Tiistai 21.5.2019

Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista – ”Näen suuren mahdollisuuden Suomelle”

Luotu: 
20.11.2018 16:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Konkreettisista toimista pääministeri Sipilä nostaa esiin etenkin suomalaisen teknologian hyödyntämisen ilmastonmuutoksen torjumisessa.
|

Eduskuntapuolueet ovat sopineet uuden ilmastotyöryhmän perustamisesta. Uuden työryhmän tavoitteena on valmistella linjauksia Suomen uusiksi ilmastotavoitteiksi joulukuun 20. päivään mennessä, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Työryhmän tarkoituksena ei Sipilän mukaan ole saada aikaiseksi konkreettisia lakiehdotuksia enää tälle vaalikaudelle, koska niitä ei ehdittäisi käsittelemään.

”Se on ihan selvä asia”, Sipilä painottaa eduskunnassa

”Tavoitteena on linjata, mitä me voisimme tehdä enemmän - tavoitetasolla. Ja jos sinne saadaan myös konkreettisia toimia, millä alueilla voitaisiin tehdä enemmän. Meillä on tällä hetkellä hyvät linjaukset olemassa, jotka tähtäävät Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden täyttämiseen. Mutta nyt kun on selvinnyt, että pitää tehdä enemmän, niin lähdetään Suomessa konkreettisesti töihin”, Sipilä sanoo.

 

 

Konkreettisista toimista Sipilä nostaa esiin etenkin suomalaisen teknologian hyödyntämisen ilmastonmuutoksen torjumisessa.

”Ennen kaikkea näen suuren mahdollisuuden Suomelle teknologian puolella: miten hiilidioksidia, hiiltä kaapataan ja miten sitä voidaan jatkojalostaa tai varastoida. Se on myös suuri mahdollisuus suomalaiselle työllisyydelle jatkossa”, Sipilä toteaa.

”Siihen on teknologiaa jo tälläkin hetkellä ja kovaa vauhtia tulee teknologiaa myös siihen, että tätä talteen otettua hiiltä voitaisiin jatkojalostaa uusiksi tuotteiksi. Tästä on myös suomalaista teknologiaa olemassa.”

LUE MYÖS:

Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% – villi visio yli 800 000 sähköautosta

Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista – Tunnin juna ”yksi fiksuimmista” ilmastoteoista

Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Hiilen kaappamisen aika tulee vielä siten e3ttä teollisen mittakaavan prosessi saadaan aikaan syntetisoimaan nestemäistä polttoainetta suoraan hiilidioksidista.

Sitä ennen on tehtävä rationaalit ihmisen toimiin vaikuttavat toimenpiteet joista ensimmäinen ja vaikuttavin on maa-ja meriliikenteen muuntaminen metaanikäyttöiseksi sähkö ja tuulifgvoimailluusion asemesta.

Samalla pitää suorassa suhteessa vähentää kaikkein turmiollisinta biomassan energiakäyttöä.

Lisää sähkövirtaa pitää alkaa tuottamaan ydinvoimalla samalla kun suuremmat kaupungit aletaan kaukolämmittämään siihen sovelletuilla reaktoreilla. Uraani ja torium voidaan louhia kotimaasta jossda sitä riittää satojen vuosien käyttöön ellei pidemmäksikin aikaa.

Samoin rekkaliikennettä sisämaan tehtailla täytyy vähentää sisävesi ja meriyhteyslaivauksen hyväksi. Kaikki suuret järvistöt yhteenliitettynä kanavilla ja uusi kanava tai kaksi meriyhteyteen Saimaan kanavan lisäksi

Jarmo Finnilä

Kyllä Sipilä osaa. Me olemme saaneet todella lahjakkaan pääministerin.
Suomalaisten kannattaa kaapata hiilidioksidit varastoihin ja jalostaa ne tuotteiksi.
Muutenkin puhaltaa yhteen hiileen ja laittaa Sipilä jatkoon vaaleissa.
Kukapa olisikaan siihen pätevämpi mies.
Työtä, toimeentuloa ja tuulensuojaa kansalaisille saanut ennätysajassa.
Hyvä Juha!

Markku Lehto

Hiilidioksidin talteenottaminen ja varastointi , Carbon Capture and Storage, CCS
Hiilidioksidin talteenottaminen ja hyödyntäminen, Carbon Capture and Utilization, CCU

Aiheeseen voi tutustua vaikka oheisen Lontoon kielisen Wikipedan sivun kautta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_capture_and_storage

Suomen kielellä aiheeseen voi tutustua esimerkiksi seuraavasta linkistä:
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/fd626ba3-...

Linkeistä nähdään, että hiilen talteenottoa, varastointia sekä hyödyntämistä tutkitaan maailmalla monessa paikassa.

Jos ja kun tämä ratkaistaan teknisesti ja kaupallisesti kannattavasti, voimme hyödyntää jatkossakin energiatiivistä ( energiaa / kuutio, energiaa / tonni , energian täydennys / aikayksikkö, ) ja logistisesti edullista hiiltä, öljyä ja kaasua ainakin seuraavat 300 vuotta.

Itse maallikkona pidän CCS ja CCU teknologian kehittämistä huomattavasti realisisempana, kuin maailman energiatarpeen ratkaisemista tuuli- ja aurinkoenergialla ja sillä, että lopetamme matkustamisen ja tavaroiden kuljettamisen autoilla, laivoilla ja lentokoneilla.

Tokihan voimme tietenkin matkustamisessa ja tavaroiden kujettamisessa siirtyä käyttämään purjelaivoja, hevosia, käsikärryjä , suksia ja ahkioita sekä polkupyöriä.