Maanantai 20.5.2019

Esko Valtaoja Turun Sanomissa: Synnytyslakko Suomeen – ”Huonosti ovat asiat kun ainoa järjen ääni tulee Halla-aholta”

Luotu: 
20.11.2018 10:24
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Mikä oikeus Suomella olisi kasvattaa holtittomasti väestöään, kysyy professori Esko Valtaoja kolumnissaan. Arkistokuva.
|

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja aktiivinen julkinen keskustelija Esko Valtaoja kaipaa Suomeen synnytystalkoiden sijaan synnytyslakkoa.

Valtaoja tyrmää Turun Sanomien kolumnissaan kansallisen hätätilan, jollaisena ennustetta Suomen väestön kääntymisestä laskuun yleisesti käsitellään. Professorin mukaan väestöennuste on mainio tulevaisuusennuste.

”Mutta eihän juuri kukaan sitä näin selväjärkisesti ajatellut. Sen sijaan päättäjät huusivat yhteen ääneen maailmanloppua ja ehdottivat vaihtelevan järjettömiä toimenpiteitä syntyvyyden nostamiseksi. Muuten kuolemme sukupuuttoon, kestävyysvaje tekee meistä selvän, kukaan ei enää hoida vanhuksia, eläkemaksut nousevat mahdottomiksi, maaseutu autioituu ja niin edelleen”, Valtaoja ihmettelee.

Valtaojan mukaan hyvinvointivaltion ylläpitämisen ongelmat täytyy ratkaista aivan muulla tavalla kuin synnytystalkoilla, esimerkiksi automatisaation ja robotisaation keinoin.

”Ei lisää ihmisiä, vaan vähemmän työntekijöiden tarvetta kehittyvän teknologian ansiosta.”

Valtaojan mukaan ”huonosti ovat todella asiat, kun ainoa järjen ääni tulee Jussi Halla-aholta”. Perussuomalaisten puheenjohtaja linjasi Helsingin Sanomissa, että perussuomalaiset eivät näe periaatteellisesti tärkeäksi, että väestö kasvaa.

”No, Jussihan on tottunut olemaan poliittisesti epäkorrekti, ja linjauksen takana on tietysti ennen kaikkea pelko siitä, että väkilukua yritettäisiin kasvattaa maahanmuutolla. Mutta kuitenkin. Halla-aho muistutti myös siitä, että kehitys on sama kaikissa teollistuneissa maissa. Ja kohta myös koko maailmassa. YK:n ennusteiden mukaan väkiluku tasaantuu tämän vuosisadan aikana – matalan ennusteen mukaan vain vähän myöhemmin kuin Suomessa, keskitason ennusteessa vuosisadan lopussa. Muu ei tietysti ole mahdollistakaan, ei maapallo rajattomasti ihmisiä kestä”, Valtaoja kirjoittaa.

Hän päättää kirjoituksensa toteamalla, että ylivoimaisesti vaikuttavin ekoteko ei ole aamupuuron syöminen kylmänä tai edes Thaimaan lomasta luopuminen.

”Se on jättää tekemättä vielä se yksi lapsi, vaikka poliitikot siihen kuinka patistaisivat.”

LUE LISÄÄ VÄESTÖENNUSTEESTA:

Uusi pohjaluku Suomen syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Hämmästys leviää – Tämä kuva Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi – ”Toivon että tämä avaa kaikkien silmät”

Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? – Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”

Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas – Rinteen eläkelupaus on ”pyramidihuijaus”

Annika Saarikko: ”Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Sattuu se vahinko viisaallkekin, tällä kertaa Valtaojalle. Kukaan ei ole tavoitellut Suomessa "hillitöntä väestönkasvua", se on Valtaojan itsensä keksimä olkiukko.

Toisaalta. se väestöräjähdys, jonka Valtaoja väittää pysähtyneen, ei ole pysähtynyt sen enempää Afrikassa kuin Länsi-Aasiassakaan. Suomessa syntyvyyden olisi hyvä nousta tuonne 1,8 - 1,9 tasoon nykyisestä 1,4:stä. Afrikassa sen pitäisi pudota samalle tasolle nykyisestä keskimääräisestä 4,7 tasosta (puhumattakaan Nigerin ja Somalian yli 6 tasosta).

