Maanantai 27.5.2019

Suomalaisten Trumpille ja ”haravoinnille” naureskelu sai nolon lopun: ”Supervallan johtajan ajatus oikea”

Luotu: 
19.11.2018 11:01
Päivitetty: 
19.11.2018 11:26
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tutkimassa metsäpalovahinkoja Los Angelesin Malibussa Kaliforniassa. Juuri Kalifornian paloihin liittyen hän kommentoi Suomen metsänhoitoa.
|

Suomalaisten naureskelu Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille perustuu hyvin ilmeiseen käännöserheeseen ja virheelliseen tulkintaan hänen puheistaan.

Suomessa riennettiin kääntämään Trumpin käyttämä englannin kielen sana ”rake” haravoinniksi, mutta metsänhoidossa sillä tarkoitetaan koneellista hakkuutähteen korjuuta esimerkiksi energiapuuksi. Sitä Suomessa tehdään paljon, joskin talous edellä, ei paloturvallisuus.

Aihetta kommentoi Luken tutkimuspäällikkö Tuula Packalen Twitterissä:

 

”Rake” liittyy muun muassa hakkuutähteen korjuuseen (esim. energiapuuksi) ja maanpinnan käsittelyyn, joita voidaan käyttää paloherkän materiaalin poistossa, Packalen kirjoittaa.

Erikoistutkija Juha Laitila Luonnonvarakeskuksesta Lukesta sanoi tänä aamuna Uudelle Suomelle, että Trumpin käyttämä termi on ymmärrettävä. Hän oli sen heti ymmärtänyt, kun uutinen alkoi levitä.

”Supervallan johtajan ajatus on ihan oikea ja periaatteessa termikin on ihan oikea. Trump on puhunut ihan asiaa. Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että Suomi on otettu esimerkiksi”, Laitila sanoo.

Suomalainen sosiaalinen media oli viikonlopun aikana täynnä naureskelua ja meemejä, joissa esiintyivät presidentti Trump ja perinteinen pihatöissä käytettävä harava. Myös Ylen tv-uutisten puoli yhdeksän lähetyksessä asialle naureskeltiin sunnuntai-iltana. ”Haravoinnin” aiheuttamasta ihmetyksestä uutisoi myös Uusi Suomi tässä jutussaan.

Lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti keskusteluun kantaa sanomalla, ettei muista rake-sanaa käytetyn yhteisissä keskusteluissa Trumpin kanssa, vaikka amerikkalaispresidentti oli sellaiseen viitannut.

”Totesin hänelle, että Suomi on metsien peittämä maa, mutta meillä on myös hyvä valvontajärjestelmä ja -verkko, Niinistö kertoo ja muistelee sanoneensa, että ”we take care of our forests”. Haravoinnista (raking) ei sen sijaan ollut puhetta, Niinistö naurahti Ilta-Sanomille.

Niinistön kommentit levisivät ympäri maailmaa.

Suomessa ”rake-operaatiot” näkyvät teiden varsilla isoina kanto-, latvus- ja oksapinoina etenkin hakkuuaukkojen lähellä.

”Ne ovat niitä Trumpin tarkoittamia ’haravoituja puita’. Homma ei tapahdu haravoimalla suomalaisessa teknologiassa, vaan ne siinä hakuun yhteydessä kasataan ja kuljetetaan tien varteen. Pohjois-Amerikassa korjuuteknologia on erilainen”, Laitila sanoo.

LUE MYÖS:

St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu – Suomella nyt sauma isoihin tekoihin

ST1-miljardööri lyttää sähköautot, päästörajoitukset ja biopolttoaineet ilmastotoimina, nostaa esiin Afrikan

950 €/kk kannabishoitoon: Lääkärit puolsivat – Kelasta ja oikeudesta tuli tyrmäys

Nyt tuli Suomelle laskelma: 60% päästöistä pois pikavauhtia – sähköautoja pian 800 000?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Riikonen

Saksalaiset sijoittivat neljänteen luokkaan upseerit, jotka olivat tyhmiä ja nopeita

Tässäkin on siis neljännen luokan porukka ollut asialla. Harmi, etteivät viisaat ehtineet aikaisemmin kommentoimaan. Mutta kiima on ollut niin kova.

