Maanantai 27.5.2019

”Lelusalakuljettaja” Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio – ”Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan”

Luotu: 
21.11.2018 12:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Käräjäoikeuden mukaan Adhamin syyksi luetun rahankeräysrikoksen tekoaika on suhteellisen pitkä, lähes kolme vuotta, ja menettely on ollut tahallista ja piittaamatonta. Nämä seikat puoltavat käräjäoikeuden mukaan vankeustuomiota ehdollisen sijasta. Toisaalta käräjäoikeuden mukaan ei voida pitää poissuljettuna sitä, että valtaosa varoista olisi mennyt esiin tuotuun tarkoitukseen eli hyväntekeväisyystyöhön Syyriassa.

”Lelusalakuljettajana” julkisuudessa tunnettu Rami Adham on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa rahankeräys-, kirjanpito- ja rekisterimerkintärikoksesta sekä useista väärennyksistä yhteensä kymmenen kuukauden vankeuteen. Syytteen törkeästä rahanpesusta käräjäoikeus hylkäsi.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä tuomiosta on mahdollisuus valittaa.

Adhamin saama tuomio liittyy Suomi Syyria Yhteisö -yhdistykseen, jolle Adham keräsi rahaa, jonka ilmoitti menevän avustustyöhön Syyriassa.

Käräjäoikeuden mukaan Adhamin syyksi luetun rahankeräysrikoksen tekoaika on suhteellisen pitkä, lähes kolme vuotta, ja menettely on ollut tahallista ja piittaamatonta. Nämä seikat puoltavat käräjäoikeuden mukaan vankeustuomiota ehdollisen sijasta.

Käräjäoikeus toteaa lisäksi ehdottoman tuomion perusteluna, että Adham on jo aiemmin tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Toisaalta käräjäoikeuden mukaan ei voida pitää poissuljettuna sitä, että valtaosa varoista olisi mennyt esiin tuotuun tarkoitukseen eli hyväntekeväisyystyöhön Syyriassa.

”Koska muuta ei ole näytetty, on katsottava, että varat on pääosin käytetty yhdistyksen yleishyödylliseen toimintaan”, käräjäoikeus toteaa.

Käräjäoikeuden mukaan Adham on käyttänyt varoja myöhemmässä vaiheessa saadun keräysluvan lupaehtojen vastaisesti. Adham ei oikeuden mukaan ole huijannut laajoilta joukoilta rahaa olemattomaan tarkoitukseen.

Käräjäoikeus määrää Adhamin ja Suomi Syyria Yhteisön menettämään yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yhteensä 220 000 euroa.

Tapauksessa käräjäoikeus langetti lisäksi yhdelle henkilölle ehdollisen 60 päivän vankeustuomion tuottamuksellisesta rahanpesusta. Lisäksi kaksi muuta henkilöä saivat sakkotuomiot kirjanpitorikoksista.

LUE MYÖS:

Hakemustulva yllätti käräjäoikeuden: ”Määrä on täysin poikkeuksellinen”

Ylen MOT: Tätä ”sokerideittailu” todella on – seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä

IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa – palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

”Koska muuta ei ole näytetty, on katsottava, että varat on pääosin käytetty yhdistyksen yleishyödylliseen toimintaan”
Olisikon´han tässä iskenyt pahemmanlaatuinen naiiviuden puuska, kun otetaan huomioon saman henkilön muut rötökset.