Kauko Aalto

Muslimien syntyvyys suomessa, etenkin somalien on ymmärtääkseni samaa luokkaa kuin heidän syntyvyytensä kotimaassaankin. Todennäköisesti se on suurempaakin holtittomien tukien vuoksi. Siis mikä kansanosan syntyvyyttä tulisi nostaa? On jopa ehdotettu maksettavaksi tuhannen euron palkkiota raskaaksi tulleelle naiselle. Onkohan ehdottaja ajatellut mitä tämä merkitsee muslimi maahanmuuttajien miehittämissä lähiöissä, joissa syntyvyyttä tehostetaan jopa polygamialla, jota he kutsuvat yksihuoltajuudeksi. Ei kai ole mikään uutinen, että eräissä maahanmuuttaja ryhmissä ei kolmannessakkaan sukupolvessa, olla halukkaita tai kykeneviä ottamaan vastuuta omista elinkustannuksista. Puhumattakaan, että ymmärrettäisiin ettei heidän arvomaailmallaan rakenneta hyvinvointivaltiota. Joten syntyvyyttä ja maahanmuuttoa tulisi harjoittaa vain siltä pohjalta, että hankimme väestöä joka parantaa huoltosuhdetta. Jopa Hillary Clinton sanoi, että Euroopan on lähetettävä selkeä viesti, että se ei voi jatkaa turvapaikan ja tuen tarjoamista. Selkokielellä tämä tarkoittaa, ettemme tarvitse elättejä, joilla ei ole muuta päämäärää kuin lisääntyä, levittää takapajuista kulttuuria, uskomusjärjestelmää, rakentaa rinnakkaisyhteiskuntia ja täyttää vankiloita. Altruismin on päätyttävä ja tilalle on otettava terve egoismi, mikäli aiomme elää turvallisessa ja ihmisoikeuksia kunnioittavassa yhteiskunnassa. Osoittaa Eurooppalaisen moraalin rappiota, että fasistien on meille tämä kerrottava.

Arsi Saarijärvi

Intiassa syntyy jokapäivä enemmän lapsia kuin Suomessa on syntynyt yhden vuoden aikana. Jättämällä vuoden synnytykset tekemättä, hidastamme väestökehitystä siis päivällä. Ja koska Intian väestö vain jatkaa kasvamistaan, Suomen laskemistaan, niin suhdeluku muuttuu joka päivä Intian eduksi. Ensi vuonna se voi olla jo Intian päivä, Suomen 2 vuotta. Olin sentäs herrasmies, enkä ottanut tähän mukaan mitään muuta runsasväkilukuista väestökasvullista valtiota, jotta asia pysyisi yksinkertaisena ymmärtää.

Suomi on mallioppilas, joka hurmaavan joukkoitsemurhan tehdessään tekee tilaa Suomessa uudelle väestökasvulliselle kulttuurille. Hurraa. Emme ole enää sitä onneksi näkemässä, sillä meitä ei ole.. Maapallo, joka lienee miljardeja vuosia vanha, jatkaa silti pyörimistään ja väestö kasvamistaan.

Samaten, Eurooppa, jonka päästöt ovat 11 prosenttia koko muun maapallon päästöistä, vähentämällä voi vähentää vain siitä 11 prosentista. Se loppu 89 prosenttia jatkaa mahdollisesti saastuttamistaan.. Suomen päästöt ovat Intian päästöistä.. noh varmaankin samassa suhteessa kuin väestönkasvukin. Onneksi meillä on omatunto. Lopetamme itsemme ennenkuin näemme maailman lopun.