Timo Virtanen

Juuri näin. Vaikken ole trumpilainen, oli kyllä vähän limbo touhua nämä suomalaisten kommentit. Jos nyt Trump vähän epäonnistunutta ilmaisua käyttää, niin täällä vähintään yhtä ymmärtämättömät vouhkaajat rientävät nettiin viisasteiemaan. Veikkaan, että nämä kommentoijat eivät tiedä metsänhoidosta yhtään Trumpia enempää. Ovat ehkä näissä asioissa enintään hienostorouva Clintonin tasoa ?

Tapio Meriluoto

Niin, ja kuten tässä keskustelussa on jo käynyt ilmi, tuo Trumpin käyttämä ilmaus ei ollut edes mitenkään epäonnistunut, vaan eräät suomalaiset epäonnistuivat sen kääntämisessä suomen kielelle.

Tätä käännösvirheeseen perustuvaa väärää tulkintaa ruvettiin sitten levittämään somessa, ja hetkeä myöhemmin samaan ansaan lankesi jopa Yle sekä iso osa muuta valtamediaa. Niille kun tuntuu tuo lähdekritiikki olevan jokseenkin tuntematon asia - etenkin jos tarjolla on tilaisuus päästä haukkumaan Trumpia.

Sippo Kähmi

Ööh, nyt näyttäisi olevan Uudelta Suomelta fake news. Ei tämä kohu saanut alkuaan suomalaisten sosiaalisesta mediasta tai käännöksistä, vaan kyllä Trumpin puheet ensisijassa herättivät tyrmistystä USA:ssa. Trump ohitti ilmastonmuutoksen metsäpalojen syynä ja syytti ongelmasta huonoa metsänhoitoa, vaikka on itse leikannut budjettia niiltä USA:n viranomaisilta, joiden hommaa metsänhoito on.

"Rakingista" Trump puhui ensimmäistä kertaa Fox Newsin haastattelussa, jossa kertoi nähneensä palomiehiä haravoimassa palavia pensaita. Viittaus oli siis tähän työkaluun, ei koneelliseen metsänhoitoon: https://en.wikipedia.org/wiki/Fire_rake

Tapio Meriluoto

Sippo sotkee nyt kaksi asiaa keskenään, ja tältä pohjalta sitten tekee väärän johtopäätöksen.

Trump toki syytti ongelmasta huonoa metsänhoitoa, ja jätti myös ilmastonmuutoksen mainitsematta. Tietenkin jätti, sillä ilmastonmuutoksella ei oikeasti ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Tämä tuntui sitten kaikkein innokkaimpia ilmastouskovaisia närästävän, koska heidän ideologiansa mukaanhan ilmastonmuutosta täytyy pitää esillä ihan jatkuvasti, ja nimetä se syypääksi lähes joka ongelmaan, mitä maailmassa tulee esiin.

Kun kohu sitten levisi meille Suomeen, jotkut neropatit käänsivät tuon raking-termin virheellisesti "haravoimiseksi", ja rupesivat naureskelemaan presidentti Trumpin "asiantuntemattomuudelle". Mutta kuten tästä US:n jutustakin käy hyvin ilmi, pilkka osui nyt omaan nilkkaan, sillä kyse oli näiden pilkkaajien omasta mokasta, kun olivat menneet kääntämään tuon ilmaisun väärin - ja sitten tämän oman virheensä pohjalta lähteneet soitellen sotaan...

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #24

Nyt ei ole lähellekään niin kuivaa Kaliforiassa kuin oli 1920-1930 -luvuilla. Asian kertoo esimerkiksi tältä sivulta löytyvä NOAA:n graafi.

Kukaan ei ole esittänyt että ihmisellä olisi ollut roolia ennen kuin 1950 -luvulta alkaen. Näin ollen nykyistä pidempää ja kuivempaa kautta Kaliforniassa ei selitä ilmastonmuutos.

