Sunnuntai 26.5.2019

Kokoomuksen konkari sote-yritysten keskittymisestä: ”Enkös minä sanonut”

Luotu: 
19.11.2018 12:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok).
|

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Salolainen pitää sosiaali- ja terveyssektorin suuria kauppamääriä huolestuttavana. Uusi Suomi ja Kauppalehti selvittivät, että sote-sektorilla on vuodesta 2015 aina nyt marraskuun alkuun saakka tehty yrityskauppa noin joka neljäs päivä. Viisi suurinta yritystä on vastannut puolesta kaikista alan yrityskaupoista.

”Mitäs tässä muuta pitää sanoa kuin että enkös minä sanonut”, Salolainen sanoo Uudelle Suomelle.

Salolainen on seurannut kriittisellä silmällä sote-markkinoiden kehittymistä jo pitkään. Tammikuussa 2017 hän varoitti ”suurista kermankuorintayrityksistä”, joiden ehkäisemiseen tulee hänen mukaansa puuttua ennen sote-uudistuksen lukkoon lyöntiä. Salolaisen mielestä suuria yrityksiä ei pidä päästää liian dominoivaan asemaan.

LISÄÄ AIHEESTA: Kokoomuskonkari varoittaa terveysjättien vallasta: ”Valtava asemiin hakeutuminen” jo käynnissä

”En lähde ennustelemaan, miten vakava se tilanne on”, Salolainen sanoo nyt.

”Huolestuttava se on joka tapauksessa tämä liian suuri keskittyminen. En voi sanoa muuta kuin että olen puhunut tästä paljon etukäteen, koska olen nähnyt sen kehityksen, ja mihin se johtaa. Pienet eivät tässä kovin hyvin pärjää, ja isot kaupoillaan ja omilla strategioillaan pystyvät hankkimaan alueellisia monopoleja tai oligopoleja. Näin kauppatieteen maisterina minä olen tätä kehitystä katsonut.”

Uuden Suomen ja Kauppalehden selvitystä kommentoi tuoreeltaan sote-uudistuksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne oli Salolaisen tapaan huolestunut sote-yritysten keskittymisestä. Saarikko arvioi suurten yritysten hakevan kaupoilla erikoistumista omiin painopistealueisiin.

Samalla Saarikko huomautti, että sote-alan yrityksiä on kaikkiaan noin 18 500. Sote-sektorin uuden toimialaraportin mukaan alan yrityksistä noin 14 600 eli 79 prosenttia on 1–4 hengen terveyspalveluyrityksiä. Yksityisellä sektorilla monet lääkärit toimivat yksityisinä ammatinharjoittajina, vaikka tekisivätkin työtä suuremman yrityksen laskuun.

Kokoomuksen Salolainen ei halua vielä arvioida, miten uusi selvitys vaikuttaa hänen äänestyspäätökseensä sote-uudistuksesta. Hän korostaa, että kyse on vielä keskeneräisestä asiasta.

”Ja lähden siitä, etten koskaan kerro etukäteen, mitä äänestän eduskunnassa. Täytyy meillä [kansanedustajilla] joitakin oikeuksia olla”, Salolainen toteaa.

Pertti Salolainen on ilmoittanut, ettei hän pyri eduskuntaan enää tämän vaalikauden jälkeen.

Lue lisää sote-selvityksestä:

Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä

Esperi takoo naismiljonäärejä Suomeen – Toimitusjohtaja ei enää pysy laskuissa mukana

LUE MYÖS: Eduskunnan jättävä kokoomuskonkari lehdessä: ”Ihmiskunta menossa suoraa päätä helvettiin – tämä sukupolvi ykkösluokassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo on merkittäväa tietoa olosuhteista, jos sote kaatuu eduskunnassa.

