Sunnuntai 26.5.2019

KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan – F-35:n hinnan luvataan laskevan

Luotu: 
20.11.2018 09:28
Päivitetty: 
20.11.2018 09:58
  • Kuva: Mika Rinne / Iltalehti
    Kuva
    Lockheed Martin, kuten muutkin HX-kisassa mukana olevat hävittäjävalmistajat, on markkinoinut konettaan aktiivisesti Suomessa. Kuva Tikkakosken lentonäytöksestä.
|

Suomi on tekemässä suurta hävittäjähankintaansa hyvään aikaan, kerrotaan amerikkalaisyhtiö Lockheed Martinilta Kauppalehdelle.

Suomi valmistautuu tekemään vuonna 2021 noin 7–10 miljardin dollarin päätöksen Hornet-­kaluston korvaajakoneesta. Kauppalehden tietojen mukaan suorituskyvyn perusteella ilmavoimien suosikki uudeksi koneeksi olisi Lockheed Martinin F-35-kone, mutta sen yksikköhinta on ollut liian suuri Suomen budjetille. Lisäksi vielä ei ole tiedossa, mitä tekniikkaa Lockheed Martin aikoo tarjoukseen sisällyttää.

Esimerkiksi Norja tilasi kymmenen vuotta sitten F-35-hävittäjiä noin 142 miljoonan dollarin yksikköhinnalla, mutta koneen hinta on laskenut vuosien saatossa roimasti. Lockheed Martinin Suomen-myyntiä johtava Mark Pranke sanoo, että Suomi ostaa hävittäjänsä hyvään aikaan.

”Laskelmiemme mukaan saamme koneen yksikköhinnan 80 miljoonaan dollariin vuosikymmenen loppuun mennessä. Suomi on tekemässä hankintansa hyvässä ikkunassa”, Pranke kommentoi Kauppalehdelle yhtiön pääkonttorilla Fort Worthissa.

Olennaista hävittäjäkaupoissa on yhteistyö suomalaisten yritysten kanssa. Pranke sanoo, että yhtiön tulevassa tarjouksessa on otettu tämä huomioon.

”Olen viettänyt paljon aikaani Suomessa tapaamassa teollisuutta”, Pranke sanoo.

HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kiistää Kauppalehdelle, että ilmavoimilla olisi suosikkia hankinnan suhteen tässä vaiheessa prosessia.

Lue lisää Uuden Suomen juttuja HX-hävittäjähankkeesta tämän linkin takaa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Bäcklund

Hävittäjähankintaa voi tarkastella monesta näkökulmasta. Laajin lienee maailmanpoliittisen kehityksen skenario. Maailmansotaako kohti?

Muita on useita. Kuten sodan kuvan nopea muuttuminen teknisessä mielessä. Robotiikka ja tekoäly. Autonomisesti taistelukentällä toimivat yksiköt. Ne ovat jo arkipäivää ja suurvaltojen pääasialliset sotilaalliset panostukset liittyvät juuri näihin.

Kuitenkin on yksi sotilaallisiin kalustohankintoihin liittyvä tekijä, joka on täysin ylitse muiden. Suomen taloudelliset resurssit. Mihin Suomella on realistisesti varaa, jättämättä yhä suurempaa osaa kansalaisista köyhyyteen, tai vanhuksia paskoissaan yksinäisiin luukkuihin. Kysymys on arvoista.

Kansalaisia sumutetaan. Viimeksi muutama päivä sitten ministeri P. Orpo sanoi teeveessä hankintojen maksavan 7 - 10 miljardia euroa. Totuus on toinen. Elinkaarikustannuksineen ja asejärjestelmineen hankinta tulee katajaiselle kansallemme maksamaan 45 miljardia vähintään. Summa on jopa alakanttiin, sen Hornett-kokemus osoittaa. Tieto on olemassa.

Entisenä meriupseerina ja kansalaisena uskallan väittää myös, että Merivoimien korvettiluokan, yli 100 metriset pinta-alukset ovat virheellinen hankinta. Ne ovat rikkonaisen rannikkomme puolustusdoktriinissa aivan liian isoja yksiköitä. Kansalaisten tuleekin tietää, että 4 valtamerikelpoista korvettia ovat sunnitellut niin teknisesti kuin muutenkin nato- ja eurooppayhteensopiviin operaatioihin enemmän kuin Suomen rajoilla tapahtuvaan puolustukselliseen sodankäyntiin.

Alushankinnan hintalappu on nousemassa 1,5 miljardista asejärjestelmineen jo lähelle 2 miljardia ja elinkaarikustannuksineen tietenkin ainakin nelinkertaiseksi. Sekin on liikaa Suomen resursseille. Huomattavasti parempia ja halvempia tapoja löytyy rannikkojemme puolustamiseen. Kysynkin, viekö kissa häntää, vai kettu kissaa.

Arto Bäcklund

Todellakin. Vielä sekin. On varmaa, että kokemus epäonnistuneesta eurohelikopterihankinnasta kaivertaa hankinnoista vastaavia. Sekin tosiasia lienee huomioonotettava, että koneet ylösmakaavat hangaareissa epäkuntoisina lentokielloissa.