Sen sijaan aika selvästi on yhteys Tyynemeren vuosikymmenkiertoon joka positiivisessa vaiheessa 1920-1930 -luvuilla ja on jälkeen ollut 1980->positiivinen. Tämän luonnollisen vaihtelun jaksollisuus on noin 40 vuotta.

http://www.coyoteblog.com/coyote_blog/2015/01/california-drought-update-...

PDO:

http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/great-global-warming-blun...

Pekka Aittakallio

Niin, soitellen sotaan on lähdetty....

Raking ymmärretään amerikassa haravoinniksi. Nyt se on googlen avulla jonkun kielisivuston sivuhuomautuksen takia näemmä meillä suomessa jo virallisesti metsien raivausta. Googlen sanakirjojen avulla on löydetty haravoinnin mitättömän pieni sivumerkitys jota kaiketi voi käyttää jossain tapauksissa varsinaisen metsänhoidon yhteydessä. Tai on kätyetty vaikkapa 1800-luvulla.
Voih tätä googlettelemalla syntyviä asisntuntijoita. Nyt päästiin jopa kieliekspertiksi päin honkia lainaamalla.

Rake on haravoida. Ei metsän aluskasvillisuuden raivausta.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #37

Tästä vot ostaa traktoriin liitettävän 530 kiloa painavan metsänraivaimen jonka nimi on FOREST RAKE:

https://ru.all.biz/en/forest-rake-of-em-22000100000-g7685163

Ehkä Venäläinen valmista ei käytä oikeaa termiä? No katsotaan USA:n maatalousministeriön ohjesivua metsäpalojen torjunnasta. Ja kas vain

BULLDOZER WITH BRUSH RAKE

https://www.fs.usda.gov/wps/portal/fsinternet/cs/detail/!ut/p/z1/jZBBC4J...

Minsuta näyttää ihan siltä että metsähoidossa on ihan globaali verbi ja substantiivi RAKE, joka tarkoittaa laitetta jolla korjataan metsästä pois ´hakkuujätettä ja siivotaan pois puskia ja palavaa aluskasvillisuutta kuten USDA (US Depatment of Agriculture) tuolla sivulla opastaa tekemään.

Ja tässä video josta voit katsoa kuinka stump RAKE:lla poistetaan kantoja metsästä:

https://www.youtube.com/watch?v=7w-EB6aUbP4

Pekka Aittakallio
Vastaus kommenttiin #48

Hyviä linkkejä, avaavat asian erinomaisesti.

Pidän silti näkökantani. Tuo kantojen kanssa häslääminen ei ole sama kun aluskasvillisuuden raivaus. Tai astetta raskaampi toimenpide hakkuu (palolinjat). Se on edelleen sivumerkityksellinen asiassa.

Juho Akola

"Ilmastonmuutos metsäpalojen syy". Esitäppä todisteet. Metsäpalot ovat normaali osa luonnon kiertokulkua. Aivan niinkuin metsäpalot olisivat ilmestyneet kuvaan vasta "ilmastonmuutoksen" myötä.
http://www.cfact.org/wp-content/uploads/2017/10/US-Forest-area-burned-19...
Kuvasta nähdään, että 1930-luvulla raivoisivat täysin ennennäkemättömät metsäpalot. Mutta eiköhän syytetä näistäkin "ilmastonmuutosta".

Jaakko Aalto

Se "vastuullinen journalismi" toimii niin, että ensin levitetään se asenteellinen huuhaa juttu suurella melulla ja riekkumisella. Sitten, kun ne kommentoijat jotka eivät tyydy pelkkään perässä hälyämiseen, ovat niitä oikaisujaan kylliksi kirjoitelleet, osa niistä suodattuu asiallisempaankin uutiseen joka julkaistaan siinä toivossa, ettei sitä enää huomattaisi vaan melu olisi jo tehnyt tehtävänsä.

Henrik Saarimäki

Trumpin lausahdus "grab them by the pussy" on tulkittu väärin, se oikesti tarkoitaa kohdunkaulansyövän ehkäiseviä gynekologisia tutkimuksia, eikä naisten kourimista haarojenvälistä.

