Moni kansanedustaja on linjannut tänään eduskunnassa, että lasten harrastaminen maksaa nykyään liikaa ja hinnasta on tullut eriarvoistava tekijä. Eduskunta käsitteli tänään liikuntapoliittista selontekoa.
”Harrastuskustannukset ovat nousseet viimeisen 10-15 vuoden aikana rajusti. Vakuutukset, lisenssit, seuramaksut ja kilpailutoimintaan liittyvä matkustaminen nostavat kuluja. Meillä ei ole kansantaloudellisesti tai sosiaalisesti varaa siihen, että lapsia syrjäytetään liikuntaharrastuksesta”, sanoi oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.
Valtioneuvoston selonteossa ehdotetaan seuratuen kasvattamista, mitä Arhinmäki kannattaa. Arhinmäen mukaan myös kuntien ja kaupunkien tulisi tehdä osansa ja alentaa seuroilta perittäviä kenttä- ja salimaksuja sekä kasvattaa kuntien tukea seuroille.
”Mallia voi ottaa esimerkiksi Oulusta tai Turusta, joissa kenttä- ja salimaksuja ei peritä lasten ja nuorten harrastustoiminnasta”, Arhinmäki ehdotti.
LUE MYÖS: MLL: Dramaattinen kehityskulku käynnissä Suomessa – ”Leikkaukset kohdistuneet nuoriin ikäluokkiin”
Myös oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vetosi tasa-arvoisten liikuntamahdollisuuksien puolesta.
”Liikuntaköyhyys on osin jo nyt totta Suomessa; siihen sisältyy siis perhetaustan ja asuinpaikat tuomat rajoitukset erityisesti lapselle ja nuorelle harrastaa haluamaansa liikuntaa. Kaupungistuminen, ja kuntien välinen polarisaatio saattaa kasvattaa liikuntaköyhyyttä entisestään. Liikkuminen tulee tuoda osaksi arkea jo heti lapsuudesta lähtien. Esimerkiksi nuorten syrjäytymistä on tutkitusti mahdollista ehkäistä harrastusten ja liikunnan kautta. Lapsen ja nuoren liikuntaharrastus ei saa jäädä vanhempien kukkarosta kiinni”, Essayah sanoi eduskunnassa.
Harrastuspassi tulossa koko Suomeen 2019
Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt Harrastuspassi-sovelluksen kehittämisen. Tarkoituksena on, että Harrastuspassi on kaikkien kuntien käytettävissä vuonna 2019.
Sinisten kansanedustaja Ari Jalonen totesi puheessaan, että kulttuuri-, urheilu ja eurooppaministeri Sampo Terhon aloitteesta harrastuspassi onk jo valmisteilla yläkouluikäisille ”eli juuri sille ikäryhmälle, jolla liikuntainnostus on vähäisintä”.
”Harrastuspassi on puhelimeen ladattava sovellus, jonka kautta muun muassa kunnat voivat tarjota ilmaisia harrastuskertoja. Hankkeen taustalla on Porin nuorisopasseista saadut hyvät kokemukset. Porilaisena kansanedustajana voin kertoa, että Tiäksää-, Ekstiä-, Kaistiät -passit ovat olleet yläkoululaisten keskuudessa suosittuja ja niille on ladattu muun muassa ilmaisia uimahalli- ja kuntosalikäyntejä sekä elokuva- ja museolippuja. Toivottavasti muutkin kunnat ottavat harrastuspassin laajasti käyttöön”, Jalonen toivoi.
Myös kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo katsoo, että harrastamisesta on tullut liian kallista. Wallinheimo pitää Harrastuspassia hyvänä hankkeena.
”Harrastamisen hintaa on yritettävä painaa alaspäin muun muassa nyt kokeiluvaiheessa olevan harrastuspassin avulla tai sillä, että päättäjät vaativat valtionavustusten kohdentamista selkeämmin ruohonjuuritasolle. Hinta ei saa muodostua esteeksi liikunnan harrastamiselle”, Wallinheimo sanoo tiedotteessaan.
LUE MYÖS:
Li Andersson ärähti köyhien lasten tilanteesta: ”Harrastusmahdollisuuksia yhdenvertaistettava”
Kommentit
Täysin väärä suunta, sillä rahan jakaminen vain heikentää tilannetta ja nostaa kustannuksia. Seurojen ja lasten pitää itse keksiä kuinka vähentää kustannuksia.
Pelatkoot lapset pihalla persmattia, niin mekin aikanaan tehtiin. Ei maksa mitään ja jännää oli. Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin...
Mikä parasta, lähes joka puolue, hallitus ja oppositio, kehittävät ratkaisuksi sen että pahennetaan tilannetta entisestään!
Eli ensin annoimme valtaa, mielettömästi rajaa ja olemattomasti vastuuta bisnestä tekeville urheilufirmoille (joista osa itseään järjestöiksi kutsuu, vaikka oy). Sitten he lobbasivat itselleen mieluisat olot ja hakivat rahaa asiakkailta (lasten vanhemmilta), lisäsivät omia palkkoja.
Niin mitä ehdotetaan? Sitä että rahoitetaan näitä firmoja vielä lisää!
Onko se muuten eriarvoistavaa kun jotkut lapset pääsee joka vuosi etelään ja kauko-itään ja hiihtolomalla alpeille?
Pitäisikö tämäkin taata kaikille lapsille vanhempien varallisuudesta riippumatta?
Tietokonepelit ovat paljon halvenpia harrastuksia.