Perjantai 24.5.2019

”Poliisivaltiota pukkaa” – Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille

Luotu: 
20.11.2018 16:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    ”Nyt sitten halutaan päästää suojelupoliisi eduskuntatalon sisälle ja vieläpä mukaan prosessiin, jossa valitaan suojelupoliisia eli heitä itseään valvovat jäsenet valiokuntaan. Sekö on demokratiaa? Poliisivaltiota pukkaa”, Markus Mustajärvi vastaa Saara Jantuselle.
|

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi kummastelee sotatieteiden tohtori Saara Jantusen näkemystä, että suojelupoliisin pitäisi toteuttaa laaja turvallisuusselvitys uuden tiedusteluvaliokunnan jäsenille.

Jantunen kertoi näkemyksestään Uuden Suomen haastattelussa eilen maanantaina. LUE TARKEMMIN: Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen – ”Kammataan ilmiselvät riskit pois”

Samalla Mustajärvi arvostelee poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten toteuttamaa Airisto-operaation ajoitusta. Hän katsoo, että operaatiolla painostettiin eduskuntaa hyväksymään tiedustelulakien edellyttämä perustuslain muutos nopeutetusti.

Hän suhtautuu turvallisuusselvitykseen kielteisesti.

”Nyt sitten halutaan päästää suojelupoliisi eduskuntatalon sisälle ja vieläpä mukaan prosessiin, jossa valitaan suojelupoliisia eli heitä itseään valvovat jäsenet valiokuntaan. Sekö on demokratiaa? Poliisivaltiota pukkaa”, Mustajärvi paukauttaa Facebookissa. Katso Mustajärven kannanotto jutun lopusta.

”Minusta kun on näyttänyt siltä, että käräjillä on ollut toinen toistaan korkeampia poliisipamppuja. Eikö heidän taustojaan tarkistettu”, Mustajärvi kysyy.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan tiedustelulakien pakettia. Sotilas- ja siviilitiedustelua säädettäisiin osaltaan valvomaan uusi 11 kansanedustajan muodostama tiedusteluvaliokunta.

Eduskunnan puhemiehistö esittää lakialoitteessaan, että valiokunnan kansanedustajille tehtäisiin turvallisuusselvitys, koska he käsittelevät turvaluokiteltuja tietoja.

Jantunen arvioi Uuden Suomen haastattelussa maanantaina, ettei hän itse luovuttaisi salattuja tietoja henkilölle, jolle turvallisuusselvitystä ei ole tehty. Puolustusvaliokunnassa istuva Mustajärvi kertoo, että puolustus- ja ulkoasiainvaliokunta saavat jo nykyisin ”salaiseksi” eli toiseksi korkeimmalla turvaluokitusmerkinnällä leimattua tietoa ilman että valiokuntien jäsenille olisi tehty turvallisuusselvitys. Korkeimman suojaustason asiakirjat merkitään ”erittäin salaisiksi”.

”Ei ole ollut ongelmia. Toisaalta ministereille ei tehdä turvallisuusselvitystä, vaikka heistä jotkut käsittelevät lähes viikoittain hyvinkin salaista ja arkaluonteista tietoa”, Mustajärvi toteaa.

”Kansanedustajat ovat normaalisti rikosoikeudellisten seuraamusten piirissä. Jos paljastat salaista tietoa ja jäät kiinni, niin rangaistus tulee varmasti. Ei turvallisuusselvityksen tekeminen takaa henkilön tulevan toiminnan suhteen yhtään mitään. Paremminkin pitäisi olla huolissaan siitä, kuinka turvallisuuskoneisto halusi Airiston-operaation ajoituksella painostaa eduskuntaa hyväksymään tiedustelulakien kiireellisen käsittelyn”, Mustajärvi arvostelee.

