekkarinen ei taida olla tietoinen että kuuluu päähallituspuolueeseen. Keskustalla on valta puuttua keskittämisen aiheuttamiin haittoihin jo tänään jos halua on. Ei vaan taida olla Kepulla ratkaisua miten ihmiset saadaan pakotettua maaseudulle.

Karipekka Hyytiä

Kyllähän tuo kepulainen ajattelutapa on mennyttä aikaa, mutta kyllä valtionhallinnon "hajasijoittaminen" vaikka n 50km etäisyydelle Helsingin keskustasta toisi aika paljon säästöjä ja vapauttaisi kalliita kiinteistöjä vaikka vuokrattavaksi.