Arto Bäcklund

Sen verran vielä, että on ymmärrettävä, nätisti sanottuna, vastavuoroisuuden merkitys.

Jo Hornet-kauppojen yhteydessä Suomen "luotettavuus" tutkittiin. Asejärjestelmien päivityksen yhteydessä tarvittiin kongressin päätös siitä, että risteilyohjusten kaltaiset ilmasta-maahan ohjukset voidaan Suomelle myydä.

Edelleen olemme tässä talutusnuoressa. Vastavuoroisuudessa ja "näytön" paikassa. Ilmatila on avattu Yhdysvaltain sotakoneille ja tiet tankeille. Ohi Natonkin. Suomi on hyvä "isäntä". Nyt on pakko. Vain hölmöt eivät ymmärrä sitä, että ei USA hyvän hyvyyttään Venäjän rajalla Suomessakaan harjoittele. Suomi kutsuu, kun käsky käy.

Tulevat asehankinnat tulevat olemaan sotilaspoliittista jatkumoa.

Vahvistamaton tieto ( mielenkiintoinen ) kertoo, että eurooppalaisten liittolaisten isommat F-35 huollot keskitetään Turkkiin ja Italiaan.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #5

Yhdysvaltojen teknologisesti pitkälle kehitettyjen aseiden viennin käytäntöön kuuluu aivan rutiininomaisesti ja ilman lainausmerkkejä, että kongressi ottaa poliittisen vastuun ostajan luotettavuudesta. Ei se mikään talutusnuora ole, ja Suomi on edelleen vapaa ostamaan Hornetille seuraajan aivan mistä haluaa.

"Ilmatila on avattu Yhdysvaltain sotakoneille ja tiet tankeille. Ohi Natonkin. Suomi on hyvä "isäntä". Nyt on pakko. Vain hölmöt eivät ymmärrä sitä, että ei USA hyvän hyvyyttään Venäjän rajalla Suomessakaan harjoittele. Suomi kutsuu, kun käsky käy."

Jos tuollaisista painajaisista kärsii, kannattaisi verrata isäntämaatukea koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan kohtaa 12 sekä kansallisen lainsäädäntömme Aluevalvontalakia – netistä ne löytyvät. On sitten toinen juttu levittää täällä valeita tietoisesti.

Eräänä HX-valintakriteerinä on huoltovarmuus ja kotimaisen teollisuuden osallistuminen – järjestelmän käytettävyys rauhan ja sodan aikana. Jos faktatieto kiinnostaa, onhan sitäkin tarjolla: https://ilmavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suorituskykyarviointi-...

Hannu Tusa

Erittäin hyvä, ammattitaitoinen kirjoitus.
Kyllä nato-trollit ja jenkit vievät suomalaisia poliirikkoja ns 6-0. Luovat pelon ilmapiiriä saadakseen ajettua omia etuja. Ei Suomen kansalla ole varaa törsätä sodanajan aseisiin kymmeniä miljardeja. Ne on pois omasta hyvinvoinnistamme. Kaiken lisäksi köyhä kansamme ottaisi näidenkin maksamiseen lisää ulkomaanvelkaa. On tietysti mahdollista nostaa veroja -ja leikata eläkkeitä sekä muita etuisuuksia. Saisimme varastoihimme ruostumaan hienoja aseita.

Arto Bäcklund

Hannu Tusa, velka on hyvä huomio.

On jotenkin lähes naurettavaa, että keskeinen "vaihtoehdottomuuden matra" koskee valtionvelkaa.

Sotilaalliset hankinnat suoritetaan täysmääräisesti velalla. Sen on nyt ohimenevä noususuhdanne lopullisesti todistanut. Budjettia ei saatu tasapainoon. Asehankinnoista velalla kukaan johtava poliitikkomme ei puhu. Mutta ei moni ole kysynytkään. Minä nyt kysyn.

Juha Lapveteläinen

www.nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-lockheed-martin/-f-16v-the-mo...

sivustolta löytyy tietoa hävittäjähankinta vaihtoehdoista, hintansa puolesta loistava valinta.

The Lockheed Martin F-16v,
samalla aseistuksella kuin Israelin armeijalla, hinnasta ei tietoa. Bahrainin valtio oli ostanut kyseiseistä taisteluhävittäjää hintaan US$146,578,947 kappaleelta + lisävarustukset.

Kieltämättä Lockheed Martin F-35 hävittäjä on monipuolinen nimenomaan myös helikopterilaskeutusmistyylinsä puolesta. Kyseessä on huippuhävittäjä, tosin 180milj.US$ kappalehinta on kallis.

Seppo Simonen

Näin natomielisenä meille olisi sopivaa hankkia 60 kpl The Lockheen Martin F- 35 ja 40 kpl F- 35b hävittäjiä.
Muutoinkin olen sitä mieltä että Naton täysjäsenyys on neuvoteltava välittömästi ja kun joku aamu heräämme olemme Naton täysjäsenlä presidentin päätöksellä hänhän on puolustusvoimien ylipäällikkö.