LUE MYÖS: Li Andersson hämmästyi poikkeuksellisesta äänestyksestä eduskunnassa: ”Pelottavan vähän analyysiä”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Mitä menetettävää Markus Mustajärvellä ja hänen taustavoimillaan sitten on, jos suojelupoliisi tekisi tiedusteluvaliokunnan kansanedustajille laajan turvallisuusselvityksen? Miksi kaikkein salaisintakin tietoa pitäisi jakaa erivapauksin jollekin vain siksi, että tämä on poliitikko?

Jari Ikonen

Siinä mielessä Mustajärvi on oikeassa että kovaa vauhtia pyrkimyksenä on kontrolliyhteyskunta. Esimerkkeinä tiedustelulait, juuri uutisoitu kasvojentunnistustekniikan ottaminen poliisin käyttöön ja aikanaan esillä ollut autojen "kyttäyslaatikko" -suunnitelmat.

Poliisin pyrkimyksistä valtuuksiensa lisäämiseksi voisi arvella että ollaan melkoisesti kohonneessa "uhkakuva" -riskitasossa. Perustelu että lainkuululaislla ja kunnollisesti käyttäytyvillä ihmisillä ei ole mitään pelättävää pelottavaa siinä mielessä että noinhan Kiinassakin kontrollia perustellaan.

Melkoisen turha on selitellä että tarpeeton valvontamateriaali poistetaan koska totuus on että mikä kerran on digitaalisen muotoon taltioitu niin pysyy kyllä tallessa jossakin.

Mustajärven esille nostama seikka että tuskinpa oli Airiston SUPO/KRP/armeija operaation ajoitus sattumaa on takuulla totta.

Sikäli tämä Poliisin kiire on ymmärrettävää että kontrollilakeja on äkkiä saatava eteenpäin ennenkuin loputkin poliisipomat istuvat linnassa.

Niko Kaistakorpi

Jos olet vaikkapa firmassa töissä, joka tekee esimerkiksi konsultointia verkkoasioissa Puolustusvoimille, niin jokaikinen sitä tekevä työntekijä käydään läpi tuolla ns Supo-tsekkauksella. On se kumma että se on kansanedustajille ongelma - ei sinne tiedusteluvaliokuntaan ole pakko pyrkiä mikäli asia on ongelma. Käsittelyssä on arkaluontoisia asioita kansallisen turvallisuuden kannalta, joten kyllä tarkistus on tarpeen.

Jorma Nordlin

Johan nyt jo tehdään laajoja turvallisuusselvityksiä. Minunkin taustat suojelupoliisi tarkasti, kun menin töihin erääseen valtionhallinnon yksikköön. Jos tämä on poliitikon mielestä poliisivaltiomaista toimintaa, niin sitten sitähän se on kaikille niille työntekijöille joiden osalta kyseinen selvitys tehdään.

Kaarlo Kunnari

Täältä kansalaisen näkökulmasta, tuntuu siltä että perustuslakiin vetoamalla, saa kaikki lait torpattua eli muutettua läpi saadut lait niin olemattomiksi, ettei niistä ole enää tarkoitukseensa. Perustuslaki ei kuitenkaan ole koskaan turvannut tavallisen rehellisen suomalaisen oikeuksia, ainoastaan koijareiden ja vilunkia pelaavien oikeuksista se kyllä pitää huolen. Saanko kysyä miksi?
Mustajärven kertoman mukaan: "Kansanedustajat ovat normaalisti rikosoikeudellisten seuraamusten piirissä. Jos paljastat salaista tietoa ja jäät kiinni, niin rangaistus tulee varmasti." Uskallan epäillä onko näin? Tietojen paljastaminen on helppoa selvittää hänen mukaansa, ei todellakaan. Muistaakseni lehdistöllä on tietosuoja ja ulkomainen viranomainen ei varmasti vastaa ja kerro, jos tieto on heille vuodatettu. Tiedustelulaki on jo tehtäessä susi, jos epäluotettavat kansanedustajat saavat valvoa ja tietää hankittuja tietoja.