Trump on myös useaan otteeseen eri puheissaan eläytynyt syvästi erinäisistä henkisistä tai fyysisistä haitoista kärsivien ihmisten olemukseen, se on myös tulkittu väärin pilkkana.

Hän on auttanut myös muutamia ihmiskaupan uhria salaisilla lahjoituksilla. Nämäkin on tulkittu väärin väittämällä, että hänellä on ollut suhde pornotähtiin.

Lisäksi on väitetty että hänestä ns. kultainensuihkuvideo. Tämä on myös väärin, videolla on oikeasti kyse vahigossa syttyneen tulipalon sammutamisesta ja ihmisen pelastamisesta.

Petri Hämäläinen

Hauska !

Hieno juttu että löytyy huumoria. Nauraminen lievittää tunnetusti myös stressiä. Valehtelemisesta kiinni jäämisestä jos jokin sitä aiheuttaa.

Mä se että on media onkin vain sisältä mädäntynyt tiedonvälityksen irvikuva, epä-älyllinen häpeäpilkku, niin, eihän se tietty kivalta tunnu.

Mutta hei, uutta matoa koukkuun. Tämä on vai yks uusi päivä ohviisilla. Tänään tuli pataan. Huomenna jatketaan uusin kujein. Valehdellaan, panetellaan ja koulukiusataan Trumpia lisää.

Johannes Hissa

Trumpin olisi pitänyt puhua, että Suomessa pusikkoa kouritaan ja käpälöidään, sillä Suomessa puhutaan hakkuukourista ja niihin voidaan liittää vielä keruukäpälät, joilla voidaan kerätä hakkuujätteitä poltettavaksi.

Timo Jokela

En edes viitsinyt avata koko artikkelia. Mitä tulee suomalaiseen metsänhoitoon yleisesti niin en olisi kovin leuhka siitä ihan kokonaisuudessaan.
Ensinnäkin broileripuun kasvattajat ja ojitukset jotka ovat ikävien kevättulvien ja ravinnekuorman leviämisen takuuinstrumentti.
En ole pöndeasiantuntija enkä skuugepöllö eikä minusta sellaista tulekaan mutta tuohon avohakkuupolitiikkaan pitäisi saada tolkku. Maisemat raiskataan moneksi vuodeksi eikä avohakkuu ole muutenkaan mikään siisti juttu. En pidä itseäni viherpiipertäjänä mutta toi on mun mielestä tolkutonta puuhaa.
Ei taida olla vahinko tuo käännöstulkinta. Tosi noloa ilakoida noin vaikka Trump jopa kerjää tuollaista itselleen.

Heikki Linnapuomi

Harvennushakkuu,risusavotta? Tehokas metsätalouden koordinointi, maailman nykyaikaisimmat sellutehtaat.Paloihan pohjoismaissakin metsää ihan tarpeeksi,voisiko sammutusveden pumppausasemia pystyttää metsäautoteiden varrelle? Saisihan niistä muuhunkin käyttöön harmaata vettä ,esim.painepesureihin ja vaikka villieläinten juottopaikkoihin.

Pekka Aittakallio

Sai US:n kirjoittelu nolon lopun. Termiä ei käytetä metsänhoidossa muuten kuin haravointina. Ei raivaamistarkoituksessa.

Packalen on nyt googletellut ilman syvempää amerikan englannin osaamista. Vai miksi sitten asia on niin hauska jenkeissä tällä hetkellä?? Ehkä he eivät osaa Packalenin google-englantia?

Yrjö Koskinen

Hakkuutähteet kyllä nykyään korjataan. Ja Suomessa hakkuutähteiden korjaus on juuri samaa, mitä pitäisi jenkeissäkin tehdä niillä metsäpaloalueilla kun aluskasvillisuus ja pensaat ovat ne pahimmat tulen levittäjät.
Suomalaiset jälleen näytti maailmalle kuinka hieno markkinointi keino tunaroitiin median toimesta Trumpin haukkumiseen.
Ja sama show jatkuu kun aletaan sitten riitelemään mitä mikäkin . tarkoittaa.
Kun kerran suomalaisten varmasti maailman ykkösluokkaa olevat koneet on Rage koneita, niin johan mediaa pitäisi ohjata ulkomaankauppaministerin taholta ja kiittää Trumppia kehuista sekä ilmoittaa, että täältä niitä saa. Mutta kun ei, mieluummin tehdään...niin, tehdään mitä?
Täysin näkymättömiä, hajuttomia ja mauttomia kuin häkä.