Nythän joku "koiranleuka" voisi vihervasemmistolle viisastella, että
sote -lakipaketin kautta julkinen valta pystyykin paremmin ohjaamaan makkinoita (hinnan määrääminen peruspalveluissa) kuin ilman sote -lakeja.

Toisaalta ilman avoimen sektorin terveys- ym. sotepalveluja ei julkinen sektori
enää pärjää.

Mark Andersson

Hyvä esimerkki poliitikkomaisesta asian vääntelystä. Ei pärjää julkisen sektorin sote-palvelut, ei tietenkään, ellei resursseja lisätä.

Julkisten resurssien alasajo on ollut kokoomuksen hanke käytännössä aina – jotta yksityiset omistajat pääsisivät nautiskelemaan verovaroista. Kun se tulo omaa työtä tekemättä (=pääomatulot) on sille niin paljon tärkeämpää kuin itse työllä tehty ansiotulo.

Janne Pohjala

Oppositiossa ollaan vihreinä hiljaa, kun sote menee kuin Caruna Haaviston rasvaamana.

Kokkareveteraani alkaa tässä vaiheessa pestä käsiä että "oho meinaa käydä huonosti" vaikka koko ajan Kokoomuksen perustavoite on ollut järjestää maamme terveudenhuollon miljardit näille yrityksille ja jättää vaikeat ja kalliit hoitotapaukset julkiselle terveydenhuollolle, jolla ei ole enää rahaa niitä hoitaa.

Resepti on aika suoraan Briteistä ja pidemmän välin lopputuloksen voi katsoa USA:sta. Siellä nimittäin on saatu terveydenhuollon tuottavuus huippuunsa. Yli kaksi kertaa korkemmaksi kuin meillä:

According to the World Health Organization (WHO), the United States spent more on health care per capita ($9,403), and more on health care as percentage of its GDP (17.1%), than any other nation in 2014.

USA:ssa terveydehuoltosektori takoo omistajilleen kaksi kertaa enemmän rahaa kuin meillä.

Tässä on kokoomuslainen unelma lähellä, koska laskunmaksajan etuhan heitä ei ole koskaan kiinostanut, koska ne hölmöt äänestää Kokoomusta sen takia että luulevat että Kokoomus laskisi veroja ja olisi demareiden vastavoima vaikka Orpon käsi on aivan yhtä syvällä ellei syvemmällä keskiluokan lopmpakossa kuin Rinteen.

Aivan yhtä hyvin voi äänestää 2019 SDP:tä koska lopputulos ei juurikaan eroa Kokoomuksen viimeisen 10 vuoden totetumasta. Keskiluokan kukkarossa käy samanlainen kierre.

https://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_the_United_States

Lauri-Pekka Alanko

"Samalla Saarikko huomautti, että sote-alan yrityksiä on kaikkiaan noin 18 500. Sote-sektorin uuden toimialaraportin mukaan alan yrityksistä noin 14 600 eli 79 prosenttia on 1–4 hengen terveyspalveluyrityksiä"

On selvää, etteivät tällaiset pikkuyritykset tule täyttämään suurille yrityksille mitoitettuja sopimusteknisiä vaatimuksia, saati edes kykenemään tarjouksia.

Tapio Mäkeläinen

USA:n järjestelmä on panoksiin nähden länsimaiden tehottomin. Henkilökohtaisten konkurssien suurin syy on syövän tai muun vakavan sairauden hoitokustannukset. Paikalliset pörriäiset ja Arvaustalot ovat Boiengia ja HP:a suurempia , top 20 firmoja.
Me porvarit jauhetaan, että joo mutta niillä on vakuutus. Oletteko tietoisia mitä esim 5 h perheen kattava turva maksaa siellä.
Muutenkin niitä verojen päälle maksuja kertyy tosi paljon.
Itse olen henkeen ja vereen julkisen kannattaja kuten Salolainenkin. Kokoomuslaiset ei todellakaan seiso yhtenä joukkona tuon kermankuorinta-automaatin takana.