Maanantai 20.5.2019

Kelan lehti: Tutkimusjohtaja väläyttää uutta työttömyysturvatiliä – ”Mitä nopeammin saat töitä, sitä enemmän jää rahaa eläkkeelle”

Luotu: 
20.11.2018 12:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Jos tili tulisi käytettyä tyhjiin, yhteiskunta tulisi apuun. Toisaalta tilille kertyneen tuoton voisi saada hyväkseen esimerkiksi eläkkeenä”, VATTin tutkimusjohtaja Essi Eerola pohtii työttömyysturvan tilimallia.
|

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Essi Eerola ehdottaa uudenlaista ”työttömyysturvatiliä” osaksi sosiaaliturvan uudistusta. Eerola kommentoi asiaa Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä.

Eerola olisi lehden mukaan valmis uudistamaan sosiaaliturvaa rohkeasti. Yksi uudistamisen tapa voisi olla jonkinlainen tilimalli. Sillä tarkoitetaan sosiaaliturvan muotoa, jossa kansalaiset saavat käyttöönsä tietyn määrän rahaa. Esimerkiksi kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) johtama ajatuspaja Libera on esittänyt ”perustiliä”, jossa opiskelijat saisivat tietyn määrän opintotueksi tarkoitettua rahaa tililleen, ja jäljelle jääneet varat saisi käyttöönsä eläkkeelle jäädessään.

Eerolakaan ei usko tilimalliin ratkaisuna koko sosiaaliturvan osalta. Sen sijaan hän pitää mahdollisena jonkinlaista työttömyysturvatiliä, Sosiaalivakuutus-lehti kertoo.

”Jos jokainen esimerkiksi kerryttäisi työtuloillaan työttömyysturvatiliä kuten vakuutusta, se kannustaisi etsimään töitä. Mitä nopeammin saat töitä, sitä enemmän rahaa jää työttömyysturvatilille säästöön. Jos tili tulisi käytettyä tyhjiin, yhteiskunta tulisi apuun. Toisaalta tilille kertyneen tuoton voisi saada hyväkseen esimerkiksi eläkkeenä”, Eerola pohtii.

”Mitä nopeammin saat töitä, sitä enemmän rahaa jää työttömyysturvatilille säästöön. Tilille kertyneen tuoton voisi saada hyväkseen esimerkiksi eläkkeenä”

Työttömyysturvan tilimalliin voisi kytkeytyä muitakin sosiaaliturvan etuuksia.

Eerolan visiossa raha maksettaisiin tilille joko kertasuorituksena tai varoja kertyisi yhteiskunnalta tai omasta työstä vakuutusmaksujen tapaan.

”Se ottaisi nykymallia paremmin huomioon ihmisen tilanteen pitkin elinkaarta. Iso osa tulonsiirroista tehdään jokaisen ihmisen elinkaaren sisällä. Kärjistäen se tarkoittaa, että saamme lapsuudessa ja vanhuudessa tukea ja työiässä maksamme veroja. Tilimallin avulla tuki pystyttäisiin kohdistamaan paremmin niille, jotka ovat koko elämänsä ajan pienituloisia”, Eerola sanoo.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on Eerolan mukaan nyt monimuotoinen ja kirjava. Asiasta vallitsee yksimielisyys myös eduskuntapuolueiden keskuudessa, ja sosiaaliturvan uudistusta pidetäänkin yhtenä seuraavan hallituksen kärkihankkeista.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri-Pekka Alanko

Tällainen työttömyysturvatili lisäisi palkansaajan veroluonteisia maksuja, kuinka monta prosenttia tilimaksu olisi palkasta. Täyttyisikö tili koskaan, jos on ollut riittävän kauan työssä ilman työttömyyttä? Olisiko saatu maksimiturva samansuuruinen kaikille vaiko viimeisimpään palkkaan sidottu, kuka määrittäisi? Kuka saisi rahaa ja millä perustella, kun tili on tyhjentynyt, olisiko miinus maksettava pois eläkeiän tullessa, vai palattaisiinko tilin jouston loputtua tavalliseen tai ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan? Vain eräitä mainitakseni.

Tämä on kaikkea muuta kuin yksinkertainen ja toteutuksen aikana tultaisiin näkemään tämänhetkisen mielikuvituksen ulkopuolisia ongelmia.

Rosa Warski

Mites ois sellainen ajatus, että mitä työkyvyttömämpi ihminen on, sitä enemmän häneen käytetään rahaa?

Nämä "työllisty nopeasti" -älynväläykset syytävät rahaa terveimmille työttömille ja perustuvat ihmiskuvaan, jossa ainoa työllisyyden esteet ovat tekosyitä. Tasa-arvosta tai oikeudenmukaisesta ihmiskuvasta koko hommassa ei ole tietoakaan, joten idea on heti kättelyssä perustuslain vastainen.

Toistetaan siis vielä.

Suomen perustuslaki, 2 luku, 6 §:
Yhdenvertaisuus

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Suomen perustuslaki, 2 luku, 19 §:
Oikeus sosiaaliturvaan

"Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana. Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä."

Jätettäiskö nää "ideat" siis vastaisuudessa vähemmälle?