Janne Kallio

Amerikkalaiset ystäväni eivät ilmeisesti sitten osaa englantia, sillä herkuttelevat tällä haravointijutulla somessa aika makeasti. Ja mistäs tässä jutussa nyt siis puhutaan, metsäpaloista vai maastopaloista, hakkuuaukea kun ei ole metsä. Se myös lienee hakkuuaukea tai taimikko, jonka palamiseen oksien ja kantojen keräily voinee vaikuttaa jollain pienellä tavalla ja se kantojen maasta kaivaminen lienee vaikuttavan vaan negatiivisesti. Ne kantoläjät palanee aika kivasti. Se on kuitenkin kiva, että joku oikeasti näkee vaivaa saadakseen Trumpin höpinöihin edes jotain järkeä. Varsinkin kielen osaamiseen puuttuminen on Trumppiin liittyen erittäin diplomaattista sekä ystävällistä.

Esa Ojanlatva

Hetkinen nyt on tapahtunut ihme, media tunnustaa fakensa. Ja tulkitaan käännös virheeksi joita media tekee jatkuvasti tilanteeseen sopivista uutisista ja tietenkin yleisen nykyisen linjan mukaisesti. Harvinaista on, että juuri median niin haukkuman trumpin uutinen muutetaan sellaiseksi kuin se on ollut. Ihmeiden aika ei ole ohi jotain koukkua tämä pitää kuitenkin sisällään jatkossa.

Samy Arling

Aika paljon pitäisi alkaa olemaan aineistoa kasassa Eurostoliiton probakandamuseoon.Probakandamusen sijoituspaikaksi ehdottaisin sitä entisen "eduskuntatalon"lisärakennusta, koska Suomi on nyt ilman tuuliajolla, emmekä tarvitse nukkehallitusta turhakkeineen mihinkään.

Janne Pohjala

Lisärakennuksen voisi vuokrata Pentagonille, koska sillä ei ole vielä toimitiloja ja lisärakennus on kyllin lähellä Kasarmintoria, niin lyhyt matka käydä isäntämaan sanomassa mitä armeijan pitää tehdä seuraavaksi.

Vanhan puolen voisi vuokrata Euroopan komission toteenpanevalle virkamihistölle, joka valvoo että direktiivit toteutetaan Suomessa siten kuin Euvostoliiton politbyroon komissaarit ovat ne laatineet ja euroduumassa leimauttanet.

Näin vältetään tilanne jossa Euvostoliiton pohjoisimman Oblastin asukkaat keksisivät olla väärää mieltä, kuten Puolalaiset tai Unkailaiset.

Jatkossa eduskuntavaaleilla voidaan valita esimerkiksi Tanssi Tähtien Kanssa -voittaja ja muuta kansaa kiinnostavaa, koska meidän ei tarvitse enää itse vaivautua päättämään maamme sisäpolitiikasta, ulkopolitiikasta, puolustuksesta eikä maamme alueen käyttämisestä.

Jenny EKholm

Henkilönä joka on asunnut molemmissa paikoissa niin voin sanoa että ongelmana tässä ei ole se mitä sanalla ”rake” tarkoitettiin vaan se että Trump vertaili Alaskan tapaista aluetta Kaliforniaan joka on aaavikko. Ei Alaskassakaan ole tämän kaltaisia tulipaloja koska siellä sataa ja kosteata suurin osa vuodesta kun taas Kaliforniassa kärsitään kuivuudesta.

