Perjantai 24.5.2019

IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa – palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle

Luotu: 
21.11.2018 08:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Johannes Koskinen haaveilee paluusta eduskuntaan ja ministeriksi.
|

Sdp:n entinen kansanedustaja ja pitkäaikainen oikeusministeri Johannes Koskinen alkoi nostaa kansanedustajan sopeutumiseläkettä heti palattuaan Suomeen rahakkaan Lontoon-palkkioviran päätyttyä, Iltalehti kertoo.

Iltalehden mukaan Koskinen, 63, ansaitsi EBRD-pankin johtokunnassa kuusinumeroisia summia kolmen vuoden ajan. Koskinen sai keväällä 2015 palkinnon pitkästä urastaan, kun silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) nimitti demarikollegansa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtokuntaan.

Kolmen EBRD-vuoden aikana Koskinen tienasi arviolta puoli miljoona euroa, Iltalehti arvioi. ERBD perii palkkioistaan vain nimellisen kymmenen prosentin luokkaa olevan sisäisen veron.

Nyt Suomeen palanneen Koskisen nimi löytyy jälleen sopeutumiseläkettä nostavien entisten kansanedustajien listalta. Hän aloitti sopeutumiseläkkeen nostamisen lokakuussa, lähes välittömästi Suomeen palattuaan. Hän saa sopeutumiseläkettä arviolta 6000 euroa kuukaudessa. Koska hänen henkilökohtainen eläkeikänsä on täyttynyt, hän saa myös toista eläkettä.

”Tässä tilanteessa, jossa minulla ei ole työ- eikä yritystuloja, niin katsoin, että voin nostaa sitä [sopeutumiseläkettä] pari kuukautta”, Koskinen sanoo Iltalehdelle.

Koskinen ilmoitti kesäkuussa pyrkivänsä takaisin eduskuntaan.

Kuohuntaa herättänyt sopeutumiseläkejärjestelmä on määrä lopettaa lakiesityksellä, joka on tulossa eduskuntaan, ja korvata maltillisemmalla sopeutumisrahalla. Koskinen on itsekin puoltanut järjestelmän muuttamista, Iltalehti kertoo.

LUE MYÖS:

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan – eläkkeiden maksu jatkuu 3 vuoden ajan

300 euron korotus kansanedustajien sopeutumisrahaan? – Näin eduskunta sopi ”uusista etuuksista”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Demokratia saa aikaiseksi tällaisia sopeutumiseläkkeitä. Uskottiinhan siihen demokratiaan Kekkosenkin aikana. Ihmiset ajattelivat asuvansa demokraattisessa maassa, jossa aina presidentit olivat kekkosia. Demokraattisesti kansan tahtoa kunnioittaen on myös säädetty sopeutumiseläkkeet (ökyeläkkeet).

Petri Salo

Tässä kaikessa pitää nähdä uuden aikauden alku. Entinen oikeusministeri Johannes Koskinen uuden aikakauden avaajaksi!

Kansalaisaloitteiden käsittelyssä on uutistietojen mukaan ruuhkaa. Johtuen eri valiokuntien ja ministeriöiden pysyvästä työruuhkasta.

Tässä kustannusneutraali ja hyvin toimiva ratkaisumalli.

Sopeutumiseläkettä tai vastaavaa nostavat entiset kansanedustajat ja ministerit velvoitetaan osallistumaan vastineeksi saamalleen rahalle perustettavan kansalaisaloitevaliokunnan työskentelyyn (KaaVa). Näin työssä vuosien varrella saavutettu ammattitaito pysyy tuoreena ja me kaikki hyödymme, kun kansalaisaloitteet saavat ammattimaisen ja kattavan käsittelyn. Myös ison salin äänestyksen osalta.

Pilottikohde kansalaisaloitevaliokunnalle (Kaava) tulee tässä, koska on tärkeää, että myös kunkin kansalaisaloitteen taustalla oleva iso kuva perataan kerralla auki.

Kuin sattumalta yllättäen ja pyytämättä. Tämän kansalaisaloitteen kohteena oleva lakipykälä sorvattiin voimaan ex-oikeusministeri Koskisen toisella oikeusministeri kaudella 2003-2005:

"KAA 4/2018 vp vakuutuslääkärit ja tapaturmalaki"
- Julkaistu elokuu 31, 2018

”Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

SISÄLLYSLUETTELO
Kolme avainkysymystä vallasta
Kenen käskystä tapaturmalain muutos toteutettiin?
Ohi hallitusohjelman ja kaikessa hiljaisuudessa
Sote-uudistus ja vakuutusyhtiöiden ekosysteemit
Vakuutuslääkärien ylivallasta
Vakuutusyhtiöiden ylivallasta
Tapaturmalaki 41d ja sen jälkeiset samanlaiset lainkohdat
> Tässä kohtaa iso HUOM!
Hylkäävien korvauspäätösten perusteleminen
Lisätietoa isosta kuvasta”

Lue lisää Suomi 2017 – blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2018/08/31/kaa-4-2018-vp-vakuutuslaakari...

Hannu Rautomäki

Ei Koskinenkaan niin pöhelö ole, että kieltäytyisi huippuetuuksista, joita poliitikot ovat itselleen suoneet.
Ovatko poliitikot jäävejä voidessaan päättää omista eduistaan?
Ovat.
Kun pukki on kaalimaan vartijana, siitä ei hyvää seuraa...

Jukka Mikkola

Suomalaiset ovat yhdenvertaisia lakikirjassa. Yhdenvertaisuus ei ulotu välttämättä lakikirjan ulkopuolelle. Siitä tämä sopeutumiseläke on yhtenä esimerkkinä. Nyt siitä ollaan siis tekemässä sopeutumisrahaa. Olisi ehkä parempi puhua ”sopeutumattomuuseläkkeestä”, josta ollaan siis nyt puuhaamassa ”sopeutumattomuusrahaa.”