Harri Kovala

Nimenomaan JOS robotiikkaan, tai yleensä investointeihin panostettaisiin. Suomessa investoinnit ovat olleet laskussa jo 10 vuotta, tämä tarkoittaa vääjäämättä myös tuotannon tehokkuuden laskua kilpailijamaihin nähden. Tässä ei ole palkoilla tai työajalla merkitystä, ellei kyseessä ole pitsinnypläämö.

Robotiikan ja automaation lisääminen tarkoittaa myös muutoksia työprosesseissa ja -linjoissa, jos monipuolisesti havainnoiva ja toimiva ihminen korvataan yksipuolisesti työtä tekevällä robotilla, voi olla että tehokkuus ei nouse, vaan jopa laskee. Tällaistakin on nähty. Automatisointi on moniulotteinen prosessi.

Eero Pekonen

Suuret ikäluokat on jo täyttä vauhtia poistumassa hautausmaille. Työelärahastoissa on rahaa jo noin 140 000 euroa/eläkeläinen, joten eläkkeetkään eivät ole mikään ongelma. Ainoa taho, jolla on vaikeaa, on jatkuvaa talouskasvua hokeva eli keinoelämä. Sille porukalle mikään ei riitä.

Ari-Pekka Leppänen

"Valtaojan mukaan hyvinvointivaltion ylläpitämisen ongelmat täytyy ratkaista aivan muulla tavalla kuin synnytystalkoilla, esimerkiksi automatisaation ja robotisaation keinoin."

Japanin väestö lähti laskuun jo 2011. He meinasivat pärjätä ilman massamaahanmuuttoa ja panostaa nimenomaan robotiikan ja automation kehittämiseen.

Petri Hämäläinen

Väestönkasvu- ja talouskasvuvaatimuksessa on kyse suuremmasta asiasta kuin huoltosuhde.

Koko kapitalistinen järjestelmä perustuu jatkuvan kasvun välttämättömyydelle.

Kapitalistinen järjestelmä perustuu ajatukselle siitä että mahdollisuudet ovat yhtäläiset ja tulevaisuus on kaikille parempi, vaikka tulojen ja omaisuuden nykyinen jakautuminen on räikeästi epäsuhtainen.

Kun talouskasvu loppuu, kapitalistinen järjestelmä on vaarassa. Köyhät eivät voi uskoa parempaan tulevaisuuteen ellei se ole rikkailta pois. Yhteiskunnasta tulee nollasummapeliä.

Mika Rainti

Linkola tiesi jo 70 -80 ll että maailmassa on liikaa ihmisiä. Ihminen on kuormittanut maapalloa liikaa jo kauan. Ihminen on ahne eikä halua saavutetuista eduista luopua. Ja nyt voi sanoa että globalisaatiota emme voi pysäyttää. Ihmiset liikkuvat paremman elintason perässä ja rodut sekottuvat entisestään. Alkukantaiset suomalaiset saattavat hävitä sukupuuttoon mutta onko tämä se lapsitalkoo asian ydin vai riittääkö se, että Suomi on asutettuna riippumatta mistä juurista asukit ovat lähtöisin?

Hannu Karppinen

Miksi tämmöinen lakko.
Afrikassa 1,4 miljardia asukasta.

professorinajatuksia blogista

Esko Valtaojalta on jäänyt kuitenkin huomaamatta se, ettei kantasuomalaisten lisääntyminen ole maapallon kestokyvyn ongelma. Siten suomalaisten lisääntymisen vähentäminen ei ratkaise ongelmaa eikä siksi ole järjellinen tavoite. Eikä pelasta maapalloa. Meidän määrämmehän ei lisäänny ja käytettävissämme on niin suuret luonnonvarat, ettei elintapamme ylitä osuuttamme maapallon kestokyvystä.

Totta kuitenkin on, ettei maapallon väestön kasvu voi jatkua ikuisesti. Toisaalta ilman Suomen väestön uusiutumista katoaa myös suomalaisuus ja kaikki se, jonka takia olemme kyenneet luomaan tänne pohjoisen ankariin olosuhteisiin yhteiskunnan, jossa on hyvä elää verrattuna käytännössä kaikkiin muihin maapallon kolkkiin.