Kimmo Mäkinen

Trumpin kokemus mm. golfkenttien rakentamisen kautta maastoon antaa jonkinlaista kompetenssia keskustella myös metsien tilasta. Wikipedian mukaan hänellä on/ on ollut vajaa parikymmentä golfkenttää omistuksessaan. Varmastikin noissa projekteissa on syntynyt näkemystä ja osaamista. Mutta ei näytä riittävän suomalaisille...

Antti Winter

Tuota noi - Trump sanoi "raking and cleaning" joka tarkoittaa haravoimista ja siivoamista. "rake up" sensijaan tarkoittaa keräämistä. Harvennuksesta sen sijaan käyteään termiä "thinning".

Summa summarum - asia oikein ymmärretty - Trump puhui haravoinnista tai ei osaa englantia taikka ymmärrä metsäteollisuuden tai metsänhoidon termistöstä tuon taivaallista... jossa tapauksessa hänen ei sitä kannattaisi kommentoida.

Pasi Salmi

Täytyy kuitenkin muistaa, että metsätyypiltään Kalifornian metsät eroavat merkittävästi meidän taigametsistä. Vain vuoristojen rinteillä lienee hieman samankaltaisia tyyppejä. Meillä metsänhoito on perustunut kasvillisuustyypittelyyn, jonka pääministeri Kajander aikoinaan luokitteli suuresta aineistoista, siis tutkijana. Muualla ei samanlaista tyypittelyä tunneta, ja se on ollut olleellinen apuväline, kun on valittu hoitomenetelmiä, kuten istutuspuulajia, tiheyttä jne.. Yhdysvalloissa on myös sellaisia havumetsätyyppejä, joissa humusmaannosta ei synny juuri ollenkaan vaan orgaaninen aines jää hajoamattomaksi karikkeeksi maan pinnalle useiden kymmenien senttien paksuudella. Tämän tyyppisessä karikkeessa on hyvin paljon aromaattisia poly-yhdisteitä, jotka sekä estävät hajoamisen mutta ovat hyvin syttymisherkkää materiaalia. Myös australian eukalyptysmetsät ovat saman tyyppisiä ja niiden uudistuminen perustuu vain laajaan metsäpaloon.

Erkki Laitinen

Eipä Suomen vähäiset metsäpalot taida liittyä mitenkään puun kasvatukseen tai korjuuseen. Suomi on pohjoinen maa lähellä pohjoisnapaa. Täällä on kylmää ja kosteaa. Tuultakin on vähänlaisesti. Routa sulaa tuskin vappuun mennessä edes Etelä-Suomessa, pohjoisempana hädintuskin juhannukseksi. Välillä keskellä kesää on vähän kuivempaa, että saattaahan joskus kuivilla kankailla syttyä palojakin.

Kalifornia kuuluu toiseen ilmastovyöhykkeeseen. Siellä on aina lämminta ja tuulet ovat voimakkaita, routaa ei ole. Kuivuus on aivan eri luokkaa ja metsät kuivuvat tuntuvasti enemmän kuin meillä. Myös puulajisuhteet voivat vaikuttaa. Ja se on ihan sama kerätäänkö risut vai ei. Kuivaa pintakasvillisuutta, lehvästöä ja oksia riittää tulen ruoaksi, jos palo on syttyäkseen ja kehittyäkseen.

Kyllä oli hyvä juttu Trumpilta. Niinistökin sai silitystä. Osoitti riittävää asiantuntemusta. Tuon enempää ei pressan tarvitse metsäpaloista tietää. Riittä, että tietää Suomessa olevan vähemmän metsäpaloja kuin Kaliforniassa.

Jarmo Finnilä

Ihmettelinkin sitä visailua haravoinnista.
Trump on selvästikkin ottanut selbää suomalaisten metsänhoidosta.
Ymmärsin "kansakoulu" pohjalta, hänen tarkoittaneen hakkuutähteiden siivoamista metsistä energiakäyttöön.
Tämä toimenpide on antanut monelle suomalaisille työtä ja energiaa (sähköä ja lämpöä)
Lisäksi on saatu paloturvallisempi metsämaasto.
Kolme kärpästä yhdellä iskulla.
Ihmettelin kyllä kovasti sitä, ettei presidentti tätä huomannut.

Taito Mikkonen

Kun suomalaiset menivät raiskaamaan Venäjän metsiä, toki suostumuksella, he opettivat paikallisille, että heidän vanha tapansa polttaa heti hakkuun jälkeen karsitut oksat on turhaa.
Kysyin asiasta virolaiselta. Tarkoitus oli vähentää palavaa ainesta metsän alla paloturvallisuuden vuoksi, koska tupakoijat sen kuitenkin sytyttäisivät.
Virossa ja tietenkin koko NL:ssä kuivina aikoina metsät suljettiin kiellettiin metsään meneminen, koska eivät kuitenkaan malta olla tupakoimatta.
Trump ja Niinistö olisivat voineet mainita ja kehua Venäjää.
Onhan Venäjällä silti metsäpaloja.

Croisantin Aumanen

No tuo keskustelu koski kyllä nimenomaan palojättteen haravointia
Fire rake
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigationJump to search

Fire rakes excavated from Duffy's Cut
A fire rake is a wildland fire fighting tool. A fire rake has a wooden or fiberglass handle with a rake head consisting of four sharp, serrated, triangular steel blades. It is used to rake a fire break with the sharp teeth, enabling it to reach fire in undergrowth in addition to loose surface debris. A McLeod, which is sometimes called a rake hoe, is a similar tool whose rake portion looks more like a steel rake but with sharp edges on the teeth. The teeth of the more traditional fire rake which resemble the teeth of a great white shark allow it to penetrate deeper into the undergrowth when necessary. The preference for one implement over the other is somewhat subjective.

A fire fighter will rake burning material back into the (black) area already burned, moving the fire away from the fuel ahead of it to create a fire break. The burning material is left to burn itself out away from the edge of the fire line, or another fire fighter with a fire flapper will smother it if required. The tool will cut through any undergrowth that may be burning and overturn some soil, further assisting in creating a fire break, thus smothering fire. This can reduce the temperature of burning materials below their threshold of ignition.

Joten kyllä tässä Trump puhui nimenomaan " haravoinnista " jota suoritetaan palojen yhteydessä eikä mistään energia puun haravoinnista tai keräyksestä tai muista ihmeellisistä selityksistä joita täällä nyt on kuultu .
Sen verran kannattais noita linkkejäkin välillä katsoa ja tarkistaa eikä vain lietsoa paloa entistä enemmän väärään suuntaan .
Joku vanha suomalainen sketsi tai sanonta tuli tästä kaikesta mieleen missä sanottiin " Tarttis ajatella ensteks :)
Rakingista" Trump puhui ensimmäistä kertaa Fox Newsin haastattelussa, jossa kertoi nähneensä palomiehiä haravoimassa palavia pensaita. Viittaus oli siis tähän työkaluun, ei koneelliseen metsänhoitoon: https://en.wikipedia.org/wiki/Fire_rake
Kyllä täällä Suomessa järjen käyttö on vielä sallittu

Jussi Runtti

Tuon nyt minäkin heti maalaisjärjellä ja kansakoulu pohjalla tajusin, ettei Trumppi sentään lehtiharavaa tarkoittanut metsissä käytettävän. Suomalaiset ovat median ja kansalaisten taholta yli innokkaita vaan mollaamaan toista. Osoittaa vaan suomalaisten maalaisuuden.

nomedellalaru

Trumppi sanoi ja tarkoitti asian niin kuin sen kaikki ymmärsivät. Fox Newsille antamassa haastattelussa Trump ihmetteli palomiehiä, jotka haravoivat palavia pensaita ja oli sitä mieltä, että haravointi olisi pitänyt tehdä ennen paloa, joten luultavaa, että tarkoitti nimenomaan haravalla tehtävää lehtien ja pikkurisujen haravointia. Ja jos rake-sanalla tarkoitettiin hakkuujätteiden keräämistä hakkualueilta, niin en itse ainakaan nähnyt, että palaneet alueet olisivat olleet hakkuualueita. Trumpin kannattajat tosiaan tekevät kovasti töitä selvitelläkseen Trumpin sanomisia parhain päin.